Ketkä ovat NBA-kauden 2023-2024 alipalkatut tähdet?

Palkkatulot ovat aina puhuttu aihe, joka kiinnostaa monia. Olipa kyse sitten urheilutähdistä, poliitikoista tai julkkiksista, palkkalapun arvo ei aina kuitenkaan vastaa tekemänsä työn arvoa. NBA-pelaajat eivät ole poikkeus tähän sääntöön. Liigan suosituimmat ottelut keräävät jopa yli miljoona katsojaa television äärelle peliä kohden, jännittämään niiden tuloksia, ja jokaisen pelaajan suoritus on arvioivien silmien alla. NBA-kaudella 2023-2024 nähtiin useita pelaajia, jotka saivat fanit kirkumaan kurkkunsa pohjalta, vaikka heidän tulonsa eivät olleetkaan kaikista korkeimpia. Tässä artikkelissa katsomme hieman ketä tältä alipalkatulta listalta löytyy ja miksi.

Syitä alipalkkauksen takana

Alipalkkaus voi johtua useasta syystä. Kuten monissa yrityksissä, myös NBA:ssa toimitaan tiettyjen taloudellisten mallien mukaisesti. Uudet tulokkaat pelaavat tulokassopimuksen alaisina ja täten tienaavat vain tulokassopimuksen mukaista palkkaa. Tämä palkka on usein huomattavasti kokeneimpia pelaajia pienempi. Näin ollen jotkut erittäin taitavat pelaajat, jotka osoittavat taitonsa joukkueessaan, saattavat ansaita alhaisempaa palkkaa kuin mitä heidän kuuluisi panoksestaan saada. Alipalkattujen pelaajien listalta voi myös löytyä jo liigassa pitkään vaikuttaneita pelaajia. Kyseiset pelaajat ovat saattaneet lukita itsensä monen kauden mittaisiin sopimuksiin, jolloin heidän palkkansa pysyy kiinteänä, vaikka heidän suorituksensa kentällä lähtisi kiitävään nousuun. Näin ollen pelaajan suoritus ei aina täsmää tulojaan.

Alla esittelemme neljä kauden 2023-2024 alipalkattua pelaajaa ja käymme läpi heidän henkilökohtaiset tilanteensa.

Tyrese Maxey – Philadelphia 76ers

Tyrese Maxey on noussut Philadelphia 76ersin fanien suosikiksi, hänen pistesaldonsa ja armottoman työmoraalinsa johdosta. Kentällä menestyksestään huolimatta, Maxey on vielä tulokassopimuksensa vankina, eikä tällä hetkellä tienaa lahjakkuutensa mukaista palkkaa. Viimeisellä kaudella hän otti vaikeat ohjat taitavasti käsiinsä, kun Sixersin tähtipelaaja Joel Embiid loukkaantui. Teoillaan Tyrese osoitti huomattavaa kasvua pelaajana ja joukkueen henkisenä tukena, mutta rahallista kiitosta pelaaja ei tästä kuitenkaan saanut. Kentuckyn kasvatti teki kaudella keskimäärin 25,9 pistettä, 6,3 syöttöä peliä kohden. Hänen palkkansa on kuitenkin edelleen vaatimaton verrattuna muihin samankaltaisia taitoja omaaviin pelaajiin. Rookie-sopimuksensa päättyy tämän kauden loputtua ja jää nähtäväksi millaisen sopimuksen pelaaja solmii seuraavaksi.

Chet Holmgren – Oklahoma City Thunder

Chet Holmgrenin saapumista NBA:han odotettiin jännityksellä, ja monet kykyjenetsijät ylistivät hänen ainutlaatuisia taitojaan. Gonzaga Bulldogs yliopistojoukkueesta NBA:han valittu Holmgren herätti nopeasti huomiota poikkeuksellisilla blokeillaan, pallonhallintataidoillaan ja joukkuepelillään. Arvioiden mukaan viimeisten viiden kauden aikana, kukaan tulokas ei ole vaikuttanut joukkueensa menestykseen yhtä vahvasti kuin Holmgren. Valtavasta potentiaalistaan ja työstään huolimatta Maxeyn tapaan, myös Holmgrenin palkkaa rajoittaa liigan tulokasluokitus, mikä jättää hänet alipalkatuksi suhteessa muihin hänen tasoisiinsa pelaajiin. Arvioiden mukaan hän tienaa jopa hurjat 20 miljonaa vähemmän kuin mitä hänen kuuluisia työllään ansaita.

Luka Dončić – Dallas Mavericks

Luka Dončić ei ole enää uusi nimi NBA-liigassa, vaan mies on ihastuttanut taidoillaan jo kuuden vuoden ajan. Slovenialaistähti tunnetaan tämän monipuolisesta ja dominoivasta läsnäolostaan pelikentällä, ja uskomattoman fiksusta pelisilmästä. Dončić on selkeästi yksi liigan kirkkaimmista tähdistä, ja hän on jatkuvasti häkeltänyt yleisöä suorituksillaan. Pelaajaa on alusta alkaen verrattu NBA:n kovimpiin nimiin kuten LeBron Jamesiin ja Kobe Bryantiin. Dončićin palkkalukemia hänen kiistattomasta lahjakkuudestaan ja panoksestaan Dallas Mavericksille huolimatta Dončićin solmimat sopimukset ovat jättäneet hänet alipalkatuksi arvoonsa suhteutettuna. Huhujen mukaan kausi 2025 voi kuitenkin muuttaa tätä realiteettia, kun Dončić solmii uuden sopimuksen jolloin häntä saattaa odottaa hurja 80 miljoonan dollarin palkka. Tämä jää nähtäväksi.

Giannis Antetokounmpo – Milwaukee Bucks

Giannis Antetokounmpo, kreikkalais-nigerialainen pelaaja tunnetaan NBA:ssa nimellä ”The Greek Freak”, ja aivan hyvästä syystä. Antetokounmpo on sinään yksi liigan monipuolisimmista ja arvostetuimmista pelaajista, joka pystyy sulavasti pelaamaan mitä tahansa kentän pelipaikkaa. Hänen taitava pelaamisensa ansaitsee hänelle jo nyt 45,5 miljonaa dollaria vuodessa, mutta tämä summa ei kuitenkaan ole lähelläkään Giannisin todellista arvoa pelaajana. Kaudella 2023 hän jatkoi monipuolisuutensa esittelyä ja teki keskimäärin 30,4 pistettä, otti 11,5 levypalloa, antoi 6,5 syöttöä, haali 1,2 riistoa ja pamautti 1,1 blokkia peliä kohden, ja vieläpä 61,1 prosentin heittotarkkuudella – uskomaton tilasto kaikinpuolin. Milwauke Bucksin kulmakivenä ja yhtenä liigan tunnetuimmista kasvoista Giannis on yksi parhaimmista esimerkeistä alipalkatusta pelaajasta, jonka arvo ylittää reilusti hänen palkkansa summan.