KTP:n vyöryvää lumipalloa taltuttaa nyt debytantti Michael Pounds – pääkäskijän pesti oli toivottu, mutta tuli syliin yllättäen

Kuvaaja Mikko Mäkelä / http://mikolla.kuvat.fi

Kuva: Mikko Mäkelä / mikolla.kuvat.fi

Michael Poundsin ensimmäiset lääkkeet KTP:n kurimukseen olivat olemuksen ja kehonkielen kohentaminen.

Korisliigan päävalmentajista tuoreimmalle, 35-vuotiaalle Michael Poundsille, maaottelutauko lienee tullut kuin taivaan lahjana. Varsinaisia harjoittelurupeamia ei jatkosarjojen ajalle ole ylipäänsä liiaksi piirretty, ja komentonsa juuri uusineessa KTP:ssa treeniajalle voisi luulla olevan korostuneen suurta kysyntää.

Lepoakin aikatauluun kuitenkin mahtuu, kertoo kaksi viikkoa kotkalaisia käskyttänyt Pounds.

– Treenejä ja vähän pidempi breikki. Ensi viikolla on taas peliviikko, ikään kuin paluu arkeen, Pounds summaa.

Arki Kotkassa on tunnetusti ollut viime ajat murheellisen merkkistä. Kahdestatoista viime ottelusta saldona on vain yksi voitto – se heltisi loppiaisaattona Kobria vastaan. Perättäisiä tappioita on alla nyt seitsemän ja sarjasijoitus on painunut kymmenenneksi. Alkukauden joukkuetta valmentanut Roope Mäkelä lähti seurasta oma-aloitteisesti Bisons-tappion jälkeen.

Kun pohjakerroksessa majailevat Lahti ja Bisons ovat aloittaneet jatkosarjansa pirteästi, takapaine on aito ja todellinen. Kaulaa tasapisteissä olevaan pohjakaksikkoon on enää kolmen voiton verran.

– Totta kai on pelillisiä syitä ja kaikennäköisiä muita, joihin voidaan lähteä. Emme saaneet sitä kierrettä staffina katkaistua, minkä takia pienet niukat voitot, joita alkukaudesta otettiin, alkoivat kääntyä niukoiksi tappioiksi. Ei ikään kuin saatu niitä nollattua ikinä, ruotii Pounds KTP:n sydäntalven sukellusta.

Poundsin mukaan KTP:ssa keskityttiin liikaa joukkueen rekordiin eikä siihen, millä tavoin itse peli on uomissaan.

– Sitten kun se lumipallo lähti vyörymään, se vyöryi aika jättimäiseksi. Koetetaan, vielä kun on aikaa, saada taltutettua se.

Ei vain viivoja taululle

Läpeensä kotkalaisen Poundsin urakehitys valmentajana on ollut räjähdysmäinen. Pelaajauransa vajaat kolme vuotta sitten lopettanut takamies nousi täksi kaudeksi ensi kertaa aikuisten tason valmennusryhmän jäseneksi. Aiempi valmennuskokemus oli junioritasolta: viime kevät päättyi U19-ikäluokan I-divisioonan mestaruuteen.

– Ajattelimme, että jos vain löytyisi omalta paikkakunnalta nuorempi kaveri, joka on osoittanut intohimoa valmennusuralle, ja ”Homppa” sopi tähän kuvioon hyvin, kertoi KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström Poundsin pestuun yhteydessä.

Valmennustiimi oli alusta pitäen tieten tahtoen koottu kotkalaisista voimista. Sitä se oli myös Roope Mäkelän poistumisen jälkeen: Pounds nousi heti miesten tason debyyttikaudellaan päävalmentajaksi ja sai aisaparikseen seuraorganisaatiosta Harri Laineen.

– Ensimmäinen viikko meni käytännössä jokaisen omaan olemukseen ja kehonkieleen: mitä [kukin] tuo jokapäiväiseen toimintaan. Se pitää saada käännettyä takaisin positiiviseksi ja hauskaksi, ja että sitä tehdään ilolla. Totta kai se on kovaa hommaa, mutta ollaan läsnä siinä hetkessä eikä lähdetä ajattelemaan liian pitkälle eteen. Mitään isoja pelillisiä juttuja ei lähdetty ruksaamaan, kuvailee Pounds alkutaivaltaan KTP:n komennossa.

Käsitteet confidence ja character ovat Poundsille keskeinen huoneentaulu.

– Ollaan läsnä, pelataan itseluottamuksella ja näytetään vähän luonnetta. Sitä voi piirrellä taululle minkälaisia viivoja haluaa, mutta jos ei noita kahta ole, sillä ei ole mitään väliä, Pounds sanoo ja jatkaa:

– Toki hyökkäystä nyt vähän muutetaan ja sumplitaan, katsotaan, miten se lähtee rullaamaan.

Haastattelun jälkeen Pounds vastasi myös yhdestä isosta muutoksesta joukkueessa, kun tuoreen päävalmentajan aloitteesta seura hankki riveihinsä loppukaudelle Korisliiga-veteraani Jeremiah Woodin.

– Selasin Eurobasketin sivuilta vapaita pelaajia ja näin Woodin nimen siellä. Tavoittelin hänen agenttiaan, ja kun hän ei vastannut, niin soitin Woodille suoraan ja kysyin kiinnostaisiko tulla KTP:hen. Wood vastasi myöntävästi, Pounds kertoi seuran tiedotteessa.

Kotkasta ei ole kiire pois

Valmentajauransa alulla olevalle Poundsille KTP:n päävalmentajuus tuli tarjolle nopeammin kuin hän oli ajatellut.

– En usko, että kukaan haluaa tällä tavalla sitä ensimmäistä päävalmentajuuttaan saada. Se tuli nyt eteen näillä spekseillä, ja lähdettiin sitä kautta rakentamaan. Vähän nopeammin, kuin omissa ajatuksissani olin ajatellut, mutta silloin mennään, kun pyydetään, Pounds sanoo.

Apuvalmentajaksi nimeämisen yhteydessä Pounds linjasi seuran tiedotteessa valmentajauran tavoitteekseen ”toimia hieman pidempään ammattivalmentajana”. Konkreettisempaa näkymää Poundsille ei ole vielä realisoitunut: alkuvuosi on ollut hektinen.

– Mutta jos ja kun tämä loppukevät menee hyvin, sitten ihmetellään lisää. Otetaan pari juttua pois kartalta ja laitetaan pari lisää. Kiire tässä ei ole, ei olla jäniksen selässä sen suhteen. Olen tosi tyytyväinen täällä Kotkassa, Pounds vakuuttaa.

Kiire ei ole myöskään pois kotikaupungista – eikä liioin sen korisylpeyden ohjaksista.

– Sanotaan, että kelpaisi olla pidempäänkin, ja sitten jossain kohtaa lähteä vähän pidemmälle. Perhe vielä kyllä mieluusti sitoo Kotkaan. Toki jos tulee jokin upea mahdollisuus, kuten tänä vuonna oli mahdollisuus olla edarin mukana, totta kai sille ollaan avoin. Tällä hetkellä Kotkassa on hyvä hetki, katsotaan tulevaisuutta maaliskuun jälkeen tarkemmin, pyörittelee Pounds.

Lempinimi ”Homppa” on Michael Pounds -nimiselle miehelle luvalla sanoen omintakeinen. Sen taustat piilevät kaukana lapsuudessa, Pounds selvittää.

– Se on tosi, tosi kaukaa, se on ollut ihan pienestä asti. Minulle kerrottu virallinen tarina on, että pienenä lapsena en halunnut lähteä ulos, vaan tykkäsin olla sisällä. Sanottiin, että olen home boy, ja siitä suomennettiin, että se on Homppa.

– Varmaan porukka tuntee minut enemmän Homppana kuin Michaelina. Tällainen tarina minulle on kerrottu, Pounds naurahtaa.

KTP:n kausi alemmassa jatkosarjassa jatkuu viikon päästä perjantaina, kun yksi pääkilpakumppaneista Lahti Basketball saapuu Kotkaan.