Susijengin upea EM-turnaus oli juuri oikea päätös Petteri Koposelle ja Shawn Huffille

Petteri Koponen, Shawn Huff, EM-kisat

Petteri Koponen, Shawn Huff, EM-kisat

Miten muutenkaan Susijengiä lähes kaksi vuosikymmentä kantaneiden Petteri Koposen ja Shawn Huffin ura olisi voinutkaan päättyä kuin Suomen kaikkein aikojen kovimpaan arvokisasuoritukseen.

Susijengin paraskaan yritys ei aivan riittänyt EM-kisojen finaaliviikonloppuun ja mitaliotteluihin asti, mutta kahdeksan joukkoon selviämisellä Suomi saavutti enemmän kuin koripallomaajoukkue on koskaan pystynyt.

Moni saattoi ennen EM-kisoja kyseenalaistaa kahden veteraanin paikan Susijengissä. Koposen lonkat ovat irtisanoneet pelisopimuksensa jo hyvän aikaa sitten, eikä Huffinkaan tossu nouse lattiasta enää nuoruusvuosien malliin.

Susijengin konkarit kuitenkin näyttivät ehdottomasti olleensa paikkojensa arvoisia. Molemmat pelasivat turnauksen parhaat minuuttinsa juuri silloin, kun joukkue niitä eniten kaipasi. Heistä ei enää ollut johtaviksi pelaajiksi, mutta uusi sukupolvi onkin jo ottanut sen soihdun kannettavakseen – erityisesti luonnollisesti Lauri Markkasen johdolla.

Koponen ja Huff ovat kulkeneet koko matkan Susijengin syntymästä tähän päivään, kun Suomi pelaa tasavertaisesti maailmanmestari-Espanjan kanssa ja kilvoittelee täysillä EM-mitaleista. Kaukana ovat B-divarin päivät pikkuhalleissa, tilalla loppuunmyydyt areenat ja menestyvä, MM-kisoihin ensi vuonna matkaava maajoukkue.

Eikä tämä ole tapahtunut kaksikon ympärillä, vaan he ovat kaksi keskeisimmistä syistä tuohon nousuun. Monta muutakin tekijää, niin liitossa, valmennuksessa kuin kentällä on ollut, mutta Koponen ja Huff aina eturintamassa, satojen maaotteluiden ajan.

– Samalla olo on helpottunut. Viimeiset vuodet ovat olleet melkoista taistelua, henkisesti ja fyysisesti. On joutunut laittamaan itsensä likoon, jotta pysyy pelaamaan edes jollain tasolla, Koponen kertoi ottelun jälkeen.

– Olisimme halunneet heille vielä suoda ne pari jatkopeliä ja päästä kokemaan ne ottelut, mistä me unelmoimme koko ajan. On ollut kunnia pelata heidän kanssaan, Markkanen sanoi.

– Olen itse pelannut heidän kanssaan yli 10 vuotta maajoukkueessa. Harmittaa erityisesti heidän puolestaan, Sasu Salin sanoi.

– Nuoret jätkät tässä joukkueessa eivät muista sitä, kun me Petterin kanssa pelasimme B-divisioonassa ja yritimme päästä jatkoon, jotta pääsisimme edes karsimaan kisapaikasta. Nuorten tavoitteet ovat korkeammalla, Huff kertoi.

– Meillä tulee heitä ikävä. Tämä oli kunnia valmentaa heidän viimeisessä ottelussaan, Susijengin uusi päävalmentaja Lassi Tuovi kertoi.

Kiitos Shawn! Kiitos Petteri! Jätätte Susijengin hyviin käsiin.

Katso Koripalloliiton tribuuttivideo kaksikolle alta: