Sirkus saapuu jälleen Lahteen – Kristian Palotien irtisanoutuminen sekoittaa nuoren ja merkittävästi uudistuneen Lahti Basketballin paletin kriittisellä hetkellä

Kuva: Kuvankaappaus Lahti Basketballin videolta.

Kuva: Kuvankaappaus Lahti Basketballin videolta.

Teksti: Matti Koski

Uusi lahtelainen koriskausi alkaa myrskyisissä ja epävarmoissa merkeissä.

Oli kyseessä loukkaantumissuma, kaikki ulkomaalaisvahvistukset samassa auto-onnettomuudessa, valmentajapotkut, hallitsematon pelaajakaruselli tai lupaavien nuorten pelaajien siirtyminen kilpaileviin seuroihin, yksi asia on varmaa: Lahtelaisessa koripallossa on turbulenssia vuodesta toiseen.

Uusi kausi ei ole vielä edes alkanut, mutta Lahdessa on jo täysi sekamelska valmennuksessa ja sen myötä koko seurassa. Tom Coomanin aisapariksi keväällä pestattu Kristian Palotie irtisanoutui tuoreesta pestistään yllättäen vain alle viikko ennen uuden kauden alkua.

Vielä toukokuussa vironnutta valmentajauraansa hehkuttanut Palotie päätti siirtyä koti-isän rooliin, sillä hänen perheeseensä on tulossa marraskuussa toinen lapsi. Keskelle keksintöä -podcastissa Palotie kertoi myös, että irtisanoutumisen taustalla ei ole terveyshuolia, vaan päätöksen taustalla oli muita mutkia matkassa.

On erinomainen asia, että päätöksen taustalla ei ole terveyshuolia, mutta vastaavasti perheen kasvu ja sen tuomat lisähaasteet arkeen eivät olleet varmastikaan yllätys keväälläkään.

Valmentajanakin aiemmin työskennellyt, mutta viime vuosina pitkälti selostajana ja podcast-äänenä tunnettu Palotie jätti Lahti Basketballin kiusalliseen tilanteeseen. Seura oli selvästikin sitoutunut uuteen valmentajaan, mutta äkillinen suunnitelmien muutos herättää epäilyt siitä, tiesikö Palotie, mihin oli lopulta lähtenyt.

Cooman jää kovin yksin

Nuori ja ulkomaalaispelaajien osalta täysin uudistunut joukkue on valmennuksen osalta turhan harvojen harteilla. Valmennuksen heikentyminen kriittisellä hetkellä on seuran kannalta kiusallinen asia varsinkin, kun Palotien sitoutumista joukkueeseen hehkutettiin vielä toukokuussa.

Palotie oli kesän mittaan myös tuttu hahmo muutoin verrattain harvojen tunteman seuran mainoksissa. Kokeneelle ja laajalti tunnetulle mediapersoonalle olisi ollut varmasti käyttöä seuran viestinnässä.

Lahtelaisten valmennukselta vaaditaan alkavalla kaudella johtajuutta, kärsivällisyyttä ja runsain mitoin työtunteja. Apuvalmentajan positio on seuran osalta hyvin merkittävä, eikä edeltävästä kaudesta heikentynyt pelaajamateriaali pysty kilpailemaan ylemmän jatkosarjan paikasta ilman laadukkaan valmennuksen tuomaa kilpailuetua.

Myös seuran toimisto joutuu venymään entisestään etsiessään korvaavaa osaajaa ajankohdassa, jossa pätevimmät ammattilaiset ovat löytäneet töitä muista seuroista. Ylimääräinen työ on suoraan pois myyntityöstä ja hallinnollisesta urakoinnista.

Palotielle kaavailtu rooli oli valtava ja hänen kesätyöksi typistynyt urakkansa valtaisa isku. Tilanne on sietämätön seuralle, jonka pitäisi jatkaa ylvästä lahtelaista koripalloperinnettä sarjan mittapuulla erinomaisen katsojakeskiarvon turvaamana. Jämäsijojen tavoittelu ei voi riittää Lahdessa alkavalla kaudella, eikä myöskään tulevaisuudessa.

Uusi Korisliigan kausi alkaa ensi viikonloppuna. Samaan aikaan Lahteen saapuu myös kiertävä sirkus. Sattuma on melkoinen, peräti lyyrinen. Pallojonglöörit on jo hankittu, mutta seuran puolesta on toivottava, ettei myös pellejen roolit ole jo täytetty.

Matti Koski