Koripallo.com

Sarjataulukon pistelaskutapa uusiksi

Viestejä
12
Koripalloliiton sarjoissa sarjataulukoiden pistelaskusysteemi on kautta linjan käsittääkseni sellainen,
että voittanut joukkue saa kaksi pistetä ja hävinnyt nolla pistettä.

Miksei yhtä hyvin voittajalla anneta yhtä vain pistettä, silloin ainakin voittojen määrän näkisi pistetaulukosta suoraan,
ilman jakolaskutoimitusta.

Tai miksei tilastoitaisi vain voitto/tappio-lukemia, joiden käyttöä jenkit paljon harrastavat.

Tai miksei siirryttäisi, mielestäni parhaaseen vaihtoehtoon, jossa varsinaisella peliajalla voittanut saisi kolme pistettä ja hävinnyt nolla,
mutta jos varsinainen peliaika päätyisi tasan, niin jatkoajalla voiton korjannut joukkue saisi kaksi pistettä ja hävinnyt yhden.

Voisi harkita uusiksi myös suhteellisen tasaisen ottelun pistejakoa. Esimerkiksi jos ottelu päättyy varsinaisella peliajalla vaikkapa yhden,
kahden tai kolmen pisteen erolla, niin sarjapisteet jaettaisiin voittajalle kaksi, hävinneelle yksi.
Näin ollen sarjataulukko heijastaisi joukkueiden voimasuhteita hieman nykyistä pistelaskutapaa tarkemmin.

Jääkiekon ja lentopallon sarjataulukoiden pistelaskutavat ovat varsin mielekkään tuntuisia nykyään.
Toivottavasti jotain kehitystä tapahtuisi korispuolellakin tämän iänkaikkisen tylsän pistelaskusysteemin kehittämiseksi
mielenkiintoisempaan suuntaan.
 
Viestejä
12
Vs: Sarjataulukon pistelaskutapa uusiksi

https://picasaweb.google.com/lh/photo/UmuLixDzvgW6hhbBp4naINMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Laitoin tuonne verkkoabumiini taulukon, jossa tarkastellaan miltä esimerkiksi eteläisen M3D A-lohkon sarjataulukko näyttäisi nyt joulutauon aikoihin, jos käytössä olisi vaihtoehtoinen pisteiden laskutapa.
Siis laskutapa, jossa voittaja saisi kolme ja hävinnyt nolla pistettä, kun ottelun lopputuloksen koripisteiden ero on kolme pistettä tai enemmän. Ja jossa voittaja saisi kaksi pistettä ja hävinnyt yhden pisteen, kun ottelun lopputuloksen koripisteiden ero on kolme tai vähemmän.

Yhdeksän ottelua 147:stä päättyi pienellä erolla. Yllättävän vähäinen määrä siis, mutta sarjataulukon sijoituksiin sillä olisi sentään ollut jonkin verran vaikutusta.

Kolmen joukkueen sijoitus olisi nykyistä korkeampi uudella systeemillä, ja kahden joukkueen sijoitus olisi hieman pudonnut.

Kolmella joukkueella ei ollut syysjaksolla yhtään pienen eron matsia (Visa-Basket, Seniors, Räppä).
Kolmella joukkueella pienet voitot ja pienet häviöt menivät tasan eivätkä näiden sarjapisteet siis lisääntyneet eivätkä vähentyneet tältä osin (Härät, LePy, Pantterit).
Taulukon yläpäässä esimerkiksi MaSua nosti yksi pieni tappio ja Petäjän sijoitusta laski yksi niukka voitto.
Taulukon häntäpäässä El Tahton kaksi niukahkoa voittoa pudottivat heidät selkeästi Räppän taakse.

Olisko uudella laskutavalla mitään etuja vanhaan systeemiin verrattuna.
- Joukkuieden voimasuhteet tulisivat ehkä hieman paremmin noteerattua.
- Tiukkojen otteluiden loppuminuuteilla voisi useammankin pisteen takaa-ajoasemassa olevalla
joukkeueella realistiset mahdollisuudet pisteen saalistamiseen.
- Hävinneiden saama yksi piste tiukasta matsista saattaisi vähentää yleistä ketutusta ja alkoholin äkkiväärää käyttöä.
 

42

Viestejä
3 143
Vs: Sarjataulukon pistelaskutapa uusiksi

Vekara sanoi:
Siis laskutapa, jossa voittaja saisi kolme ja hävinnyt nolla pistettä, kun ottelun lopputuloksen koripisteiden ero on kolme pistettä tai enemmän. Ja jossa voittaja saisi kaksi pistettä ja hävinnyt yhden pisteen, kun ottelun lopputuloksen koripisteiden ero on kolme tai vähemmän.
Aika kova kontrasti 3 ja 2 pisteen voitoilla. Aika alhaalla tuo ero esimerkissäsi on. Mitäs jos tappiosta annetaan 1 (siksi, että luovutuksen tai hylkäyksen tilanteessa voidaan poistaa piste) ja voitosta 0-9 pinnalla 2 ja 9+ pinnalla 3 pistettä? Silloin korostetaan ison voiton merkitystä. Jos nyt niin välttämättä haluttaisiin tehdä.
 
Viestejä
12
Vs: Sarjataulukon pistelaskutapa uusiksi

Tuossa esittämässäni mallissa on pääajatuksena lähinnä se, että hyvin tasaiset matsit rinnastuisivat sarjapisteitä jaettaessa lähestulkoon tasapeleiksi. Loppuun asti edes jonkinasteisen jännittävyytensä säilyttävien matsien määrä luultavasti hieman lisääntyisi. Vähentäisi myös ehkä sitä katsojien ennenaikaista parkkipaikalle ryntäilyä. Varsinkin jossain kolmosdivarissahan tämä se juuri onkin valtava ongelma ollut :)
Nykyinen pisteytystapa on vaan niin hirmuisen karkeatekoinen. Rinnastaa esimerkiksi yhden pisteen ja sadan pisteen tappiot saman arvoisiksi suorituksiksi. Nolla pistettä häviäjälle ja kaksi pistettä voittajalle sarjataulukkoon, ja sillä selevä. Koripisteiden suhteella taitaa olla nykyjärjestelmässä merkitystä vain siinä tilanteessa, että joukkueita on päätynyt samaan sarjapistemäärään. Eli koripisteiden painoarvo on nykyään aika pieni kaikenkaikkiaan. Siispä joku mielekkäämpi, juuri korikselle räätälöity sarjapisteiden laskutapa olisi kyllä hyvä saada kehiteltyä.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös