NBA

Warriorsin NBA-dynastia on noussut tuhkasta kuin feeniks-lintu

NBA-finaalit 2022

NBA-finaalit 2022

NBA:n ensi yönä alkavassa finaalisarjassa kohtaavat 2010-luvun kestomenestyjä Golden State Warriors ja historiansa aikana peräti 17 NBA-mestaruutta kahminut Boston Celtics. Ennakkomerkit puhuvat Warriorsin puolesta, mutta Celtics on osoittanut sisukkuutensa kevään pudotuspeleissä.

Warriors hallitsi NBA:ta vuosien 2015-2019 välillä mielinmäärin. Kalifornialaisten dynastia näytti lähes ikuiselta, kun seura oli viitenä vuonna perätysten finaaleissa voittaen kolme mestaruutta.

Sitten kaikki mureni yhtäkkiä. Supertähti Kevin Durant oli tyytyväinen kahteen mestaruussormukseensa ja jätti Warriorsin. Länsirannikkolaisten mestaruusvuosien kolmen huippupelaajan joukosta Klay Thompson oli loukkaantumisten takia lähes kolme vuotta pelaamatta ja Stephen Curry kärsi myös vammoista, eikä pystynyt yksin sentään joukkuetta kantamaan samanlaiseen menestykseen.

Warriorsin valtakausi kirjattiin päättyneeksi, mutta niin vain joukkue on kyennyt tekemään uuden nousun NBA:n huipulle. Vammakierteensä viimein taakse jättänyt Thompson on taas täydessä iskussa, Curry on yhä maailman paras heittäjä ja nuori Jordan Poole on noussut täysin yllättäen kolmanneksi musketööriksi kaksikon rinnalle.

Celticsiä menestys taas on kiertänyt pidempään. Vaikka bostonilaiset ovat Los Angeles Lakersin rinnalla NBA:n historian menestynein seura, on itärannikkolaisten edellinen mestaruus vuodelta 2008.

Warriors lähtee finaaleihin ennakkosuosikkina

Nyt Celticsillä on kuitenkin kasassa hyvin tasapainoinen joukkue, jolta ei puutu kykyä nousta voittajaksi tiukoista paikoista. Kun Warriors on selvinnyt Läntisen konferenssin pudotuspeleistä finaaliin suhteellisen helpolla, joutui Bostonin ylpeys taas taistelemaan kaksi seitsemän ottelun sarjaa puolustavaa mestaria Milwaukee Bucksia ja konferenssifinaalissa Miami Heatin kanssa.

Ennakkosuosikin asema on pedattu vahvasti Golden Staten joukkueelle. Kasinot ilman rekisteröitymistä tarjoavat kertoimia, joiden perusteella Warriors on noin 60/40 suosikki sarjan voittoon. Jos kolikkopelit eivät siis kiinnosta, voi nopeat kotiutukset ottaa uskaltautumalla panostamaan Celticsin mestaruuden puolesta.

Asiantuntijoiden näkemyksissä on kannattajia molemmille joukkueille, mutta yleisesti ottaen esimerkiksi ESPN:n haastattelemat NBA-asiantuntijat kääntyivät suurinpiirtein samassa suhteessa Warriorsin voiton kannalle.

Celticsillä on kuitenkin varmasti sanansa sanottavana kaikkien näiden länteen kallistuvien povausten kanssa. Liigan parhaaksi puolustajaksi valittu Marcus Smart, bostonilaisten ylpeys ja nuori supertähti Jayson Tatum sekä kokeneen Al Horfordin johdolla tasainen tukikaarti joukkueen ykköstähdille.

Molempien joukkueiden kotiyleisöt tarjoavat joukkueille kovan kotiedun. Kaliforniassa halutaan varmasti heikkojen kausien jälkeen palata mestaruuskantaan, kun taas Bostonin fanit ovat koko NBA:n historian läpi tunnettu intohimoisina ja äänekkäinä. Finaalisarjassa kotietu on paremmin runkosarjassa sijoittuneella Golden Statella.

Finaalisarja alkaa Suomen aikaa klo 04 torstain ja perjantain välisenä yönä. Kaikki ottelut näyttää Ruutu Kristian Palotien suomenkielisellä selostuksella höystettynä.