Suomi pelasi 10 minuuttia, se riitti susirumaan voittoon

Susijengin MM-karsintaottelu vieraissa Bosniaa vastaan oli ensimmäiset puoli tuntia maajoukkueemme heikointa peliä vuosikausiin. Viimeisen kymmenen minuutin huima kiri riitti kuitenkin voittoon, kun Sasu Salin naulasi voittokolmosen viimeisellä minuutilla.

Bosnia – Suomi 77-81
Ottelun tilastot

Suomen pelissä ei ollut käytännössä mitään positiivista kolmen erän ajan. Bosnia käveli Susijengin yli hyökkäyksessä, puolustus oli valjua ja väsynyttä, hyökkäys pysähtynyttä ja heittovire oli jäänyt kenties Münchenin vaihtokentälle.

Susijengin apuvalmentaja Mikko Larkas tiivisti puoliajan tv-haastattelussa ottelun sen hetkisen kuvan yksinkertaisesti.

− Energiatasot oli ihan väärinpäin. Emme saa viittä jätkää tekemään samaa asiaa kentällä.

Bosnia vei kaikki mahdolliset tilastot kolme erää. Erityisesti kotijoukkue dominoi levypalloissa ja pystyi hyödyntämään Suomen lepsun ja haluttoman puolustuspelaamisen, mikä näkyi helppoina koreina ja todella korkeina heittoprosentteina.

Kolmen erän jälkeen Bosnia johti erittäin ansaitusti peliä 18 pisteellä luvuin 63-45. Sen jälkeen koripallo osoitti hienoutensa lajina ja Susijengin kärkimiehet upeutensa koripalloilijoina.

Suomen pieni viisikko käänsi energiamittarin megawatti-tasolle, alkoi puolustaa ja saada pysäytettyä vastustajan hyökkäyksiä ja ennen kaikkea upottaa todella kovia koreja. Bosnian marginaali alkoi huveta piste kerrallaan, ja kun ero kutistui alle kymmeneen, oli pelin virtaus ja pelaajien henki selvästi Suomen puolella.

Enää Susijengi ei myöskään missannut myöskään vapaaheittojaan, mikä oli yksi avauspuoliajan murheellisista piirteistä. Loppuhetkillä Jamar Wilson piti Suomen kahden pisteen päässä Bosniasta kahdella kovalla lay-upillaan.

Kun peliaikaa oli jäljellä noin 40 sekuntia, otti Salin puolustuspään levypallon, kuljetti pallon ylös ja pussitti kolmen pisteen viivan takaa Suomen ensimmäistä kertaa johtoon ottelussa. Kun peli oli kulkenut viimeisessä erässä kuin unelma, ei ollut enää epäselvyyttä siitä, etteikö Suomi pitäisi voitostaan kiinni.

Bosnian toiseksi viimeinen hyökkäys oli juuri niin kehno kuin isännät ylipäänsä pelin lopussa ja toisaalta Susijengi puolusti tilanteen kuten parhaimmillaan maajoukkueemme pystyy pelaamaan. Kapteeni Shawn Huff upotti vielä vuorenvarmasti vapaaheittonsa ja Susijengi sai iloita todellista yllätysvoittoa.

Suomen joukkueesta koko tusina ja joukkueen valmennus voidaan laskea pahasti epäonnistuneiksi ensimmäiset 30 minuuttia. Taas viimeisessä erässä kentällä olleet miehet (Salin, Wilson, Petteri Koponen, Huff, Juho Nenonen ja Tuukka Kotti) näyttivät suuruutensa ja taistelutahtonsa tosipaikassa.

Ottelun jälkeen tv-haastattelussa Bosnia-peliin Suomen ryhmään mukaan liittynyt Koponen suorastaan hehkui tyytyväisyyttä.

− Meillä oli aika sysimusta eka puoliaika. Emme saaneet palloa mistään koriin.

− Saimme itseluottamusta, kun heitimme muutamat heitot koriin. Ihan mahtava viimeisen neljänneksen comeback. Pakko olla ylpeä joka jätkästä.

− Yritimme vain sanoa puoliajalla, että on vain pakko löytää energiaa jostain ja saada stoppeja.

− Tärkeä voitto ja kaikki on vielä mahdollista ja kaikki on omissa käsissä.

Bosnia-voiton myötä MM-kisapaikka tosiaan on yhä Suomen omissa käsissä. Tshekin selvästi maanantaina 20 pisteellä voittanut Venäjä on yhden voiton edellä Susijengiä karsintalohkon taulukossa.

Suomella on jäljellä helmikuun karsintaikkunassa kotiottelu jo kisalippunsa leimannutta Ranskaa vastaan ja sen jälkeen vieraspeli Venäjällä. Itänaapurimme puolestaan pelaa vieraissa myös yhä taistossa olevaa Bulgariaa vastaan.