Koripallo.com

Onko pienillä junioreilla liian suuret pallot ja korkeat korit?

  • Viestiketjun aloittaja Selvittelyä
  • Alkaa

Selvittelyä

Lapsi aloitti koriskoulun 5-6 -vuotiaiden ryhmässä, ja jokainen sai harjoituksista oman pallon kokoa 5. Muutamien harjoitusten jälkeen lapsi sanoi, että ei halua heittää palloa koriin koska pallo on liian painava. Seurasin harjoituksia salin reunalla, ja näytti siltä että vaikka suurin osa lapsista halusi palloa heittää, se näytti erittäin hankalalta. Korit olivat luultavasti 2,6 metrissä, tarkkaa korkeutta en tiedä, mutta selvästi liian korkealla suhteessa lasten pituuteen. Kun lapset yrittivät heittää liian painavia palloja liian korkeisiin koreihin, oli lopputuloksena jostain polvien välistä kaksin käsin lingottu tempaisu koria kohti. Minulla ei ole ennestään minkäänlaista kokemusta koripallosta, mutta kuvittelin harjoitusten ja välineiden olevan suhteutettuina ikäluokkaan sopiviksi.

Tämän minulta ennestään puuttuvan tiedon takia aloin perehtymään aiheeseen tarkemmin. Kaikkialla suomalaisten seurojen ja välinekauppiaiden sivuilla mainittiin rutiininomaisesti pallojen kokojen olevan alle 12-vuotiailla 5, 12-13 -vuotiailla ja naisilla 6 ja niin edespäin. Kansainvälisillä koripallosivustoilla oli kuitenkin erittäin usein todettu, että pallon koko 5 on tarkoitettu 9-11 -vuotiaille, koko 4 on 5-8 -vuotiaille ja koko 3 on 4-8 -vuotiaille (+- 1vuosi suuntaansa). Ja aina suositeltiin, että alle 9-vuotiailla lapsen käsi tulisi mitata ja valita sen perusteella kokojen 3 ja 4 väliltä. Näitä pienempiä ja painoltaan sopivampia palloja suositeltiin nimenomaan heitto- ja syöttöharjoitteluun, kun taas monesti todettiin että muuhun pallon käsittelyn harjoitteluun käy usein suurempi pallo paremmin laajemman pinta-alansa ja sen takia helpomman hallittavuutensa takia. Perusteluna pallon pienemmälle koolle oli lapsen mahdollisuus tehdä heittoliike teknisesti oikein, minkä pitäisi olla minkä tahansa lajin harjoittelun lähtökohta oli ikäluokka mikä tahansa. Korin korkeudeksi esitettiin pienille lapsille usein nyrkkisääntö ikä = jalka, eli esimerkiksi 6-vuotiailla 6 jalkaa (n. 183 cm). Tällöin heittoasento pysyy suhteessa samana lapsen kasvaessa.

Kihu:n ylläpitämältä valmennustaito.info -sivulta löysin oikeastaan ainoan suomenkielisen asiaa käsittelevän artikkelin: "Lasten urheilua lasten välineillä" (Taitotohtori, 31.3.2017). Artikkelin koripalloa käsittelevässä osuudessa oli kiinnostavaa tutkimustietoa välineiden pienentämisen vaikutuksista lasten kehittymiseen ja onnistumisen kokemuksiin.

Minun kokemukseni aiheesta rajoittuu tähän, mutta koska missään suomalaisessa keskustelussa asiasta ei ainakaan nettisivuilla tunnuta puhuvan, niin haluaisin kysyä onko tätä suomalaisessa juniorikoripalloilussa mietitty?
 
Viestejä
3 498
Erittäin mielenkiintoinen kirjoitus. Melkoisella varmuudella voisi uskoa että nuo 6-7 -vuotiaat oikeasti tarvitsisivat pienemmät / matalammat välineet. Rakenteellinen ongelma taitaa monessa salissa olla se ettei noita minikoreja edes pysty laskemaan. Jossain muistan nähneeni pieniä korilevyjä joiden taustalevyjen takana oli koukuet sitä varten että pystyy ripustamaan puolapuihin sopivalle korkeudelle. Mutta taitavat olla aikoinen harvinaisuus. Itse muistan että jokus ihan naperona pelattiin jalkapallolla ja se toimi muistaakseni aika hyvin.
 
Viestejä
614
Hyvä kirjoitus mielenkiintoisesta näkökulmasta. En tiennytkään, että maailmalla pallokoot skaalautuvat noin pieniin koripallossakin. Muistan kyllä miten turhauttavaa oli yrittää heittää kaukoheittoa korkeaan koriin koululaisena.
Voisiko investointi korkeudeltaan aseteltaviin irtokoreihin tuottaa enemmän korikseen innostuvia nuoria ja parempia heittäjiä kymmenen vuoden sisään?
Tämä aihe valitettavasti hautautuu tänne "Alemmat sarjat ja nuoriso..." -ryhmän pölyihin.
 
Viestejä
1 447
Tämän minulta ennestään puuttuvan tiedon takia aloin perehtymään aiheeseen tarkemmin. Kaikkialla suomalaisten seurojen ja välinekauppiaiden sivuilla mainittiin rutiininomaisesti pallojen kokojen olevan alle 12-vuotiailla 5, 12-13 -vuotiailla ja naisilla 6 ja niin edespäin. Kansainvälisillä koripallosivustoilla oli kuitenkin erittäin usein todettu, että pallon koko 5 on tarkoitettu 9-11 -vuotiaille, koko 4 on 5-8 -vuotiaille ja koko 3 on 4-8 -vuotiaille (+- 1vuosi suuntaansa). Ja aina suositeltiin, että alle 9-vuotiailla lapsen käsi tulisi mitata ja valita sen perusteella kokojen 3 ja 4 väliltä.
En tiedä, saako Suomessa mistään koon 4 palloja. Jossakin päin Eurooppaa olen näitä palloja nähnyt ja varmasti toimivat paremmin pikkujunioreilla, kun on helpompi käsitellä ja heittää.
 
Viestejä
177
Kouvolan turnauksessa jaettiin tsemppareille, jotain erikoisen kokoista palloa tykkimäen logolla - oliko se kolme vai neljä jäi epäselväksi. Nopealla googlauksella näyttäisi, että amerikassa pelaataan junnusarjoissa nelospallolla, joten luulisi, että EBAY ja Amazon kauppaavat meillekkin sellaista vaikka Suomalaisesta urheiluliikkeestä ostaminen voi olla haastavaa.

Basketball (ball) - Wikipedia
 
Viestejä
1 327
Todella hyvä kirjoitus tosiaan. Juuri tuo korin korkeus ja pallon painavuus on syy siihen miksi koripallon harrastaminen aloitetaan keskimäärin poikkeuksellisen myöhään, muistaakseni noin 8-vuotiaana. Korien saatavuus liikuntasaleissa olisi tietysti vaikeaa, mutta pienempää tekniikkapalloa voisi aivan hyvin kokeilla.
 

42

Viestejä
3 353
Nythän kai useammalla alueella pelataan mini07 305 ja mini08 260 koreihin. Onko 07 jo niin paljon vahvempi, että pystyy pelaamaan "isoihin" koreihin heittotekniikan kärsimättä? Varsinkin kun toinen tuota tekniikkaa vaarantava tekijä se, että kolmosia tunnutaan kokeiltavan (kun viivat on) vaikkei voimat siihen millään vielä riitä. Saati sitten noihin isoihin koreihin.

Tämä aiheuttanee myös haasteita turnausjärjestäjille. Onko yhdistetty minien sarja vai erikseen 07/08 ja niillä eri speksit korien korkeudelle?
 

vmp

Viestejä
296
Nythän kai useammalla alueella pelataan mini07 305 ja mini08 260 koreihin. Onko 07 jo niin paljon vahvempi, että pystyy pelaamaan "isoihin" koreihin heittotekniikan kärsimättä? Varsinkin kun toinen tuota tekniikkaa vaarantava tekijä se, että kolmosia tunnutaan kokeiltavan (kun viivat on) vaikkei voimat siihen millään vielä riitä. Saati sitten noihin isoihin koreihin.

Tämä aiheuttanee myös haasteita turnausjärjestäjille. Onko yhdistetty minien sarja vai erikseen 07/08 ja niillä eri speksit korien korkeudelle?
Olen huomannut, että heittäminen korkeampiin koreihin voi jopa parantaa heittotekniikkaa. Heittoon on saatava riittävä kaari ja koska käsivoimat eivät riitä, on pakko (oikeaoppisesti) ottaa jaloista ja vartalosta voimaa. Tähän kysymykseen ei liene yksiselitteistä ratkaisua. Aika varhaisessa vaiheessa tuntuvat jo jenkkilässä menevän noihin 304,8 cm (10 ft) koreihin.
 
Viestejä
614
... Heittoon on saatava riittävä kaari ja koska käsivoimat eivät riitä, on pakko (oikeaoppisesti) ottaa jaloista ja vartalosta voimaa. Tähän kysymykseen ei liene yksiselitteistä ratkaisua. ....
Koska toisaalta jalkojen lisäksi apua haetaan heiton lähtemisestä rintalastan korkeudelta, rintakehän kaartamista heiton alle ja ylävartalon kiertoa kuin perinteisellä kuulantyöntäjällä.

En osaa sanoa kuinka haitallista liian painavan pallon heittäminen liian korkeaan koriin on mutta helposti sitä pitää demotivoivana. Toisaalta onko heiton aikanaan oppineille suurempi ilo hallita se suoritus, kun se ensin niin mahdottomalta näytti? Joukkopsykologia ei ole alaani mutta mielenkiintoinen kysymys kai sekin aiheen kannalta.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös