Pelaaja ei itse saa lyödä vetoa koripallosta! Lue miksi

https://unsplash.com/license

Monet pienet asiat voivat vaikuttaa koripallo-ottelun lopputulokseen. Ovatko pelaajat terveitä ja hyvässä vireessä? Onko joukkueen harjoittelu sujunut hyvin?

Pelaajat tietävät muita paremmin, millainen joukkueen iskukyky on. Heillä olisi siis etulyöntiasema vedonlyönnissä, mutta ikävä kyllä koripallon kilpailusäännöt estävät tietojen hyödyntämisen. Pelaajat eivät saa osallistua omaa joukkuettaan koskevaan vedonlyöntiin.

Miksi tällainen sääntö on tarpeen, ja mitä sen rikkomisesta seuraa? Tässä artikkelissa perehdymme Suomen koripallokansaa kuohuttaneeseen tapaukseen, jossa kuusi pelaajaa sai sakkoja vedonlyöntikiellon rikkomisesta.

Selvitämme myös, onko vedonlyöntiperusteinen kilpailumanipulaatio maassamme yleinen ongelma.

Koripalloilijoiden vedonlyöntikielto on ehdoton

Vedonlyönti on Suomessa suosittu harrastus. Vedonlyöntikohteita tarjoavat useat verkon kasinot sekä tietysti Veikkaus lukuisine toimipisteineen. Urheiluvedonlyönti kiinnostaa koripalloilijoita yhtä paljon kuin muitakin suomalaisia, mutta he eivät saa valita vetokohteitaan täysin vapaasti.

Koripallon kilpailusääntöjen mukaan pelaajat eivät milloinkaan saa lyödä vetoa oman joukkueensa peleistä. Vedonlyöntikielto koskee myös kaikkia sen sarjan kohteita, joissa heidän edustamansa joukkue on mukana. Pelaajat eivät saa asettaa vetoja näihin kohteisiin edes edustajan välityksellä.

Nämä säännöt sitovat automaattisesti kaikkia kilpailuihin osallistuvia koripalloilijoita. Lisäksi huipputason pelaajat joutuvat allekirjoittamaan joukkueen jäsenen sitoumuksen, jossa myös erikseen kielletään vedonlyöntiin osallistuminen.

Miksi pelaajat eivät saa lyödä vetoa omista peleistään?

Vedonlyönti joukkueen omista peleistä on kielletty hyvästä syystä. Kuten kaikki lajin harrastajat tietävät, koripallon rahoitus ei ole huippuluokkaa. Monilla joukkueilla ja pelaajilla voi olla taloudellisia vaikeuksia.

Jos vedonlyöntikieltoa ei olisi, pelaajat voisivat lisätulojen toivossa manipuloida otteluiden tuloksia. Tämä olisi urheilun arvostuksen kannalta tuhoisaa. Urheilun pyhimpiä perusarvoja ovat:

  1. Reilu peli
  2. Yllätyksellisyys
  3. Ennakoimattomuus

Ilman näitä arvoja urheilulla ei ole mitään merkitystä. Siksi on tärkeää, että pelaajilla ei ole taloudellista motiivia syyllistyä kilpailumanipulaatioon.

Mitä vedonlyöntikiellon rikkomisesta seuraa?

Useat toimijat tarkkailevat koripalloilijoiden vedonlyöntitoimintaa niin Suomessa kuin kansainvälisilläkin vedonlyöntisivustoilla.

Epäilyttäviin tapauksiin puuttuvat muun muassa nämä tahot:

  1. SUEK eli Suomen urheilun eettinen keskus
  2. Suomen Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö
  3. Poliisi- ja oikeusviranomaiset
  4. Urheiluyhteisö

Koripalloliiton kurinpitoyksikkö voi määrätä pelaajille sakkoja ja pelikieltoja. Vakavista tapauksista tehdään myös rikosilmoitus poliisille.

Kuudelle pelaajalle sakkoja vedonlyöntikiellon rikkomisesta

Koripalloilijoiden vedonlyöntikiellosta on viime vuosina keskusteltu paljon. Kaudella 2020-2021 pelattiin miesten divisioona A-ottelu, jossa kohtasivat Pyrintö Akatemia ja Helsingin NMKY. Peräti kuusi peliin osallistunutta pelaajaa jäi kiinni vedonlyöntikiellon rikkomisesta.

Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö otti tapauksen tutkintaan, ja myös poliisille ilmoitettiin asiasta. Marraskuussa 2022 valmistunut rikostutkinta ei johtanut syytteiden nostamiseen.

Koripalloliitto kuitenkin määräsi helmikuussa 2023 näille kuudelle pelaajalle sakkorangaistuksen:

  1. Elias Diaz Suomela (Kristika Turku)
  2. Johan Immonen (Kouvot)
  3. Aarni Korkiatupa (HBA)
  4. Valtteri Leppänen (Pyrintö)
  5. Henri Permanto (Kouvot)
  6. Erik Sajantila (HBA)

Suomen Koripalloliitto ry:n sivustolla julkaistun artikkelin mukaan pelaajat välttyivät kilpailukiellolta siksi, että sääntörikkomuksesta oli ehtinyt kulua jo useampi vuosi.

Kilpailukielto olisi vaikuttanut myös pelaajien nykyisiin joukkueisiin, jotka tietenkin ovat täysin syyttömiä.

Kilpailumanipulaatioon täytyy suhtautua vakavasti

Äsken kuvatussa tapauksessa kilpailusääntöjen rikkominen ei tuottanut pelaajille taloudellista hyötyä. Siksi monet koripallon harrastajat pitivät rikosilmoitusta ylilyöntinä.

Suomen urheilun eettisen keskuksen mukaan kilpailumanipulaatio on kuitenkin niin vakava asia, että sääntörikkomuksia ei voida missään olosuhteissa katsoa sormien läpi.

Kilpailumanipulaatiolla tarkoitetaan mitä tahansa tekoa, jolla yritetään vaikuttaa urheilutapahtuman lopputulokseen. On olemassa kahdenlaista kilpailumanipulaatiota:
1. Vedonlyöntiperusteinen manipulaatio, jossa tekijät tavoittelevat rahallista hyötyä
2. Urheiluperusteinen manipulaatio, jonka tarkoituksena on voittaa tai hävitä esimerkiksi sarjapaikan ratkaiseva ottelu

Suomessa kilpailumanipulaatio ei ole kovin merkittävä ongelma, sillä tapauksia ilmenee vain muutamia vuodessa. Kansainvälisessä urheilussa kilpailumanipulaatiotapauksia havaitaan satoja joka vuosi.

Millaiset urheilijat sortuvat sääntörikkomuksiin?

Kilpailumanipulaatio on yleisempää yksilölajeissa, joissa yksittäisellä urheilijalla on paljon vaikutusvaltaa. Joukkuelajeissa kukaan ei voi yksinään ratkaista lopputulosta, vaan kaikkien pitäisi osallistua huijaukseen. Yleensä näin ei käy, sillä suurin osa pelaajista on rehellisiä.

Tutkimuksissa on havaittu riskitekijöitä, jotka altistavat urheilijoita kilpailumanipulaatiolle:

  1. Nuoret pelaajat ovat muita haavoittuvaisemmassa asemassa
  2. Taloudellisista ongelmista kärsivät pelaajat yrittävät usein tienata vedonlyönnillä
  3. Matalimmilla sarjatasoilla kilpailusääntöjä valvotaan heikosti
  4. Huippu-urheilijoilla on usein luontainen taipumus uhkapelaamiseen

Taloudellisilla ongelmilla on vahva yhteys etenkin vedonlyöntiperusteiseen kilpailumanipulaatioon.

Olisikin tärkeää nostaa urheilijoiden palkkatasoa, jotta heillä ei olisi tarvetta rikkoa vedonlyöntikieltoa. Esimerkiksi rahapeliyhtiöiltä saaduista sponsorituloista voisi olla apua kilpailumanipulaation torjunnassa.

Yhteenveto

Koripalloilijat eivät saa lyödä vetoa niistä kohteista, joissa heidän oma joukkueensa on osallisena. Ilman tätä sääntöä pelaajat voisivat vaikkapa lyödä vetoa omaa joukkuettaan vastaan ja hävitä otteluita tahallaan. Useimmat pelaajat noudattavat sääntöjä tarkasti, mutta joukkoon mahtuu aina muutama poikkeus.

Pari vuotta sitten eräät miesten divisioona A:ssa pelanneet koripalloilijat rikkoivat vedonlyöntikieltoa. Koripalloliiton sääntö- ja kurinpitoyksikkö tutki tapauksen perusteellisesti ja antoi pelaajille sakot. Tapauksesta tehtiin myös rikosilmoitus, mutta syytteitä ei kuitenkaan nostettu.

Kilpailumanipulaatio on aina vakava asia, sillä se loukkaa urheilun perusarvoja. Niin urheilijoiden kuin katsojienkin on voitava luottaa siihen, että kilpailutuloksia ei ole manipuloitu taloudellisen hyödyn toivossa.