Näin on, Alankomaat kovassa nosteessa. Sen sijaan esim. Kreikkaa en pidä tällä hetkellä kovinkaan kovana joukkueena. Viimeiset pari vuotta joutunut vielä täydentämään joukkuetta jenkkitakureilla (Dorsey ja Walkup). Parin vuoden takaiset em-kisat päättyivät pettymykseen vaikka Giannis olikin mukana, puolivälierissä Saksan lähettämänä kotiin (joka oli tietysti jo tuolloin todella kova joukkue). Viime vuoden MM-kisat taas olivat aika farssi, toki siis ilman Giannisia ja viime metreillä vielä tällä kaudella huikeassa vireessä ollut Dinos Mitoglou jäi pois. Joukkueesta puuttuu täysin heittovoima, joten Giannisin kanssakin tuo on jopa aika helppo puolustaa FIBA-säännöillä.
Tshekin joukkueesta taas on aika ajanut jo pahasti ohi, ja 2019 mm-puolivälieriin selviytymiset kaukana takana päin. Slovenian taso ilman Lukaa on nähty, pari vuotta sitten Suomi vei tuon parin 2-0 Littlen debyyttiotteluissa. Ukraina ja Israel aika keskikastia Euroopan tasolla, mielestäni Suomen pitäisi molempia vastaan olla ennakkosuosikki. Iso-Britannia mielenkiintoinen joukkue, mutta aika ei ehkä ole aivan vielä. Portugalista taas ei oikeastaan mitään sanottavaa.
Lopputulemana se, että jos Suomi lykättäisiin noihin kumpaan tahansa lohkoon, en näkisi mahdottomana Suomen lohkovoittoa, kun taas tämän hetkisessä lohkossa pidän jopa viimeiseksi jäämistä hyvinkin mahdollisena.
Ei varmasti olisi mahdotonta, mutta ei olisi sekään aivan epärealistista, että Suomi jäisi noissa lohkoissa kaikkien muiden kuin Portugalin taakse.
Kreikka on tosiaan ollut aikamoinen pettymys viime vuodet. Tämä on täysin totta. Nythän heillä valmentaja vaihtui ja ruorissa on legendaarinen Vassilis Spanoulis. Katsotaan muuttuuko meno. Viimeaikaisista pettymyksistä huolimatta Kreikka saisi teoriasa Euroopastakin jalkeille tusinan, joista kaikki(!) käytännössä pelaavat isoissa rooleissa Euroliigassa ja Eurocupissa. Kylmästi pelaajien seurajoukkuetasoa katsoessa, kukaan suomalainen Euroopassa pelaava ei tuohon kokoonpanoon mahtuisi. Sloukas, Mitoglou, Papagiannis, Walkup, Papanikolau, Larentzakis, Rogkavapoulos, Toliopoulos... Jos noista nimistä koostuva Kreikka kohtaisi Suomen, niin tietäisin kyllä tasan tarkkaan, kenen voitolle rahani laittaisin niin koti kuin vieraspelinkin suhteen.
Tsekin ja heidän raihnaisuutensa suhteen olen kyllä samaa mieltä. Heilläkin Euroopan ammattilaiset ovat kuitenkin yhä suomalaisia pelaajia puolimailia edellä. Vesely ja Satoransky pelaavat iästään huolimatta yhä Euroopan aivan korkeimmalla tasolla. Heidänkin lisäksi tuota kokenutta kehäkettua löytyy: Hruban, Jelinek, Bohacik, Balvin, Kyzlink... Kaikki Euroopan huippusarjojen monivuotisia aloitusviisikon pelaajia. Tsekin täytyy jossain vaiheessa rebuild tosin käynnistää ja voi olla, että se tapahtuu nyt näissä karsinnoissa. Itse vaan en tiedä heiltä oikeastaan ketään nuorta lupausta, joten vaikeaa tuo tulee olemaan. Ensi EM-kisoissa, jos Tsekki sinne selviytyy, lienee heillä yksi kisahistorian vanhimmista joukkueista tai sitten huonoin. Suomi voittaisi kotonaan, mutta turpaan tulisi vieraissa Tsekin ikämiehiltä. Tämä on siis veikkaukseni tästä otteluparista. Tuo mahdollinen nuorennusleikkaus tosin muuttaisi voimasuhteet aivan toisenlaisiksi ja "uusi" Tsekki olisi kyllä suuressa pulassa Suomea vastaan.
Briteillä ei arvokisamenestystä ole ollut juuri ollenkaan viime vuosikymmenet. Mutta nyt Lontoossa, Länsi-Euroopan suurimmassa kaupungissa on vihdoin menestyvä joukkue London Lions. Briteillä on Yhdysvalloissa (G-Liiga, NCAA ja NBA) aika vahvakin preseens tällä hetkellä, mutta myös Euroopasta löytyy laatua. Gabriel Olaseni on ollut Eurocupissa yksi tämän kauden parhaista pelaajista. Luke Nelson samasta joukkueesta on myös ihan hyvä roolipelaaja. Hyvä roolipelaaja on myös entinen Iisalon luottomies Deane Williams. Larkaksen valmentamasta Strasbourgista löytyy nuori Daniel Akin. Brittien taso on itse asiassa aika lähellä Suomen vastaavaa, kärki heillä Euroopan osalta hieman terävämpi, mutta Suomella taas laajuutta enemmän. Vaikea sanoa, miten tässä kamppailussa kävisi. Sanotaan että voitot menisivät yksi-yksi.
Ukrainaa vastaan antaisin Suomelle kyllä edun. Issuf Sanon ja Artem Pustovyi ovat pelanneet ihan hyvän kauden Eurocuppia ja ACB:tä, mutta muuten heillä ei näyttäisi tällä kaudella oikein olleen edustusta Euroopan huipulla. Tehokas Bogdan Bliznyuk ei näyttäisi pelanneen peliäkään tällä kaudella, kenties loukkaanumisen vuoksi. Eurocuppia pelaavassa ukrainalaisessa Promiteyssä on noin viisikollinen ukrainalaisia pelaajia, tässäkin on eroa Suomeen. Mutta tämän teoreettisen kamppailun annan kyllä Suomelle, niin vieraissa kuin kotonakin!
Israelin väestö kasvaa syntyvyyden vuoksi ainoana "länsimaisena" maana ja koska väestöpohja vaikuttaa oleellisesti lahjakkuuksien määrään, on koripallo uskoakseni vääjäämättömässä nousussa tuolla päin maailmaa - elleivät sitten konfliktiensa kanssa kaivaudu kadotukseen. Tälläkin hetkellä Israelia, kuten Ukrainaa, Belgiaa, Tsekkiä... auttaa se, että heidän kotimaansa liigasta löytyy kovan sarjan ammattilaisjoukkue(ita). Maccabi Tel Avivin surkealta NCAA-uralta pelastama Roman Sorkin on nykyisin hyvän tason eurolligapelaaja. Sitä on nykyisin myös Maccabin Tamir Blatt ja Fenerbahcen Yam Madar. Tomer Ginat on ollut tällä kaudella yksi Eurocupin parhaista pisteidentekijöistä ja kovasti on myös Bar Timor kohentanut esityksiään vanhalla iällä. Yhtenä buustina hänen viimeaikaisille esityksilleen lienee liekinheitin moodi viime MM-karsinnoissa Suomea vastaan. Tuonkin listan takaa löytyy sellaisia nimiä kuten Nimrod Levi, Yovel Zoosman ja nuori, Tanskassa osittain varttunut euroliigapelaaja Noam Yacov. Israelilaiset pelaajat hyötyvät suuresti hyvän kotimaisen liigansa tasosta, mutta kyllä minun olisi vaikea veikata Suomen voittavan heidät neutraalilla kentällä, jos molemmilla mailla parhaat euroammattilaiset mukana olisivat.
EDIT. Slovenia jäi käsittelemättä täysin. Samaa mieltä - ilman Lukaa tämä joukkue ei ole Euroopan kärkeä. Joku vahva jenkki heillä tulee kuitenkin aina olemaan kokoonpanossa. Klemen Prepelic ja Jaka Blazic alkavat vanheta ja ovatkin palanneet pelaamaan Eurocuppia Ljubljanaan. Kovia pisteidentekijöitä iästään huolimatta silti molemmat. Mutta, kyllä Sloveniallakin kovia ammattilaisia edellämainittujenkin lisäksi on. Gregor Hrovat paukuttaa pisteitä Ranskassa yhtenä LNB:n parhaista skoraajista. Samanlaista tekemistä samassa sarjassa myös Aleksej Nikolicilta. Nuori Ziga Samar pelaa Euroliiga vaatimattomasti tämän kauden pelanneessa Alba Berliinissä. En minä Suomea Sloveniaakaan vastaan ennakkosuosikkina pitäisi.
En voi sille mitään. Katson oikeastaan mihin päin Eurooppaa tahansa, niin näen kovemmissa sarjoissa ja paremmilla tilastoilla pelaavia pelaajia kuin katsoessani Suomeen.