Koripallo.com

Nuoret pelaajat kaudella 24-25

Viestejä
38
1000014416.jpg

Ensi kaudelle "nuorten pelaajien" ikärajaa lasketaan 22 ikävuoteen. Tämä tarkoittaa, että 02-syntyneet ja sitä vanhemmat liigaringeissä treenaavat pelaajat eivät saa enää pelata ns. akatemioissa (paitsi 14 vrk karenssisääntöjen puitteissa). Tällä on vaikutuksia niin liigajoukkueisiin, akatemiajoukkueisiin sekä eniten tietysti pelaajan omaan kehitykseen. Jos pelaaja ei ole 22-vuotiaana selkeä rotaatiopelaaja liigassa, hänen pitää valita istuuko siellä penkillä vai pelaako isoja minuutteja A- tai B-divarissa. Tällaisia akatemioita on ollut ainakin Salolla (PeU), Nokialla, Pyrinnöllä, Kouvoilla (Raiders), Kotkalla, Gullseilla (Hnmky). Miten tämä uudistus palvelee nuoren pelaajan etua? Tai joukkueiden? Akatemiat ovat tarjonneet peliaikaa niille, jotka vasta yrittävät avata liigan ovia ja liigajengit ovat saaneet treeniryhmiinsä pelaajia, jotka eivät vain kylmety penkillä. Pystyykö joku perustelemaan tämän muutoksen järkevyyttä? Vai onko niin että jos ei 22-vuotiaana ole liigapelaaja, kannattaa pysyäkin divarissa?
 
Viestejä
1 365
Erikoinen muutos. Voihan tämän ajatella niinkin, että 23-24 -vuotiaat siivotaan nuorempiensa tieltä ja joku muu, nuorempi, saa enemmän vastuuta divarissa? En usko, että tällä on kauheasti käytännön merkitystä pelaajakehityksen kannalta.
 
Viestejä
103
"Jonkun verran" seurasin divareita viime kaudella ja muistaakseni ei yhtään ns. oikeaa liigajenkkiä käytetty pelaamassa aladivarissa. Katajalla B-divarissa pelasi viides jenkki. Samoin kaiketi Nokialla. Siirtelykikkailusta eli tuon säännön hyväksikäyttämisestä ei näissä tapauksissa kuitenkaan ollut mielestäni kyse. Ehkä merkityksellisin "kikkailu" tehtiin Kotkassa. Onko tämä nyt sitten jatkossa "lex Timonen"? Tuo jenkkiargumentti ei siis ainakaan viime kauden kokemusten perusteella pidä paikkaansa.

En ymmärrä myöskään tätä sääntömuutosta enkä saa siihen lapioitua mitään järkeä kotimaisen koripalloilun ja nimenomaan kotimaisten koripalloilijoiden näkökulmasta. Aktiivitasolla heitä (pelaajia) on jo muutoinkin aika vähän ja tämä aiheuttaa osaltaan lisähankaluuksia kun sama sääntö menee luonnollisesti rinnakkaislisensseihin.

Pikaisesti laskin liigaringeistä tämän sääntömuutosten mukaan noin 10-11 sellaista pelaajaa, jotka ovat syntyneet 01/02 eivätkä ole vielä vakiinnuttaneet paikkaansa rotaatiossa. Eli kokoonpanossa säännöllisesti mutta peliaikaa harvemmin niin, että hiki tulisi. Näillä on ensi vuodelle valinnan paikka edessä eli treenataanko ilman peliminuutteja liigajoukkueessa vai lähdetäänkö hakemaan peliminuutit divarista. Realistisesti liigassa on paikkoja pelaavaan rotaatioon vahvistusten jälkeen noin 3-4 kotimaiselle/EU -pelaajalle. Ehkä se ratio tämän takana on siinä, että "siivotaan" nämä pelaajat pois rotaatioista, että sinne vapautuu paikkoja nuorisokasvattamopelaajille (HBA)?

"Nuorisopelaajilla" ja rinnakkaislisenssisysteemillä on saatu ylläpidettyä myös isommalle pelaajajoukolle toimivia sarjoja. Ennakoin, että tämä sääntömuutos tulee johtamaan tai ainakin myötävaikuttamaan parin joukkueen luopumiseen B-divaripaikasta.

No, kiva olisi jos tähän muutokseen kuulisi jotkut perustelut nimenomaan suomalaisen koripallon kehittämisen näkökulmasta. Kai tässä nyt joku ajatus takana on?
 
Viestejä
38
Itseäkin kiinnostaisi nuo perustelut tämän päätöksen takana. Mikäli tarkoituksena on "siivota" vääränlaiset pelaajat pois liigarostereista, se pistää kyllä miettimään suomalaisen koripallon päätöksenteon järkevyyttä ja motiiveja. Jos 22-24-vuotias pelaaja on valmis panostamaan lajiin yhä "satasella ", mitä liigajengissä pysyminen todellakin vaatii, mutta samalla pitämään pelituntumaa yllä akatemioissa, miksi tämä halutaan estää? Eivät he divareihin ole liian hyviä, kun siellä pelaa lukuisia jenkkejä ja entisiä maajoukkuemiehiäkin. Onko Suomessa liikaa tavoitteellisia 22-24-vuotiaita pelaajia? Vai onko tämä muutos nyt todellakin tehty yhden Kotkan virhearvioinnin vuoksi?
 
Viestejä
103
Ehkäpä on noteeraamisen arvoista, että nyt netissä olevien 5.6. vahvistettujen kilpailusääntöjen mukaan (jos nyt oikein ymmärrän), nuoren pelaajan ikäraja säilyy 24 ikävuodessa. Näin siis rinnakkaislisenssimahdollisuus säilyy 41 §:n mukaan sellaisilla pelaajilla, jotka ovat 37 §:n mukaan nuoria pelaajia. Tai siis oikeammin sanottuna tällöin ei sovelleta 34 §:ssä tarkoitettua 14 päivän karenssisääntöä. Mutta siis käytännössä tämä mahdollistaa nuoren (24 v) pelaajan pelaamisen kahdella sarjatasolla kohtuullisen joustavasti.

Tämä oli hyvä päätös.

Jos nyt kuitenkin pieni valitus sallittakoon, niin oli kyllä heikohko prosessi tämän veivauksen suhteen.
- Ensin netissä paistuivat kilpailusäännöt (ilmeisesti vahvistamattomat) missä tuo ikäraja oli pudotettu 22 ikävuoteen.
- Tämä oli seuroissa ja pelaajien keskuudessa kohtuullisen laajasti noteerattu mutta ehkäpä tämä aikaansai pienen sysäyksen muutamien pelaajien osalta siirtyä uusiin ympyröihin (esim. Helakorpi, Ahvenjärvi)
- Nyt sitten hiljaisuudessa ikäraja muutettiin "takaisin". Nojoo, varmaan selitys on, että eihän sitä oltu vahvistettu mutta aika vahvana ennakkotietona tuota varmaan pidettiin kun netissä julkaistuissa kilpailusäännöissä tuo oli.

Lopputulos on kuitenkin kotimaisen koripallon ja koripalloilijan edun mukainen.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös