Koponen lähestyy omaa huippuvirettään, Barcelonalle kova vierasvoitto Ateenasta

FC Barcelona piti toiveensa Euroliigan pudotuspeleihin selviämisestä yhä hengissä, kun Petteri Koposen ryhmä haki Ateenasta hurjan vierasvoiton Olympiakosta vastaan luvuin 90-63.

Ottelun tilastot

Barcelona rykäisi kolmannen neljänneksen alkuun 17-3-runin, mikä käytännössä ratkaisi ottelun. Kun Koponen otettiin vaihtoon kuuden minuutin jälkeen, Olympiakos kiri loppuerän itselleen tosin 11-6. Kuitenkaan espanjalaisjoukkue ei antanut ateenalaisille mahdollisuutta viimeisessä erässä, vaan otti kovan murskavoiton.

Alkukauden täysin vihkoon vetänyt Barcelona oli Euroliigan sarjataulukon hännillä, mutta voitot Belgradin Punaista tähteä ja nyt Olympiakosta vastaan pitävät vielä pientä liekkiä yllä pudotuspeleihin selviytymisen suhteen. Tosin sen lisäksi, että Barcelonan pitäisi voittaa loput neljä otteluaan, edellä on vielä viisi joukkuetta ohitettavana.

Sen lisäksi, että Barcelonan peli kulkee aivan eri tavalla kuin alkukaudesta, alkaa myös Susijengin tähden Koposen pelivire näyttää erinomaiselta. Kun autokolarissa tulleesta aivotärähdyksestä ja muista vammoista toipuminen kesti pitkään ja Barcelonan peli oli alamaissa, ei Koposenkaan peli luistanut hyvin aiemmin kaudella.

Nyt Koponen on taas löytänyt sekä kuntonsa, heittonsa että selvästi peli-ilonsa ja itseluottamuksensa. Barcelonan kuukauden takainen valmentajavaihdossa oli ainakin Koposelle selvästi pelkästään positiivinen asia, kun eläkkeeltä penkin taakse palannut Svetislav Pešić on saanut joukkueen pelin kulkemaan ja antaa luottoa myös suomalaiselle.

Jo viikonlopun El Clasicossa Real Madridia vastaan Koponen pelasi lähes virheettömän ottelun, ja oli varsin vahva erityisesti puolustuspäässä. Sama kaava toistui myös Olympiakosta vastaan, kun Susijengi-stara sai vartioida suuren osan ottelusta kreikkalaisjumala Vassilis Spanoulisia − onnistuen siinä mainiosti.

Koposen peli Ateenassa kulki myös hyökkäyspäässä: tuloksena 14 pistettä, kun keskimatkan hyppyheitto putosi hyvällä tarkkuudella sisään. Kaiken kaikkiaan suomalaisen pelistä aistii tällä hetkellä, että mies on jo taas oma itsensä − tai ainakin lähestyy sitä.

Barcelonan 27 pisteen voitto Olympiakosista oli harvinaista herkkua, sillä kreikkalaiset eivät ole Piraeuksen kotikentällään ole hävinneet tämän kauden Euroliigassa kuin kerran. Jo pudotuspelipaikkansa varmistanut Olympiakos oli pelkkä vastaantulija, mikä taas pistää miettimään kuinka pahasti Barcelona alkukautensa sössi, kun parhaimmillaan kyetään tällaiseen suoritukseen.

− Jokainen pelaajamme oli tänään erinomainen. Pidimme pelisuunnitelmastamme kiinni ja saimme kontrolloitua Olympiakosin pick & roll -pelin, Barcelonan tähtisentteri Ante Tomic kertoi.

Kuukausi sitten Barcelonan penkin taakse hypänneestä Pešićistä pitkällä kroaatilla ei ole kuin hyvää sanottavaa.

− Se oli iso muutos meille, ja ilmeisesti hyvä sellainen. Valmentaja on ollut täällä yhden kuukauden, ja meillä on nyt hyvä tasapaino joukkueessa. Kaikki menee hienosti, toivottavasti jatkuu myös kauden loppuun näin.

Pešić itse oli hymyssä suin harvinaisen Ateenasta haetun voiton jälkeen.

− Kunnioitimme Olympiakosta todella paljon. Heillä oli viisi voittoa peräkkäin, ja koko kaudella vain yksi tappio kotona. Tästä tuli lisämotivaatiota pelaajillemme. Olympiakos teki vain 60 pistettä, tätä ei tapahdu joka päivä.

− Oh, uskomatonta. 50 levypalloa yhteensä ja 18 hyökkäyslevyä, tämä on ennätys minun urallani, vuodesta 1982 valmentanut Pešić naureskeli saatuaan pelin tilastopaperit käsiinsä.

− Kun voitimme Copa del Reyn [Espanjan Cup], pelaajat alkoivat saada lisää itseluottamusta ja uskoa itseensä. Voimme kilpailla kenen tahansa kanssa, kuten tämä peli Olympiakosta vastaan osoitti.