Suvereenin ylivoimainen Karhubasket nousi jälleen mestariksi

Korisliigan mestariksi kohosi vuoden tauon jälkeen taas Kauhajoen Karhubasket. Ratkaisevaksi jäänyt viides finaali kääntyi Karhubasketille peräti 23 pisteen erolla ja kauhajokiset osoittivat sitä ylivoimaisuutta, mikä oli lähes koko Korisliiga-kauden kaava.

Karhubasket – Vilpas 90-67
Ottelun tilastot

Salon Vilpas oli kahdessa edellisessä finaaliottelussa mukana loppusummerin soittoon asti, ja olisi karvan verran paremmalla tuurilla voinut napata voitot molemmista peleistä. Viidennessä loppuottelussa Karhubasket ei jättänyt mitään sattuman varaan, vaan näytti mistä mestarit on tehty.

Kauden alusta viimeiseen pallonhallintaan asti Korisliigaa hallinnut Karhubasket oli ylivoimainen, yhtenäinen ja liki täydellinen joukkue. Vilpas pystyi finaalisarjassa haastamaan niinä hetkinä, kun se itse nousi aivan optimaaliselle tasolleen, mutta sitä otetta salolaisilla oli vaikeuksia pitää aina täydet 40 minuuttia.

– En tiedä loppuiko bensa vai järki. Tuli vähän hätä, kun ero kasvoi. Kauden paras joukkue on Suomen mestari, onnittelut Karhubasketille.

– Kolme peliä haastoimme. Kaksi yhden heiton peliä ja tämä oli toisella puoliajalla heidän näytöstään. Me kamppailimme sen, minkä pystyimme, Vilppaan valmentaja Sami Toiviainen kertoi.

Karhubasket taas pystyi pitämään kaasun pohjassa, muutamia harhahetkiä lukuun ottamatta. Kolmannessa finaalissa Vilpas kaivoi huiman loppukirin viimeisen kolmen ja puolen minuutin aikana ja olisi voinut kaivaa yllätysvoiton Kauhajoelta. Salossa neljännessä ottelussa taas isännät tulivat 24 pisteen takaa ohitse, kunnes Karhubasket taas otti rutiininsa esille.

Karhubasketille mestaruus on seuran kolmas. Viimeisestä neljästä pelatusta finaalisarjasta kauhajokiset ovat nousseet mestariksi kolmeen kertaan ja vuosi sitten kohtalona oli tappio juuri Vilppaalle ja hopeasija. Kauhajoki on noussut Korisliigan ja suomikoripallon kärkipaikkakunnaksi.

Viidennessä finaalissa puoliajalle mentiin vielä Karhubasketin vain yhden pisteen johdossa. Toisella puoliajalla tapahtui se, mikä finaalisarjan aikana nähtiin moneen kertaan: Karhun suoritustaso ja kyky toteuttaa omaa pelisapluunsa illasta ja erästä toiseen on eri tasolla kuin kellään muulla.

Edellisen pelin yksilösuorituksillaan ratkaissut Cameron Jones (25p) oli taas kovassa iskussa. Myös Severi Kaukiainen (15p) sekä Simeon Carter (16p) komppasivat mainiosti ja kapteeni Rene Rougeau (9p) oli tilastojaan suurempi yksilö.

Suurin ero tuli kuitenkin puolustuspelaamisessa, mikä Karhubasketilla oli kovaa ja periksiantamatonta tuttuun tapaan. Tämä näkyi menetystilastossa, missä oli suuri ero lähes joka ottelussa Karhubasketin eduksi. Tällä kertaa Vilppaalla oli 20 menetystä ja kauhajokisilla vain kuusi.

Vilpas jätti kaiken Kauhajoen liikuntakeskuksen parketille. Tällä kertaa se ei riittänyt kuin hopealle. Iäkkäämmät kotimaiset pelaajat (Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Roope Ahonen) eivät olleet enää valmiita joukkueensa kantaviksi voimiksi. Nuori Perttu Blomgren ei ollut sitä vielä.

Salolaisten ulkomaalaispelaajista 37-vuotias Jeremiah Wood teki kentällä juuri niin paljon kuin hänen kroppansa ja polvensa antoivat myöden, mutta enemmän kysymysmerkkejä jäi Bryan Griffinin ja erityisesti surkeat finaalit pelanneen Marcus Lovettin päälle.

Karhubasket juhlii ansaitusti mestaruuttaan ja koko Kauhajoki on tänäkin keväänä oranssi. Kaikilla muilla Korisliiga-seuroilla on todellinen mietinnän paikka, miten he pystyvät uutta suomikoripallon dynastiaa haastamaan tulevalla kaudella.