FIBA ja Euroliiga yhä törmäyskurssilla, mikään ei muutu ainakaan neljään vuoteen

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA ja Euroopan kärkiseurojen muodostama Euroliiga jatkavat keskinäistä nokitteluaan, minkä seurauksena kaikkia maajoukkuepelaajia ei nähdä MM-karsintaotteluissa.

Riidan takia myös Susijengi on kärsinyt, sillä esimerkiksi edellisisissä MM-karsintaotteluissa Suomen maajoukkue joutui tulemaan toimeen ilman tähtipelaajiaan Petteri Koposta ja Sasu Salinia. Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann tylytti Euroliigaa aiheesta kovasanaisesti.

Ainoa asia mistä tahot olivat samaa mieltä, oli se että he ovat eri mieltä – ja mikään ei muutu ainakaan ennen vuotta 2021. Euroliiga teki FIBA:lle uuden esityksen, mikäli oli sisällöltään käytännössä samankaltainen kuin jo syksyllä neuvotteluissa annettu ehdotus.

Näillä näkymin FIBA ei hyväksy mitään esitystä yhteisymmärryksestä, mikä ei sisältäisi kesken sarjakauden pelattaville maaotteluille omaa ”ikkunaansa” – eli taukoa Euroliigan ohjelmassa. Puolestaan Euroliiga ei ole valmis sellaisiin taukoihin suostumaan, joten osapuolet eivät sopua löytäneet tälläkään kertaa.

FIBA ilmoitti Euroliigan presentoineen ”ehtonsa”, kun taas suurseurojen yhteenliittymä puhui vain ehdotuksesta. Vaikka tällaista sanoilla nokittelua ei olisikaan, on juopa näiden välillä niin merkittävä, että yhteistä sopua on turha lähivuosina näillä näkymin odottaa.

Euroliigan esitys oli peräti 26-sivuinen, mutta kiteytyi seitsemään kohtaan, jotka sarja julkaisi tiedotteessaan. Jonkinlainen sopu tahojen välillä jo vallitsee siitä, miten Euroopan seurajoukkueiden sarjajärjestelmä rakentuisi, montako joukkuetta eri tasoilla voi olla ja miten niiden välillä on mahdollista siirtyä.

− Valitettavasti tapaaminen kesti vain 50 minuuttia johtuen siitä, että FIBA:n johtajat eivät suostuneet keskustelemaan ehdotuksestamme yhtään syvällisemmin.

− Euroliiga on jatkossakin avoin keskusteluille ehdotuksestamme FIBA:lle sen jälkeen, kun he ovat sisäisesti voineet sitä arvioida. Euroliigan mielestä nämä asiat pitäisi ratkaista pikaisesti kuten olemme FIBA:lle ilmoittaneet useaan otteeseen viime kausien aikana, Euroliiga manasi tiedotteessaan.

FIBA nokitti puolestaan omassa tiedotteessaan, ja kertoi, että kauden aikana pelattavien maaotteluiden vaatimuksesta ei tulla tinkimään.

− Kaikki kolme versiota esityksestä alentavat maajoukkueiden toiminnan maailmanlaajuisesti vuosittaiseen kuuden viikon jaksoon kesäkuun ja syyskuun välissä. Tämä tarkoittaisi, että maajoukkueilla ei olisi säännöllistä ja pysyvää näkyvyyttä ja presenssiä vuoden läpi, mikä taas on kriittistä koripallon maailmanlaajuisen kehittymisen kannalta.

Näyttää siis vahvasti siltä, että Susijengi joutuu jatkossakin pääosin pelaamaan karsintaotteluitaan ilman Euroliiga-tähtiään. Tosin sama tilanne koskee luonnollisesti myös kaikkia muita Euroopan maita karsintapeleissä.

Osallistu keskusteluun aiheesta Koripallo.comin foorumilla