Koripallo.com

Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
5 478
Jukka "Manzu" Mantere on toimittanut koripallo.comille ydinkohtia junioreiden heittoharjoitteluun sekä vapaaheittojen heittämiseen. Tärkeää asiaa sekä junioripelaajille että heidän valmentajilleen. Tiedostojen koko on noin 800 kilotavua kappaleelta.

http://www.koripallo.com/artikkelit/PERUSASIAT%20KUNNIAAN.pdf
http://www.koripallo.com/artikkelit/T%e4rke%e4%20heitto%20-%20vapaaheitto.pdf
 
Viestejä
404
Asiallista tekstiä, mutta itse jäin kaipaamaan ohjeita, että milloin kannattaa heittää tiukasti vartioituna ja miten pystyy välttämään hätäilyn vastustajan rynnätessä kohti.

Lisäksi oma vihjeeni: Ajaessasi korille jos näet vastustajan niin hymyile sillä silloin sinulla on mahdollisuus kolmeen pisteeseen lay-upilla tai donkilla.
 

Oikein jees

Oikein hyvää asiaahan tuo. Vielä kun saisi nuo karmeat yhdyssanavirheet pois....
 
Viestejä
310
just tällästä lyhyttä ja ytimekästä ollaan jo kauan kaivattu  :) MAHTAVAA :D
 

Dorsi

Njoo, onhan nuo tuollaisia ihan perusohjeita, jotka on nähty jo miljoona kertaa eri yhteyksissä. Ei siis mitään mullistavaa. Eniten nyppi nuo kirjoitusvirheet, kun tekstin sisältö meinaa välillä hukkua niiden alle..

Kovin orjallisestihan mitään ohjeita ei kannata koskaan seurata, koska siitä seuraa vain itkua ja hampaiden kiristystä. Mielestäni pitäisi muistaa, ettei ole tarkoituksena tehdä jokaisen nuoren heitosta samanlaista (=identtistä), vaan kaikki tulee opettaa heittämään oikein. Se "oikein" voi olla kahdella pelaajalla hyvinkin erilainen asia, vaikka kummallakin on heittotekniikka kunnossa. Vai kuinka monen sentterin heitto näyttää samalta kuin 20cm lyhyemmän takamieskaverin heitto? Paljon riippuu jo siitäkin, kuinka pitkä kunkin nuoren "vipuvarsi" on...

Tiedän yhden innokkaan valmentaja-isän, joka opettaa, että oikea heitto on se, mikä menee sisään. Siitä olen Mantereen kanssa samaa mieltä, ettei pitäisi heittoa opettaessa katsoa lopputulosta, vaan saattoa ja heiton kokonaisuutta. Heiton kokonaisuus on kuitenkin melko erilainen eri heittäjillä. Toisilla heitto lähtee ylempää, toisilta alempaa.. Toisilla on luontaisesti niin vahvat käsivarret, että voimaa ei tarvita jaloista niin paljon (toki jalat ovat aina mukana), ja toisella puolestaan jalat ovat se voimanpesä, jonka vuoksi kädet vain ja ainoastaan ohjaavat. Eihän kaikkien heittokaan voi lähteä yhtä alhaalta jo ihan niistä syistä, että voimasuhteet ovat kropassa niin erilaiset. Tarkoitus on kuitenkin ennen kaikkea tehdä heittosuorituksesta rento oikean tekniikan lisäksi, eikö? Eli jos väkisin lähtee muuttamaan pallon lähtöpistettä kolme senttiä korkeammalle ihan vain siitä ilosta, että oppikirjassa sanotaan niin, voisin kuvitella heittäjän heittoinnostuksen vähenevän melkoisesti... Rentous, mukavuus ja suoritusvarmuus karisevat äkkiä, jos koutsi yrittää pakottaa heittoa johonkin muottiin.

Heittotilanne tulee mielestäni ottaa huomioon heittoa opetettaessa. Ainakaan minä en opettaisi heittämään korin alta ja vaparia samalla tavalla, koska kyseessä on luonteeltaan kaksi varsin erilaista tapausta... Enkä myöskään ajattele, että syötöstä heitetty kakkonen toimii täsmälleen samalla periaatteella kuin vapaaheitto, johon saa keskittyä ruhtinaallisesti. Tästä syystä monenlaisten heittojen harjoittelu tekee hyvä niin takamiehille kuin senttereillekin. Jostain syystä monissa joukkueissa tuntuu olevan trendinä opettaa vain ja ainoastaan pitkät pelaajat heittämään korin alta ja takamiehet vetelemään kolmosia, vaikka siitä olisi hyötyä ihan jokaiselle pelaajalle... Jos ei muuten, niin keskivartalon hallinnan ja etäisyyksien hahmottamisen puolesta.

Toinen ongelma heiton opettamisessa näyttää olevan eroavaisuudet tyttöjen ja poikien heittotavoissa. Poikien heitosta pyritään tekemään jo lähtökohtaisesti fyysisempi suoritus kuin tyttöjen heitosta, ns. poikahypäri. Tyttöjen hyppyheitot jäävät usein melkolailla hypyttömiksi jo opetusvaiheessa, tai niihin kehittyy etu- tai sivuaskelia voiman saamiseksi. Jos ei muuta, niin ainakin hyppy lähtee runsaasti eteenpäin. Luulisi, että tuollaisen asian korjaaminen on valmentajalle yhtä tärkeää kuin muutkin osat tekniikassa. Näin ei kuitenkaan ilmeisesti ole, mitä nyt olen noita eteläisen alueen B-tyttöjä katsellut viime aikoina. Toinen ongelma "poikahypäreissä" on se, että aina silloin tällöin löytyy jokin innokas pikkulikka, joka tahtoo ottaa mallia isojen poikien heitosta ja opettelee tekniikan vahingossa väärin. Tätä valmentajat lähtevät ainakin kuulemani mukaan usein korjaamaan käskemällä lopettamaan hyppäämisen (!). Omituista menoa tuolla tyttöpuolella toisinaan. Ehkä olisi syytä kuitenkin opettaa se fyysisesti lahjakas tyttö heittämään kunnon hypyn kanssa tasapainoisesti. Kaikki tytöt eivät siihen (muka) pysty, mutta niille, jotka siihen pystyvät, olisi annettava mahdollisuus oppia se oikein. Itse opettelin aikoinani ensin heittotekniikan kunnolla ja sen jälkeen sen kuuluisan "poikahypärin". Se on ihan hyödyllinen olla olemassa, etenkin lähiheitoissa. ;)

Psyykkinen puoli heitoissa unohdetaan surullisen usein. Pelaaja, joka ei luota itseensä ja omiin taitoihinsa, ei tule pussittamaan 20 pistettä pelissä. Siksi valmentajien tulisi mielestäni kiinnittää huomiota myös siihen, miten pelaaja reagoi ohiheiton jälkeen. Jos suu on heti mutrussa ja hanskat lyödään tiskiin, niin se tuskin edistää joukkueen tavotteita tai henkilökohtaista kehittymistä. Tässä tilanteessa juniorin mollaaminen huonon itsetunnon ja "luovuttamisen" vuoksi tuskin on kovin edullista (tällaistakin on nähty). Jos taas pelaaja puolestaan pyrkii korjaamaan heittoaan ohiheiton jälkeen, voidaan ajatella, että itsetunto on suhteellisen hyvässä kuosissa ja pelaajalta voidaan vaatia enemmän. Neuvoakin voi niin monella tapaa. Toiset kestävät enemmän tylytystä ja toiset vähemmän, nämäkin seikat pitäisi ottaa huomioon.

Tulipa pitkät löpinät, enkä kaikkea saanut sanottua.. Kuitenkin olen sitä mieltä, että heittotekniikkaa opetettaessa tulee ottaa muutakin huomioon kuin varvas-polvi-kyynärpää-ranne-linja. Heitto on yksilöllinen ja persoonallinen asia, vähän niin kuin käsialakin. Toisia voi matkia, mutta koskaan ei voi päästä toisen kanssa täsmälleen identtiseen tulokseen. Aina voi opastaa kirjoittamaan kauniimmin, mutta tekstin sisältö voi silti ontua. ;)
 

Heittoharjoituksia?

Vs: Re:Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

juba sanoi:
Asiallista tekstiä, mutta itse jäin kaipaamaan ohjeita, että milloin kannattaa heittää tiukasti vartioituna ja miten pystyy välttämään hätäilyn vastustajan rynnätessä kohti.

Lisäksi oma vihjeeni: Ajaessasi korille jos näet vastustajan niin hymyile sillä silloin sinulla on mahdollisuus kolmeen pisteeseen lay-upilla tai donkilla.
[/quote

Noita jäin itsekkin kaipaamaan.. Lisäksi haluaisin tietää paljon hyviä heittoharjoituksia.. Voisiko joku kertoa jos tulee jotain mieleen?
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Mitä tapahtuu, kun saat 100 heittoharjotusta ja olet sitten käyttänyt. Tarvitaanko sitten lisää samanmoisia?
Tiedäthän miten pelaatte, kehitä siihen heittoharjoitteet. Tietysti esimerkkejä on paljon. Mene sanalla "shooting" tai "shooting practise" nettiin ja löydät satoja harjoituksia.
Valmennuksssa on kyse siitä miten valvot heiton oikeillisuutta.
Heitto on yksinkertainen asia. Me vain haluamme niin aikaisin sen kauimmaisin heiton, ettei meillä ole aikaa antaa lapsen / nuoren pikkuhiljaa kehittyä heittäjänä. Nuoren pitäisi aina aloittaa heittoharjoitukset paikasta, josta saa pallon vähintää 9 kertaa kymmenestä sisälle. Se paikka aloittelijalle on 1-2 m korista. Kun heiton koordinaation ja voiman tuotto paranee, niin tämä ns. 0-pistekin kehittyy.
Liian aikainen esim.kolmenpisteenheitto saattaa pilata nuoren heiton "iäksi".
Mineillä on hyvä, kun ei ole kolmosen rajaa, mielestäni ei sellaista saisi olla myöskään ensimmäisen vuoden C-junuilla tai ei C:ssä ollenkaan.

Oleelliset asia edelleen ovat:
1) voima jaloista ja keskivartalosta,
2) heitä ylöspäin(pallo aina keskeltäkoria sisälle 60 astetta),
3) saattovaihe: käsi klo 10-11, koko käsivarren suoristaminen(joutsenasento)
4) HEITON TÄHTÄÄMINEN (peukalon ja ranteen yhtymäpiste)
- jos et sitä löydä, käännä hieman alavaraloa
- koripalloheitto nykyään on yhdenkäden homma, joten kylki on kääntyneenä korille ei molemmat hartiat.
- jalat ei missään tapauksessa tasan vaan heittävän käden puoleinen jalka edessä
5) opeta pelaajallesi tasapainoinen heitto - set heitto
- opettele ensin nousemaan varpaille ja ajoittamaan heittokoordinaatio oikein
6) sormien ja ranteen sekä käden rentous ovat EHDOTTOMAN tärkeitä
- saatto sormenpäillä
- HEITON SAATTOVAIHEESSA ON KÄMMENEN OSOITETTAVA KORILLE
- Irroita koripallopallo ylösmenovaihessa
- unohda se jatkuva kyynärpäästä puhuminen

Happy shooting
ps. jos tarvit niitä heittoharjoitteita, lähetä viesti

PS2: Opettakaa nuorenne pysähtymään oikein, ensin kaksiaskel sitten vasta hyppypysähdys

ps3. www.youtube.com/watch?v=fvSQBiYO6Eg
katso Ray ALLANIN oikeaoppisia heittoja
 
Viestejä
1 277
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

manzu sanoi:
"shooting practise"
practice

ps3. www.youtube.com/watch?v=fvSQBiYO6Eg
katso Ray ALLANIN oikeaoppisia heittoja
videossa ei ole ray allen eikä allan.
hait tätä videota? http://www.youtube.com/watch?v=npOv7j8usTI&feature=related
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

bass sanoi:
practice
videossa ei ole ray allen eikä allan.
hait tätä videota? http://www.youtube.com/watch?v=npOv7j8usTI&feature=related

En tunne oppineisuuttasi, enkä huomiokykysi tarkkuutta.
1.) Sanat voi kirjoittaa kummallakin tyylillä riippuen kirjoittajan tavasta kirjoittaa US/Britt jne.
2.) jos katsot hieman tarkemmin on Ray Allen NBA shooting video kuvaruudun oikealla puolella

Annan:Huolellisuus ja tarkkaavaisuus 9
Toivottavasti olet yhtä tarkka ja huolehtivainen heittoharjoituksissasi
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Player94 sanoi:
Ongelmani on etten pysty heittämään vielä kolmosia sillä tyylillä millä heitän kakkosia. Miten voin parantaa voimantuottoa ja mistä se on kiinni. En halua heittää kolosia sellasella tissi tyylillä vaikka saan sillä lentämään. Olen 14 vuotias ja pelaan ensikaudella b-pojissa.
Kysyn saman mitä olen kysynyt valmentaja tilaisuudessa. MIHIN MEILLÄ ON NIIN TOTTAVIE KIIRE, KUN KEHITÄMME NUORTEN TAITOJA? :'(
Vakuutan, että kyllä se heitto sieltä tulee. Harjoittele portaittain ns. tikapuuharjitus. Aloita läheltä heitä 3-5 sukkana sisään ja siirry metri tai ½ m taasepäin. Sama uudestaan ja taas uudestaan. Sitten voit vaihtaa heiton uuteen paikkaan. Voit tehdä vaikka 6 eri sektoria kohti koria, josta voit tehdä heittoja "tikapuilta".

Olet esim. aloittanut 1 päästä korilta. Parin viikon jälkeen voi aloitus paikkasi olla vaikka 2½ m päässä tai jopa 3 m päässä.
OPI SAMALLA KÄYTTÄMÄÄN JALKOJASI OIKEIN. ÄLÄ LINTSAA NIISSÄ.

Sinulla on uusi isokokoinen ja hieman painavampi pallo - totuttele siihen.

Happy hunting
PS. ei ole mikään häpeä heittää leuan alta. Vapaaheitto on hyväkin heittää siitä.
MUISTA: Heiton pitää aina olla samannäköinen saattovaiheessa. KÄSIVARSI KELLO KYMMENEEN.
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Player94 sanoi:
Minun ei sitten kannata harjoitella heittämään kolmosia sillä "tissii" tyylillä,Vai? Voiko siis vaparin heittää eri tyylillä kun normaalin heiton? Heitin ennen sen eri tyylillä, jossa minulla oli vasemman käden peukalo mukana niin että tunsin sen ja se oli se ns. tissi tyyli, mutta nyt olen opetellut heittämään sen normaalilla tyylilläni.
Mitä tarkoititkaan kun sanoit heitossani ongelmakseni keskivartalon? Jalat ymmärsin, että minun pitää olla matalammassa heittoasennossa ja ottaa ne mukaan heittoon.
Ja vielä yksi kysymys ;D Kun jotkut heittää sellasella tyylillä ettei heitto pysähdy/katkea missään vaiheessa ja jotkut sillä tyylillä että se pysähtyy niin onko molemmat hyviä tyylejä?

T: Anselmi
Vapareissa tää tissityyli on ihan OK. Katsohan miten mm. John Stockton heittää. HEITTO ON AINA VAIN YKSI SUORITUS. Jalat ja keskivartalo antavat voiman, käsi reagoi nopeasti ja rennosti. Tasapaino on oleellista ja en suosittele vapareissa hyppäämistä. Novitski harjoittelee heittoaan yhdistämällä heittävän käden kyynärpään ja heittävän jalan polven. Siitä sitten jalkojen voimalla ylös ja pallon yläilmoihin kohti koria.

Minä en suosittele täät kahden vaihdin haittoa. Liian paljon insinööri tekniikkaa.

Kun heittosi rytmi alkaa olla kunnssa,niin saatosta tulee se heiton oleellisin osa, mutta ilman jalkojen voimaa ei sekään onnistu.

Katsohan illan Korisnetin Koposkuvaa, mikä on pallon, käsien ja jalkojen asema. Toisn kuva on Koposen oikeakäden kuljetuksen päätteeksi tapahtuvasta heitosta, ns. Pull up heitto
 

???????

Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Eli pitäisikö heitossa "pysäyttää" vai ei? Entä hyppyheitossa? Ja onko kyynärpäällä niin väliä, lapojen liikkuvuudestahan on kyse???
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Koripallon heittäminen on aina yksi liike, ilman pysähtymisiä. Alkaa perusasennosta jalkojen työnnöllä, keskivartalo tiukkana ja pääty käsivarren ojentumiseen. Käsivarren ojentuessa, ilman että se antaa voimaa pallolle, ranne avautuu nopeasti rentoon saattoon. Palloon tulee takakierre, kun se irtoaa sormenpäistä. Käsivarsi siis ojentuu täysin ja jää ns. Joutsenasentoon, ei sorsaasentoon, niinkuin paljon näkee hienosteltavan. Käsivarren asento on n. kello 10 kohdalla.

Sanontani on: "Fly with the ball, don't push the wall"

Heiton muista elementeistä on tärkeämpää ns. "tähtäys", eli näe pallon alta ranteen ja peukalon välisestä pisteestä kori. Kyynärpäällä ei ole varsinaista merkitystä, mutta pallon saattovaiheessa on kämmenen osoitettava kohti kori. TS. älä paina kyynärpäätä väkisin sisälle, anna sen olla luonnollisessa asennossaan. Jos tähtäinpstettä ei helposti löydy, käännä heittävän käden kylki kohti koria. Siis emis. oikeakätisellä heittäjällä varpaat hieman vasempaan, 20-30 astetta. On heittäjä, jotka kääntyvät jopa 45 astetta.

Myös hyppyheitossa pallo lähtee samoin ja hypyn ylösmenovaiheessa.

samyeurobasket%20(2).jpg
 
Viestejä
7 545
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

manzu sanoi:
Mineillä on hyvä, kun ei ole kolmosen rajaa, mielestäni ei sellaista saisi olla myöskään ensimmäisen vuoden C-junuilla tai ei C:ssä ollenkaan.

Hmmm... niin ja kohta se kolmonenkin on vielä kauempana. Olisko tässä tilaisuus yrittää ajaa läpi sitä, ettei C-junnuilla olisi vielä kolmosta ollenkaan?
 
Viestejä
1 855
Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

raappa sanoi:
Hmmm... niin ja kohta se kolmonenkin on vielä kauempana. Olisko tässä tilaisuus yrittää ajaa läpi sitä, ettei C-junnuilla olisi vielä kolmosta ollenkaan?
Sinänsä mahtava ajatus :-*
 

kannatetaan

Vs: Jukka Mantere - Heittotaito, vapaaheitot ja niiden opettaminen

Totta tosiaan kolmosen viiva siirtyy pian entistä kauemmaksi kuten raappa kirjoitti. Mielstäni olisi liitolta erittäin hyvä veto poistaa C-junnuilta kolmoset kokonaan. Ääni siis tämän asian puolesta!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös