In Memoriam: Kalevi Tuominen (1927–2020)

Suomen koripallon ja urheiluelämän suuruus Kalevi ʺKalluʺ Tuominen kuoli Helsingin Sanomien mukaan Helsingissä torstaina 92-vuotiaana. Koripallossa Tuominen menestyi niin valmentajana, vaikuttajana, tuomarina kuin pelaajanakin.

Vuosina 1969–1992 Suomen Olympiakomitean valmennuspäällikkönä toimineen Tuomisen pitkään elämään mahtui lukuisia merkkipaaluja, joista hänet myös palkittiin muun muassa Suomen urheilun suurella ansioristillä, Euroopan Olympiakomiteoiden yhdistyksen EOC:n elämäntyöpalkinnolla ja Suomen Urheilugaalan elämäntyöpalkinnolla. Hänet myös nimettiin ensimmäisten joukossa Suomen Koripallon Hall of Fameen.

Tuominen valmensi muun muassa Suomen miesten maajoukkuetta vuosina 1955–1969, minä aikana Suomi pelasi Tokion kesäolympialaisissa 1964 ja kuudesti EM-kilpailuissa saavuttaen kuuden sijan vuoden 1967 kotikisoissa. Naismaajoukkuetta hän valmensi muun muassa vuoden 1956 EM-kilpailuissa.

Tuominen taivutti Koripalloliiton ja Suomen Olympiakomitean lähettämään joukkueen Geneven olympiakarsintoihin heikosta vuoden 1963 EM-esityksestä huolimatta. Olympiakomitea suostui lopulta maksamaan matkakulut sillä ehdolla, että joukkue selviytyisi olympiaturnaukseen.

Tuominen oli Robert Petersenin ohella ensimmäisiä yhdysvaltalaisvaikutteita suomalaiseen koripallon tuoneista henkilöistä. Maajoukkue alkoi käyttää muun muassa nykyisen trap-puolustuksen esiastetta, paikkapuolustuksen erilaisia muunnelmia ja prässäävää miesvartiointia. Tuominen myös suosi, niin koripallossa kuin muussakin urheilussa, runsasta ja tarpeeksi raskasta fyysistä harjoittelumäärää sekä tiivistä leiritystä. Uudet tuulet kantoivat Suomen kaikkien aikojen koripallomenestykseen 1960-luvulla, mikä näkyi myös lajin tuolloisessa suosiossa.

Tuominen myös pelasi koripalloa maajoukkuetasolla ja kuului Suomen vuoden 1955 EM-joukkueeseen. Hän edusti kasvattajaseuraansa Tampereen Pyrintöä vuosikymmenen ajan ja oli voittamassa seuran historian ensimmäistä miesten SM-mitalia vuonna 1958. Tuominen myös valmensi Pyrintöä pääsarjatasolla.

Pyrintö pysyi Tuomiselle rakkaana aina viimeisiin vuosiin asti, jolloin hän Yle Urheilun haastatteleman Pertti Laantin kanssa kävi usein katsomassa tamperelaisten vierasotteluja Helsingissä. Pyrintö nosti Tuomisen paidan Pyynikin palloiluhallin kattoon vuonna 2014.

Tämäniltaisessa Suomen cupin loppuottelussa pidetään hiljainen hetki Kalevi Tuomisen, ʺvalmentajien valmentajanʺ, muistolle.

Antti Lehonoksa