Finaalien hallifarssi on ala-arvoista Korisliigan maineen pilaamista

Korisliigassa on edessä fantastinen finaalisarja Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välillä, kun jo molemmat seitsemään otteluun venyneet välieräsarjat tarjosivat koripallokansalle viihdettä koko rahalla. Vai onko sittenkään, edes finaaleja ylipäänsä?

Seagulls pelaa kotiottelunsa Helsingin Kisahallissa, jolle osuvampi nimi olisi Museohalli ja huippu-urheilutapahtumatuotannon sijaan vuokralaiseksi sopisi paremmin Museovirasto. Helsinkiläiset ovat haaveilleet uudesta hallista, Gardenista tai mistä vain, jo vuosikymmenet.

Kisahallissa ei ole kovinkaan moni muu asia kunnossa, kuin että sinne saadaan myytyä Koripalloliiton finaalijoukkueilta vaatima 1200 lippua. Tuhannesta katsojasta eteenpäin toki saattaa käydä niin, että lipunostaja pelin sijaan näkee vain kanssakatsojien takaraivoja.

Isompi ongelma Korisliigassa tänä keväänä on kuitenkin Pirkanmaalla. BC Nokia selvitti upealla tavalla ensi kertaa seuran historiassa tiensä finaaleihin, mutta kun Nokialle on tällä kaudella rakenteilla uusi halli kaupungin rakentamana, pelaa BC Nokia kotiottelunsa vuoden verran Harjuniityn liikuntahallissa.

Ratkaisevassa välieräottelussa katsomoon oli saatu 850 katsojaa, mutta jo se näytti olevan todellisen ylärajan yli. Nyt eteen tulee 1200 katsojan minimivaatimus, mihin finaaleissa ei enää liitolta irtoa poikkeuslupaa.

– Olemme tehneet päätöksemme. Emme lähde kotoamme mihinkään. Jos emme pääse pelaamaan tuolla, emme pelaa ollenkaan, BC Nokian omistaja Marko Pirhonen kertoi Ylen haastattelemana sunnuntai-iltana.

Ylen toimitus halusi vielä maanantaina ennen juttunsa julkaisua varmistaa, että Pirhonen kova kanta ei ole muuttunut yön yli nukuttuaan. Jos mahdollista, lähestyminen oli maanantaina vielä riitaisampi.

– Jos säännöt ovat nämä, emme pelaa myöskään Kisahallissa, koska se on laiton paikka. Siellä on hyvin monta sellaista asiaa, jotka eivät mene liiton säännöissä läpi. Silti heillä on poikkeuslupa. Jos tulee päätös, ettemme saa pelata Harjuniityn hallissa, emme pelaa myöskään Kisahallissa.

Pirhonen myös väitti, että Koripalloliitto ei ole tukenut BC Nokiaa mitenkään asiassa – ainoastaan esittänyt vaatimuksen pelien siirtämisestä pois Harjuniitystä. Liiton kilpailujohtaja Tom Westerholm taas kertoi Ylelle, että he ovat olleet useita kertoja nokialaisiin yhteydessä kevään aikana ja tarjonneet kahta pelipaikkaa Tampereelta.

Lisäksi seuralla itsellään oli kolmaskin vaihtoehto, mihin Koripalloliitto olisi voinut tuoda omat parketit, korit ja kellojärjestelmän.

Sen sijaan että keskustelussa olisi esillä todella dramaattiset välieräsarjat ja edessä oleva erinomainen finaalisarja, alennutaan julkisuudessa riitelyyn. Ymmärrän täysin miksi Pirhonen on tulistunut, mutta se ei tästä fiksumpaa tee.

Vaatimus 1200 katsojan hallista finaaliotteluihin on Koripalloliitolta täysin järkevä linjaus. Hiljalleen myös monille paikkakunnille ollaan saatu uusia halleja ja areenoita, vaikka valitettavasti kaikkein surullisin tilanne onkin kahdella suurimmalla pelipaikkakunnalla Helsingissä ja Tampereella.

Pirhonen kyllä tietää hyvin, miksi Seagulls Kisahallissa pelaa – ja että oikein kukaan ei siihen ole tyytyväinen. Tällainen uhmaikäisen taaperon tapainen ”mutkuttelu” on koko sopassa kaikkein ikävin piirre.

Nokian omistajana Pirhonen saa toki tehdä, mitä lystää seurallaan. Nyt olisi kuitenkin hyvä katsoa ympärilleen: pelaajia, valmentajia, faneja, vapaaehtoisia ja koko näätäyhteisöä. He ovat kaikki finaalipaikan ja ensi kertaa taistelun Pantteri-patsaasta ansainneet.

Ja vaikka kuinka viimeiseen asti ja kuinka painokkaasti haluaisi yhä asiaan vaikuttaa ja jollain tapaa saada Koripalloliiton poikkeusluvan poikkeuslupa myöntämään, se olisi ollut siitä tehdä poissa julkisuudesta. Sen jälkeen sitten kun asiaan on lopullinen päätös saatu, rutinat pois.

Mikä on tällä hetkellä päällimmäinen ajatus, kun finaalit alkavat (ehkä, jos BC Nokia paikalle ilmaantuu pelivermeissä) Kisahallissa Helsingissä? Tämä riitely ja ala-arvoinen nokittelu. Pirhonen tekee laajemminkin hallaa koko liigalle ja lajille.