Sitkeä Susijengi ei lannistunut unisesta alusta ja haki trillerivoiton Israelista

Susijengi taisteli MM-karsintaottelussaan fantastisen voiton Israelista, vaikka Suomi oli pahimmillaan peräti 16 pistettä tappiolla. Ottelun alun unisuus ja tahmeus muuttui toisella puoliajalla ja jatkoajalla todelliseksi taisteluksi ja peli samalla melkoiseksi jännäriksi.

Israel – Suomi 95-97 ja.
Ottelun tilastot

Susijengi jaksoi ensin roikkua Israelin matkassa mukana ja ottelun lopussa kiri, kiri ja kiri. Päävalmentaja Lassi Tuovi heitti pelin aikana kaikki 12 pelaajaansa kentälle ja tärkeitä suorituksia nähtiin lähes koko tusinalta.

Ottelun lopussa Ilari Seppälän onnistuneet kolmoset tekivät ratkaisevan eron Susijengin hyväksi, mutta vielä senkin jälkeen lopputulosta jouduttiin jännittämään aivan viimeiselle sekunnille asti, kun pelissä vain 58 % tarkkuudella vapaaheitoissa onnistunut Suomi haparoi viivalla turhaan.

– Ehkä me tykkäämme tuosta draaman kaaresta niin paljon, että haluamme pitää ottelu kivan jännittävänä ja sitten hoitaa se lopussa. Hienoa, että meiltä löytyy tämän verran sydäntä ja tulemme aina takaisin.

– Niin huonosti kuin alku lähtikin, on ihan kiva voittaa tuollaisen jälkeen, tutun mainiosti pelannut Sasu Salin (18/7/3s) kertoi tv-haastattelussa.

Pelin alku oli Suomelle karmea. Puolustus oli heikkoa, pelaaminen unista, tossujen liike kuin ne olisivat jääneet Tel Avivin hallin parkettiin puoliksi kiinni. Israel pääsi kerta toisensa jälkeen tekemään koreja helpoilla layupeilla lähes täysin vapaasti korin alta.

Israel keräsikin ensimmäisessä erässä 15 pisteen johdon, mistä se piti kiinni vielä toisen puoliajan alkupuolelle asti.

– Pallo jäi meillä vähän käsiin. Sitten saimme lisää liikettä. Tiesimme mitä meidän pitää tehdä, mutta varmasti saamme peliämme vielä petrattua, Salin sanoi.

Pienet muutokset ja ennen kaikkea huomattavasti aktiivisempi puolustuspelaaminen saivat Israelin hyökkäyspelin paremmin aisoihin ottelun edetessä.

Kirittävää jäi päätöserään kuitenkin vielä 10 pistettä, minkä Susijengi sai kuin saikin kurottua umpeen jatkuvasti parantamalla pelisuorituksia. Onnistumisia tuli laajalta rintamalta hyökkäyspäässä ja omassa kenttäpäädyssä nähtiin tuttua periksiantamatonta susipuolustusta.

Alex Murphy pelasi (17/9/5s) lähes täydellisen ottelun lukuunottamatta vapaaheittojen (3/9) karmivaa suoritusta. Japanissa pelaava Murphy alkaa olla jo varma nimi Suomen MM-kisajoukkueessa.

Salinin ja Seppälän lisäksi myös Mikael Jantunen (15/7) oli erinomainen varsinkin ratkaisuhetkillä. Positiivisia yllättäjiä olivat Max Besselink ja Remu Raitanen, joiden pienemmät minuutit olivat juuri sitä, mitä Susijengi kulloinkin tarvitsi.

Elias Valtonen jäi näkymättömäksi, eikä puolen tunnin peliajasta huolimatta saanut kasaan kuin neljä pistettä. Aloitusviisikon pelintekijä Edon Maxhuni oli avauspuoliajalla valitettavan heikko ja otti kolme virhettä, mutta nousi enemmän esille ottelun loppuhetkillä.

Israelin joukkueesta erottuivat 27 pisteellään ja lukuisilla kolmosilla Suomea piinannut Bar Timor sekä vasta 18-vuotias Noam Yaacov.

Susijengi päättää MM-karsintaurakkansa kotiottelulla Saksaa vastaan maanantaina klo 18.30, missä todennäköisesti ratkaistaan myös karsintalohkon ykköspaikka. Kapteeni Salinilla olikin oma viestinsä suomalaisfaneille.

– Voitetaan Saksa ja kaikki on hyvin. Klikkiä klikkiä, siellä on vielä jokunen lippu myynnissä.