Susijengi lähtee EM-kisoihin erinomaisista asemista

FIBA:n julkaisemassa ennakkorankingissa Suomi on arvioitu syyskuussa pelattavien EM-kisojen 12. parhaaksi joukkueeksi, kun kisoissa on mukana yhteensä 24 maata.

FIBA:n ennakkoranking puoltaa sitä, että Susijengin pitäisi selvittää tiensä jatkolohkosta pudotuspeleihin EM-kisoissa. Ja parhaimmillaan Suomi voisi taistella vähintään lohkon kakkossijasta ja haastaa jopa yhtä ennakkosuosikeista Serbiaa.

Suomen lohko pelataan Prahassa Tshekissä, minkä myötä Serbian (4.) ohella myös isäntämaa rankattiin Susijengin edelle 10. parhaana EM-kisamaana. Serbia voi olla lohkon kaikille muille joukkueille turhankin kova kivi kammettavaksi, varsinkin kun balkanilaiset saavat kahtena edelliskautena NBA:n MVP-palkinnon voittaneet Nikola Jokicin riveihinsä.

Israel on ennakoinnissa sijoitettu heti Suomen jälkeen 13. sijalle, ja joukkueet pääsevät ottamaan mittaa toisistaan jo ennen EM-kisoja, kun maat kohtaavat MM-karsintaottelussa viikko ennen kisojen alkua.

Koripalloliiton valinta viedä Israel-ottelu pelattavaksi Tampereella upouudessa Nokia Areenassa näyttää tällä hetkellä oikealta, kun halli on täyttymässä ääriään myöden ja vapaita paikkoja on enimmäkseen enää jäljellä yläkatsomoiden päädyissä.

Kuuden joukkueen Prahan alkulohkon täydentävät Puola (15.) ja Hollanti (24.). Puolan maajoukkue ei juuri nyt näytä olevan parhaiden vuosien tasolla ja Hollanti taas on EM-kisoissa mukana enimmäkseen kisojen 24 maan kilpailuksi laajentumisen takia.

Kaikista alkulohkoista pudotuspeleihin jatkaa neljä maata, joten ennakkoasetelmien perusteella Susijengin pitäisi riittävästi voittoja napata, jotta jatkopaikka aukeaa. Prahan D-lohkon maiden neljännesvälierien vastustajat tulevat C-lohkosta.

C-lohkossa puolestaan kärkimaiksi on ennakoitu Kreikka (3.), Italia (8.) ja Kroatia (11.). Jos Susijengi pystyisi ottamaan esimerkiksi oman lohkonsa kakkospaikan Serbian takana, olisi Suomella huomattavasti paremmat mahdollisuudet välttää suurimmat mitalisuosikit pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa.

EM-kisat alkavat 2. syyskuuta, kun Susijengi kohtaa viikko MM-karsintapelin jälkeen Israelin uudelleen. Sitä ennen Suomi matkaa toiseen karsintaotteluun Viroon, missä Tallinnan Saku Suurhallissa Susijengillä voi olla – Tampereen ottelun tuloksesta riippuen – jo likipitäen varmistaa MM-kisapaikka. Ja luonnollisesti 6. pelaaja on Tallinnassa varmasti runsaslukuisena paikalla ja Susijengillä toivottavasti lähes kotietu tuossa ottelussa.