”Nyt mennään ja tehdään bulgarialaista jugurttia”

Susijengi kaivoi Bulgariaa vastaan todella kovan taistelun jälkeen upean asennevoiton Helsingissä lukemin 75-70. Voiton jälkeen Suomen asema MM-karsintalohkossaan näyttää taas selvästi valoisammalta huolimatta perjantain Islanti-tappiosta.

Ottelun tilastot

Pelin ratkaisu nähtiin aivan viimeisillä minuuteilla, kun Susijengin avainpelaajat tekivät hienoja ja ratkaisevia suorituksia niin puolustus- kuin hyökkäyspäässä. Tappioasema kääntyi voitoksi, kun Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Jamar Wilson takoivat naulat bulgarialaisvieraiden arkkuun.

Huffin ja Koiviston kovat kolmoset sekä Wilsonin viileä peli loppuminuuteilla takasivat Susijengin voiton lopulta. Viimeinen viisiminuuttinen oli Suomelta hienoa, joskaan ei missään nimessä täydellistä peliä – tyylipisteiden sijaan haettiin voittoa.

Bulgaria tyytyi ja joutui tyytymään lopussa vain nakkaamaan kolmen pisteen heittoja väsyneenä, jotka eivät löytäneet tietään korirenkaan läpi. Lisäksi Suomen levypallopeli oli varsinkin tärkeimmillä hetkillä erinomaista, kuten lähes koko ottelun.

– Lopussa tulimme hulluiksi. Heitimme vain kolmosia, annoimme Suomelle toisen mahdollisuuden ja hävisimme ottelun, Bulgarian ykköstähti ja 28 pistettä heittänyt Aleksandar Vezenkov kirosi pelin jälkeen.

– Toisella puoliajalla suurin ongelmamme olivat puolustuspään levypallot. Viimeisellä viidellä minuutilla hyökkäyksessä pelasimme todella heikosti, teimme huonoja päätöksiä ja annoimme Suomen kiriä siinä ohi. Ongelma oli päätöksentekomme, Bulgarian valmentaja Lyubomir Minchev mietti.

”Sen tehtävä on pistää pallo pussiin”

Ottelu aaltoili ensimmäiset kolme neljännestä suuntaansa. Susijengi johti peliä jo 10 pisteellä ja ensimmäisellä puoliajalla Suomen puolustus oli pääosin rautaa. Kuitenkin kolmannella neljänneksellä Bulgarian hyökkäys alkoi kulkea ja varsinkin Vezenkov rankoi suomalaisia Helsingissä kovalla kädellä.

Sen jälkeen kuitenkin avainpelaajat ottivat joukkueen harteilleen ja kantoivat voittoon. Koivisto oli läpi ottelun liekeissä ja pisti pelkillä kolmosilla yhteensä 18 pistettä. Kapteeni Shawn Huff (13p) sekä Carl Lindbom (11p) pelasivat myös laadukkaan ottelun.

– Olen todella ylpeä tästä joukkueesta ja siitä yrityksestä mitä tänään esitimme. Taistelimme kovaa. Meiltä puuttuu muutamia kavereita, mutta joka hetki annamme kaikkemme – tällaisessa ottelussa se näkyy, kapteeni Huff kommentoi.

Toisen puoliajan yksi ykkösnimistä oli kuitenkin yllättävä: Salon Vilppaan Juho Nenonen. Ensimmäistä kertaa maajoukkueessa tärkeissä otteluissa minuutteja pelannut Nenonen pelasi lopulta 16 minuuttia, ja jokaisen hetken aivan ansaitusti.

Kun Malmin roskisdyykkari Sasu Salin oli sivussa pelistä, Nenonen vastasi joukkueen sytyttämisestä ja roskishommista. Nenonen repi, riisti, raastoi, kaivoi kahdeksan levypalloa ja oli jatkuvasti takiaisena Bulgarian kyljessä – kerta kaikkiaan upea suoritus. Nenosen asenteen summasi pelin jälkeinen kommentti Ylen tv-lähetyksessä siitä, millä miettein Susijengi lähti pelin toiselle puoliajalle.

– Nyt mennään ja tehdään bulgarialaista jugurttia.

Suomen ykköspelaaja ottelussa oli kuitenkin Wilson. ”Jammu” kantoi joukkuetta tärkeinä hetkinä, piti palloa rauhallisesti, ajoi upeita lay-upeja koviin paikkoihin. Wilsonin saldo oli 21 pistettä, 11 koriinjohtanutta syöttöä ja vieläpä viisi levypalloakin. Vaikka Suomen ykköstähdet olivat pelistä sivussa, oli Wilson valmis niihin kirkkaimpiin parrasvaloihin.

Wilsonin upein suoritus nähtiin viime minuuteilla, kun Bulgarian tähti Vezenkovin nilkat lähtivät etujassa jo takaisin Barcelonaan.

Ottelun jälkeen Suomen päävalmentaja Henrik Dettmann oli luonnollisesti tyytyväinen voittoon.

– Kaksi ottelua jäljellä, tämä on todella tiukka lohko, ihan mitä odotimmekin. Kuulin Islannin voitosta ja sekin oli ihan odotettua. Tässä lohkossa ei ole helppoja voittoja tarjolla ja kaikki voitot ovat arvokkaita.

Dettmannilta kysyttiin mitä mieltä hän oli liekitetystä Koivistosta ja luonnehdinta oli tutun ytimekäs.

– Mikko teki hommansa. Sen tehtävä on pistää pallo pussiin.

Malttoi Dettmann myös kaivella hieman tikulla itseään silmään, kun hän mietti niitä mahdollisuuksia, jotka Susijengi menetti kun Koivisto loukkaantui

– Tuli mieleen se serbialainen tuomari, joka kamppasi hänet EM-kisoissa. Mietin minkälaisen pelaajan menetimme silloin niistä peleistä.

Suomen MM-karsintalohkossa Islanti kairasi sunnuntaina lopulta tiukan 76-75-voiton kotonaan Tshekkiä vastaan. Voittojensa myötä Suomi ja Islanti ovat tasoissa kahden voiton ja tappion saldolla, Tshekki kärsi ensimmäisen tappionsa, mutta silti johtaa lohkoa ja Bulgaria on hännillä yhdellä voitolla.

Susijengin MM-karsinnat jatkuvat kesä-heinäkuun vaihteessa otteluilla Tshekkiä ja Islantia vastaan.

– Meidän pelaajillamme on ilmiömäinen kyky nousta uudelle tasolle. Tämä voitto oli koko suomalaiselle koripallolle tärkeä. Täältä löytyy pelaajia, ja löytyy ennen kaikkea pelaajia, joilla on henkeä ja sydäntä, Dettmann summasi voiton.