Koripallo.com

Koska ylävitoset tulivat suomikorikseen?

Viestejä
5 062
En tiedä miten tämä liittyy Korisliigan nykytilaan, mutta uusimmassa Urheilulehdessä mielenkiintoinen artikkeli koripallon ylävitosista. Eli mm. siitä, koska tapa on rantautunut Suomeen. Pyrinnön JP Nieminen ja Timo Harju yrittävät saada kunniaa Pyrinnön suuntaan (= Pyrban jenkit toivat tavan 80-luvun alussa).

Itse väittäisin, että ylävitosia ei nähty pääsarjatasolla kovinkaan paljon vielä edes 90-luvulla. Vanhoja ottelutallenteita katsomallahan se selviäisi.

Onko kellään pitkään korista seuranneella forum-kirjoittelijalla mielipidettä näinkin tärkeästä asiasta?
 

42

Viestejä
3 020
Rantautunut ja yleistynyt lienee kovasti eri asia ainakin tässä yhteydessä. Voi hyvin olla, että 80-luvun alkupuolen tamperelaistuneilla ulkomaalaisilla on ollut vaikkapa keskenään noita heitellä. Itse en kyllä muista varhaisella 90-luvullakaan tuota kokeneeni yleiseksi. Toki poikkeuksia siihenkin taas löytyy. Ja tämä oli tietenkin vain omaa pohdintaa, faktasta ei ole mitään hajua. Tallenteita olisi, mutta pitäisi löytyä jostain VHS-nauhuri, että pääsee katsomaan ja tilastoimaan. :D
 
Viestejä
1 375
Onko kellään pitkään korista seuranneella forum-kirjoittelijalla mielipidettä näinkin tärkeästä asiasta?
Tässä omaa mutu-arviota..

Mielestäni Suomessa ei vielä nähty pelinaikaisia high fiveja juurikaan 90-luvulla. Silloin kuitenkin muistaakseni pelaajaesittelyssä heitettiin high fivet, kun keräännyttiin siihen vapariviivalle riviin. Ja myös vaihtoon tultaessa ja pelin loputtua heitettiin high fiveja. Vasta 2000-luvulla sitten yleistyivät nuo pelin aikaiset high fivet nykytyyliin.

Amerikassa oltiin hieman edellä ja muistaakseni erityisesti 90-luvun (lopun?) peleissä nähtiin paljon jo noita pelinaikaisiakin high fiveja. Mutta 2000-luvun alussa vasta se sielläkin yleistyi nykyisiin mittoihin. NBA:ssa joskus 2005 paikkeilla tuo tuli sitten joillakin pelaajilla ihan tavaramerkiksi. Muistan kun joku joskus ihan tilastoi Steve Nashin pelinaikaiset high fivet ja oman pelikaverin pepulle läpsäisyt. :D Määrät olivat jotain sellaista luokkaa, että high fiveja oli 500 ja pepulle läpsäisyjä 200 yhden pelin aikana. Steve Nash tuosta tilastoinnista otti vähän hermoakin, kun häneltä siitä kysyttiin.

Täällä on kerättynä vanhoja pelejä 80-90 -luvuilta. Sieltä voi yrittää bongailla high fiveja.. :)

 
Viestejä
5 062
Jep, Steve Nashin high five -laskurit muistankin. Samoin oli hyvä huomio, että joukkue-esittelyssä ennen ottelun alkua jonkinlaiset läpyt varmasti annettiin, olisiko samoin tapahtunut myös vaihtojen yhteydessä?

Yle Areenalla on tosiaan useampi vanha SM-peli ja koronaepidemian alkuvaiheessa niitä tuli muutama katsottuakin. En sinänsä kiinnittänyt huomiota niitä katsellessa läpyihin, mutta väittäisin, että esim. 1985 Kotka - HNMKY -finaalissa ylävitosia ei nähty. No katsomallahan se selviää.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös