Koripallo.com

Omnia Basketball Academy & Justice Graham

Viestejä
518
Se onkin käytännössä ainoa vaihtoehto, koska Ekweren pitäisi pelata jenkkilukiossa senior-vuottaan jo periaatteessa nyt. Sikäläinen koulutusjärjestelmä ei ole yhtä standardisoitu kuin meidän eli syntymävuoden ja luokan välillä on enemmän vaihtelua, mutta pääsääntöisesti 2006-ikäluokka suorittaa nyt senior-vuottaan. Suurin osa eurooppalaisista menee pelaamaan jenkkilukioihin vuoden keskimääräistä aikataulua myöhässä, kuten vaikka Little ja Elliot Cadeau. Se on vielä kohtuu yleistä, mutta että senioriksi sinä vuonna kun täyttää 19 vuotta... Siinä tapauksessa joku prep school tai junior college olisi paljon sopivampi valinta.
Suurimmassa osassa osavaltioissa kouluvuoden/esiopetuksen aloittaminen perustuu tasalukuisen iän, ei syntymävuoden mukaan. Eli lukion alkaessa - esimeriksi 1.9.2024 - kaikki 15-vuotta ennen tuota päivämäärää täyttäneet aloittavat koulunsa. Vaihtelua niin osavaltioiden, eri koulupiirien ja vanhempien valintojen mukaan on toki paljon enemmän kuin Suomessa. Siis juuri niin kuin mainitsit.

Mutta pointtina siis se, että kyllä Yhdysvalloissa moni lukion seniori on vuonna 2006-syntynyt ensi syksyn koittaessakin. Suurin osa heistä tosin on loppuvuodesta syntyneitä.

Elliot Cadeauhan on käynyt kaikki koulunsa Yhdysvalloissa ja oli siitä huolimatta alunperin aloittamassa NCAA-uransa vasta vuonna 2024. Hän kuitenkin rationaalisesti uudelleen luokitteli (reclassify) itsensä joskus loppukeväästä 2023 ja aloitti North Carolinassa jo tällä kaudella. Eli kyllä paikallisväestössäkin jonkin verran tuollaista myöhästymistä on, johtuen juuri tuosta suuremmasta vaihtelusta.

Jos suomalaisten NCAA-uria tarkastelee yli ajan, niin monet (noin puolet) ovat aloittaneet yliopistoissa sinä vuonna kun täyttävät 20-vuotta (Hanno Möttölä, Okku Federiko). Viime aikoina suurin osa suomalaisista on kuitenkin aloittanut jo vuotta aiemmin - Markkanen, Little, Vartiainen, Yalaho, Ugusuk... Tietääkseni kukaan suomalainen ei ole kuitenkaan aloittanut NCAA-pelejä kuitenkaan tätä aiemmin, joka siis p-amerikkalaisten parissa on tavallista. Tänä vuonna myös ainakin slovenialaninen Jan Vide (2005) ja espanjalainen Aday Mara (2005) aloittivat UCLA:ssa. Heidän vuotensa eivät ole kuitenkaan menneet ehkä ihan odotetunlaisesti. Tai sitten ovat, ehkä he ensi vuonna ovat valmiimpia tämän vuoden totuttelun jälkeen.

Mielestäni suomalaisten ei ole mitään syytä kiirehtiä tuonne amerikkaan yhdysvaltalaisten rytmissä, ei se ole oikein mahdollistakaan. Toki vuonna 2004-syntynyt ja ensi syksynä NCAA-uransa aloittava on mielestäni hieman myöhässä, mutta ei sekään esimerkiksi Möttölää hidastanut. Ehkä jopa päinvastoin.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös