Koripallo.com

MU19 22-23

Viestejä
141
Uusi kausi alussa, karsinnat ensi viikonloppuna. VK1:seen uusi sarjaformaatti ja ennätysmäärä joukkueita. Jonkinlainen yllätys ehkä se että yksi maan suurimmista seuroista, EBT ilmoittautui suoraan divariin. Viikonloppuna varmaan nähdään kuinka moni pelaajista on siirtynyt muihin seuroihin, aiempina vuosina Espoonlahdesta on tullut ihan kilpailukykyinen joukkue ja 05-ikäluokka ollut kohtalaisen kokoinen. Hyvä että kuitenkin divariin, ei ole koko ikäluokka kuihtunut seurasta.

Karsintojen lohkot helposti muistettavan linkin takaa:

Keväällä juhlittiin järjestyksessä Pyrintö, Omnia, Kouvot. Raidersin ollessa neljäntenä. Hongan nuoriso sai ja otti paljon vastuuta M1A nousukarsinnoissa mutta U19 puolella bensa loppui. U17 sarjassa mitalit järjestykseen Pyrintö, Turku ja pronssille HMNKY.

Näistä joukkueista oikeastaan vain Raiders oli vahvasti "täysikäinen", muiden löytyessä tämänkin vuoden rankingin yläpäästä. Juuri mitään tietoahan ei taaskaan ole siitä kuka pelaa missäkin, mutta pistetään tähän oma pitkäveto näkyville. Voi sitten viikon päästä ihmetellä miten pihalla sitä on ennakkoasetelmista ollutkaan.

Tapiolan karsinnoista Honka ja Muki jatkoon. M1A harkkapelien perusteella ainakin yksi Hongan isoista siirtynyt HBA:han, mutta Honka ei yhteen mieheen kaadu. Tallink on perinteisen huono ennustaja, mutta Elokuussa Kaarina ei oikein saanut Mukia haastettua.

Kakkoslohkosta Omnia kävi viikonloppuna Latviassa pelaamassa hyvillä tuloksilla, toki ei mitään hajua minkä verran 04 ja nuoremmat saivat vastuuta. Omnia varmasti jatkoon ja oletettavasti myös Helsingin Namika. Lohkon yllättäjä voi olla esikarsinnan Suvela. Joinain vuosina jäänyt kokonaan ilmestymättä paikalle. Tuosta ei varmaan tiedä mitään ennen lauantaiaamua.

Kolmoslohko ennakona aika selvä Kouvoille ja Pyrinnölle. En kyllä yritä arvata kumpi voittaa keskinäisen sunnuntain ekan pelin.

Nelos- ja vitoslohkot ovatkin sitten ennakkoon arvaten tiukempia. Päivän kunto ja kokoonpano ratkaisee enempi. Toivottavasti kaikki saavat terveet rosterit mukaan eikä syksyn lentsut ehdi vielä vaivata.

Neloslohkossa Vilpas ja Turku ennakkosuosikkeina. Honsu ja Hypo haastajina. Vilpas on ollut tässä 04-ikäluokassa "aina" melko hyvä ja
Turku pelasi U17 sarjassa viime kaudella todella hyvin, joten arvataan että Varsinais-Suomeen sarjapaikat. Hypon paikka ei kyllä olisi mitenkään täydellinen yllätys. Jyväskylästä ei mitään tietoa minkälaisella kokoonpanolla liikkeellä. JBA:ssa kyllä on useita erittäin hyviä pelaajia tässä ikäluokassa, mutta roolitus taitaa olla M1A puolella.

Alin lohko onkin sitten mielenkiintoinen. Valmentajat eivät ole osanneet tehdä isoa eroa joukkueiden välille, joten pojat saavat pelata järjestyksensä. Vedonlyöntilappuun Puhu varmana ja tarjotaan toista paikkaa Kotkalle useamman vuoden tauon jälkeen. Huhu kertoo että Kotkaan olisi tullut paluumuuttaja/muuttajia ja kun Oulusta ei ole mitään hajua. Lahdessa ollaan varmaan eri mieltä.

Kaikille tasapuolisesti hyvää karsintaviikonloppua ja palataan sarjan ennakkoasetelmiin kun tiedetään edes joukkueet viikon päästä.
 
Viestejä
73
Nopealla hakemisella Kouvot kuvaa turnauksen Solidsportiin ja Namikan tiedän itse, kun olen konffannut pelit julkaistavaksi perjantai aamuna, mutta Espoon turnauksesta en löytänyt vielä kuvauskanavaa. Helsingin turnauksessa Pirkkolan halli on uusi ja nettiyhteys on vielä vähän mysteeri, joten katsotaan saadaanko livestriimiä ulos vai tuleeko vain tallenne jälkikäteen Solidiin.
 
Viestejä
21
Ilmestyikö Suvela Warriors paikalle? Tulos ei ole päivittynyt ainakaan basketiin.
 
Viestejä
52
Erikoisen myöhään on Espoossa eilisen voittajien Hongan ja MuKin välinen matsi. Päivän viimeinen peli Tapiolassa vasta klo 18.30. Tähän mennessä ratkennut neljä SM-sarjapaikkaa. Kahdella suoralla voitolla SM-sarjaan Omnia, Kouvot, TuNMKY sekä Lahti Basketball. Kouvoille iso voitto Pyrinnöstä. Näinpä viime vuoden mestari Pyrintö joutuu hakemaan sarjapaikkaa kuoleman ottelusta päivän päätteeksi.

Vedonlyöntilappuun Puhu varmana ja tarjotaan toista paikkaa Kotkalle useamman vuoden tauon jälkeen. Huhu kertoo että Kotkaan olisi tullut paluumuuttaja/muuttajia ja kun Oulusta ei ole mitään hajua. Lahdessa ollaan varmaan eri mieltä.
Lahdessa varmasti oltiin eri mieltä, sillä se voitti karsintaottelunsa Oulua ja KTP:tä vastaan korieroin 211-110. Oulun rankingia ei voi kuin ihmetellä. Vaikka rosterista ilmeisesti puuttui pari avainpelaajaa, ei sillä olisi ollut mitään palaa rankingissa vain pari sijaa ylempänä ollutta Lahtea vastaan täydelläkään rosterilla. Ja miksi ihmeessä rankingeja hankitaan eri rosterilla kuin pelataan, jos tuo parin pelaajan puuttuminen pitää paikkansa. Myös KTP jäi jo ensimmäisellä jaksolla Lahden jalkoihin. "Tasainen karsintalohko" oli lopulta epätasaisin.
 

3PO

Viestejä
69
Kun katsoi noita rostereita joukkueissa, niin kyllä siellä oli aika kovia kokoonpanoja joukkueilla. Oululta puuttui heidän edustuspelaajista monikin, joten varmasti vaikutti paljon. Muuten tuota ei voi perustella edes. Jos kaksi osaa pelata ja loput eivät, niin huono on sieltä nousta mitenkään haastamaan kovia rostereita.

Katsoi hongan rosteria esimerkkinä, niin samoja poikia siellä kuin liigassa ja viime kaudella divarissa (Korhonen, Kahllströn). Sama pätee muihinkin joukkueisiin (Rantapaju, Chime, Heiskanen, Nordell...).

Lahdella oli selkeästi kova porukka, koska myös KTP hävisi reilusti sielle. Pyrinnön pieni niiaus tuossa oli ehkä yllättävä, mutta toki sieltä myös puuttui pari avainpelaajaa jotka heti vaikuttaa.
Sarja on niin kova, että jos ei ole tasaisen täysi rosteri, niin vaikuttaa heti rajusti.
 
Viestejä
141
Karsinnat pelattiin ja suurimmasta yllätyksestä vastasi liitto! Live-seuranta oli ovelasti jemmattu alueiden tulospalvelun perään, neljännet jaksot oli fudishenkisiä jatko-ottelun toisia puoliaikoja, mutta olihan tämä hyvä palvelu aiempaan verrattuna. TJEU Tulospalvelu

Ruoditaanpas sitten vähän lohkoja.
Alinta veikkasin itse tiukaksi, ja olihan se sitä osittain. Lauantaina Oulu jäi Lahden jalkoihin, mutta toisessa pelissä alemmas rankattu Kotka voitti Puhun. Sunnuntaina aamupelistä Lahti vakuuttavasti jatkoon, ja Puhu kaatoi häviäjien kaaviossa Oulun. Iltapelissä Kotkalta vain kuusi pelaajaa "maalintekijätilastoon" ja Puhu sarjaan.

Jyväskylässä Vilpas hävisi Honsulle jatkoajalla lauantain pelissä ja oli jo vähän arvattavissa että tästä tulee uusinta sunnuntain vikaan peliin. Näin kävikin, Turku sarjaan kahdella voitolla ja sunnuntain viimeisessä pelissä Vilpas ja Honsu uusintana. Loppujen lopuksi Vilpas neljän pisteen marginaalilla sarjaan. tämä olikin ainoa pinellä erolla ratkennut sarjapaikka.

Kouvolan lohkossa ei suurta draamaa ollut, odotetusti Pyrintö ja Kouvot sarjaan. Numeroiden valossa Kouvot voitti Pyrinnön pystyyn, mutta ei pelissä ollut kuin yksi läpihuutoneljännes, tästä ei uskalla vielä arvata mitään sarjakautta varten Kouvojen vahvuudesta tai Pyrinnön haasteista.

Pirkkolan uudessa hallissa Suvela ja Karkkila aloittivat lauantain esikarsintapelillä. Jatkoajan jälkeen Karkkila jäi pelipaikalle, Suvelan karsintojen loppuessa lyhyeen. Kuitenkaan Karkkila tai Lepy eivät oikein kyenneet haastamaan Namikaa tai Omniaa ja ennakkosuosikit sarjaan.

Tapiolan lohkossa esikarsinnassa Lappeenranta voitti Raholan. Lappeenranta jatkoi hyviä otteita koko viikonlopun. Honkaa vastaan kolme erää johdossa ja sunnuntaina muutaman pisteen tappio Kaarinalle. Suhteessa rankingiin ehdottomasti karsinnan pirtein esitys. Hongalla oli vaikeaa, niukka voitto Lappeenrannasta, murskatappio sunnuntain ensimmäisessä pelissä, mutta rutiinilla sarjaan kuitenkin.

Mitä jäi käteen? Valmentajat ainakin olivat hyvin kärryillä, rankingin sijat 1-10 sarjaan. Tasoero SM-sarjan ja VK1:n välillä jäi melko selväksi, mutta VK1:een on menossa moni hyvin pelaava joukkue, ja laajennettu VK1 on todennäköisesti hyvä juttu, pienemmät seurat saavat tarjottua valtakunnallisia pelejä laajemmalle joukolle.

SM-sarja on lajin leviämisen kannalta masentavan keskittynyt. Viisi joukkuetta pääkaupunkiseudulta, Turku, Salo, Tampere, Lahti, Kouvola. Lahdelle tervetuloa takaisin U19 SM-sarjaan vuoden tauon jälkeen! toisaalta, karsinnan läpäisseet pelasivat kohtuullisen laajoilla rostereilla ja taso ei romahtanut vaihtojen alkaessa pyörimään.

Kaikille hyvää sarjakautta, niin SM-sarjassa kuin VK1:ssä, VK:n puolelle tulee vielä nuo suoraan sarjaan ilmoittautuneet joukkueet joten voimasuhteista ei ole hajua kuin valmentajilla?
 
Viestejä
4
Vilpa-Honsu sarjassa ja KTP-Puhu sarjassa taidettiin pelata vähän hassusti ristiin.

Molemmissa tapauksissa joukkueet pelasivat kahdesti vastakkain, mutta voitot ristiin. Häviäjä-häviäjä ottelusta eli kevyemmästä toisesta ottelusta tullut voittoon ratkaisevassa.

Pitäisikö tätä karsintasysteemiä jotenkin muokata, kerta nytten ekan matsin häviämällä tasavertaista joukkuetta vastaan saa nyt ikään kuin edun?
 
Viestejä
81
Pitäisikö tätä karsintasysteemiä jotenkin muokata, kerta nytten ekan matsin häviämällä tasavertaista joukkuetta vastaan saa nyt ikään kuin edun?

Eiköhän lyhyt palautuminen häviäjä-häviäjä pelistä tasoita tätä etua, jos sellaista on edes mahdollista saada lauantailta.
 
Viestejä
97
Eiköhän lyhyt palautuminen häviäjä-häviäjä pelistä tasoita tätä etua, jos sellaista on edes mahdollista saada lauantailta.
Pääsääntöisesti näin, mutta esim. KTP painoi viikonlopun läpi vain kahdeksan pelaajan rosterilla ja yritti Lahtea vastaan ihan tosissaan eikä palautunut viikonlopun viidenteen peliin PuHua vastaan, jonka päiväpeli Oulua vastaan oli enemmänkin keskivertoa parempi alkulämmittely. Kotkalaisten olisikin kannattanut heittää pyyhe kehään Lahtea vastaan viimeistään puolessa välissä, mutta tuokin oli tietysti hankalaa kapealla rosterilla varsinkin kun tosissaan vääntämälläkin tappiota tuli 40 pistettä.

Tämän sinällään hyvän karsintasysteemin ehdottomasti huonoin puoli on vajaaksi jäävät kolmen joukkueen karsintalohkot, joita pelattiin tänä vuonna WU19-karsinnoissa. Esim. ToPoLa riskeerasi oman SM-sarjapaikkansa häviämällä sunnuntain "voittajien" kohtaamisessa (johon Helmi Basket pääsi pelaamatta peliäkään) iltapäivän puolella yhdellä pisteellä Helmi Basketille ja kohtaamalla muutaman tunnin päästä iltapelissä lauantaina voittamansa Feeniksin. Forssalaiset pääsivät otteluun tuoreella joukkueella, koska lohkossa ei pelattu häviäjien kohtaamista lainkaan. Jos tällaisessa lohkossa on yksi ylivoimainen joukkue ja kaksi tasaisempaa, ei näiden kahden tasaisen joukkueen ensimmäistä kohtaamista kannata lähteä voittamaan.
1664253960256.png

Tuossa kuvassa on siis kaikki ko. kohkon ottelut. Systeemi johtaa siihen että yleensä paras joukkue ei pelaa kuin yhden pelin, jolla varmistaa SM-sarjapaikkansa ja toisaalta siihen että toisen SM-sarjapaikan eteen joutuu aina pelaamaan kolme peliä. Mielestäni näitä kolmen joukkueen lohkoja ei pitäisi pelata, vaan vähentää karsintalohkoja pelaamalla esikarsintaa, niin että varsinaisessa karsinnassa pelattaisiin vain täysiä neljän joukkueen lohkoja.
 
Viestejä
3
Mitä jäi käteen? Valmentajat ainakin olivat hyvin kärryillä, rankingin sijat 1-10 sarjaan. Tasoero SM-sarjan ja VK1:n välillä jäi melko selväksi

Meneekö nyt syy-seuraussuhteet sekasin. Ranking toteutuu yllättäin hyvin, jos suhteellisen kovaksi povatut joukkueet voittavat joukkueita lähempää sijoja 15-20 ja pääsevät sillä sarjaan ja siinä 7-14 tienoilla olevat joukkueet ratkovat keskään paikat. Isoin mahdollinen yllätys voi olla nyt että 14 rankätty joukkue pääsee sarjaan ja silloinkin ollaan iloisia etää ranking oli melko hyvin tehty.

Tämä karsintojen lohkojako siis tuottaa helposti miellyttävän lopputuloksen ja voidaan vain hymyillä, että kuinka hyvin ranking on onnistunut.

En tunne tämän vuoden joukkueita niin, että voisin arvioida kävikö näin tänä vuonna, mutta toivottavasti oikeat joukkueet pääsivät sarjaan. Ei siis muuta kun toivotaan että valmentajat on rehellisiä ja rankingit onnistuvat nyt ja tulevaisuudessa.
 
Viestejä
774
tämä karsintajärjestelmä on huono, ollut jo kauan. Rankingin lisäksi yhden viikonlopun homma on heikko esitys sen vuoksi, että varsinkin pienempien resurssien seuroissa yhden avainpelaajan sairastuminen, loukkaantuminen antaa liikaa arvalle tilaa. Puhumattakaan, että jollakin on kotietu. Hyvä jos ranking on tänä vuonna osunut.
 
Viestejä
141
Ymmärrän Itseasiassa-kirjoittajan pointin kyllä hyvin. Verrattuna aiempien vuosien systeemiin tämänvuotisessa tuli enemmän "lähellä toisiaan" olevien joukkueiden pelejä. Vanhassa systeemissä oli ainostaan 10-11 ja 9-12 parit lähellä toisiaan. Tai siis sillä tavalla lähellä että vain toinen oli pääsemässä sarjaan. Toki välillä kävi "ranking-virheitä" ja esim viime vuonna Puhu nousi sarjaan rankingin sijalta 14 pudottaen ranking seiskan Nokian. Sama ottelupari olisi kyllä tullut tänäkin vuonna, joten tuo ei mennyt pesuveden mukana.

Onhan tuo melkoista tasapainoilua, joukkueita ei tarvitse saada järjestykseen, mutta 10 parasta pitäisi saada selville. Monivaiheinen karsinta rupeaa maksamaan aikaa ja rahaa. Enkä pidä ajatuksesta että paikat periytyy suurimmille seuroille jo sieltä U16 ikäluokasta alkaen niin että vain muutama joukkue karsii parista sarjapaikasta.

Rankingin 8 oli aiemmin todellinen lottovoitto jos järjestys oli edes vähän kohdallaan. Muut saman lohkon karsijat olivat vanhassa systeemissä sijoilta 3, 18 ja 20. Monta vuotta käytössä ollut systeemi johti tämänvuotista enemmän säästelyyn ja lohkon sisäisen rankingin kakkonen keskittyi käytännössä pelkästää sunnuntain iltapeliin. Nyt ainakin periaatteessa joutui pelaamaan enemmän jo iltapeliin pääsystä. Sehän tästä seurasi että uusi järjestelmä suosii joukkueita joilla on leveämpi rosteri, vanhassa pärjäsi paremmin yksittäisillä pelaajilla joiden energia riitti siihen ratkaisupeliin. Pahimmillaan "karsintavahvistuksiin". Itse olen sitä mieltä että jos ranking on suurinpiirtein oikein niin joukkueen leveydestä saatava etu on sarjalle parempi. Kauden aikana tulee kuitenkin sairastumisia, loukkaantumisia jne ja jos jo karsinnoissa ollaan muutaman yksilön varassa niin sarjasta tulee helposti selviytymistä.

R2D2:n kanssa olen täysin samaa mieltä että kolmen joukkueen lohkoja ei pitäisi olla ollenkaan.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös