Koripallo.com

FIBA vs. Euroliiga

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 781
Dettmannhan oli aiheesta kuumana koko viime viikon, vaikka tässä nyt ei FIBA:n ja Euroliigan välillä mitään uutta olekaan tapahtunut. Sunnuntaina sitten kuppi tuntui menevän kunnolla nurin, tai Henkka halusi vain lähettää viestiä johonkin suuntaan.

Dettmann jyrähti Euroliigalle – ”Ampuu itseään jalkaan” – Koripallo.com

– Ensin kerron teille koripallon historiasta… James Naismith keksi tämän pelin kehittääkseen sitä pelaavien moraalia. Vielä emme ole sitä tavoitetta täyttäneet.

– Kun Suomi alkoi kehittää maajoukkuettaan, kehitimme sloganin ”Yksi maa, yksi joukkue”. Sen tarkoituksena oli auttaa jokaista koripalloa pelaavaa täyttämään potentiaalinsa. Hyväksymme näin ollen sen, että kaikki pelaajat eivät ole mukanamme nyt – kuten yliopistossa pelaavat ja NBA:ssa pelaava yksi pelaajamme. Olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä.

– Euroliigan tekojen takia kaksi aloituskokoonpanon pelaajaamme eivät olleet täällä nyt. 224 maaottelua oli sivussa. Nyt on sellainen hetki menossa, että seurajoukkueet päättävät ketkä pelaavat MM-kisoissa.

– Euroliigaa ampuu itseään jalkaan näillä teoilla.

Ikävähän tilanne on, mutta enpä usko, että nämä Henkan avautumisetkaan yhtään Suomea auttavat.
 
Viestejä
2 314
Olisiko Barcelona nuiva Petterin maajoukkuekomennuksille juuri sen takia, että Dettman on avautunut Euroliigasta niin isosti? FIBA:n omien menneiden vuosien selkärangattomuuden syytä kyllä koko tilanne. Jalkapallossa näyttää onnistuvan maajoukkuetauot oikein hyvin vaikka UCL on eri sfääreissä koriskisoihin verrattuna.
 
Viestejä
5 508
Dettmannin jutuista saa aiheesta kovin värittyneen kuvan. Henkka on tainnut unohtaa, että FIBA uhkasi sulkea kaikista kilpailuistaan ne maat, jotka osallistuvat Euroliigaan. FIBA ulosti uhkailuissaan niin paksuja pökäleitä, että tuomioistuinten piti sille älähtää ennen kuin se suostui lopettamaan uhkailun. Kysehän on siis rahasta. FIBA haluaa Euroliigan massit itselleen ja tadaa tässä tilanteessa ollaan. Karsintasysteemihän voisi olla minkälainen tahansa, mutta FIBA halusi läväyttää karsintamatsit keskelle Euroliiga-kautta. Toki Euroliiga-seuratkin ovat alkaneet uhitella ja tämä päästetäänkö-vaiko-eikö-päästetä-leikki on tehnyt näistä karsinnoista B-maajoukkueiden karsinnat, mikä ei kyllä ole kenenkään etu.
 

XOX

Viestejä
433
Reiluinta olisi, että Euroliiga-pelaajat suljettaisiin FIBA:n toimesta kokonaan karsintojen ulkopuolelle, jolloin yksittäiset seurat eivät voisi päättää, minkä maan pelaajat saavat osallistua karsintaan ja minkä maan eivät. Tilanne olisi tasapuolisempi kaikille. Ei tosin enää ehkä tällä karsintakierroksella, koska esim. Suomen lohkossa Bulgaria on jo saanut Euroliiga-pelaajan mukaan ja Suomi ei vielä.
 
Viestejä
2 521
Ja miksei kiukku kohdistu samalla tavalla myös NBA:ta ja yliopistoja kohtaan, kun eiväthän nekään päästä pelaajia näihin karsintapeleihin? Miksi näiden kohdalla ollaan vaan iloisia ja tyytyväisiä, mutta ei Euroliigan?

Hyväksymme näin ollen sen, että kaikki pelaajat eivät ole mukanamme nyt – kuten yliopistossa pelaavat ja NBA:ssa pelaava yksi pelaajamme. Olemme iloisia ja tyytyväisiä siitä.

Mutta kyllähän näistä karsinnoista on tullut jo ihan suuri vitsi. Ihan naurettavaa, että kesän peleissä joillakin joukkueilla saattaa puolet miehistöstä vaihtua. Vanha systeemi oli paljon parempi.. Mutta veikkaan että useampien maiden NBA-pelaajia ei enää kiinnosta edes yksittäiset kesän aikaan osuvat harjoituspelit vaan jättävät nekin väliin. Ja samalla se todennäköisesti johtaa myös siihen, että kyseisiä pelaajia ei nähdä kisoissakaan jatkossa.
 
Viestejä
1 992
Eurooppa on Eurooppa ja USA on USA. Siinä on aika paljon enemmän maileja kuljettavana ennen kuin vanha ja uusi manner alkavat päästä tällaisista asioista sopuun, mutta Euroopassa on sen sijaan viimeisen 70 vuoden aikana alettu tottua siihen, että täällä sentään saatais asioista sovittua. Jopa idän suuntaan ja jopa Balkanilla.
 
Viestejä
2 336
Jossakin mielessä hulluintahan tässä kai on se, että itse ongelman ei pitäisi olla mitenkään mahdoton ratkaistava. Kaiken lisäksi luulisi laihankin sovun olevan pidemmällä tähtäimellä kummankin osapuolen kannalta merkittävästi lihavaa riitaa parempi vaihtoehto.

Maajoukkueturnausten karsintamalli jossa kaikki joukkueet (paitsi isäntämaa/t) joutuu karsimaan paikastaan kisoihin - ja pääsee sinne pelaamalla, ei esimerkiksi maksamalla - on enemmän kuin tervetullut uudistus.

Myös se, että karsintapelejä pelataan ympäri vuoden on lajin kannalta hyvä muutos. Tärkeiden pelien ripotteleminen pitkin vuotta lisää koriksen näkyvyyttä ja kiinnostavuutta niin periferioissa kuten Suomessa kuin "oikeissa korismaissakin" - se sataa siis viime kädessä myös Euroliigaseurojen omistajien pussiin (myös epäsuorasti, koska se takaa Euroliigan pelaajamateriaalin tuotannon eri Euroopan maissa).

Myös se, että Euroopassa pelataan - ainakin vielä toistaiseksi - maailman toiseksi kovinta koriksen ammattilaissarjaa on koko eurooppalaisen korisväen etu. Kun kauko-idässä koriksen suosio kasvaa kovaa vauhtia ja paikalliset sarjat alkaa jo tosissaan kilpailla palkkatasossa ja sponsorinäkyvyydessä Euroopan sarjojen kanssa, niin tyhmintä mitä eurooppalaiset korisseurat ja liitot voi tehdä on ampua itseään jalkaan halvaannuttamalla koriksen vanhalla mantereella.

Ja se laiha sopu olisi kiinni siitä, että voitaisiin sopia muutama päivä vuodessa jolloin kaikki pelaajat olisivat maajoukkueiden käytettävissä.


FIBA:n kv. karsintajärjestelmän muutos edellyttäisi kuitenkin nimenomaan Euroliigalta myönnytyksiä - ja sehän ei kelpaa. Tässä riidassa kun on - ilmeisesti - päädytty jo aikoja sitten tulehtuneisiin henkilösuhteisiin, kaunoihin, katkeruuteen ja vihanpitoon sekä muihin pikkusieluisuuksiin (näyttää olevan muuten yleisestikin miljonääreille tyypillistä) - ja kumpikin osapuoli on käyttäytynyt mahdollisuuden saadessaan tökerösti, törkeästi ja ylimielisesti.

Näyttäisikin, että ainoa tie tuohon laihaankin sopuun lie sellainen, jossa kumpikin osapuoli suostuu antamaan toiselle jotakin. Ihan kuin pikkulapset tai varhaisteinit jotka tarvitsee hyvityksen siitä, että suostuvat toimimaan järkevästi.

Miksi FIBA ei siis voi tulla vastaan ja antaa Euroliigalle jotakin jota se kaipaa noiden parin mj.-päivän vastineeksi? Hyvällä säkällä ihan vain sen tosiasian julkinen tunnustaminen, että Euroliiga ja EuroCup ovat maanosan johtavat seurakorissarjat, sekä sen lupaaminen, että FIBA ei yritä syrjäyttää niitä, voisivat riittää sovun syntymiseen?


Jos pitää paikkansa mitä mm. Dettman puhuu, että Euroliiga on taloudellisesti kestämättömällä pohjalla, niin kyllä se siitä kaatuu aikanaan. Rakentakoon FIBA sitten oman versionsa. Voi olla, että eurooppalainen koris olisi taloudellisesti kestävämmällä ja urheilullisestikin reilummallla pohjalla FIBA:n ohjauksessa (vrt. futis ja FIFA:n mestarien liiga), mutta nykyisestä tilanteesta FIBA saa kyllä syyttää myös itseään.
 
Viestejä
2 208
Ja miksei kiukku kohdistu samalla tavalla myös NBA:ta ja yliopistoja kohtaan, kun eiväthän nekään päästä pelaajia näihin karsintapeleihin? Miksi näiden kohdalla ollaan vaan iloisia ja tyytyväisiä, mutta ei Euroliigan?Mutta kyllähän näistä karsinnoista on tullut jo ihan suuri vitsi. Ihan naurettavaa, että kesän peleissä joillakin joukkueilla saattaa puolet miehistöstä vaihtua. Vanha systeemi oli paljon parempi.. Mutta veikkaan että useampien maiden NBA-pelaajia ei enää kiinnosta edes yksittäiset kesän aikaan osuvat harjoituspelit vaan jättävät nekin väliin. Ja samalla se todennäköisesti johtaa myös siihen, että kyseisiä pelaajia ei nähdä kisoissakaan jatkossa.

Miksi nyt kiukutella NBA:ta kohtaan? Euroliiga pienemmän mittakaavan kilpailu kuin NBA, ja ne kiukuttelee ihan älyttömästi.
Tämä systeemi on hyvä koska koripallo on talvella suurimmaksi osaksi pelattava palloilulaji, ja jos kesällä joudutaan vääntää kaikki karsinnat, pelaajille ei lomaa eikä lepoa. Ja tämä antaa myös paremman mahdollisuuden nuoremmille tulokkaille karsintoihin
 
Viestejä
2 208
Miksi nyt kiukutella NBA:ta kohtaan? Euroliiga pienemmän mittakaavan kilpailu kuin NBA, ja ne kiukuttelee ihan älyttömästi.
Tämä systeemi on hyvä koska koripallo on talvella suurimmaksi osaksi pelattava palloilulaji, ja jos kesällä joudutaan vääntää kaikki karsinnat, pelaajille ei lomaa eikä lepoa. Ja tämä antaa myös paremman mahdollisuuden nuoremmille tulokkaille karsintoihin

Ja uskon kyllä että ainakin Suomelle Markkanen ilmaantuu karsintapeleihin kesällä, jollei Bulls sitä kiellä
 
Viestejä
422
Ennen kuin Lauri ilmaantuu kesän peleihin on löydettävä maksaja vakuutusmaksuille.

Kesän karsintaikkunassa on mukana paras kokoonpano Lauri mukaan lukien. Ei NBA seurat pelaajiaan vakuutuksien takia arvokisoista tai karsinnoista poissa pidä. Hoiberg teki selväksi jo ennen EM-kisoja, että Lauri on maajoukkueen käytettävissä enkä näe mitään syytä miksi tähän olisi tullut muutosta. Kesken kauden ketään ei toiselle mantereelle luonnollisesti lennätetä, mutta off-seasonilla ei ole mitään esteitä osallistumiselle.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös