NBA

Markkanen hurjassa vireessä, ennätyksiä ja upea voitto – katso tähtihetket

Lauri Markkanen ja Zach LaVine pystyivät samaan, mihin Chicago Bullsissa ovat edellisen kerran kyenneet Michael Jordan ja Scottie Pippen, kun kumpikin teki vähintään 35 pistettä ja Bulls yllätti kotikentällään Boston Celticsin 126-116.

Markkanen huima helmikuun tahti vain jatkuu ja itse asiassa kiihtyy. Suomalainen teki uransa ennätyspisteet, kun Bulls-pelaaja pussitti Celticsiä vastaan 35 pistettä ja raapi kasaan peräti 15 levypalloa.

Takamies LaVine puolestaan auttoi Bullsin asiaa 42 pisteellä, ja tuloksena oli loistava voitto Celticsistä, joka on itäisen konferenssin sarjataulukossa aivan eri päässä kuin Bulls. Edellisen kerran Bullsille vähintään 35 pistettä mieheen samassa pelissä olivat tehneet kaksi kaikkien aikojen parasta pelaajaa Jordan ja Pippen vuonna 1996.

Bulls ei hätkähtänyt, vaikka Celtics voitti toisen neljänneksen 18 pisteellä. Menoa ei haitannut edes se, että joukkue pelasi toisena peräkkäisenä iltana tai se, että aloitusviisikosta Otto Porter jäi 14 peliminuutilla nollille, eikä pelintekijä Kris Dunnkaan ollut suuresti avuksi.

– Olimme valmiita pelaamaan tänään. Kaikki tekivät kaiken tarvittavan, jotta olivat valmiita peräkkäisinä iltoina, Markkanen kertoi Bullsin haastattelussa.

Markkasen vire on ollut helmikuussa ilmiömäinen. Kahdeksan kuluvan kuun ottelun jälkeen suomalainen on NBA:n pistetilastoissa sijalla yhdeksän 26,5 pisteen keskiarvollaan.

– Pelaan itseluottamuksella. Tiedän, mitä pystyn tekemään. Olen aggressiivinen, saan levypalloja ja pääsen työntämään palloa ylös, Markkanen kertoi.

Tällä kertaa Markkasen illan upein suoritus ei ollut komea donkki tai ratkaiseva kolmen pisteen heitto, vaan kokonaisvaltainen kentän haltuunotto, mikä johti hämmästyttävään koriin. Suomalainen varasti pallon oman korinsa alla, puski peliä eteenpäin välittömästi, ajoi neljän Celtics-pelaajan keskelle ja viimeisteli kylmänviileästi.

Kori oli myös erinomainen osoitus sekä Markkasen että Bullsin muuttuneesta pelityylistä. Hyökkäykseen ei enää lähdetä kävellen, vaan usein juuri niin, että Markkanen vie palloa ylös puolustuspään koripallon jälkeen vauhdilla.

Hyökkäyksessä koko joukkue ja varsinkin Markkanen pyrkii myös aggressiivisiin ratkaisuihin, ja tästä osoituksena olivatkin jyväskyläläisen hurjat 35 pistettä, joihin mahtui myös niitä kolmosia, kahdeksan onnistunutta vapaaheittoa ja koreja lähes jokaisella mahdollisella tavalla.

Kun Markkanen ja LaVine pelaavat tällä tasolla, ei Bulls enää yhtäkkiä olekaan häntäpään joukkue, vaan pystyy haastamaan NBA:n kärkiryhmiä. Jordanin ja Pippenin numeroiden sivuamisest suomalainen oli silti lähes sanattoman ihmeissään, kun samaan aikaan LaVine taustalta huuteli, että tätä on luvassa lisää.

– Kuulostaa aika makealta. Ne nimet näen hallin katossa joka päivä. En oikein tiedä mitä sanoa tuosta.

Lauri Markkanen, Bulls – Celtics 23.2.2019

37 minuuttia
Pisteet 35
Pelitilanneheitot 12 / 20
Kolmen pisteen heitot 3 / 7
Vapaaheitot 8 / 9
Levypallot 15
Syötöt 2
Plusmiinus +6