NBA

NBA:ta virtuaalisesti - koripallo e-urheilussa

Koripallo ei ole pelkästään viihdyttävä ja vauhdikas katsojaurheilu tai harrastelaji, vaan sitä voi tänä päivänä pelata ammattilaisena myös virtuaalikentillä. Koripallon ammattilaisliiga NBA näki mahdollisuuden kehittää liigaa eteenpäin aivan uusille sukupolville ja perustaa koripallon NBA-ammattilaisarjasta oma e-urheiluliiga.

Vuonna 2017 julkaistiinkin NBA 2K-liiga, joka tunnetaan myös nimillä sen englanninkielisillä nimillä ja lyhenteillä NBA2K ja 2K League. Sen myötä videopeleinä koripalloa pelaavat ammattitason kilpapelaajat pystyvät mittelöimään taidoistaan joukkueittain muita joukkueita vastaan.

Mitä e-urheilu sitten on?

E-urheilu eli kilpapelaaminen eli elektroninen urheilu on viime vuosina suurta suosiota kerännyt laji, jossa pelaajat kilpailevat joko yksilötasolla tai joukkueina tunnetuissa video- ja konsolipeleissä. Tunnetuimmat esports-pelit ovat Dota 2, GS:CO, Overwatch ja League of Legends.

Niitä pelaavien joukossa on jo koettu suurta suomalaismenestystä etenkin ENCE-joukkueen ansiosta. Kyseinen esports-joukkue on jo tuottanut Suomen urheilupeliareenoille jo useita huippukilpapelaajia.

Urheilupeleistä ollaan myös kilpailtu e-urheiluareenoilla jo muutaman vuoden ajan. Etenkin suuret ja tunnetut pelijulkaisut, kuten FIFA ja NHL, ovat nousseet urheilupelien keskiöön. NBA on yhtä lailla erittäin suosittu pelijulkaisu, ja sitä on myyty jo yli 60 miljoonaa kappaletta.

E-urheilu ja urheiluseurat

Suomalaisen e-urheilumenestyksen myötä myös urheiluseurat ovat alkaneet kiinnostua lajista ja perustaa omia e-urheilujoukkueita. Ainakin Seinäjoen jalkapalloseura, HIFK ja Porin Ässät ovat jo luoneet omat joukkueensa ja ovat laajentamassa toimintaansa jatkuvasti.

Urheiluseurat tulevat siis valmentamaan omia joukkeitaan valitsemissaan videopeleissä ja pyrkii nostamaan ne Suomen ja myöhemmin Euroopan ja maailman kärkeen. Suomessa on hurjasti kiinnostusta lajiin ja pelkästään aktiivisia videopelien pelaajia on yli 80 000 kappaletta.

Kilpapelaamista voidaan myös opiskella Suomessa niin pelaajana kuin valmentaja, joista on huutava pula alalla. Viiden vuoden sisällä voimme kuitenkin nähdä tämän hetkisen työn tuloksia ja luultavasti useampia suomalaisia ammattijoukkueita tulee kilpailemaan turnausten kärkipoteista.

NBA2K on NBA:n oma tuotos

Suurten urheiluareenoiden mekkana pidettävässä Yhdysvalloissa ollaan yhtä askelta edempänä. NBA2K-liiga alkoi 17 joukkueella, joiden omistajat löytyivät NBA:ssa pelaavista joukkueista. Vuonna 2019 joukkueiden määrää laajennettiin 21 kappaleeseen.

Kuva: Unsplash

Joukkueiden pelaajat taasen valitaan tuhansien hakijoiden joukosta ammattilaispelaajan valinnan tavoin. Ehtona on ainoastaan se, että hakija on yli 18-vuotias ja omistaa NBA 2K-pelin joko XBox Onessa tai Playstation 4:ssä. Sen jälkeen hakijan täytyy voittaa lukuisia pelejä Pro-Am-vaiheessa ennen kuin voi lähettää hakemuksensa eteenpäin.

Parhaita hakijoita kilpailutetaan vielä erillisessä turnauksessa. Joukkueisiin valitut pelaajat ovat siis kaikkein taitavimpia NBA-videopelien pelaajia. Jokainen heistä ansaitsee kuuden kuukauden kestoisen kauden aikaan 26 000 – 28 000 euroa. Siihen lisätään vielä yhteistyösopimuksien tulot ja mahdolliset palkintorahat.

NBA2K-liigan kausiohjelma ja joukkueet

Liigan peruskausi kestää 17 viikkoa. Kausi alkaa toukokuun alussa ja lopulliset play-offit ja finaali pelataan 25. elokuuta. Jokainen liigaottelu striimataan livenä Twitch-palvelussa, jonka lisäksi ne voidaan katsoa vielä jälkikäteen maksua vastaan.

Joukkueessa pelaavien urheilijoiden videopelipelaajat ovat muodostettu yksinomaan NBA2K-liigaa varten. Ne muodostuvat erilaisia ennalta määriteltyjä ominaisuuksia sisältävistä oletuspelaajista, eivätkä urheilijat voi täten käyttää aikaisemmin muodostamaansa MyPlayer -pelaajaansa tai tunnettuja NBA-pelaajia. Tällä tavoin taataan jokaisen joukkueen ja pelaajan tasavertaisuus.

Peleissä koripalloilijoilla on liigan omat 2K-vaatetukset, joihin voidaan myös lisätä sponsorien logoja – aivan kuin oikeissa peleissä. Jokainen ottelu pelataan NBA 2K League -studiossa New Yorkissa. Joukkueiden pelaajat koostuvat pääosin amerikkalaisista, mutta joukossa on myös kanadalaisia ja ainakin yksi britti.

NBA 2K -liigan joukkueista muutamia ja niiden taustalla toimivia NBA-joukkueita ovat:
– 76ers GC (Philadelphia 76ers)
– Celtics Crossover Gaming (Boston Celtics)
– Heat Check Gaming (Miami Heat)
– Jazz Gaming (Utah Jazz)
– Knicks Gaming (New York Knicks)
– Lakers Gaming (Los Angeles Lakers)

Suomalaiset voivat osallistua otteluihin

Vaikka NBA2K-liigassa ei näy suomalaisia, sen otteluita voidaan kuitenkin seurata suoratoistopalvelu Twitchin kautta. Se on taatusti mukavaa ajanvietettä etenkin heille, joille NBA-videopelit ja koripallo ovat rakkaita. Jos taas haluat osallistua enemmän, voit lyödä vetoa lajista monilla vedonlyöntisivustoilla.

Esimerkiksi koripallo suomi -liigat löytyvät taatusti jokaiselta veikkaussivulta, mutta myös esports-versio voi olla kauden aikana saatavilla. Täten voit kannustaa lempikoripallojoukkuettasi aivan uudella tavalla ja nauttia koripallosta samalla erittäin innovatiivisella tavalla.