FIBA:n ikävä yllätys lähellä pilata Susijengin MM-kisat

fiba basketball world cup 2023

fiba basketball world cup 2023

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA ilmoitti MM-kisojen lohkoarvonnan järjestelmästä ja miten kaikki kisoihin osallistuvat maat on arvontakoreihin sijoitettu. Samalla FIBA teki yllättävän muutoksen lohkojakoihin, joka hankaloittaa Susijengin MM-kisataivalta merkittävästi.

Lohkoarvonnassa on kahdeksan koria, joihin MM-kisoihin osallistuvat maat on jaettu FIBA:n maarankingin mukaisesti. Lisäksi kolme kisaisäntää Filippiinit, Japani ja Indonesia saavat poikkeuskohtalon arvonnassa.

Vielä ennen tätä päivää FIBA:n tieto oli, että lohkot jaettiin tavalla, mikä olisi taannut suhteellisen tasavahvuiset ryhmät:
1, 4, 5, 8
2, 3, 6, 7

Nyt FIBA muutti tätä järjestelmää tavalla, minkä myötä parittomista arvontakoreista koostuvat lohkot ovat paljon kovatasoisempia kuin parilliset:
1, 3, 5, 7
2, 4, 6, 8

Kun Susijengi on sijoitettu arvontakoriin 5, vaikeutui Suomen MM-kisaurakka todella paljon. Arvontakorit 4 ja 8 Susijengin vastustajina vaihtuivat koreihin 3 ja 7.

Ykköskorin vastustaja olisi Suomelle kova kanto kaskessa joka tapauksessa, ellei vastaan sitten tulisi kisaisäntä Filippiinit. Taas maiden vaihtumisella 7 ja 8 korien välillä ei ole suurta merkitystä, sillä nämä ovat lähtökohtaisesti Susijengiä heikompia joukkueita, jotka on pakko voittaa, jos jatkoon alkulohkosta haluaa.

Sen sijaan valtava muutos tapahtuu arvontakorien 3 ja 4 välillä. Aiemmin Suomen vastus olisi tullut nelikosta Kanada, Venezuela, Montenegro tai Puerto Rico. Näistä maista Kanada olisi kova voitettava, mutta muita kolmea vastaan Susijengi olisi lähtenyt todennäköisesti ennakkosuosikkina.

Nyt vastaan tule joku nelikosta Kreikka, Italia, Saksa tai Brasilia. Ennakkosuosikin asema vaihtuukin Suomen kohdalla isosti haastajan rooliin. EM-kisoissa nähdyillä otteilla mikä tahansa näistä neljästä on voitettavissa, mutta todennäköisyys on todella paljon pienempi.

Ja kun MM-kisojen pelijärjestelmästä kustakin kahdeksasta alkulohkosta kaksi parasta maata selviytyy jatkolohkoon yksinkertaisen sarjan jälkeen, ovat nuo ottelut kahden keskimmäiseksi sijoitetun maan välillä hyvin usein kohtalon ratkaisevia.

Alkulohkojen arvonta suoritetaan Filippiineillä lauantaina 29.4. Samalla selviää pelaako Susijengi alkulohkonsa missä kolmesta isäntämaasta.