”Komia tuli” – Kauhajoelle on noussut Suomen upein areena

IKH Areena Kauhajoki

IKH Areena Kauhajoki

Kauhajoki ei vielä vuosikymmen sitten ollut paikkakunta, mihin kukaan olisi povannut nousevaksi yksi Suomen parhaimmista urheiluhalleista. Sinä aikana Kauhajoen Karhubasket on kuitenkin noussut Korisliigan kestomenestyjäksi ja nyt Pohjanmaalta löytyy ”komia” IKH Areena.

Juuri ennen tämän kauden alkua valmistunut uusi Kauhajoen areena on kokoluokassaan varmasti yksi parhaista tapahtumapaikoista ei vain Suomessa, vaan Euroopassa. Esimerkiksi Tampereelle nousseeseen jättimäiseen Nokia Arenaan ei Kauhajoen uutta hallia tietysti kannata verrata, mutta omassa sarjassaan se on lähes yhtä dominoiva kuin Karhubasket Korisliigassa.

Kauhajoen korisbuumin takana on vahva joukko paikallisia yrittäjiä ja tukijoita, ja heidän joukostaan löytyi myös uuden areenan rakennuttaja ja omistaja Petri Suokas. Suokas on tuulivoima- ja siementilayrittäjä, joka pääosin omilla rahoillaan pykäsi fantastisen areenan Kauhajoelle.

Samalla kun uusi halli mahdollistaa Karhubasketille aivan uudenlaiset mahdollisuudet ottelutapahtumien toteuttamiseen, vahvistaa se entisestään seuran asemaa Korisliigan kärjessä. Aiemmin kauhajokisten kotihallina toiminut kunnan liikuntasali oli loistavasta tunnelmastaan huolimatta käynyt seuralle jo liian pieneksi.

Pudotuspeleissä vanhaan saliin saatiin ahdettua yli 1500 katsojaa, mutta kokemus ei välttämättä ollut enää kovin miellyttävä, eikä kenenkään kannattanut haaveilla puoliajalla oheisostosten tekemisestä valtavassa ruuhkassa.

Nyt uudessa areenassa on istumapaikkoja yhteensä 2360 ja katsojille on tarjolla paljon viihtyisiä ja tilavia ravintolatiloja. Samoin yritys- ja kumppanimyynti varmasti vetävät ihan eri malliin, kun saman katon alla on monenlaisia yksityisiä tiloja. Kauhajoen uuteen halliin saadaan todennäköisesti myös muita tapahtumia korisotteluiden lisäksi kuten esimerkiksi parin viikon päästä areenan konserttikalenterin avaava Haloo Helsingin keikka.

– Komia tuli. Ei tällaista muualta Suomesta löydy, kertoi Petri Suokas Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa, eikä suotta ylpeillyt uutta areenaansa.

– Pyrimme kaksinkertaistamaan yleisömäärän. Nyt aluksi ottelukohtainen tavoite on 1400-1500 katsojaa, Karhubasketin puheenjohtaja Vesa Ojala kertoi.

Kun Karhubasket on ehtinyt pelata Korisliigaa kolmen kotiottelun verran ja eurokentillä FIBA Europe Cupissa kaksi ottelua uudessa kotisalissaan, näyttää seuran yleisötavoite realistiselta.

Kauhajoen lisäksi myös Joensuussa olosuhteet ottivat ison loikan eteenpäin myös juuri valmistuneen Motonet Areenan myötä, mutta muuten Korisliigan seurojen hallitilanne ei näytä kovinkaan hyvältä. Helsingin Seagulls pelaa yhä ”Museohallissa” (Töölön Kisahalli) ja Helsinki Garden -hanke vaikuttaa olevan vaikeuksissa.

Nokialla uuden hallin rakentaminen saattaa viimein olla nytkähtämässä eteenpäin, mutta vastaavasti naapurikunnassa Tampereella Pyrintö jatkaa pelejään Pyynikin ammattiopiston liikuntasalissa.

Kauhajoella ei jääty kuitenkaan odottelemaan, että kunnanisät olisivat laittaneet miljoonat riviin ja rakentaneet korisseuralle uuden hallin, vaan hankkeen takana oli yksittäinen yrittäjä ja yksityinen raha. Vaikka samanlaista mesenaattia ei joka paikkakunnalta löytyisikään, täytyy seurojen löytää muitakin toimintamalleja kuin kädet kyynärpäitä myöden ristissä toivominen valtuuston haavepäätöstä odottaen.

Kauhajokisten uudesta areenasta on vaikea kenenkään keksiä pahaa sanottavaa. Ehkä pieni riski on otteluiden tunnelma, mikä entisessä ahtaassa liikuntahallissa oli käsinkosketeltava jo pienemmilläkin yleisömäärillä. Uudessa areenassa katsojat on kauempana kentästä, eivätkä samaan tapaan kasautuneena yhteen. Toistaiseksi meteliä on Karhubasketin kotiotteluissa kuitenkin riittänyt ihan entiseen tapaan, vaikka lehmänkellot eivät soikaan parin metrin päässä koreista.