Susijengi matkaa Islantin voitonkiilto silmissään

Suomen maajoukkue ottaa mittaa perjantai-iltana Islannista Reykjavikissa. Susijengi matkasi torstaina Islantiin pelipaikoille alkuviikon leirityksen jälkeen. Sunnuntaina vuorossa on kotiottelu Helsingin jäähallissa Bulgariaa vastaan.

– Olemme käyttäneet kuluvan viikon kansainvälisen pelitempon saavuttamiseen sekä kollektiivisen itseluottamuksen hakemiseen onnistumisten kautta, päävalmentaja Henrik Dettmann kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Pelasimme marraskuun karsintaotteluissa hyvää koripalloa ja tarkoitus on jatkaa siitä, mihin silloin jäimme. Vastassamme on jälleen kaksi erinomaista koripallojoukkuetta.

Islanti hävisi marraskuun MM-karsintaotteluissa molemmat ottelunsa. Kotipelissään Bulgariaa vastaan islantilaiset tosin kiusasivat vieraitaan loppuun asti, kun Islanti taipui tappioon vain kolmeen pisteen erolla.

– Islanti on tämän lohkon joukkueista ehkäpä kaikkein yhtenäisin nippu. He tuntevat toisensa pitkältä ajalta ja pelaajat saavat pelata MM-karsintoja tutuissa rooleissaan. Tähänastisen tiedon mukaan Valencian 20-vuotias Tryggvi Hlinasonkin on pääsemässä Euroliigasta maajoukkueen avuksi, Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovi laskeskelee.

– Islannilla on perjantaina melkeinpä samat kaverit kentällä kuin Helsingissä, kun taas meidän nippumme on hyvin erilainen kuin silloin. Perusteesimme ovat tästä huolimatta samat: meidän on saatava Islannin avainpelaajat kuriin ja löydettävä tarvittavat pisteet hyökkäyspäästä, Tuovi arvioi.

EM-kisoissa Helsingissä Islanti kiusasi Susijengiä pitkään, kunnes Suomi kotiyleisönsä edessä onnistui ottamaan voiton neljän pisteen marginaalilla. Susijengin ryhmästä ovat perjantain ottelusta poissa Euroliigaan seurajoukkueidensa riveissä pelaavat Petteri Koponen ja Sasu Salin.

Koposen Barcelona kohtaa lauantaina kotonaan Real Madridin ja Salinin Malaga isännöi Maccabi Tel Avivia perjantai-iltana.

– Islanti operoi hyvin kapealla rotaatiolla, kärkikuusikko tai -seitsikko pelaa erittäin isoja minuutteja. Bulgaria nousi marraskuussa sillasta painostamalla palloa ja pakottamalla Islannin huonoihin hyökkäyspään ratkaisuihin. Tietysti hyvän puolustuspelin lisäksi on saatava riittävästi kuppeja hyökkäyksessä, päättää Tuovi analyysinsa.

Ranskasta maajoukkueen mukaan matkannut Jamar Wilson juhlii tänään torstaina syntymäpäiviään, kun takamiehelle tulee täyteen 34 vuotta. Innolla Susijengin mukaan palannut Wilsonin näkee Islannin Suomelle haastavana vastustajana.

– Perjantain ottelusta tulee valtavan tärkeä. Meidän on hoidettava tällaiset pelit pystyäksemme ottamaan seuraavan askeleen. Islanti tulee olemaan huolellisesti valmistautunut, joten meidän pitää olla varpaillamme heidän varaltaan, Wilson linjaa.

– Islanti pelaa ”small ball”-koripalloa; he juoksevat kenttää hyvin ja heittävät heti, kun kori näkyy. He yrittävät pitää tempon niin korkealla kuin mahdollista. Tavallaan he pelaavat kuin me, eli yrittävät päihittää vastustajansa tekemällä haalarihommia vastustajaa kovemmin.

Perjantain Islanti-ottelu alkaa Suomen aikaa klo 21.45 ja ottelu on katsottavissa Ylen TV2:lta suorana lähetyksenä.

Lähteet: Koripalloliiton tiedotteet

Katso Jukka Toijalan haastattelu

Katso Antti Kanervon haastattelu