Susijengin unelma- ja painajaislohkot MM-kisoihin

fiba basketball world cup 2023

fiba basketball world cup 2023

Koripallon MM-kisojen alkulohkot arvotaan lauantaina klo 15 Suomen aikaa Filippiineillä. FIBA muutti viime metreillä lohkojen arvontaa tavalla, mikä mutkisti Susijengin matkaa alkulohkosta jatkopeleihin merkittävästi.

Aiemman tasapainotetun järjestelmän sijaan parittomat (1, 3, 5, 7) arvontakorit sisältävät lohkot ovat ennakolta selvästi kovempia kuin parillisten korien maista muodostuvat.

Suomella on kuitenkin yhä hyvät mahdollisuudet saada vastustajat jopa unelmalohkoksi kuvailtavaan ryhmään, mutta yhtä lailla alkusarjasta voi muodostua Susijengille ns. kuoleman lohko.

Arvontajärjestelmä on jokseenkin monimutkainen, eikä sen kaikkia yksityiskohtia ole helposti selitettävissä ilman parin sivun mittaista mutta-jos-sitten-kuitenkin –kuvausta. Alla olevat Suomen lohkovastustajien todennäköisyydet on simuloinut koripallon tilastotieteilijä Jirka Poropudas Twitterissä.

1-kori:
Filippiinit 27,3%
Espanja 27,3%
Yhdysvallat 18,2%
Australia 27,2%

3-kori:
Kreikka 24,2%
Italia 24,3%
Saksa 24,3%
Brasilia 27,3%

7-kori:
Jordania 36,4%
Japani 36,3%
Angola 13,6%
Norsunluurannikko 13,6%

Lopullisen alkulohkon mahdollisuutta ei voi laskea suoraan vain yhdistelemällä yllä olevia prosentteja, sillä jokainen valinta vaikuttaa toiseensa. Esimerkiksi Espanja ei voi joutua samaan ryhmään kolmoskorin muiden kovien eurooppalaismaiden kanssa.

Ykköskorin maista isäntämaa-Filippiinit on aivan eri tasoa kuin muu kolmikko. FIBA:n rankingissa se on sijalla 40., peräti 16 pykälää Suomeakin alempana.

Unelmalohko alkaa siis Filippiinien valinnalla Susijengin kanssa samaan ryhmään. Seuraava valinta onkin jo paljon mielenkiintoisempi. Saksa oli Suomen mukana MM-karsintojen jatkolohkossa ja osoittautui kovaksi vastukseksi. Italia on Euroopan kestomenestyjä ja Kreikka aina vaarallinen maa, kun Giannis Antentokounmpo pukee maajoukkueen pelipaidan ylleen.

Erot eivät ole suuria, mutta ainakin EM-kisoissa Kreikka näyttäytyi vastustajana, jonka Susijengi hyvinkin voisi voittaa, kun pelisuoritus on kohdillaan. Valitaan unelmalohkoon siis kolmesta tasaväkisestä maasta Kreikka.

7-korin maista Suomen pitäisi voittaa jokainen lähtökohtaisesti, varsinkin jos jatkopeleistä halutaan unelmoida. Tässäkään ryhmässä erot eivät ole suuria, mutta Angolalla oli huomattavasti Norsunluurannikkoa vaikeampi taival MM-karsinnoissa, mikä puoltaisi sen valintaa Suomen lohkoon.

Olkoot Susijengin unelmalohko siis:
Filippiinit
Kreikka
Suomi
Angola

Painajaisia Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi taas näkee valmiiksi jo Yhdysvaltojen kohtaamisesta. Koska Brasilia ei voi tulla samaan ryhmään Yhdysvaltojen kanssa, kolmoskorin vaihtoehdot ovat Saksa ja Italia, ja näistä kahdesta hieman vaikeammalta kohtaamiselta tuntuu juuri MM-karsinnoissa Susijengiä kiusannut Saksa.

Näin ollen painajaismainen alkulohko olisi:
Yhdysvallat
Saksa
Suomi
Norsunluurannikko

Jenkkimörköä ei ole pakko kaataa

Tuossakin ryhmässä voitto juuri Saksasta ja seiskakorin maan kaataminen toisi liki varmasti jatkopaikan.

Unelmalohkon kohdalla täytyy taas pitää mielessä, että Filippiinien ja Yhdysvaltojen johtamat alkulohkot kohtaavat toisensa jatkosarjassa. Jos siis Filippiinit on Suomen lohkossa ja Susijengi selvittää tiensä jatkoon, tulee toiseen kahdesta jatkosarjan pelistä vastaan juuri MM-kisojen ylivoimainen ennakkosuosikki.

Tämäkään ei vielä nosta tietä pystyyn pudotuspelien suhteen toki. Jos Suomi jatkaisi alkulohkosta puhtaalla pelillä, tämä voitto toista jatkoon selvinnyttä vastaan laskettaisiin mukaan jatkolohkossa. Silloin Yhdysvaltoja ei olisi pakko voittaa, vaan riittäisi sen lohkon toisen jatkoon päässeen maan (näissä esimerkeissä Saksan) kaataminen.

Jännityksen täyteinen lohkoarvonta on katsottavissa Ruudusta lauantaina klo 15 ja se on vapaasti nähtävissä myös palvelua tilaamattomille käyttäjille. Kristian Palotien kanssa Susijengin arvontaonnea on analysoimassa Susijengi-legenda Petteri Koponen.