NBA

Lauri Markkasen Jazzilla mahdollisuus huimaan NBA-ennätykseen ensi yönä

Will Hardy Lauri Markkanen Utah Jazz

Will Hardy Lauri Markkanen Utah Jazz

Utah Jazzin hurja hyökkäysvire on tuonut joukkueelle tilaisuuden sivuta todella kovaa NBA-ennätystä maanantaiyön ottelussaan Brooklyn Netsiä vastaan.

Jazz on Lauri Markkasen johdolla tehnyt vähintään 120 pistettä edellisissä 11:sta ottelussaan. NBA:n ennätysputki on 12 ottelun mittainen, jota utahilaiset voivat siis sivuta maanantain ja tiistain välisenä yönä New Yorkissa.

Ennätys on myös yli 40 vuotta vanha, sillä kolme edellistä tuohon pistehurjasteluun pystynyttä joukkuetta ovat niinkin kaukaa NBA:n historiassa kuin Denver Nuggets kausilla 1981-82 ja 1982-83 sekä Philadelphia Warriors kaudella 1961-62.

Kauden heikosti aloittanut Jazz on joulukuun puolivälistä lähtien kääntänyt suuntansa täysin ja ollut tuolla ajanjaksolla yksi NBA:n parhaista joukkueista. Varsinkin hyökkäyspäässä joukkue on pelannut todella tehokkaasti.

Jazzin edellisessä ottelussa Charlotte Hornetsia vastaan Markkasen johdolla ryhmä teki avauserässä 47 pistettä ja ensimmäisellä puoliajalla joukkue sai kasaan peräti 82 pistettä. Molemmat suoritukset olivat Jazzin omia seuraennätyksiä.

Niin voittoihin kuin hurjaan pistetehtailuun Jazzin ovat johdattaneet varsinkin kaksi pelaajaa: Markkanen ja takamies Collin Sexton. Joulukuun alusta laskettuna Jazzin viimeisissä 28 ottelussa molemmat pelaajat ovat NBA:n kymmenen parhaan pelaajan joukossa minuuttikohtaisella pistekeskiarvolla mitattuna.

Per 36 minuuttia laskettuna Sexton on tehnyt 28,5 pistettä ja Markkanen 27,6. Kummankin peliminuutit ovat monia liigan supertähtiä pienemmät, osin Jazzin vahvan vaihtopenkin johdosta ja osin sen myötä, että monet Jazzin viime aikojen otteluista ovat ratkenneet jo niin aikaisin, että kumpaakaan huippupeluria ei ole juuri nähty kentällä päätöserissä.

Ensi yön vastus Brooklyn Nets menee vahvasti toiseen suuntaan kuin Jazz. Nets on voittanut vain kolme viimeisistä 15:sta ottelustaan. Tosin noiden viimeisen kuukauden aikana pelattujen otteluiden osalta Netsin puolustus on sallinut vastustajan tehdä vähintään 120 pistettä vain kolmessa ottelussa, joista yksi tuli jatkoajan jälkeen.

Jos Jazz onnistuisi jälleen 12. kerran peräkkäin tuohon pistesaldoon pääsemään, olisi ennätyksen nappaaminen kokonaan omiin nimiin vielä vaikeampi urakka, sillä seuraavassa ottelussa vieraskiertueen jatkuessa New Yorkissa vastassa on Knicks.

Tammikuun aikana Knicks on hävinnyt vain kaksi ottelua ja ainoastaan vierastappiossa Dallasissa Mavericks onnistui ylittämään 120 pisteen rajapyykin.

Matti Liljaniemi