Koripallo.com

NBA 2023-2024

Viestejä
1 685
Höpsis. Markkaselle katsotaan sellainen mukava $19 milliä per vuosi, jonka Lauri tietenkin ilolla allekirjoittaa. Lojaliteetti joukkuetta kohtaan kun on tärkeää, asuntolainakin jo otettu ja lasten koulureitit selvitetty. It's a process.

Pitää myös muistaa ettei raha ole lopulta niin tärkeää, vaan Amerikasta haettu elämänkokemus. Uran päätyttyä se on hyvä olla cv:ssä, kun haetaan projektihommia Koripalloliitosta tai tähdätään Susijengin kahdeksanneksi apuvalmentajaksi.
Moi PT.
 
Viestejä
1 470
Ja eihän nämä Mbappen sopparin rinnalla ole absoluuttisena kuitenkaan mitään.

Näistä supermaxeista tulee vaan kauheita soppareita. Ei näihin prosentteihin mielestäni tosiaan tullut muutosta joten seuraavat suuremmat sopparit tehdään ensi vuonna (Tatum, ei ehkä muita) kun cap taas nousee. Brownin onneksi nämä All-NBA:t jaetaan runkosarjan perusteella, koska poffeissahan tuo jäätyi melkoisesti.

Ennemmin voisi ehkä kysyä, että miksi Tyrese Haliburton ansaitsee 260 milj./5v extensionin?
Joukkueen paras pelaaja ja jatkon tukipylväs jos on oikeutettu rookie extensioniin, maksimi sellaisen saa (Hali 20.7p, 10.4ast). Jos katsoo tilastoja niin selvästi top-25-pelaaja ja paras nuorista takureista SGAn jälkeen. Lamelokin sellaisen pahvin teki heikommilla tehoilla ja loukkaantumisella. Pakko näitä on antaa tai joku muu ottaa myöhemmin. Jos kysymys oli että ansaitseeko saada noin paljon rahaa, niin sitä pitää kysyä monen muunkin kohdalta.

Boston on kyllä lirissä näiden kahden supermaxin (siis Tatum ensi vuonna) kanssa kun tuo veroraja-2 tulee täyteen vaikutukseen. Vaikeaa tulee olemaan syvän rosterin kokoaminen ja operointi vaikka cap nouseekin. No voittaa pitää varmaan jo ensi kaudella.
 
Viestejä
278
En itsekkään oikein ymmärrä tätä "sopimukset lähteneet käsistä" argumenttia. Summat ovat tottakai erittäin isoja, mutta täysin sidottu liigan tuottamiin tuloihin. Toinen vaihtoehto rahojen saajaksi on miljardööri omistajat, joten siinä voi sitten kukakin itse miettiä kenelle fyrkat mielummin suo. Itse olen ainakin pelaajien puolella.

Mitä tulee Haliburtonin yms sopimuksiin, niin nuo summat eivät ole vielä määrätty. Sopimuksen arvo on tuo 260milj JOS hänet valitaan johonkin All-NBA viisikkoon ensi kaudella. Muussa tapauksessa rahamäärä tulee olemaan jonkin verran pienempi. All-NBA pelaajat ovat käytännössä top15 koko liigassa, eli jos hän sen kunnian saa vuoden lopuksi, olen aika varma että on ihan rahan arvoinen kaveri. Ja koska palkkakatto nousee koko ajan, tulee tuokin sopimus parin vuoden päästä näyttämään erittäin reilulta joukkueen näkökulmasta (olettaen että Hali vähintään pysyy viime kauden tasolla).
 
Viestejä
2 459
Joukkueen paras pelaaja ja jatkon tuki pylväs jos on oikeutettu rookie extensioniin, maksimi sellaisen saa (Hali 20.7p, 10.4ast). Jos katsoo tilastoja niin selvästi top-25-pelaaja ja paras nuorista takureista SGAn jälkeen. Lamelokin sellaisen pahvin teki heikommilla tehoilla ja loukkaantumisella. Pakko näitä on antaa tai joku muu ottaa myöhemmin.

No juu juu.. Tuo Haliburton nyt oli vain tuollainen heitto tähän keskusteluun.. :) Tottakai ymmärrän miksi Haliburtonille (ja monille muille) maksetaan maksimisopimusta.. Mutta kuitenkin mielestäni Jaylen Brownin supermax ei ole lähellekään näitä hölmöimpia maksimisoppareita, mitä on jaettu viime vuosina. Kuten jo edellä kirjoitin, niin Brown on kuitenkin tuonut ja tuo menestystä Bostoniin. Kuusi kautta Bostonissa ja viisi kertaa edetty vähintään konferenssifinaaliin asti. Ensi kaudeksi Boston suurin suosikki mestariksi.

Joku toinen joukkue taas esim. maksaa maksimisopparia Townsille, Gobertille ja Edwardsille, mutta silti jopa playoffeihin pääsy tekee tiukkaa.

Boston on kyllä lirissä näiden kahden supermaxin (siis Tatum ensi vuonna) kanssa kun tuo veroraja-2 tulee täyteen vaikutukseen. Vaikeaa tulee olemaan syvän rosterin kokoaminen ja operointi vaikka cap nouseekin. No voittaa pitää varmaan jo ensi kaudella.

Uskoisin, että Boston kyllä pärjää tuon kahden (super)maksimisopparin kanssa. Nuo kaksihan alkavat iskemään salary cappiin kovemmin vasta kahden vuoden päästä. Ja tosiaan parin kolmen vuoden päästä tämä Brownin sopimus voi tuntua kovinkin pieneltä. :D

Ja lisäksi tosiaan Bostonin kohdalla on se hyvä puoli, että jos tuo kaksikko jatkaa Bostonissa seuraavat 5-6 vuottakin, niin Boston tulee todennäköisesti aina olemaan liigan top 5 -suosikkeja.. Toki jos Boston vähän rämpii playoffeissa, niin todennäköisesti Jaylen Brownin kauppaaminen on joka kesäinen puheenaihe. :)

1690386568305.png
 
Viestejä
1 470
Uskoisin, että Boston kyllä pärjää tuon kahden (super)maksimisopparin kanssa. Nuo kaksihan alkavat iskemään salary cappiin kovemmin vasta kahden vuoden päästä. Ja tosiaan parin kolmen vuoden päästä tämä Brownin sopimus voi tuntua kovinkin pieneltä. :D
Boston operoi jo nykyisillä sopimustasoilla (ml. Porzingis, Brogdon, White) aivan kakkosverorajan tuntumassa ja käytännössöä 7 ukon syvyydellä, koska sen jälkeen onkin laittaa lähinnä Pritchardin ja Kornetin tason kavereita.
Rajan päälle meneminen alkaa olla jo melkoinen myrkkypilleri joukkueen rakentamisessa, vaikka olisikin rahaa maksella (repeater) verot. Hyvä artikkeli Bostonin tilanteesta. Samaa mieltä kaikkien kanssa että toki tuleva raha pitää jakaa pelaajille. Kysymys on lähinnä siitä että olisiko parempi pelaajien kannalta jos max-prosentit olisivat hieman pienemmän ja palkkahaitari hieman kapeampi. Nyt tämä menee siihen suuntaan että joukkueessa muutama mahtisopimus, ja enemmän muutaman miltsin rookie ja veteraani max-soppareita,

Screenshot 2023-07-27 at 7.59.29.png
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
138
Kysymys on lähinnä siitä että olisiko parempi pelaajien kannalta jos max-prosentit olisivat hieman pienemmän ja palkkahaitari hieman kapeampi. Nyt tämä menee siihen suuntaan että joukkueessa muutama mahtisopimus, ja enemmän muutaman miltsin rookie ja veteraani max-soppareita,
Onko tässä siis joku sääntö, että mitä pelaajille on pakko maksaa? Meinaan, että jos suurin osa joukkueista maksaisi ylihintaa osalle pelaajista niin, että lopuille olisi varaa heittää vain murusia, niin että pelaajamarkkina polarisoituisi kahteen ääripäähän, niin silloinhan markkinoilta pitäisi löytyä hyviä keskitason pelaajia, joille nämä joukkueet eivät voi maksaa, koska ovat sitoneet kätensä parilla superkalliilla sopimuksella. Tällöin toisella tavalla operoivat joukkueet pystyisivät hankkimaan kaikki markkinoiden tällaiset pelaajat halvalla, koska kilpailua ei olisi ja luulisi tällaisten joukkueiden pärjäävän.

Jos tämä strategia ei toimisi, koska ei voi voittaa, jos joukkueessa ei ole supertähtipelaajaa, niin silloin näille pelaajille ei mielestäni makseta ylihintaa. En tiedä, että voiko NBA:ta voittaa ilman tuollaisia, haluaisin ainakin uskoa, että voi. Olisi hauska nähdä joukkueita, joissa kärki häviäisi muiden joukkueiden vastaavalle, mutta syvyys olisi paljon niiden yli. Toki vaatisi sitten hyvän valmentajan ja varmaan riittävän pitkään aikaa, että systeemi saadaan toimimaan. Eli siis eurojoukkue NBA:ssa?
 
Viestejä
1 470
Tuli tuossa virhe, piti sanoa että "muutaman miltsin veteraani-minimi-soppareita" ei max. Tuo on tietty kovasti yksinkertaistava näkemys, mutta kyllä sitä on kyselty että oikeastikko uusi CBA kaikkineen on laajan pelaajakunnan etu. Nuo max-prosentithan eivät ole muuttuneet mutta nämä uudet rajoitukset verojen ylitysten jälkeen vaikuttavat kyllä niin ettei esim näitä MLE:tä voida käyttää jne. Joukkueet joilla cap:a käyttävät sen olemassa olevien soppareihin eikä free agenteihin, jne. Nähtäväksi jää kuinkapoaljon palkkarakenne polarisoituu. Harva joukkue draftissan on menestynyt niin hyvin että näitä suht nuoren pelaajan supermaxeja peräkkäisinä vuosina pystyy generoimaan, että sikäli Boston on kyllä onnistunut. Mutta näillä setupeilla ollaan moodissa jossa voittamisen ikkuna on aika lailla pari seuraavaa kautta, ennen kuin noita soppareita on pakko alkaa siirrellä muualle. Toisaalta jos ei tuolla rosterilla tulosta synny kahteen kauteen, syntyykö koskaan?
 
Viestejä
1 899
Huff ja Palotie listasi LeBronin top-20 joukkoon (selvästi) tulevalle kaudelle. Miten asiantuntijat asian kokevat täällä?

Itsellä ei mahtuisi 20 parhaan pelaajan joukkoon. Eikös tässä selvät näytöt ole jo annettu, että jos LeBron on joukkueen toiseksi paras pelaaja niin sillä joukkueella ei mestaruudesta pelata (päästäänkö edes pudotuspeleihin?).
 
Viestejä
2 391
Koko 82 pelin kauden LeBron voi olla vaikea mahduttaa listalle, mutta 20-25 pelin huhtikuusta eteenpäin LeBron sinne yhä menee. Kuitenkin vielä viime kevät 25/10/7 ja 39 minsan peliaika.

Itseä jotenkin ärsytti taas tuo, että Palotie jatkuvasti puhui Huffin päälle ja keskeytti, Huffin lista oli laadittu "väärin" kun piti parhaita valita (vaikka Palotiellä itselläänkin joku päästä keksitty oma kriteeri) ja pelaajat Huffin listalla olivat väärässä järjestyksessä. Palotie varmasti katsoo NBA:ta huomattavasti enemmän kuin Huff, mutta ei tuosta korvaan oikein voinut olla jäämättä ylimielinen vaikutelma.
 
Viestejä
1 470
Marksin mukaan uusi CBA ei ole vastoin kuin tuossa ounastelin lisännyt mitenkään (ainakaan vielä) palkkojen polarisaatiota. Sensijaan free agency on laimentunut huomettavasti. Ehkä syynä osin on "huono sato" mutta jos oikein muistan cap-tilaa vuositasolla oli jotain 300M mutta FA sainauksiin joissa pelaaja vaihtaa toiseen seuraan käytetty vain joku kolmannes (VanVleet, Brooks, keitä näitä oli). Tilalla on tehty extensioneita aiempaan seuraan (vaikka nyt oliskin FA status), renegotiationeita (Sabonis, Clarkson), soppareiden imurointeja (Collins). Mies tuntee CBAn hyvin ja ennustaa että sama tule jatkumaan. Seurat pitää kiinni, ainakin kärkipään osalta, olemassa olevista resursseistaan kaikin voimin sopimusmielessä. Tokihan sitten nämä kaikki on kauppatavaraa. Näiltä pohjilta se Laurin renegotiation ensi kesänä saattaa olla hyvinkin realistinen myös toisin kuin uskoin. Ehkei ensi vuonnakaan vaan mitään järkevää ole saatavilla vaan Jazzin täytyy edetä muuta kautta.
 
Viestejä
52
Huff ja Palotie listasi LeBronin top-20 joukkoon (selvästi) tulevalle kaudelle. Miten asiantuntijat asian kokevat täällä?

Itsellä ei mahtuisi 20 parhaan pelaajan joukkoon. Eikös tässä selvät näytöt ole jo annettu, että jos LeBron on joukkueen toiseksi paras pelaaja niin sillä joukkueella ei mestaruudesta pelata (päästäänkö edes pudotuspeleihin?).

Tässä tais tulla typo ja tarkoitettiin, että Lebron joukkueensa parhaana pelaajana ei enää voitaisi pelata mestaruudesta?

Nythän oli ensimmäinen kevät kun voidaan sanoa, että Lebron ei ollut urallaan absoluuttisesti joukkueensa paras pelaaja, ja tämä kevät päättyi kuitenkin vasta konferensisfinaaleissa tulevan mestarin käsittelyssä.
 
Viestejä
52
Onko tässä siis joku sääntö, että mitä pelaajille on pakko maksaa? Meinaan, että jos suurin osa joukkueista maksaisi ylihintaa osalle pelaajista niin, että lopuille olisi varaa heittää vain murusia, niin että pelaajamarkkina polarisoituisi kahteen ääripäähän, niin silloinhan markkinoilta pitäisi löytyä hyviä keskitason pelaajia, joille nämä joukkueet eivät voi maksaa, koska ovat sitoneet kätensä parilla superkalliilla sopimuksella. Tällöin toisella tavalla operoivat joukkueet pystyisivät hankkimaan kaikki markkinoiden tällaiset pelaajat halvalla, koska kilpailua ei olisi ja luulisi tällaisten joukkueiden pärjäävän.

Jos tämä strategia ei toimisi, koska ei voi voittaa, jos joukkueessa ei ole supertähtipelaajaa, niin silloin näille pelaajille ei mielestäni makseta ylihintaa. En tiedä, että voiko NBA:ta voittaa ilman tuollaisia, haluaisin ainakin uskoa, että voi. Olisi hauska nähdä joukkueita, joissa kärki häviäisi muiden joukkueiden vastaavalle, mutta syvyys olisi paljon niiden yli. Toki vaatisi sitten hyvän valmentajan ja varmaan riittävän pitkään aikaa, että systeemi saadaan toimimaan. Eli siis eurojoukkue NBA:ssa?
Maksimi (tai supermaksimi) sopimukseen oikeutetuille pelaajille on työehtosopimuksissa määrittelyt prosentuaaliset osuudet koko joukkueen käytössä olevasta palkkakatosta. Hieman karrikoiden, all star pelaajat oikeutettuja max diileihin ja all nba tason pelaajat supermaxeihin. Maksimisopimukset taisivat olla 25% luokkaa koko katosta jos kokemusta max 6kautta ja 30% jos 7-9vuotta ja 35% jos tätä enemmän. Sopimuksen arvot siis tulevat nousemaan edelleen palkkakaton noustessa ja esim Tatumin ja Gianniksen ensi kesän diilit tulevat ylittämään tämän Brownin nykyisen ”ennätyksen.” Ja Lukan ja Jokicin sitä seuraavilla kausilla tekemät diilit tulevat olemaan taas suurimmat jne.

Käytännössä jos et itse suostu kyseistä sopimusta tarjoamaan, joku toinen sen aina tulee tekemään ja on riski, että pelaaja kävelee ilmaiseksi ulos.
 
Viestejä
138
Käytännössä jos et itse suostu kyseistä sopimusta tarjoamaan, joku toinen sen aina tulee tekemään ja on riski, että pelaaja kävelee ilmaiseksi ulos.

Kyllä, ymmärrän tämän. Hain sitä, että jos ei maksa pelaajalle ylihintaa ja sen seurauksena menettää pelaajan jollekin, joka on valmis maksamaan ylihintaa, niin tämän pitäisi lisätä sellaisten joukkueiden pärjäämistä, jotka ei maksa pelaajista ylihintaa. Mutta jos ilman tuollaisia pelaajia ei voi pärjätä, niin sitten se ei mielestäni ole ylihintaa.
 
Viestejä
1 470
Alkoikin yhtäkkiä tuntua hyvältä Brown sai sopparinsa. Siis jos luvattu rahankäyttö kohdistuu noin ja hankkeet toteutuu.

 
Viestejä
580
NBA sopimukset ovat kyllä erittäin suuria nykyään. Toisaalta ei Brown saa nauttia kuin vuoden tuosta NBA:n suurimmasta sopimuksesta ja ensi kesänä ainakin Tatum menee ohi. Kyllähän se vähän kuullostaa epäreilulta, että NBA:n 30 paras pelaaja ansaitsee saman kuin sarjan paras pelaaja. Samalla nyt tarkoitan sitä, että saa sen 35% palkkakatosta enkä suoria summia, koska nuo taasen riippuu siitä minä vuonna sopimus on tehty. Käytännössähän jokainen top30 pelaaja, joka täyttää ehdot saa sen max sopparin. Sillain vain NBA toimii. Vähän outoahan se on, mutta joukkueilla ei ole varaa menettää näitä pelaajia niin joukkueet ei oikein uskalla taistella vastaan. Omistajat eivät ole niin yhdistyneitä kuin pelaajat, jos sinä et tarjoa niin joku tarjoaa.

Enemmänkin kysymyksiä herättää se, että mitä Boston aikoo tehdä, koska he Tatumin sopimuksen kanssa menevät todennäköisesti yli sen second apron rajan yli. Tuohan ei sinänsä estä joukkuetta pelaamasta, mutta tekee vain joukkueen parantamisen vaikeammaksi (voivat tehdä vain minimisopimuksia). Ehkäpä Boston luottaa siihen, että Porzingis on se viimeinen palanen jota he tarvitsevat, joten heidän ei tarvitse parantaa joukkuetta. Tai jotain... mielenkiinnolla katsellaan miten joukkueet tulevat toimimaan tuon second apronin kanssa. Tulevatko kaikki tähtipelaajien kaupat tapahtumaan vain kesäisin ja kausi sitten jyrätään niillä pelaajilla jotka ovat syksyllä rosterissa, koska kauppoja ei voi tehdä.

VanFleetin sopimushan oli myös liian suuri, mutta VanFleet oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Houstonin pitää päästä siihen palkkaminimiin (90% palkkakatosta muistaakseni), joten jollekin ne rahat pitää laittaa. Samalla joukkue tarvitsisi takamiestä vähän ohjaamaan nuorukaisia oikeaan suuntaan, joten joukkueen johto ajatteli, että VanFleet oli paras optio. NBA:ssa supertähdet eivät enää liiku vapaina agentteina vaan tämä trade demant suunta on heidän suosiossa. Ensiksi vaaditaan uusi max sopimus vanhalta seuralta ja sitten heti kun kauppaaminen on mahdollista (eli vuosi sopimuksen teon jälkeen) niin aletaan vaatia kauppaamista. Joten joukkueet jotka ovat reilusti alle palkkakaton niin heidän pitää päästä tuohon minimirajaan ja koska niitä tähtiä ei ole vapaina agentteina niin ainoa optio on tarjota noita suuria sopimuksia siihen seuraavaan tasoon kuuluville pelaajille eli aloituistason pelaajiin tai 6:th man of the year -tason pelaajille. Myöskään Houstonin nuorien rookie sopimukset lakkaavat vasta parin vuoden päästä, joten kun VanFleetin sopimus lakkaa ennen kuin noita sopimuksia aletaan kirjoittamaan niin sitä parempi.
 

3PO

Viestejä
193
No Jaylen Brown oli kuitenkin all-nba teamin pelaaja (second team) eli sitä myötä ansaitsee olla supermax sopparin pelaaja. Lisäksi Brownin joukkue on hänen nba-uran kuuden kauden aikana edennyt 4 kertaa konferenssifinaaleihin ja kerran finaaleihin asti. Näytöt ovat aika selkeät.

Ennemmin voisi ehkä kysyä, että miksi Tyrese Haliburton ansaitsee 260 milj./5v extensionin?
Mielestäni Brownin kaltaisissa sopimuksissa on ja ei ole järkeä. Jos sitä vertaa vaikka Bullsin aikaisempaan Felicion soppariin, niin tuohan on järkevä... mutta muuten toki ylimitoitettu.

Haliburton... siis tuleva huikea takamies. Kaveri jakelee jo siihen malliin syöttöjä ja lukee peliä, että jättää ison osan taakseen ja komeasti. Tuolla sopparilla kiinnitettiin takuuvarma takuri joukkueeseen. Oli hyvä ratkaisu ehdottomasti.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös