NBA

Bullsin uusi seurajohto määrittää Lauri Markkasen uran suunnan

Chicago Bullsin seurajohto vaihtuu viimein, kun seuraa lähes ikuisuuden ajan johtaneet Gar Forman ja John Paxson siirrettiin sivuun Arturas Karnisovasin tieltä. Lauri Markkaselle vaihdos voi tarkoittaa merkittävää muutosta, toivottavasti parempaan suuntaan.

Liettualainen Karnisovas on oman pelaajauransa päättymisen jälkeen toiminut 17 vuotta NBA:ssa eri rooleissa, viimeisimpänä Denver Nuggetsin GM:nä. Vaikka Forman ja Paxson mahdollisesti saavat vielä jonkinlaisen palkkanauhan Bullsilta, käytännössä heillä ei enää ole mitään roolia joukkueen asioissa.

Karnisovasin palkkaaminen Bullsin uudeksi seurapomoksi voi hyvin olla erinomainen uutinen myös Markkasen kannalta.

− Pidän korkeasta temposta, pallon liikkeestä. Pidän pelaajista, jotka pystyvät pelaamaan useita pelipaikkoja ja joiden peliäly on korkealla tasolla, jotta he pystyvät pelaamaan hyvin yhdessä toisten kanssa, Karnisovas kertoi Bullsin kotisivuilla ajatuksistaan.

Menneellä kaudella Markkanen ei sopeutunut aivan lokakuun ensimmäisten otteluiden jälkeen millään tapaa Bullsin pelitapaan. Suomalaisen rooli oli enimmäkseen seisoa kulmassa odottamassa syöttöjä ja pistää kolmen pisteen heittoja ilmaan.

Kun Bullsin johto ja valmentaja Jim Boylen olivat yhtäkkiä myöhäisheränneet koripallon uuteen analyyttiseen ajatteluun, sitä alettiin soveltaa ilman sen suurempaa visiota kokonaisuudesta. Markkaselta kiellettiin käytännössä kaikki keskimatkan heitot ja hänen roolinsa hyökkäyspelissä kutistui kutistumistaan.

Bullsin peli kiteytyi tämän myötä heittävien takamiesten ympärille, kun Zach LaVine ja Coby White hillosivat pelivälinettä ja viskoivat heittoja ilmaan ilman rajoituksia.

Markkanen on toki hyvä kolmen pisteen heittäjä, mutta pelkkä kulmassa seisominen hukkaa 30 senttiä pelaajan varresta. Siellä nurkassa voi seisoa yhtä hyvin lyhyempi ja useamman miljoonan halvempi pelaaja, joka kykenee samoihin heittoprosentteihin.

Kun Boylenin ajaman pelitavan myötä suomalainen seisoi passiivisena pelin ulkopuolella, ei hän ollut ottamassa levypalloa, leikkaamassa korille tai tekemässä tilaa muiden ajoille korille. Silloinkin kun tilaisuuksia hyökkäyksessä olisi muuhun ollut, oli pelityyli selvästi tehnyt Markkasesta passiivisemman pelaajan.

− Loukkaantumiset sotkivat kaikkein eniten, mutta kieltämättä pelityyli vähän passivoi Lauria yhdessä vaiheessa, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa.

− Luotan siihen, että Lauri löytää tavan käyttää kaikkea omaa osaamistaan. Hän on sen tyyppinen, että se ottaa vähän enemmän aikaa ja sitten hän ottaa paikkansa, Dettmann sanoi.

Ennen uutista Bullsin seurajohdon vaihtumisesta ja Karnisovasin palkkaamisesta oli chicagolaismedia kertonut omiin tietoihinsa perustuen, että Markkanen haluaisi siirtyä johonkin toiseen seuraan ellei Chicagossa tule merkittäviä muutoksia.

Lupauksia herättävän tulokaskauden ja selvää kehitystä tarjonneen toisen kauden jälkeen Markkasen kolmas kausi Bullsissa ja NBA:ssa oli suuri pettymys, varmasti kaikille osapuolille. Tulevan tähtipelaajan kehityskäyrän pitäisi näyttää ylöspäin, mutta suomalainen olikin nyt vain rooli- ja rivipelaaja.

− Luulen, että me Bullsissa rajoitimme Laurin peliä ja hänen taitojensa käyttöä. Pistämme hänet vain seisomaan kolmen pisteen viivan taakse ja se vie palasia pois hänen pelistään. Täytyisikö hänen itse olla aggressiivisempi? Totta kai, entinen Bullsin tähtisentteri Bill Wennington kertoi Chicagon paikallisradiossa.

Tulevalla kaudella alkaa Markkasen tulokassopimuksen viimeinen kausi, kun Bulls viime syksynä käytti jatko-optionsa. Suomalaiselle maksetaan 6,7 miljoonaa dollaria kaudesta 2020-2021. Yhtä lailla kuin Markkasen tulevaisuus NBA-pelaajana, on pelissä iso kasa miljoonia.

Siitä saattaisi riittää muutama lantti vapaa-ajan huveihinkin, kuten huippuravintoloihin tai nettipelien huveihin. Molemmista näistä kun voin nauttia kiireinen ammattilaisurheilijakin – ainakin sopivissa määrin. Esimerkiksi viihdyttävä netticasino voi olla kivaa ajanvietettä silloin tällöin. Kun pelaaminen pysyy terveenä ja sopivissa rajoissa, tuo se kenelle tahansa kivan piristeen tavalliseen arkeen.

Jos vuoden päästä Suomen kaikkien aikojen ykköstähti on jäänyt kallispalkkaiseksi rivimieheksi, ei ottajia välttämättä ole jonossa asti ja tarjoukset eivät ole välttämättä aloitusviisikon pelaajan kaltaisia.

Jos taas Karnisovasin uudet ajatusmallit joukkueen rakentamisesta sekä mahdollisesti uusi valmentaja Bullsissa saavat Markkasen takaisin tielle kohti tähteyttä, ei liettualainen varmasti kauan emmi tarjotessaan suomalaiselle rahakasta jatkosopimusta.