Siis väitätkö ihan kirkkain silmin että Aaron olisi saanut enemmän haastetta Pyrinnössä? Tuossa seurassa ei toimi mikään.
Itse näen että haastetta tulee nimenomaan siitä että käyt sen 4x vuodessa pelaamassa amerikassa. Tähän päälle vielä eybl pelit. Kovatasoinen kutsuturnaus Belgiassa jne.
Okei, ei jaksaisi palata enää tähän kaluttuun aiheeseen, mutta palataan nyt kuitenkin. Vedetään mutkat suoriksi.
Pelaaja X pelaa seuransa a-junioreissa. Hän on joukkueensa ylivoimainen tähti. Tavoitteena on tulevaisuudessa NBA tai vähintään euroliiga. Treeneissä, jokapäiväisessä toiminnassa, ei saa tarpeeksi haastetta joukkuekavereistaan. Pelaajan nykyseurassa on tarjota treenihaastetta sekä pelejä kolmella eri aikuisten valtakunnallisella tasolla. Liiga, M1DA, M1DB. Ammattivalmennus ja kehonhuoltopalvelut. Pelaajan toinen vaihtoehto on siirtyä toiseen junioriseuraan, jolla ei ole polkua ylöspäin, eikä siis treenimahdollisuutta itseään parempia pelaajia vastaan. Pelit samoja, joita olisi halutessaan pelannut myös lähtöseurassaan. Treeneissä ei vastusta, peleissä ei vastusta. Seura kiertää myös kansaivälisiä turnauksia, edelleen toisia juniorijoukkueita vastaan. Peleissä enemmän vastusta.
Tuossa iässä ei riitä yksinään treenaaminen huipulle päästäkseen. On kilpailtava jokapäivä kokoajan itseään parempia vastaan. Kyllä väitän, että aikuisia vastaan tavoitteellisella ikäluokkansa huippuyksilöllä on paremmat kehittymisedellytykset kuin oman ikäisiään vastaan. Aikuisten peli on nopeampaa, voimakkaampaa, fyysisempää. Tilanteet tulee vastaan noepammin ja erilaisia pelinlukutilanteita huomattavasti enemmän.
Ymmärrätkö pointtini mitä ajan takaa? Tilanne on yleismaailmallinen ja pätee kaikkeen urheiluun. Kyse ei ole pelkästään Ekwerestä, Pyrinnöstä ja Drivesta. Ymmärtäähän joku ajastustani?
Jos ihan täysin objektiivisesti ajatellaan urheilijan kehittymistä tuossa ikävaiheessa, niin en näe oikein miksi urheilisi oman ikäisiä heppoisia vastustajia vastaan, kun pitäisi pyrkiä kovimpaan mahdolliseen ympäristöön. Ihan kokonaan toinen asia on, että jos kokee tavoittelevansa yliopistokenttiä, niin siihen Drive on ylivertainen tällähetkellä, pelkästään urheilullisen kehittymisen kannalta ei niinkään. Olisi ollut tosi kivinen, ellei jopa ylitsepääsemätön, tie päästä Pyrinnön organisaatiosta Yhdysvaltojen yliopistokentille. Siihen tarkoitukseen Drive ja Driven suhteet ovat tässä maassa vastaansanomattomat. En sitä polkua tuomitse ja tämä koripallomaa tarvitsee monia erilaisia polkuja huipulle. Puhun kuitenkin vain urheilullisesta näkökulmasta ilman tunnesiteitä.
Itse en oikein näe noita yliopistopelejäkään urheilijan kehittymisen kannalta parhaana vaihtoehtona. Toki näyteikkunana ja jonkilaisena tasonmittarina ikäluokan parhaita vastaan maailman ehdoton ykkönen. Peli on ja on aina ollut siellä liian ohjattua. Valintatilanteita ja itseohjautuvuutta sallitaan liian vähän ja vain tähtipelaajille, kun tuossa ikävaiheessa pelin pitäisi olla vielä luovaa. Joukkuepelaamisen lainalaisuudet kyllä kehittyvät myöhemmin. En montaa suomalaista keksi, joka olisi yliopistosta palannut monipuolisempana pelaajana.
Mut nää on näitä, valintoja valintoja ja yliopistossakin nykyään raha puhuu.
Oletko koskaan miettinyt miksi lähti Pyrinnöstä? Ehkä ne tavoitteet ovat jossain muualla kuin pelata 200 ihmisen edessä Pyynikillä.
Eivät nämä Pyrinnön ”korisliiga” tähdet nyt kauhean kovaa vastetta pystyneet finaaleissa antamaan. Vaikka heillä se paras paikka kehittymiseen sinun mielestäsi onkin.
Tietenkin tavoite on muualla kuin Pyrinnössä korisliigaa, se nyt on päivänselvää ja varmasti kaikilla tavoitteellisilla junnuilla on kovemmat tavoitteet, ainakin toivottavasti. Eikä tietenkään kaikki pärjää ja kehity huipulle kun ei ole sen luokan talenttia. Sinun kaksi viimeistä kappaletta turhaa provoamista ja väärinymmärtämistä.