Koripallo.com

Naisten Korisliiga 2023-2024

Viestejä
1 045
Hieman epäreilulta kuulostavaa arvostelua naisten koripalloa kohtaan. Varsinkin turhan päiten ulkonäköön keskittyminen on harmillista. Pitää ottaa huomioon useitakin asioita.

Liigan suomalaisten taso ja materiaalin laajuus on todella kapeaa. Suomalaiset koripalloa tosissaan pelaavat pelaajat tähtäävät muualle kuin kotimaan markkinoille, koska se on paras tapa kehittyä lajissa, saada siitä taloudellista hyötyä ja elämyksiä. Suomeen jäävät pelaajat taas joutuvat naisille tyypilliseen tapaan tekemään kovaa valintaa lajin taloudellisten realiteettien, työelämän ja tietenkin myös äitiyteen liittyvien biologisten lainalaisuuksien kanssa. Isoa arvostusta näille aikaansa koripallolle uhraaville tyypeille, koska valinta on rakkaudesta huolimatta kuluttava. Treenimäärät, kentälle jätettävä effortti, matkustaminen ja ylipäätään sitoutumisen taso tekemiseen.

Pelkästään katsomalla tyttöjunioreiden koripalloa ja vertaamalla sitä Korisliigaan näkee kuinka valtava määrä potentiaalia, atletiikkaa ja lajitaitoa tuohon matkan varrelle jää. Siellä on paljon potentiaalisia pelaajia, joista voisi varmuudella sanoa tason riittävän Korisliigaan mikäli vain jatkaisivat uraansa. Monista syistä johtuen näin ei kuitenkaan käy ja mielestäni siitä ei voi pelaajia syyttää. Yläkouluikäisenä tytöt lopettavat massoittain ja siinä samassa lajilta katoaa pelaajapohja aikuisuuteen siirtyessä. Tähän ilmiöön jos joku keksisi ratkaisun...

Joten lajia pitää arvostaa sellaisena kuin se on. Ja tätä palloilua nyt hetken aikaa tiiviimmin seuraten osaan ainakin itse arvostaa kentällä nähtäviä suorituksia. Siellä on koripalloilullisesti katsottuna oikeinkin kivoja elementtejä havaittavissa joukkueiden pelaamisessa. Tietenkin mukana on myös pelaajia, joiden taso ei mitenkään riitä. Heidänkin osaltaan voi kuitenkin arvostaa sitä, että tekevät absoluuttisen maksimin kentälle päästessään. Yrittämisen tasoa ei voi kiistää.

Naisten Korisliiga ei myöskään pahemmin yritä esittää jotain muuta kuin se on tai itke kohtelustaan. Paras Suomessa pelattava naisten koripallosarja. Jos haluaa nähdä parasta suomalaista koripalloa kannattaa tietenkin mennä ykkösdivariin, koska Korisliigassa vastuu on enemmän jenkeillä. He tulevat tänne korostetulla tavalla tekemään työtä ja tasoero suomalaispelaajiin nähden on paikoin ymmärrettävästi valtava. He tulevat hieman erilaisista putkista sisään ja näillä valtasuhteilla ei voi ihmetellä miksi peliaikaa tulee se vajaa 40 minsaa täydellä vastuulla.

Media tai yleisö ei myöskään tee tilanteesta sen helpompaa. Kiinnostus sarjaan on todella matala ainakin Tampereella. Onko koko kaudella tullut 1 vai 2 juttua ulos Pyrinnöstä, joka kuitenkin taistelee realistisesti mitaleista tällä kaudella. Yleisöä ei myöskään pahemmin peleissä käy, joten sieltäkään ei sitä draivia tule. Sinällään näitä ei voi liikaa kritisoida, koska pelin taso on mitä se on. Suomalaisella naiskoripallolla menee ilmeisen hyvin talentin osalta, mutta reitti ei kulje Korisliigan kautta. Kuinka paljon liiga ja liitto tähän itse voisi vaikuttaa? Varmasti jonkin verran, mutta miesten ja naisten liigatilanteiden vertailussa pitäisin kuitenkin miesten puolta suhteessa resurssiin ja tuotteeseen vielä pahempana puuhasteluna...

Mennään näillä. Tunnustetaan tosiasiat eli mistään huippusarjasta ei ole kyse. Mutta ei syyllistetä sarjassa pelaavia pelaajia siitä tai ainakaan kohdisteta kritiikkiä ulkonäköön. Ihan hyviä koripalloilijoita siellä on seassa. Ja kentällä nähdään myös hyvää koripalloa, jos suhteuttaa odotuksensa realistiselle tasolle.

Suomen Cup osoitti, että Topoa ei tällä kaudella mikään jengi tässä sarjassa voita. Lyön mummon mökin tontin vetoa, että Topo vie mestaruuden. Honka ja PeKa siinä uhittelevat ja voivat paras viidestä sarjassa voiton jopa napata. Pyrintö ja ViVe taistelevat paikasta pronssipelissä. Pyrinnöllä lienee vielä "ässiä" hihassa, mutta terveeksi pitäisi päästä pian. Viikonloppuna sivussa Törnblom, Järvinen ja Combs. Ja varmasti Molenius vielä taikoo jostain rosteriin lisäleveyttä, jos vaikka ei kolmatta jenkkiä saakaan lupaa hankkia.
"""Kiinnostus todella matala ainakin Tampereella"""
Entä HBA:n kiinnostus? Joukkueen, jonka tarkoituksena olisi kasvattaa uusia talentteja - ja katsojia 20. Ei siis edes omat vanhemmat.
Mutta kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta.
 
Viestejä
347
ViVe, PeKa, Kouvottaret, FoA kolmella jenkillä. ToPo, Honka, Pyrintö kahdella ja HBA ja EBT ilman jenkkejä.
Onkohan ensi kaudella loputkin joukkueet (pl. HBA) kolmen vahvistuksen periaattella menossa?
 
Viestejä
929
PeKalla on kokoonpanossa tällä hetkellä neljä jenkkiä. Mikä lie Cosbyn tilanne? Itellä kun ei ole Kymen sanomien tunnareita, niin aika uutispimennossa saa elellä PeKaan liittyen.
 
Viestejä
1 045
ViVe, PeKa, Kouvottaret, FoA kolmella jenkillä. ToPo, Honka, Pyrintö kahdella ja HBA ja EBT ilman jenkkejä.
Onkohan ensi kaudella loputkin joukkueet (pl. HBA) kolmen vahvistuksen periaattella menossa?
Suomi-koripalloa (?)
1705928971277.png
 
Viestejä
47
Noita samanlaisia esimerkkejä voisi laitella miesten Korisliigastakin aika monta. Esim. vaikka viime kierrokselta kahta vaille joka pelistä. Tai sitten miesten Suomen Cupin finaalista.
 
Viestejä
73
Tuolla ulkomaisten pelaajien määrällä on monta puolta. Toisaalta on melko kyseenalaista kun joukkueiden avausviisikoissa on vain 1-2 kotimaista pelaajaa. Toisaalta nuo ulkomaiset pelaajat nostavat joukkueiden ja sarjan pelillistä tasoa. Kumpi vie suomalaista koripalloa enemmän eteenpäin? Itse en tuohon osaa yksiselitteistä vastausta antaa.

Silti näkisin mieluusti ulkomaisten pelaajien määrää rajoitettavan joillain keinoin 1-2 pelaajaan per joukkue. Tällöin saataisiin ehkä kaikki parhaat puolet irti ulkomaisista pelaajista. Eli sarjojen taso nousee, määrän sijaan voidaan panostaa ulkomaisten pelaajien laatuun, kotimaisille pelaajille voidaan maksaa hivenen paremmin joka tukee ammattilaisuutta, kotimaisten pelaajien keskimääräinen peliaika liigoissa saadaan kasvuun, saadaan enemmän pelipaikkoja kotimaisille pelaajille ja saadaan toivottavasti enemmän yleisöä katsomoihin sekä sponsorirahaa kun muun muassa paikallista väriä saadaan lisää joukkueiden rostereihin.

Korisliigat ovat kuitenkin kasvattajasarjoja ja en näe kovinkaan järkevänä sitä että me tarjoamme kasvu- ja kehitysalustan suurempiin eurooppalaisiin sarjoihin ensisijaisesti ulkomaalaisille pelaajille. Vai mitä ollaan mieltä?
 
Viestejä
56
ViVe, PeKa, Kouvottaret, FoA kolmella jenkillä. ToPo, Honka, Pyrintö kahdella ja HBA ja EBT ilman jenkkejä.
Onkohan ensi kaudella loputkin joukkueet (pl. HBA) kolmen vahvistuksen periaattella menossa?
En usko, että on, kun otetaan huomioon seurojen budjetit. Noilla mainitsemillasi seuroilla kolme jenkkiä lähinnä varmaan siksi, että ko. paikkakunnilla ei ole tai ei ole halua peluuttaa omia junioreita. Toisin esim Hongassa, jossa ilmeisesti periaatteena omien junioreiden käyttäminen mahdollisimman laajalti ja pitkälti. Tai EBT, sama homma. HBA sitten eri asia, koska kyse koulun joukkueesta.
 
Viestejä
347
Huomenna mielenkiintoinen peli, HBA - Kouvottaret.
Otteluita on vielä paljon jäljellä.
HBA ei varmastikkaan vahvistu, mutta varmasti kehittyy.
Kouvottarilla on vasta muutamassa pelissä ollut kolme jenkkiä, mutta riittäkö.
EBT kahden ottelun voittoputkessa, kun pesi muut jumbokilpailijansa.

Jos Nokia (toivottavasti) hoitaa divarin, niin tai jumbon pelastaa varmaan se, että toista nousijaa ei varmaan ihan vielä tule.
Voi toki olla, toivottavasti, että haastajia olisi divarista tulossa.
Mielenkiinnolla seuraan Kouvolan tilannetta. Omia junnuja ei ihan jonoksi asti ole, mutta onko seura tarpeeksi vetovoimainen.
 
Viestejä
31
"""Kiinnostus todella matala ainakin Tampereella"""
Entä HBA:n kiinnostus? Joukkueen, jonka tarkoituksena olisi kasvattaa uusia talentteja - ja katsojia 20. Ei siis edes omat vanhemmat.
Mutta kun ei kiinnosta, niin ei kiinnosta.
Viikonlopun naisten cup matseissa siis todella vähän katsojia.
Televisiointi tietenkin vaikutti asiaan, mutta myöskin "suolaiset" lipun hinnat...
Toki hinta sisälsi lauantaina kaksi ottelua mutta harva fani tätä hyödynsi...
Liitto mokasi pahasti. Parempi olisi ollut päästää vaikka ilmaiseksi, jos olisi saatu tupa täyteen. Samoin palkintorahat oli kyllä luokkaa "naurettava"... vastaa sponsori Veikkaus oy:n toimitusjohtajan viikon palkkaa... Ilmeisesti Veikkausen vuoden budjetoitu sponsoriraha on jo käytetty, eletäänhän nyt jo tammikuun loppupuolta....
Naisten liigassa ei vielä ulkomaalaispelurit ole ongelma, mutta miesten puolella näkisi mielellään useampia suomalaisiakin kentällä...
 
Viestejä
115
Sieltä tuli mukavahko paketti Pyrinnöltä pöytään. Nyt on Tuulia Timon lopettaminen korvattu kohtalaisella tavalla. Mitä tämä tarkoittaa Pyrinnön rosterin kannalta jatkoon?

Sentterin paikalle on nyt heittää rutinoitu avauksen tason pelaaja. Keski-Saari ei ole mikään sateentekijä, mutta pystyy puolustamaan, kamppailemaan, sulkemaan pelaajia pois levypalloilta ja hyökkäyksessä toteuttamaan ison pelaajan roolia niin koria kohti kuin kaarelle päin. Ei Timon tason kaukoheittäjä, mutta pystyy kyllä kaaren päältä kolmosen tiputtamaan tarvittaessa.

Sentteripariksi on kuntoutuessaan ihan hyvä kakkonen eli Törnblom, joten nyt Pyrinnöllä on ainakin teorian tasolla "iso pää" kunnossa. Muilla jengeillä on isoa jenkkiä, mutta Pyrintö on tässä valinnut erilaisen reitin. Keski-Saari ja Törnblom voisivat pelata hieman match-upeista riippuen sen 30-35 minuuttia per peli yhteensä. Saana Kujala voi tietenkin tuota sentterin paikkaa myös työstää mikäli Pyrintö haluaa pelata jo tutuksi tullutta "small ball" peliään.

Kujala itse voi sitten ratkaisupeleissä pelata sen 35-40 minsaa per peli. Nelospaikkaa ja vitosta päälle. Otetaan pelaajasta kaikki irti ennen kuin lähtee ulkomaille ja Kujala näyttäisi ihan hyvin nuo isotkin minuutit kestävän. Taso ei kauheasti heittele.

Combs toisena laiturina tietenkin jenkkityyliin kuntoon päästessään niin paljon minuutteja kuin sielu sietää. Kuntopuoli voi olla haaste vielä jonkin aikaa, mutta toivottavasti pudotuspeleissä on jo terävä 30-35 minuutin juoksukunto hänelläkin. Imuroi vapareita, toivottavasti alkaa laittamaan näitä väkeviä ajojaan myös sisään, työstää keskimatkalta ja puolustaa vastustajan parasta pelaajaa korkealla tasolla. Tähän höysteeksi jos muutama kulmakolmonen menisi ja taistelisi myös hyökkäyspään levypalloista niin Leaupepe voisi tulla apaut korvatuksi.

Järvinen myös tuo 30-35 minskaa per peli. Nyt on hieman tullut ohipelejäkin kovan alkukauden jälkeen, mutta luotetaan Ellenin pitävän tasonsa kauden edetessä. Antaa pelintekoapua Shaw´lle ja naulaa kaukoheitot + toimii toisena ajouhkana Combsin rinnalla.

Shaw teki jatkosopimuksen ja Molenius ilmeisesti uskoo tähän Kaylasta pointti projektiinsa. En tiedä olenko vielä mitään konkreettista edistystä nähnyt näissä taidoissa, mutta nythän siitä ei tarvitse stressata kun projekti jatkuu ensi vuoteen. Heittäjänä absoluuttista eliittiä ja toivottavasti myös tuo pelinteko ottaa silmin nähtäviä askeleita eteenpäin vielä tämänkin kevään aikana. Asia jossa Shaw pystyy parantamaan varmuudella on puolustus ja se on välttämättömyys mikäli pronssipeliin halutaan saati siellä menestystä. Minuutteja se 35 per peli.

Penkille (- Törnblom) jää näin ollen sellainen 30 minuuttia tai jos Molenius haluaa mennä levon kautta niin max. 40 minsaa peliaikaa per peli. Sedanolle sopiva rooli puolustusspesialistina on sellainen 25 minskaa. Tuohon päälle Tyynilän takakentän minuutit n. 10 ja siinäpä se sitten onkin. Kahdeksan pelaajan rotaatio tosipeleissä. Tässä loppukauden aikana toki voi niitä kokeiluja tehdä muunkin rosterin kanssa, mutta vielä ei kukaan kentällä kokeilemassa käyneistä pelaajista antanut vaikutelmaa pudotuspelirotaatioon kuulumisesta.

Alkukauteen nähtynä joukkue on lisännyt kokoa (levypallot, isojen puolustaminen) ja hävinnyt kaukoheittovoimaa. Joukkue on hieman tasapainoisempi, mutta alkuperäisiin vahvuuksiin nähden muuttunut hieman heikompaan suuntaan. Alkukauden puutteita on saatu korvattua jonkin verran, mutta pelintekopuoli on hieman kärsinyt. Sanotaanko näin, että pidän ainakin teorian tasolla hyvänä vaihtoina nämä kokonaisuuden kannalta mikäli Combs ja Keski-Saari pääsevät omalle parhaalle tasolleen.
 
Viestejä
115
Kauhealta näyttää Pyrinnön peli tällä hetkellä. Kauden surkeinta. Kaikki sakkaa. Puolustus, hyökkäys... Kaikki.

Vimpeli on selkeästi parempi joukkue vertailussa ja selkeä ennakkosuosikki näillä näytöillä myös pudotuspeleissä.
 
Viestejä
10
Shaw kävelee pallon kanssa, yksi syöttö Kujalalle tai oma roiskaisu, joka välillä osuu. Ei kykyjä pointiksi. Joukkueessa on muitakin pelipaikan pelaajia, joilla nopeutta ja syöttökykyä. Molenius on taktikko, joka varmaan analysoi tilanteen ja ryhtyy käyttämään Shawta siellä missä hänestä on paras hyöty.
 
Viestejä
347
Saana Kujala pelaa kyllä itseänsä vahvasti vuoden pelaajaaksi.
Vai riittäkö, jos paukut ei riitä mitalipeleihin?
 
Viestejä
285
Kouvottarien yhtä jenkkiä lukuunottamatta on pettymyksiä. Pointista ei peliä rakentamaan eikä pysty puolustumaan yhtä ainutta vastapuolen pointtia koko sarjassa. Yksin yrittäminen on ainoa ratkaisu kun peliä pitäisi ratkoa tai rauhoittaa.
 
Viestejä
115
Kenellä muulla riittäisi, jos mitalipelit on se kriteeri? Milloin tuo valinta ylipäätään tehdään? Koko kauden lopuksi?

Pisteissä Kujala on suomalaisten #1 ennen Ogunia ja kolmantena majailevan Veera Pirttisen kausi on ohitse. Levypalloissa on jonkin verran enemmän pelaajia edellä, mutta Tuukkasta ja Kososta lukuun ottamatta ei ketään sen tason profiilipelaaja, jota voisi Vuoden Suomalaiseksi valita. Tehotilastoissa nämä kaksi levypalloilijaa pärjäävät myös Kujalaa paremmin Ogunin ohella.

Pelintekijäosastolla Tuukkanen loistaa parin muun joukkuekaverinsa kanssa ja Lotta Vehka-Aho on toki koko tilaston kärjessä.

2 pisteen heittoprosenteissa Kosonen on aivan kärjessä todella kovalla prosentilla, mutta toisaalta volyymia on huomattavasti vähemmän kuin Kujalalla. 90 heittoa vs 140 heittoa. Muilla välissä olevilla on sama juttu - volyymi on hyvin vaatimatonta vastuunkantajan roolissa pelaavalle pelaajalle. Järvisellä itse asiassa ainoana yli 100 heittoa ja hänelläkin käyrä alaspäin.

3 pisteen heittoprossat tuovat uusia pelaajia framille kauden lopettaneen Pirttisen ulkopuolelta, mutta näistä naisista ei ole Parhaan Pelaajan haastoihin. Kujala tältäkin listalta löytyy kivoilta sijoilta yli 30 prossan tehoilla ja kovalla volyymilla.

Vapariprosentit ja heittomäärät paljastavat Kujalan olevan liigan rikotuin pelaaja, joka on kova suoritus. Ogun on lähellä, mutta heittää 10 pinnaa heikommin bonusheitot. Pirttinen oli täälläkin menossa kovaa kohti 87 prosentin tarkkuudella.

Jos tämän hetken mitalipelijengejä ajattelee, voi Vimpelin jättää kokonaan spekulaatioista. Sieltä ei liigan parasta suomalaista löydy vaikka millä mittarilla kääntelee. Hongalta ei myöskään suomalaisten joukosta tällaista profiilipelaajaa löydy. Ainakin omasta mielestäni olisi hankala juhlistaa Armi Anttilaa (5/7/3/11 tehoindexi) tai Petra Noposta (11/4/2/13 tehoindexi) sarjan parhaana pelaajana. He ovat oman jenginsä kaukaiset #3 ja #4 jenkkien takana.

PeKa:n Kosonen ja Vehka-Aho ovat jo sitten eri kaliiberin pelaajia ja absoluuttisessa vertailussa pärjäilevät hyvin Kujalalle pelaajina. Taitaa PeKa painaa loppukauden kuitenkin neljällä jenkillä eli oikeasti ovat sitten joukkueensa #5 ja #6 syvyysrankissa. PeKan suomalaisten osalta heillä ei myöskään ole mitään mahkuja vertailussa ToPon parhaaseen eli siihen toiseen kovia suomalaisia sisältävään "mitalipelijengiin".

ToPo:lla on tuota kotimaista materiaalia ihan kiitettävästi, mutta ihan miten päin tuota nyt pyöritteleekään niin Tuukkanen on heidän paras suomalaisensa. Ylivoimainen jengi, jolla kaksi todella kovaa jenkkiä ja laajuutta suomalaisissa ylivoimaisesti muita enemmän. Tuukkasen 13/9/5 on toki kovaa valuuttaa ja indexikin tosi kova 20. Ei periaatteessa vääryyttä antaa hänelle parhaan pelaajan palkintoa, vaikka Tuukkasen ei samalla tavalla tarvitse joukkuettaan kannatella. Totuus on se, että ei Topo näistä peleistä olisi 1 enempää hävinnyt ilman Tuukkastakaan.

Kujala on ulkomaalaispelaajia sisältävän joukkueen paras pelaaja kansallisuudesta huolimatta. Pyrintö on ollut alkukauden vaikeuksista huolimatta Top4 jengi ihan viime kierroksille saakka. Kujala on painanut 18/7/2 hyvillä prosenteilla volyymista huolimatta ja 16 tehoilla.

Käytännössä vaihtoehdot ovat siis joko Tuukkanen tai Kujala. Kujala on joutunut tekemään enemmän vaikeammissa olosuhteissa, joten oma valintani on hän. Kujalan edellä ei omassa joukkueessa ole ketään parempaa pelaajaa, vaikka siellä ulkomaalaisia pelaakin. Toki kautta on vielä paljon jäljellä, joten vielä ei valintaa missään nimessä lukkoon ole syytä laittaa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös