Mestaruuden puolustaja Rougeau: ”Voittoputkessa on helppo laiskistua, tarvitsimme sen herätyksen”

Menestys ja mestaruudet ovat seuranneet Helsinki Seagullsin Rene Rougeauta, mihin mies on koripallourallaan mennytkään.

Haastattelu: Juho Silventoinen, teksti: Matti Liljaniemi

Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Kobrien tiivis puolustus haastaa Seagullsin – ”Miten me pääsemme Lapuaa vastaan scoraamaan”

Nyt Rene Rougeau ja Seagulls tavoittelevat viime kauden mestaruuden uusimista. Lokkien seurahistorian ensimmäisen mestaruuden toistaminen on hyvissä kantimissa, kun helsinkiläiset voittivat Korisliigan runkosarjan.

Rougeaullekin runkosarjavoitto maistui, vaikka yhtä lailla kakkoseksi jääminen viime kaudella toimi hyvin joukkueelle.

– Se tuntuu hyvältä tietysti. Tavoittelimme sitä viime kaudellakin, mutta jäimme silloin vähän vajaaksi entistä joukkuettani Karhubasketia vastaan. Silloin toiseksi jääminen oli turhauttavaa, mutta saimme siitä lisämotivaatiota pudotuspeleihin.

– Tällä kaudella joukkueemme oli kykenevä siihen heti alusta lähtien, kun mukana oli itseni lisäksi kokeneita pelaajia kuten Timi Heinonen ja Okko Järvi. Olemme tietysti olleet myös onnekkaita, jotta runkosarjan pystyimme voittamaan.

Runkosarjan voiton lisäksi Seagulls on ennen pudotuspelien alkua tuhdissa voittoputkessa, joten asetelmat ovat kohdillaan. Lokkien kauden alku oli fantastinen, lähes uskomattoman hyvä. Helsinkiläiset hävisivät viime vuoden puolella vain yhden ottelun.

Tammi-helmikuussa joukkueen vire kääntyi kuitenkin päälaelleen ja tappioita kertyi enemmän kuin voittoja. Hetken näytti jo siltä, että BC Nokia kirii Seagullsin ohi sarjakärkeen, mutta sitten kokenut helsinkiläisjoukkue otti ryhtiliikkeen.

– Tilanteemme on hyvä. Meillä oli jotain epäonnekkaita loukkaantumisia aiemmin. Kun Mar’Qualen Grant joutui sivuun ja odotimme hänelle korvaajaa, tulimme yhteen todella joukkueena ja kaikki tekivät oman osuutensa paikatakseen poissaoloja. Onneksi saimme sitten Alterique Gilbertin mukaan.

– Lähdemme nyt kuuden ottelun voittoputkessa, joten kaikki ovat todella ymmärtäneet kuinka tärkeää on pelata joukkueena. Olen todella tyytyväinen siihen, miten kaikki ovat vastanneet kutsuun, nousseet esille ja tukeneet toisiamme.

Tappiot kasvattivat Seagullsin yhtenäisyyttä

Rougeau näkee, että runkosarjan vaikeampi jakso on joukkueelle nyt vain eduksi. Kokenut pelimies uskoo vahvasti ”vaikeuksien kautta voittoon” –ajattelumalliin.

– Minusta sellaista vain sattuu välillä, kun olen ihan rehellinen. Jokaisessa joukkueessa, jossa olen mukana, on mukaan mahtunut joku myrsky. Vaikka et haluakaan hävitä koskaan, joskus tarvitaan niitä oppeja, mitä tappiot tuovat. Se auttaa kasvamaan yhdessä vahvemmiksi.

– Se auttaa meitä varmasti myös pudotuspeleissä. Meillä oli kolmen ja neljän ottelun tappioputkia, joten todellakin ymmärrämme, että meidän pitää ottaa jokainen harjoitus tosissaan – otteluista puhumattakaan. Olemme nyt vahvempia.

38-vuotias Rougeau on yhä yksi Seagullsin avainpelaajista ja myös yksi Korisliigan kärkipelureista. Jos aiempina vuosina mies olikin joukkueidensa ykköstähti koko kauden läpi, nyt ikävuosien kartuttua Rougeau antaa tilaa nuoremmilleen – ainakin vielä runkosarjan taistoissa.

– Kun olen tullut hieman vanhemmaksi, pienempi rooli on minulle ihan ymmärrettävää. Tällä kaudella varsinkin olen välillä voinut ottaa askeleen taaksepäin ja pystynyt antamaan nuoremmille joukkuekavereille tilaisuuden ottaa lisää vastuuta.

– Se tietysti auttaa, että he ovat tosi hyviä korintekijöitä, joten siinä ei ole ongelmaa. Kun tulee se hetki, että minua tarvitaan ja täytyy tehdä niitä pisteitä, silloin nousen esiin.

– Olen todella kiitollinen siitä, että meillä on ollut niin tällä kuin viime kaudella joukkueessa tosi hyviä korintekijöitä, tosi hyviä heittäjiä. Se on tehnyt minun hommastani paljon helpompaa. Minulle ei ole mikään ongelma antaa sitä ekstrasyöttöä vapaalle pelaajalle.

Laiskistunut Seagulls tarvitsi karun herätyksen

Viime kaudella Seagulls viimein nappasi sen kirkkaimman mitalin ja pääsi nostelemaan Pantteri-patsasta, mitä seura oli tavoitellut vuosikaudet. Rougeau kuitenkin vakuuttaa, että minkäänlaista mestaruuskrapulaa ei ole, vaan joukkueen motivaatio on yhtä kova nytkin.

– Kyllä nälkää riittää. Meillä on uusia pelaajia, pelaajia jotka eivät ole voittaneet aiemmin, joten he ovat erittäin nälkäisiä voittaakseen nyt. Samoin me, jotka olimme mukana viime kaudella, mekin olimme nälkäisiä toistamaan sen mestaruuden ja osoittamaan, että se ei ollut tuurista kiinni.

– Tammi-helmikuussa olimme hieman liian tyytyväisiä joukkueena. 12 ottelun voittoputkessa on helppo laiskistua vähäsen. Tarvitsimme sen herätyksen. Se oli aika karu herätys meille. Kun olet sarjakärki, jokainen vastustaja haluaa voittaa sinut ja pelaa täysillä. Meidän piti pystyä pelaamaan samalla intensiteetillä.

Rougeau on toki mestaruutta juhlinut kerran jos toisenkin ennen niiden ensimmäisten kultajuhlien tuomista Helsinkiin Lokeille. Niitä kertyi Kauhajoella Karhubasketin paidassa neljästi ja Meksikossakin Rougeau oli mestaruuden takuumies kahteen otteeseen.

Mestaruudet tuntuvat seuraavan Rougeauta. Tai ehkä pikemminkin: Rougeau tuo mestaruuden, mihin meneekään. Mitä mies itse ajattelee oman uransa hurjasta menestyssaldosta?

– Erittäin siunattu olo. Enemmän kuin mistään muusta, olen kiitollinen siitä, että minulla on todella hyviä joukkuekavereita, hyvä kemia heidän kanssaan niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Se on minulle rehellisesti isoin juttu.

– Silloinkin kun pelasin Meksikossa ja voitimme kaksi mestaruutta, auttoi tosi paljon, että minulla oli läheisiä joukkuekavereita.

– Lisäksi menestymisessä auttaa, kun joukkueessa on hyviä, kokeneita paikallisia pelaajia. Se on luultavasti tärkein juttu: tosi hyvät kotimaiset pelaajat.

Kun niitä kultamitaleita on jo kaappi täynnä, mikä sitten vielä motivoi jo 40 ikävuotta lähestyvää pelimiestä uran ehtoopuolella?

– Ajattelin erityisesti joukkuekavereitani, jotka eivät ole koskaan mestaruutta voittaneet. Se toimii minulle motivaationa. Se on todella upea tunne, kun pystyt auttamaan muita pääsemään sinne kovimmalle huipulle ja viimein voittamaan mestaruuden.

– Joka päivä voi olla viimeisesi. Mitään ei voi ottaa annettuna. Koskaan ei tiedä, koska tämä on ohi. Ajattelen myös, että tietyllä tapaa kannan soihtua niiden kaikkien puolesta, jotka ovat jo lopettaneet ja ovat tulleet ennen minua.

Seagullsin ja Rougeaun mestaruuden puolustaminen alkoi perjantaina puolivälieräsarjan ensimmäisellä ottelulla Lapuan Kobria vastaan.

Lue myös: Korisliigan puolivälierät: Kobrien tiivis puolustus haastaa Seagullsin – ”Miten me pääsemme Lapuaa vastaan scoraamaan”