Jo Nokian finaalipaikka on kondorinsulka Greg Gibsonin hattuun

Kolme Korisliigan mestaruutta, kolme sarjanousua ja Vuoden valmentaja –valinta. Greg Gibsonin CV koripallovalmentajana on jo ennestään pitkä ja kunniakas, mutta jo BC Nokian valmentaminen Korisliigan finaaleihin nousee saavutuslistalla ihan kärkipäähän – mahdollisesta mestaruudesta puhumattakaan.

55-vuotias Greg Gibson on valmentanut Suomessa vuodesta 2003 lähtien ja saavuttanut yli 20 vuoden valmennusurallaan kaiken mahdollisen. Nyt valmentajavelho onkin siirtynyt hakemaan jopa mahdottomia saavutuksia.

Ennen kauden alkua BC Nokia oli esimerkiksi Veikkauksen vedonlyöntikertoimissa mestariksi vasta kahdeksanneksi suurin suosikki, ja todella paljon kärkeä jäljessä. Näätien kohdalla kautta edeltävä spekulaatio oli pikemminkin siinä voiko joukkue tienata pudotuspelipaikan alemman jatkosarjan kautta.

Joukkueen vahvistuksista Both Gach oli pelannut ensimmäistä ammattilaiskauttaan tunnetussa koripallomekassa Kosovossa. Patrick Tapé tuli East Kilbridesta Skotlannista ja Tucker Richardson aloitti ensimmäistä ammattilaiskauttaan. Joukkueen kokenut veteraanijohtaja Antero Lehto oli siirtynyt takaisin Pyrintöön.

Gibsonilla ei siis pitänyt olla minkäänlaista mahdollisuutta johtaa joukkojaan välieriin, finaaleista puhumattakaan. Jo runkosarjan selvä kakkossija oli erinomainen osoitus Gibsonin ja joukkueen kyvyistä, mutta pudotuspeleissä suoritus on vielä kovempi, kun nokialaiset kaatoivat Katajan välierissä hurjassa seitsemän ottelun sarjassa.

Gibson on ulosmitannut joukkueestaan kaiken. Haastattelussamme kokenut valmentaja nimesi tämän kauden Näädät suosikkijoukkueekseen ja hauskimmaksi vuodekseen valmennusurallaan.

– Tämä porukka on paras ryhmä, joka minulla on koskaan ollut – perustuen siihen, kuinka lujaa nämä kaverit tekevät töitä. Ei sitä joka vuosi saa kokoon viittätoista jätkää, joilla on sama asenne. Tämä on yksi niistä vuosista, ja se on tehnyt tästä vuodesta todella erityisen, Gibson kertoi.

Nokialle kasattu joukkue on varmasti erityislaatuinen, mutta vaikka kuinka pelaajahankinnat ovatkin osuneet nappiin, niin taitojen kuin asenteen puolesta, on Gibson se tekijä, joka on tuon työnteon ja peliasenteen ja –ilmeen saanut kaivettua ulos ryhmästä.

Seagulls lähtee finaalisarjaan ennakkosuosikkina – jos nyt loppuotteluita ylipäänsä pelataan, kun BC Nokian omistaja Marko Pirhonen on päätynyt ilmiriitaan Koripalloliiton kanssa. Jos joku voi joukkueensa puolustavaa mestaria Seagullsia vastaan rohkeasti voittamaan viedä, on se juuri Gibson.

Seurahistorian ensimmäinen finaalipaikka on massiivinen sulka valmentajan hattuun, mutta mestaruus tekisi miehestä ikuisesti legendan Nokialla.