Koripallo.com

Naisten korisliiga 2019-2020

Viestejä
1 168
Naisten korisliigan kausi 2019-20 näyttää raikkaasti erilaiselta kuin edeltävä kausi. Edelliskauden tasaisesta sarjasta palataan jälleen aikaan, jossa kärkipään ja häntäpään tasoerot ovat suuret. Sarja jakautunee likimain keskeltä kahtia minkä seurauksena keskinäinen taistelu sekä mitalisijoista että viimeisistä pudotuspelipaikoista tulee olemaan tasaista.

Kentillä tullaan näkemään niin osaavia, kokeneita pelureita kuin nuoria lupaavia tulokkaita. Joitakin todellisia läpimurtojakin voidaan odottaa mm Tapiolassa tai Mäkelänrinteellä.

Allaolevassa kausiennakossa joukkueet on asetettu runkosarjaennusteen mukaiseen järjestykseen.

1. Kouvottaret

Jatkuvuuteen panostanut Kouvottaret rakentaa hyvän viime kauden päälle vahvaa joukkuetta. Kymenlaaksolaisten peli on kilpailijoita valmiimpaa heti kauden alusta lähtien. Kun vahvistuksina häärivät tutut Claire Lamunu ja Camille Zimmerman sekä uutena kasvona vakuuttanut Ameryst Alston, on helppo uskoa tasavahvaan suorittamiseen viikosta toiseen. Heitä tukee riittävän tasokas kotimainen kaarti. Tasaisessa taistossa runkosarjan voitosta korkealuokkainen rutiini vie yllätysykköseksi. Pudotuspelit on sitten kokonaan toinen tarina.


2. EBT

Kesän aikana vahvistunut Espoo Basket Team on yksi sarjan mielenkiintoisimpia joukkueita. Joukkueesta löytyy nuoruutta, korisliigakokemusta, pituutta, nopeutta, taitoa ja pelinäkemystä. Vahvistusten hankinta vaikuttaa onnistuneelta, Carly Boag saattaa kisata parhaan vahvistuksen tittelistä. Harjoituspelien perusteella joukkuepelaaminen on hyvällä mallilla jo ensi metreillä. Rosteri on leveä eikä se notkahda yksittäisestä loukkaantumisesta. Takakentän riittävyys voi muodostua kompastuskiveksi tiukimmissa peleissä. Kiistaton mitalikandidaatti.


3. FoA

Kotimaisen tähtikaartin siirtomarkkinoilta kasannut Forssan Alku jatkaa Risto-Matti Rouskun vaativassa valmennuksessa. Pelaajalista on suomalaisittain poikkeuksellisen vahva, peliajan jakaantumisen kannalta ehkä jopa hankala. Johtotähdeksi voisi tarjota Anni Mäkitaloa joka parhaimmillaan haastaa Awak Kuierin taisteluun vuoden pelaajan tittelistä? Tällä joukkueella tulee runsaasti helppoja voittoja ja se on väistämättä kärkikahinoissa vaikka kärsisi loukkaantumisista. Veikkaan, että pelitempo ja tilannenopeus nousevat kriittisiksi tekijöiksi kaikkein kovimpia joukkueita vastaan ja runkosarjan sijoitus on yllättäen vasta kolmas.


4. PeKa

Keskikesällä huippukovalta tiimiltä vaikuttanut hallitseva mestari aloittaa kauden odotuksia heikommalla ryhmällä erilaisten poissaolojen vuoksi. Elena Reshetkon riveihinsä saanut Pelikarhut on hyvä ja kilpailukykyinen, mutta alkukauden haparointi ja puolustuspelin ongelmat blokkaavat tien kolmen kärkeen. Kauden myötä kokoonpanon muotoutuessa Roope Mäkelä saa joukkueen pelin raiteilleen ja PeKa tulee olemaan epämiellyttävä ja vaarallinen vastustaja playoffseissa. Potentiaalinen mestari, muttei runkosarjan ykkönen.


5. Catz

Kapean peluutuksen Suomen mestari Mika Haakana on jälleen vaativan tehtävän edessä. Amerikkalaiskolmikko Day – Jones – Covile sekä suomalaiskolmikko Timo – Kosonen – Tulkki muodostavat kissojen tiukan ja tasokkaan ytimen jota muut tukevat. Joukkue hallinnoi kärkipaikkoja ”Pelatut minuutit” –tilastokategoriassa minkä mahdollistaa rauhallinen tempo sarjan häntäpään joukkueita vastaan. Hyvin heittävän joukkueen materiaalin kapeus iskee armotta silmille taistelussa huippuja vastaan. Nähdäänkö tänä vuonna välierät ilman Catzia? OMG.


6. HBA

Mäkelänrinne tuo liigaan joukkueen, jossa on lukuisia uusia kasvoja sekä kenties sarjan paras pelaaja. Muutokset näkyvät joukkueen hyökkäyspelitavassa, johon saadaan aiempaa enemmän joukkuehyökkäyksen elementtejä. Muutokset heijastuvat myös puolustuspeliin, jossa jalkanopeutta on hieman aiempaa vähemmän. HBAlla on sarjaan mainio kotimainen joukkue, jonka menestystä saattavat kuitenkin varjostaa poissaolot, jotka painottuvat pitkään kalustoon. Mitalihaaveita tuskin tarvitsee elätellä, sen kummemmin kuin putoamispelkoakaan.


7. Honka

Tapiolan Hongan pelaajaluettelo naisten liigassa on melkoista luettavaa. Kolme amerikkalaista, kaksi 90-luvun lopulla syntynyttä pelaajaa ja kymmenen 2000-luvulla syntynyttä, joista voisi löytyä myös vuoden tulokas. Omia kasvatteja on todella kiitettävästi; tässä jälleen todistus espoolaisesta juniorityön osaamisesta. Joukkueen tavoitteena lieneekin enemmän pelaajien kehittäminen kuin mitalien haaliminen. Honka on nopea ja se pyrkii hyödyntämään nuorta energisyyttään. Kokemuksen puute rajoittaa kuitenkin menestymismahdollisuuksia. Hongalla on kaikki edellytykset selvittää tiensä pudotuspeleihin, mutta paikka neljän joukossa vaatisi ihmeitä.


8. ToPo

Uudistunut Munkkiniemen ylpeys on nostattanut runsaasti puheensorinaa kenttien laidoilla. Uusi GM ja uusi päävalmentaja ovat kääntäneet niin katsojien kuin tuomareidenkin päitä. Itse joukkue on leppoinen sekoitus kokeneempia pelaajia ja junioreita. Vahvistusten taso on tätä kirjoitettaessa vielä pieni arvoitus. Energiset takamiehet aiheuttavat puolustuspäässä vastustajille vaikeuksia ammattitaitoisen valmennustiimin ohjeistamana. Screenien puolustamisessa saa joukkue olla tarkkana, koska lyhyt joukkue voi joutua hankaluuksiin vaihtotilanteissa. Pleijareihin rimaa hipoen.


9. ViVe

Pelaajamäärältään erittäin niukalla joukkueella sarjaan lähtevä Vimpelin Veto nojaa tälläkin kaudella onnistuneisiin ulkomaalaishankintoihin. Kotimainen pelaajakunta on pienikokoista ja tasoltaan heikompaa kilpailijoihin verrattuna. Tuulia Timon siirto Lappeenrantaan korostaa tilannetta entisestään. Onnistuminen levypallopelissä saattaa nousta kauden aikana arvoon arvaamattomaan. Asetelmat kauteen eivät lupaa paljoa ja pohojaalaasten kohtalona on taistella sarjasta putoamista vastaan. Amerikkalaisvahvistukset taitavat kuitenkin pelastaa Vedon jumbosijalta.


10. HyPo

Pronssimitalisti Ponteva aloittaa talousvaikeuksien sävyttämän liigakautensa pienellä, kokemattomalla ja nuorella kokoonpanolla. Paljon nähnyt – joukkueen ainoa ulkomaalaisvahvistus – Kika Baltic ja Titta Lepistö joutuvat vaativaan tehtävään pelikentällä ja pukukopissa. Toisaalta HyPon tämän kauden ryhmä tarjoaa nuorille pelaajille erinomaisen ympäristön kehittyä ja oppia koripallon saloja. Toivottavasti nuoret pystyvät hyödyntämään kauden oppeja ja kehittymään Miikka Sopasen osaavassa valmennuksessa. Suunta divariin, raha ratkaisee.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
843
Deadline Liittoon päin alkaa olemaan ksäillä, ja jo uskaltaa pientä runkosarjaveikkausta ensi kaudesta tehdä. Joukkueet voidaan jakaa neljään eri kategoriaan:

1.-2. Peka ja FoA. Tähän ei tarvitse perusteluja, sillä molemmilla on ylivoimainen materiaali ensi kaudelle. Joukkueiden kohtaamisia voidaankin kutsua kaupunkirealismin El'Classicoina (Liiton markkinointi voi ottaa kopin halutessaan.)

3.-5. EBT, HBA ja Kouvottaret. Kaikki kolme seuraa tekevät pitkäjänteistä työtä. EBT on hyvin valmennettu joukkue, jonka kotimainen kaarti on jo viime vuosilta tuttu. ja menestys viime kaudella oli suurimman osa kautta hyvää. Kouvottarilla tutut Korisliigassa pärjäävät vahvistukset ja sellainen kutina, että HBA Kuierin johdolla tulee yllättämään monet varsinkin kun moni joukkue heikentynyt viime kaudesta.

6.-8. Hypo, Catz ja ViVe. Hyinkään taloustilanne on kaikilla varmasti tiedossa, mutta kausi on luvattu nähtävästi pelata. Tunnetusti Sopanen on hankkinut joukkueeseen hyvin sopivat jenkit ja eiköhän muutama kotimainen eksy vielä Hyvinkäälle, kun niin lähellä Helsinkiä. Odotan innolla myös pelitavan muutosta, kun Taru ei ole intesiteettiä hidastamasta. Sopanen kuitenkin tykkää rakkikoirakoriksesta. Catz on iso kysymysmerkki. Kaikki paitsi jenkit pelaavat myös divarin puolella, ja pelaajamateriaalin kapeus tulee varmasti rasittamaan pitkän kauden aikana pelaajia. Kaikki jenkit ovat myös uusia, mikä on harvinainen tilanne Lappeenrannassa. Myös mielenkiintoista seurata Haakanan muuntautumiskykyä aikaisempia vuosia heikompaan pelaajamateriaaliin + divarin pelimäärään. Onko velho-Haakanalla koskaan ollut noin nimetöntä kokoonpanoa? Viime syksynä sentään oli Welch ja McFarland, mutta peli yskähteli pahasti sekä loukkaantumisia tapahtui. ViVe on hieman heikentynyt, mutta Vimpeli tekee varmasti Vimpelit ja sarjapaikka säilyy.

9.-10. Honka ja Topo. Topo ei ole vahvistunut viime kaudesta, ja Saarinenkin lähti Forssaan. Jenkit voivat vielä pelastaa, mutta vaatii todellisen lottovoiton. Hongassa jäi kesän alussa tuuletusovet auki, ja Lehtorannan johdolla ovet kävivät ulospäin. Jenkit myös todella avainasemassa. Miten pystyvät divarin kanssa rasitusta tasaamaan on myös tärkeää pitkän kauden aikana.
Pöllö teki arvionsa runkosarjasta jo jokuaika sitten. Itse halusin nähdä edes yhden harjoitusmatsin ennen omaa ennustustani. Tässä se on ilmaan mitään perusteluja:

1. FoA
2. Kouvottaret
3. PeKa
4. EBT
5. HBA
6. ViVe
7. Honka
8. Catz
9. ToPo
10. HyPo
 
Viestejä
131
1. FoA
2. Kouvottaret
3. PeKa
4. EBT
5. HBA
6. ViVe
7. Honka
8. Catz
9. ToPo
10. HyPo

Paljonko EBT:llä todellisuudessa on ehjiä pelaajia? Eikös ainakin Lotat Vesiluoma ja Eräkangas ole jättäneet jotain harjoitusotteluita väliin? Kovin kapealta se materiaali siihen nähden näyttää, että pitäisi pelata vielä naisten divariakin. Sinne on jo nyt nostettu liigarosteriin selkeää divarimateriaalia.

Forssan ja Kouvolan uskon olevan todella vahvoja, kunhan toi ensin mainittukin saa yhteispelinsä kulkemaan. Kouvottaret ollut parhaimmillaan jopa mykistävän hyvä pre-seasonilla, voisiko pelata jopa mestaruudesta tällä kaudella? PeKa on mun listoilla vähän kiikunkaakun tässä kohtaa. Reshetkon siirtyminen sinne auttaa todella paljon, mutta toisaalta Järvikangas on out loppukauden. Jääkö materiaali liian kapeaksi sitten kuitenkin? Kuntoutuuko Lehtoranta?

HBA varmaankin parantaa edellisistä kausista etenkin joukkuepelaamista. Pallo päätyy useamman eri ratkaisijan käsiin ja nähdään paljon loppuun asti jännittäviä kamppailuja. Siitä en vielä tiedä uskonko heidän päätyvän noin korkealle runkosarjassa. ViVe pärjää varmaan tasan niissä peleissä missä jenkit on maagisia ja häviää kaikki loput. Suomalainen runko on melko heikko.

Hongasta kadonneet lähes kaikki aikuiset pelaajat, mitenkähän kausi lähtee käyntiin? Hyvä valmennus tietty auttaa aika paljon, mutta materiaalia on silti melko kapea. Väitän, että pelaa silti parempaa korista kuin Vimpeli, ToPo tai Catz.

HyPo valitettavasti näillä näkymin sarjan ylivoimaisesti heikoin joukkue. Putoaminen divariin on välttämätöntä ellei jenkkejä ilmaannu kevätkaudelle tai kukaan ei halua nousta divarista ylöspäin. Melkoinen droppi edellisistä kausista, mutta toisaalta on koko ajan ollut nähtävillä, ettei projektia ole rakennettu kestävälle pohjalle. Omasta juniorituotannosta ei ole ollut tulossa juuri mitään ja aikuiset ratkaisijat eivät myöskään ole olleet halvimmasta päästä. Käytännössä siis ostojoukkue, jonka taru (pun intended) päättyi samalla kun rahahanat sulkeutuivat.
 
Viestejä
278
Halvalla menee ykkössuosikiksi ,jos Kouvottaret tällaisilla kotimaisilla ovat jossain veikkailuissa ,oli jenkit kuinka kovia tahansa. Kukaan pelaajista ei ole ollut eikä todennäköisesti olekaan maajoukkuiessa ,ei junnuissa eikä aikuisissa.
 
Viestejä
405
Halvalla menee ykkössuosikiksi ,jos Kouvottaret tällaisilla kotimaisilla ovat jossain veikkailuissa ,oli jenkit kuinka kovia tahansa. Kukaan pelaajista ei ole ollut eikä todennäköisesti olekaan maajoukkuiessa ,ei junnuissa eikä aikuisissa.

Ottamatta kantaa pelaajiin, joita en kovin hyvin tunne, niin yleisesti on kyllä niin, että hyväksi liigapelaajaksi voi tulla vaikka ei olisikaan pelannut yhtään junnujen tai aikuisten maaottelua. Ja päinvastoin, voi olla pelannut kymmeniä junnumaaotteluita ja silti ei koskaan yllä hyväksi liigapelaajaksi. Sillä miten harjoittelee ja missä pelaa 18-22 vuotiaana on suuri merkitys.
 
Viestejä
1 168
Halvalla menee ykkössuosikiksi ,jos Kouvottaret tällaisilla kotimaisilla ovat jossain veikkailuissa ,oli jenkit kuinka kovia tahansa. Kukaan pelaajista ei ole ollut eikä todennäköisesti olekaan maajoukkuiessa ,ei junnuissa eikä aikuisissa.

Kotimainen kalusto ei ole sarjan kovin mutta jatkuvuudella on merkittävä arvo pelitavan toteutuksessa. Kouvottaret on rakentanut joukkuetta pitkäjänteisesti ja kaksi tuttua vahvistusta tuo tuntuvaa etua alkukaudesta. Moni muu on aloittanut lähes alusta, Kouvolassa mennään vahvoilla pohjilla.

Voi olla että maaotteluita ei ole. Mikkola ja Frimodig olivat junnuvuosina maajoukkuetasoa.
 
Viestejä
66
Halvalla menee ykkössuosikiksi ,jos Kouvottaret tällaisilla kotimaisilla ovat jossain veikkailuissa ,oli jenkit kuinka kovia tahansa. Kukaan pelaajista ei ole ollut eikä todennäköisesti olekaan maajoukkuiessa ,ei junnuissa eikä aikuisissa.
Tuo maajoukkueessa oleminen/pääseminen on kyllä heppoinen mittari osaamiselle. Ilman maajoukkue kokemusta olevia pelaajia, jotka ovat parempia kuin sinne pääsevät, heitä löytyy, mutta maajoukkue ympyrät ovat kovin pienet ja jos olet "väärässä" joukkueessa etvain pääse.
Useassa joukkueessa on potentiaalisia pelaajia, jotka odottavat penkillä kynsiä purren josko osaamistaan pääsisi näyttämään. Pääsääntöisesti pienillä rotaatiolla mennään ja ehkä otteluiden ratkettua minuutiksi pääset kentälle, ei kannata ihmetellä että pelaajat vähenevät.
Henkilökohtainen mielipiteeni on että 3 "jenkkiä" omaavat joukkueet pitäisi kieltää, ikuisuus kysymys mutta ei ainakaan minua mielytä.
 
Viestejä
1 007
Tuo maajoukkueessa oleminen/pääseminen on kyllä heppoinen mittari osaamiselle. Ilman maajoukkue kokemusta olevia pelaajia, jotka ovat parempia kuin sinne pääsevät, heitä löytyy, mutta maajoukkue ympyrät ovat kovin pienet ja jos olet "väärässä" joukkueessa etvain pääse.
Useassa joukkueessa on potentiaalisia pelaajia, jotka odottavat penkillä kynsiä purren josko osaamistaan pääsisi näyttämään. Pääsääntöisesti pienillä rotaatiolla mennään ja ehkä otteluiden ratkettua minuutiksi pääset kentälle, ei kannata ihmetellä että pelaajat vähenevät.
Henkilökohtainen mielipiteeni on että 3 "jenkkiä" omaavat joukkueet pitäisi kieltää, ikuisuus kysymys mutta ei ainakaan minua mielytä.

"""Ilman maajoukkue kokemusta olevia pelaajia, jotka ovat parempia kuin sinne pääsevät, heitä löytyy, mutta maajoukkue ympyrät ovat kovin pienet ja jos olet "väärässä" joukkueessa etvain pääse. "
Tiedän että tämä topikki on "never ending story" eikä johda mihinkään mutta totean silti että minulle ei aukea tuon "väärän" joukkueen filosofia. Kenellä on pokkaa sanoa ja millä perustein että parempia pelaajia on jätetty maajoukkueesta pois - "heitä löytyy". Aika moinen syytös. Se lienee selvää etteivät kaikki voi millään mahtua mukaan mutta että parempia olisi jätetty valitsematta - mikähän logiikka siinä mahtaisi olla. Minusta on aika tylsää kun tämä syyte nousee aina uudelleen esille mutta jospa joku nyt perustelisi vähän.
No, en pidätä hengitystä vastausta odotellessa.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
131
Se lienee selvää etteivät kaikki voi millään mahtua mukaan mutta että parempia olisi jätetty valitsematta - mikähän logiikka siinä mahtaisi olla. Minusta on aika tylsää kun tämä syyte nousee aina uudelleen esille mutta jospa joku nyt perustelisi vähän.

Yleensä näitä väitteitä heittelevät ihmiset, joiden katsantokanta kv-korikseen on melko kapea. Kyllä, joskus joku Suomen sarjoissa tilastollisesti kohtuullisen hyvin menestynyt pelaaja ei ole mahtunut maajoukkuerinkiin. Tilalle on otettu joku toinen, joka soveltuu kv-korikseen paremmin. Tai sopii siihen muuhun 11 pelaajan ryhmään paremmin. Varmaan on niitäkin aikoja, jolloin junnumaajoukkueissa on "suosittu" jotain tiettyä seuraa hiukan enemmän, mutta todennäköisesti se on johtunut siitä että he ovat sopineet leiripelaajiksi paremmin kuin jotkut muut. Paremmat urheilulliset tai taidolliset valmiudet selvitä pitkistä leirityksistä, yleensä molemmat.

Varmaan jokainen pystyy kohtalaisen helposti määrittelemään 15 parasta suomalaista naispelajaa, jos heitä ei tarvitse laittaa paremmuusjärjestykseen. Sitten ne pelaajat 16-30 ovat enemmän väänneltävissä ja käänneltävissä. Maajoukkueeseen ei valita 12 absoluuttisesti parasta pelaajaa, vaan 12 jotka soveltuvat yhdessä omiin rooleihinsa parhaiten. Ainakin joskus tiedän käyneen niin, että joku pelaaja on pudotettu koska on yksinkertaisesti liian haastava persoona. Tai liian arka. Tai seurajoukkueessa ei ole esimerkiksi opetettu puolustuspään perusteita ja leirityksen aikana pelaaja ei vaan ole kyennyt siihen mukautumaan halutulla tavalla. Syitähän voi olla monia.

Luulisin kuitenkin, että yhä vähemmän maajoukkuevalinnoissa vaikuttaa naamakerroin tai se mistä seurasta tulee. Ainakin junnuissa on tunnuttu ymmärtävän se mikä arvo näillä maajoukkuevalinnoilla on myös seurajoukkueille. Pienemmistä seuroista tulevat vievät omaan kotiseuraansa arvokasta kokemusta mj-kesän jälkeen.
 
Viestejä
405
Ei maajoukkuevalinnoissa mitään vikaa ole. Jos mihin tahansa maajoukkueeseen valitaan 12 pelaajaa, niin n. 5-6 niistä on sellaisia, jotka ovat kaikkien peliä vähänkin aktiivisemmin seuraavien listoilla. Ilmiselviä valintoja. Sokeakin osaa valita nämä.

Seuraavat 6-9 voivat vähän aiheuttaa keskustelua, mutta paljon lajia seuraavat ovat näistäkin hyvin yksimielisiä. Ei tarvitse olla maajoukkuekoutsi osatakseen valita nämä.

Joukkueen viimeiset paikat 10-12 ovat sitten jo maku-, rooli-, mieltymys-, taktiikka- ja muita tällaisia asioita. Usein näille kolmelle viimeiselle paikalle on jopa 10-20 ehdokasta riippuen näkövinkkelistä. Joukkueen suoritustaso ei näiden pelaajien taitoeroista paljoa muutu, koska pelaavat vähän muutenkin. Ehkä näissä valinnoissa painaa eniten se mihin koutsi luottaa, kenet tuntee parhaiten tai joku erityisominaisuus tms. Keskustelua näistä riittää aina ja mikä tahansa valinta isosta joukosta on mahdollinen ja perusteltavissa.
 
Viestejä
131
Ehkä näissä valinnoissa painaa eniten se mihin koutsi luottaa, kenet tuntee parhaiten tai joku erityisominaisuus tms. Keskustelua näistä riittää aina ja mikä tahansa valinta isosta joukosta on mahdollinen ja perusteltavissa.

Hyvä pointti, unohdin aivan sivuta tuota. Luottamus on iso tekijä myös seurajoukkueissa. Maajoukkueet rakennetaan niin lyhyessä ajassa, että on varsin luontevaakin, jos valmentaja valitsee juuri pelipaikoille 10-12 ne joihin luottaa eniten. Ja näissä varmasti persoona vaikuttaa myös eniten.
 
Viestejä
66
Tarkoitus oli kokeilla saadaanko ko aiheista keskustelua, tuohon maajoukkue pelaajien valintoihin aktiivisesti kommenttia on tullutkin, hyvä niin, mielipiteitä pitää voida sanoa, eikä niistä paranisi loukkaantua.
Ihmettelen että 3"Jenkin " peluuttamiseen ei tartuttu kommenteissa.
Toivottavasti sarjasta muodostuu tasokas ja paras voittaa.
 
Viestejä
3 498
Yksikään maajoukkuevalmentaja(ryhmä) ei valitse joukkueeseen tietoisesti huonompaa pelaajaa kuin minkä jättää joukkueesta pois, tuossa vaiheessa ei ole merkitystä mistä seurasta mahdolliset pelaajat tulevat.
Isompi ongelma on tuossa ihan maajoukkueuran alussa. Maajoukkuetoiminta alkaa niin aikaisin etteivät mjvalmentajat millään ole voineet nähdä kaikkia leirityksessä olleita pelaajia leirityksen ulkopuolella. Tällöin ensimmäisiin valintoihin vaikuttavat paljon pelaajan taustat. Jatkoleirityksiin on paljon helpompi päästä Tampereen Pyrinnön tai Hongan viidenneksi parhaana pelaajana kuin Klaukkalan NMKY:n parhaana pelaajana. Pyrinnön ja Hongan valmentajien lobbaus on varmasti tehokkaampaa kuin jonkun alueellista 2 divaria pelaavan valmentajan.
Mutta onneksi noista ensimmäisistä leirityksistä on vielä aikaa edetä, mjvalmentajat seuraavat kyllä kaudella nuorten sarjoja ja joku alun perin "väärin pudotettu" voi vielä nousta monta kertaa joukkueeseen.
 
Viestejä
2 534
....... mutta totean silti että minulle ei aukea tuon "väärän" joukkueen filosofia. Kenellä on pokkaa sanoa ja millä perustein että parempia pelaajia on jätetty maajoukkueesta pois - "heitä löytyy". Aika moinen syytös........
No, en pidätä hengitystä vastausta odotellessa.
Nostan käden ilmaan virheen merkiksi ...... Tässä on syytä muistaa, että ei ole tarkoitus suinkaan vähätellä niiden pelaajien saavutuksia, jotka on valittu maajoukkueeseen (ei siis mitään heiltä pois). Haluan uskoa, että tässä keskustellaan valintaprosessin parantamisesta eli optimoinnista.

Väitän, että paljonkin pelaajia jää huomaamatta. Se on enemmänkin fakta kuin olettamus. Nykyjärjestelmässä valitaan pelaajat ja ne pyritään viemään maajoukkueputken läpi, jossa he saavat tarvitsemansa tuen. Vrt. Wikipedia: "Itseään toteuttava ennuste aiheuttaa oman toteutumisensa suoraan tai välillisesti."

Oletan, että yleisellä tasolla suurin osa pelaajavalinnoista onnistuu, mutta mukaan mahtuu varmasti virhevalintoja (esimerkki NBA:sta voisi olla ykkösvaraus Markelle Fultz). Pituus on varmasti hyvä valintakriteeri (you cannot teach tall). Fultzin kohdalla hänen vahvuudeksi laskettiin työmoraali. Hän teki kuitenkin liikaa töitä parantaakseen vapaaheittoaan mikä kostautui ja hän sai pahoja rasitusvammoja, joiden takia hänen NBA-ura alkoi huonosti. Mielipiteitä on varmaan useita mitä kriteereitä ja millä painotuksilla niitä pitäisi käyttää pelaajien valitsemiseen. Toivottavasti kukaan ei väitä, että asiasta vallitsee yksimielisyys.

Ennustaminen on vaikeaa ja toivottavasti kukaan ei väitä sitä tarkaksi tieteeksi. Matemaattisesti tietyllä todennäköisyydellä ennusteet osuu kohdilleen, mutta pakolla osa ennusteista menee pieleen. Pelaajat eivät osu heitoissaan 100% tarkkuudella niin miksi voitaisiin olettaa, että kykyjen etsijät olisivat aina oikeassa?

Taru Tuukkanen ei välttämättä ole paras esimerkki, koska hänellä oli varmaankin myös omia syitä miksi hän ei ollut nuorena maajoukkueen mukana. Fakta kuitenkin on, että hän pelasi muutaman maaottelun 20-vuotiaissa, mutta ei yhtään nuoremmissa maajoukkueissa. Tuukkanen on todiste, että todellakin myöhemminkin voi maajoukkueeseen päästä. WNBA-varaus avaa maajoukkueen ovia.

Maajoukkuetyypeillä on rajallinen määrä aikaa seurailla suomalaista koripalloa. Väitän, että Suomessa on perinteikkäitä seuroja, joista nuo maajoukkuetyypit eivät ole ikinä kuulleetkaan. Kuka esimerkiksi muistaa ulkoa Suomen 50 suurinta koripalloseuraa tai edes Helsingin 10 suurinta koripalloseuraa? Mikäli läpäisit edellisen testin niin nostan käden ilmaan virheen merkiksi...... Tiedätkö esimerkiksi seuran nimeltä KFUM? Se on eräs namikan paikallisyhdistys Helsingissä.

Tosin se Sallasta maajoukkuerinkiin poimittu tyyppi on osoitus, että ei niitä maajoukkuevalintoja tehdä täysin sokkona. Pisteet siitä nykyiselle valintasysteemille!
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
336
Melkoinen droppi edellisistä kausista, mutta toisaalta on koko ajan ollut nähtävillä, ettei projektia ole rakennettu kestävälle pohjalle.
Tietotoimisto tarkoittanee pelaajamateriaalia. Mielestäni liian monessa seurassa taustavoimat eivät ole kestävällä pohjalla. Taustoissa toimivia on liian vähän ja uutta voimaa ei ole kasvamassa vanhojen rinnalla, jolloin kävellään pettävällä jäällä. Harvalukuisen tekijäjoukon väsähtäessä ja lopettaessa lähtee myös valtava määrä arvokasta tietoa. Varainhankinta, markkinointi ja paperisota liittoon ja eri viranomaisiin ei onnistu innokkaaltakaan untuvikolta ihan helposti. Jos nämä asiat ontuvat niin se näkyy myös joukkueen kokoamisessa ja sen jokapäiväisten asioiden hoitamisessa ja sitä kautta myös pelikentällä. Menestyneen joukkueen romahtaminen alkanee useimmiten taustavoimien katoamisesta.
 
Viestejä
1 168
Naisten korisliigan infosheetistä muutama talousnosto:

Joukkueiden budjetit vaihtelevat sadan tuhannen euron vaihteluvälillä Vimpelistä Lappeenrantaan: 70 000€ - 170 000€

Palkkabudjetin osuus saattaa olla jopa kolme neljäsosaa koko budjetista (FoA, HyPo). HBA:lla se on puhdas nolla. Myöskään ToPossa ei palkkoja isommin maksella (25K). Helsinki on pienituloisten kaupunki.

Muiden kulujen osuus on erittäin pieni Forssassa (19K) ja pieni Vimpelissä (n 40K). Hongalla muut kulut ovat 90K, Kouvolassa 100K. Tässä mm salimaksujen kustannukset tulevat hyvin näkyviin.

Hyvinkääläisten budjettiluvut (palkat 93 000, koko budu 135 000) ovat huomiota herättävän korkeat. Tässä lienee velkojen lyhennyksiä jollain tavalla mukana.

Aanelonen täällä:
https://www.basket.fi/site/assets/files/24708/n_korisliiga_pahkinankuoressa19-20_v2-3.pdf
 
Viestejä
61
Naisten korisliigan infosheetistä muutama talousnosto:

Myöskään ToPossa ei palkkoja isommin maksella (25K). Helsinki on pienituloisten kaupunki.

Aanelonen täällä:
https://www.basket.fi/site/assets/files/24708/n_korisliiga_pahkinankuoressa19-20_v2-3.pdf

Mielenkiintoinen taulukko!

ToPon palkkakuluilla 25K maksetaan siis kolmen jenkin palkat. Hongallakin palkkakulut 30K ja 3 jenkkiä. Pienituloisten seutua tosiaan.

Onkohan näissä palkkakulujen ja niiden ulkopuolisten kulujen jäsentelyssä vuodesta toiseen seuroissa vaihtelua, sen verran on muutoksia? Viime kaudella Hongan muut kulut 55K, nyt 90K. PeKalla viime kauden muut kulut 45K, nyt 70K. FoA:lla puolestaan muut kulut tippuneet 52K -> 19K, kun palkkakulut nousseet....
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös