Koripallo.com

Koponen Himkissä 2013-2014

Viestejä
3 280
Noniin, Euroliiga-paikka on pupellettu ja joukkueen kokoaminen on jälleen epäonnistunut. Tästä on hyvä jatkaa Eurocupissa ja VTB-liigassa.

Tällä viikolla tuli julkisuuteen varmana tietona se, että Koposelta puuttuu palkkatuloja vielä 80 000 Italian ajoilta, jotka pitäisi maksaa lähiaikoina. En yllättyisi yhtään, jos Himki olisi jo nyt saman verran velkaa Koposelle.

En näe minkään valtakunnan järkeä sille, että joukkueeseen hankittiin pointeiksi Green ja Popovic. Mielestäni Popovicista saa enemmän irti combona tai jopa kakkosena ja Koposen tulisi pelata pointtina, joka on hänelle luontaisempi pelipaikka. Olen nyt kuullut, että Koponen olisi jälleen pelannut enemmän kakkospaikalla. Ehdotankin Kurtinaitisin vehkeen nopeaa amputointia.

VTB-liiga alkaa Himkillä tänään ottelulla Samaraa vastaan (pitäisi voittaa). Eurocup alkaa ensi viikolla ottelulla Junnun Ploiestia vastaan. Kyllähän tuokin peli pitäisi paperilla voittaa.

Omat arviot kauden päättymisestä:
1. Venäjän liigassa 4. sija
2. VTB-liigassa välierät
3. Eurocupissa välierät
 
Viestejä
1 113
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

En ole nähnyt yhtään Petterin matseja, mutta hyvin on tuntunut alkavan kausi. Tänäänkin 16 pistettä, mutta tappio tuli Ploiestia vastaan yllättäen. Toivottavasti jatkuu kausi hyvin, ja paranemaan päin.
 
Viestejä
2 819
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Rikotaanpa pitkä kp.com-hiljaisuus parilla sanalla Pjotr Demianovits Koponenovitsin nykytilanteesta.

Olin EM-kisoissa paikan päällä alkusarjan ajan ja tiirailin silmä kovana myös Ljubljanan jatkosarjapelit töllöttimen välityksellä, joten perusajatukseni Kopterin urakehityksestä perustuvat samaan lähdeaineistoon kuin muillakin tämän palstan aktiiveilla.

Pieti Poikola sai koripalloyleisön paikoin raivoihinsa korostamalla telkkarissa jatkuvasti Petterin merkitystä Susijengin kokonaissuoritukselle, mutta mielestäni Pietin valitsema kulma oli oikea. Jos Pertti Perustuulari lukee Koposen haastattelun Ilta-Sanomista ja klikkaa Yleltä Suomi-Italia-pelin päälle katsoakseen koripalloa ekaa kertaa elämänsä aikana, hänen ensimmäinen ajatuksensa on, että ”tuohan on ihan surkea”.

Pietillä oli kuitenkin riittävästi taustatietoutta tuodakseen alati ilmi, että Suomen ylivoimaisesti parhaana hyökkäyspelaajana sekä käytännössä ainoana korilleajajana Petteri sai matsi toisensa jälkeen vastaansa vastustajan vi…nettomaisimman pakin.

Lisäksi ihan joka joukkueella Ruotsia lukuun ottamatta oli potentiaalia varjostaa Petskua koko kentällä 35+ minuuttia joka pelissä 2-3 pelaajan pakittajarotaatiolla. Väitän Pietin tavoin, että yksikään toinen pelaaja kisoissa ei joutunut pelaamaan difua vastaan, jossa hän olisi joutunut pallottomana pari metriä kolmosviivan takana pelaamaan käsi naamalla pallon ollessa low postissa. Ei mikään ihme, jos välillä turhautti.

Petskun peliä oli myös helppo kritisoida leipomiseksi, kun ärhäkän 1-1-pakin lisäksi joka ikinen apupuolustaja oli valmis tukkimaan tilan Petskun ajaessa korille. Hannon loukkaantumisen jälkeen joukkueessa ei ollut isoa pick and pop-heittäjää, ja kun kokonaisesitykseen lisätään jo mainitsemani toisen jatkuvan ajouhan muodostavan pelaajan puute, tähtäin kiilui joka matsissa Petskussa. Se on pelaajalle aika epäkiitollinen tilanne.

NBA:ta ajatellen - kyllä, nostan sen nyt taas kuvioon - Petterin 1-1-difu, pelinlukutaito ja kyky luoda itselleen heittopaikka vaparin kulmalle ja sitä kauemmas ovat riihikuivaa myös ison veen takana.

Olen enemmistön kanssa ihan samaa mieltä siitä, että suht lyhytkätisenä pelaajana Petskulla on vielä opittavaa floatereissa/kontaktin luomisessa ajojen päätteeksi - etenkin, koska NBA:n isot miehet ovat vieläkin korostetummin 215-senttisiä ajokoiria kuin Euroopassa ja Ajincat ym. kumppanit saivat Petskun peruslayupit pyyhkäistyä aika helposti katsomoon.

Tässäkin on kääntöpuolensa: Petskullakin olisi eittämättä enemmän varmuutta ajoissaan, jos Susijengissä olisi yksi selkeä ”korin yllä” pelaava iso mies, joka muodostaisi jatkuvan donkkiuhkan. Nyt Petsku tietää ajaessaan, että Bourousis, Asik tai Gasol tulee nimenomaan, vain ja ainoastaan häntä kohti, ja se vaikuttaa taatusti alitajuisesti suoritusvarmuuteen. Lee ja Kotti pelasivat hyvät kisat, mutta kummatkin ovat parhaimmillaan luodessaan ottamastaan tilasta oman ratkaisunsa.

Himkin kauden alkua olen seurannut pää syvällä puskassa. Joukkueen takakentän kokoamisessa ei ole ollut yksinkertaisesti mitään järkeä. Petsku on yksinkertaisesti parempi pallollinen pelaaja kuin Green tai Popovic, mutta Kurtinaitis peluuttaa vanhana sosialidemokraattina Petskua yhä 60% ajasta poissa pallosta.

Mitä pahemmin Himki kyntää alkukaudella, sitä enemmän ääripäät korostuvat - jos Kurtinaitis potkitaan pois, luoja tietää mikä vanhan liiton rautakansleri saapuu hautaamaan skoraavana pointina tunnetun suomalaisen penkille. Toisaalta tässä on Petskulle tilannetta kääntää katse pois Kurtinaitisista ja ottaa itselleen johtajan paikka teoillaan.

Tätä en pidä mahdottomana, koska mitä enemmän Petskulle on tullut ikää mittariin, sitä enemmän hänessä on korostunut ”pelaan paremmin vihaisena”-luonteenpiirre - vrt. kesän 2012 Suomi-Sveitsi-matsin loppu, Euroliigan Fenerbahce-Himki-MVP-peli sekä EM-kisojen Kreikka-peli.

Nähdäkseni Petskulla on eurokentillä ”do or die”-tyyppinen etsikkokausi. Calathesmainen ulostulo Eurocupissa nostaisi osakkeita Mavericksia ajatellen. Vaikka Petskulla on satakymmenprosenttisesti valmiudet Eurocupin top 5-tason pelaajaksi, muuttuvia tekijöitä on niin paljon, ettei kaikki ole kiinni hänestä. Ratkaisut omiin käsiin voivat haudata miehen penkille, toisaalta Kurtinaitisin systeemin nieleminen saattaisi tuottaa harmaan 8p/2lev/2sy-kauden ja Himkille korkeintaan jatkosarjapaikan.

Olisi kiva kuulla erityisesti vanhan Mustanaamio-kerhoystäväni Rööriksen kommentit aiheesta. Muukin keskustelu on tervetullutta.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Mielenkiintoinen huomio tuo "pelaan paremmin vihaisena", joka kieltämättä on näkynyt Koposessa esimerkiksi viime EM-kisoissa. Tällöin vitutus ja yksi illalla nautittu kalja johtivat siihen, että Koponen johti Suomen voittoon Kreikasta kisojen parhaalla pelillään.

Muistan aikoinaan ajatelleeni Kalathesista, että miksi penteleessä hän siirtyy Eurocup-seuraan. Kalathes oli juuri pelannut ns. läpimurtokautensa Panathinaikosissa, joka oli siihen aikaan vielä selvästi Euroopan top-2 -joukkue. 60% siirron takana oli varmasti Kubanin maksama palkka ja 40 % oli kyse suuremmasta roolista. Kalathes ei olisi ikinä noussut Diamantidisin ohi nokkimisjärjestyksessä, eikä sellaista pelaaja tule Panathinaikosissa olemaan vielä seuraavaan kahteen vuoteen.

Olen tämän ennenkin maininnut, mutta mainitaan vielä uudelleen: Kuban oli ensiksi kiinnostunut Koposesta, mutta lopulta seura päätyi Kalathesiin. Olen itsekin siinä uskossa, että olisin valinnut mielummin Koposen ennen Kalathesia.

Kalathes ei pysty luomaan omaa heittoa, koska heittotaito on pitkään ollut vajavainen. Pelikäsityksiltään molemmat pelaajat todella korkealla tasolla, mutta Kalathes erottuu edukseen korilleajoissa. Hän osaa viimeistellä lay upit kovan kontaktin jälkeen ja on tarpeeksi nopea luomaan tilanteita, jotta edellä mainittu kontakti syntyy.

Tähän mennessä Koposen tekemät uravalinnat ovat olleet hänelle epäonnistuneita: Yksi kausi liian kauan Hongassa, yksi kausi liian kauan Italiassa sekä viimeisimpänä siirto Planinicin pyyhepojaksi. Samanaikaisesti tarjolla olisi ollut ykköspointin paikkaa esimerkiksi Kubanista (pelasi Eurocupissa, mikä ei sopinut Kopterille) tai Malagasta (tarjous tuskin oli lähellä samaa luokkaa Himkin kanssa). Tämä kaikki on toki jossittelua, mutta avauduimpa kuitenkin.

Olen edelleen sitä mieltä, että Koponen on tasollisesti samalla tasolla Kalathesin kanssa. Tärkeää on nyt saada hyvä kausi alle Eurocupissa, josta nouseminen NBA:han ei ole poissuljettua - Kalatheshan sen jo osoitti. Itse en ainakaan näe, miten joku Gal Mekel olisi ratkaisevasti Koposta parempi pelaaja.

Se, mikä erottaa Kalathesin sekä Mekelin Koposesta, on lopulta molempien pelaajien ajotaito. Lisäksi molemmat pelaajat ovat selvästi heittotaidottomia pointteja (Kalathes toki pelasi combona, mutta on mielestäni selvästi luonnollisempi pointtina. Lisäksi mainittakoon, että Mekel on ömeronanmaisella heitollaan heittotaidoton pelaaja, jos vertailukohdaksi otetaan Koponen). Olisiko Koposen kannalta parasta profiloitua lopulta pointiksi vai heittäväksi takamieheksi? Valitettavan paljon Koposen urakehityksen kannalta on merkitystä sillä, mitä Kurtinaitis pohtii kiiltävässä pääkopassaan.
 
Viestejä
807
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Koposen peli näkyi Eurosport2:lla ja livestreamin kautta. Hapoel Jerusalem kaatui toisella jatkoajalla ja Koponen oli loistava. Luottoa tuli joukkueesta eniten ja heitto putosi mukavasti. Etenkin Popoviciin verrattuna Koponen oli varmempi pallon kanssa ja löysi joukkuekaverit paremmin. Näin siis, jos verrataan kilpailua pelintekijän paikasta. Etenkin jatkoajalla, Koponen löysi kuumana olleen Monyan, joka teki ratkaisevia pisteitä jatkoajalla huikeasti, ollessaan aika pimennossa koko varsinaisen peliajan.

Toisella jatkoajalla Popovicin ollessa vaihdossa ratkaisuhetkillä Koponen oli varma tuodessaan palloa ylös ja liike oli hyvää hyökkäyksessä verrattuna Popovicin 1 vs 1 pelaamiseen muiden seistessä.

Lisäksi, puolustus Jerusalemin goto-kaveria Yotam Halperinia vastaan kulki loistavasti.

Tilastojen valossa Koponen oli aloittanutkin kauden lloistavasti. Tänään tuo loistavuus jatkui ja sen pystyi pelistäkin näkemään, että Koposella on nyt itseluottamus kunnossa, valmentaja luottaa ja peli kulkee.

Toisin kuin yllä väitetään, minun mielestä Koposen uravalinnat ovat osuneet kohdilleen. Ja näyttää siltä, että aina kovemmalle tasolle mentäessä, yksi kausi menee opetteluun ja sitten alkaakin jo dominointi. Ei muuta kun samaan malliin NBA:tä kohti.

http://www.eurocupbasketball.com/eurocup/games/results/showgame?gamecode=61&seasoncode=U2013#!boxscore
 
Viestejä
16 284
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Hyvä matsi. Näin varsinaisen peliajan viimeiset minsat ja jatkikset.

Oli kiva nähdä Petsku ottelun kannalta isossa roolissa Monyan kanssa.
 

42

Viestejä
2 977
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Erikoista, että aloittivat ekan jatkoerän ylösheitolla. Toisen jatkoerän alun aikana olin jääkaapilla, menikö se vuorohallinnan mukaan?
 
Viestejä
3 280
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

42 sanoi:
Erikoista, että aloittivat ekan jatkoerän ylösheitolla. Toisen jatkoerän alun aikana olin jääkaapilla, menikö se vuorohallinnan mukaan?
Bertomeu haluaa viedä eurooppalaista koripalloa lähemmäs viihdepallottelua, joten vanhat säännöt vietiin roskalavalle. En tajua, miten tämä tekee pelistä yhtään viidyttävämpää.

The Jump Ball will be reinstated replacing Alternating Possession. The first period and all extra periods will begin with a jump ball
http://www.euroleague.net/euroleague-basketball/news/i/116968
 
Viestejä
7 300
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Siis mitä? Tekeekö noi pelurit muka jotain muutakin kehittyäkseen, kun pelailee silloin tällöin ja nostaa isoa palkkaa?
 
Viestejä
1 815
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Olisi varmaan Koposenkin kannattanut aloittaa kehittyminen vähän aikaisemmin kuin 25-vuotiaana.
 
Viestejä
3 280
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Saanko vastata provoon provolla?

- Onneksi eurooppalainen koripallo on taitokoripalloa.

Otan takkini.
 
Viestejä
2 082
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Koponen näyttää todella hyvältä. Koko ylävartalo on kasvanut miesten mittoihin.

Parempi fysiikka ja lihasmassa auttavat erityisesti korille ajoissa tulevissa kontakteissa ja mahdollistavat "and 1" -suoritukset. Olen varma, että uusi fysiikka myös itsessään nostaa Koposen itseluottamusta ja sitäkin kautta parantaa suoritustasoa.

Nyt ei menestys ole ainakaan fysiikasta kiinni.

Helvetin hieno juttu, jos en sitä vielä sanonut.
 
Viestejä
807
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Oikein tosissaanko te päättelette kahdesta kuvasta, että nyt fysiikka on kehittynyt NBA tasolle?

Ensinnäkin ekassa kuvassa kädet on sellaisessa asennossa jarennosti, että kädet näyttää jokatapauksessa pienemmiltä.
Toisessa kuvassa sopiva liike ja sopiva kuvakulma saa näyttämään, että Koposen hauikset ovat tuplaantuneet.

Fysiikan kehittymisestä NBA tasolle nuo kuvat ei kerro mitään.

Tästä kuvasta on kehitystä tapahtunut:
http://www.ehbt.net/easydata/customers/honka/files/APAkatemia/maa_koponen.jpg
 
Viestejä
2 082
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

paint sanoi:
Toisessa kuvassa sopiva liike ja sopiva kuvakulma saa näyttämään, että Koposen hauikset ovat tuplaantuneet.
Koposen käsivarret ovat selkeästi paksuuntuneet. Hauis (biceps brachii) tulee kivasti esiin, mutta kokoero johtuu ennen kaikkea kolmipäisen ojentajalihaksen (triceps brachii) kasvusta; kuten yleisesti tiedetään, niin ojentajathan muodostavat 2/3-osaa olkavarren paksuudesta.

Mutta ennenkaikkea kuvasssa kiinnittää huomiota Koposen olkapäälinja. Se on leventynyt (deltoideus) ja kaarevoitunut (trapezius). Olkapään etu- että sivuosa (deltoideus) ovat pyöristyneet ja kasvaneet huomattavasti, ne antavatkin atleettisen muodokkaan alun koko käsivarrelle.

Kokemukseni mukaan tällaiset muutokset vartalossa johtuvat raskaasta vapailla painoilla tapahtuvasta painoharjoittelusta. Erityisesti olkapään lihakset ovat mukana oikeastaan kaikissa ylävartaloliikkeissä, ja ne myöskin reagoivat hyvin ärsykkeeseen.

Kiinittäisin huomiota myös Koposen kyynärvaarren ja ranteen paksuuntumiseen, minkä tulkitsen vapaapainoharjoittelun "sivutuotteena" muodostuneeksi lihaksiston kasvuksi.

Itse asiassa kiinnitin jo EM-kisoissa huomiota Koposen miehistyneeseen vartaloon, ja henkilökohtaisesti arvostankin tällaista urheilijamaisen lihaksikasta maskuliinista vartalotyyppiä.
 
Viestejä
563
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

Tulipa nahtya ensimmainen EuroCup peli talla kaudella kun kavin taalla Romaniassa... pelissa kylla naki Khimkin parammuuden ja eihan raha tietenkaan kaikkea ratkaise, mutta sanottua on monta kertaa etta Khimkilla on EuroLiiga budjetti ja kylla se eilen kentalla nakyi.
Mukava uusi arena Ploiestilla - melkein kaupungin keskustassa (eika siella peltojen keskella) - yleisoa paikalla mukavasti. Pienet video kommentit molemmilta pelaajilta pelin jalkeen.. aika suoraa tekstia molemmilta eri asioista, mutta asiaa puhuvat molemmat (mita nyt itse objektiivin lavitse pelia katselin)

Viikonloppuna lisaa Suomalaisia Euroopan Mantereelle tapaamaan...

Tassa nyt linkki Junnun ja Petskun haastatteluihin : http://googabuphotos.zenfolio.com/blog/2013/11/ploiesti-khimki---no-remote-but-a-good-evening
 
Viestejä
332
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

GooGaBu sanoi:
Tulipa nahtya ensimmainen EuroCup peli talla kaudella kun kavin taalla Romaniassa... pelissa kylla naki Khimkin parammuuden ja eihan raha tietenkaan kaikkea ratkaise, mutta sanottua on monta kertaa etta Khimkilla on EuroLiiga budjetti ja kylla se eilen kentalla nakyi.
Mukava uusi arena Ploiestilla - melkein kaupungin keskustassa (eika siella peltojen keskella) - yleisoa paikalla mukavasti. Pienet video kommentit molemmilta pelaajilta pelin jalkeen.. aika suoraa tekstia molemmilta eri asioista, mutta asiaa puhuvat molemmat (mita nyt itse objektiivin lavitse pelia katselin)

Viikonloppuna lisaa Suomalaisia Euroopan Mantereelle tapaamaan...

Tassa nyt linkki Junnun ja Petskun haastatteluihin : http://googabuphotos.zenfolio.com/blog/2013/11/ploiesti-khimki---no-remote-but-a-good-evening
Mukava lukea näitä haastatteluita, vaikka Petskun viikset vähän kieltämättä häiritsi :)
 
Viestejä
2 459
Vs: Koponen Himkissä 2013-2014

http://www.fiba.com/downloads/v3_expe/fat/deci/13/0386%20Koponen%20vs%20BC%20Virtus%20Pallacanestro%20Bologna%20%28public%20version%29.PDF

Petteri sai välimiestuomiossa Bolognalta puuttuvat vajaat 100K €. Yllättävän paljon noita välimiestuomioita nyt italialaisia joukkueita vastaan.

Noiden tuomioiden lukeminen on sikäli hauskaa, että niissä paljastuu ainakin pelaajien palkkiot. Koposen viimeinen kausi Bolognassa 375K euroa netto vielä jaoteltu kahteen osaan, palkka 125,000 € ja Image fee 250,000. En tiedä onko tuo image fee käytössä suomalaisilla seurojen palkkion maksuissa, sillähän vaan yksinkertaisesti piilotetaan verottajalta rahaa. ja ainakin muutamien kärkijoukkueiden palkat jenkeille taitavat jo ylittää sen "verottoman" rajan. Ja tietysti, jos suomalaisille maksettaisiin noita image-fee maksuja, tulisi verosuunnittelun ansiosta huomattavia säästöjä.

Koposen suhdelukuja käyttäen, vuotuinen 37,500 euron nettopalkka muuttuisi 12,500 nettopalkaksi ja 25,000 jonnekin Luxemburgiin maksettavaksi "kuvankäyttöoikeudeksi". Jokainen voi hyvin ymmärtää että seuran verosäästöt olisivat ihan huikeita summia jos tuollainen käytäntö olisi Suomessa?
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös