Koripallo.com

Susijengin tulevaisuus - miten otetaan seuraava askel?

Viestejä
309
Harvemmin näin nuoria pelaajia kommentoin, ja nytkin vain sivuten, mutta jos täällä koripallofanaatikkojen sivustollakin tosiaan tällaista potentiaalia ei pystytä tunnistamaan, niin kylläpä meillä on koripallomaana vielä vaan pitkä maa edessä.

Kyseisen pelaajan veroisia lahjakkuuksia on Suomen koripallohistoriassa tietääkseni nähty aiemmin vain yksi. Tämän on voinut mielestäni nähdä jo jonkin aikaa. Toki Markkasen matka tuolta 17/18-vuotiaasta lupauksesta NBA:n lottery-varaukseksi meni näin jälkikäteen arvioituna oikeastaan todella mutkattomasti. Olisikin ehkä pienimuotoinen ihme, jos tällainen kehitystarina toistuisi.
Samaa mieltä.

Itselläni on vähän ristiriitaisia ajatuksia Muurisen Amerikka-taipaleesta. Kuten yllä totesin, niin pojan fyysinen ja pelillinen potentiaali on ilmiselvästi todella huima... mutta toistaiseksi hän on vielä kroppansakin puolesta täysi raakile ja antaa paljon tasoitusta aiemmin kypsyneille pelaajille. Muurisen kokoisilla, kevytrakenteisilla ja hitaasti raamejaan täyttävillä eurooppalaisilla voi olla high schoolissa ja NCAA:ssa todella vaikeaa. Ei liene kaukaa haettu ajatus, että juuri tästä on kyse siinä, etteivät rankkauspalvelut ole kaveria tähän mennessä kovin korkealle arvostaneet.

Markkanen oli äärimmäinen poikkeustapaus - hänellä oli 19-vuotiaana täysin valmis NBA-pelaajan kroppa, mikä on jopa Yhdysvalloissa harvinainen tilanne. Muurisen fyysinen kehityskaari muistuttanee siinä mielessä huomattavasti enemmän Hanno Möttölää.
 
Viestejä
2 453
Vähän jotain häpyä voisi olla, kun tämä pitää ulottaa jo Markkasesta seuraavaan kohteeseen.

Poika täytti juuri 17 vuotta. Tällä hetkellä listattuna siis 2026 vuoden NCAA-tulokkaiden ikäluokkaan. Eli olisi tämän kauden jälkeen vielä kaksi vuotta high schoolia jäljellä. Hänen fysiikkansa vertailu ylipäänsä NCAA-pelaajiin tai vielä kummallisempaa, NBA-pelaajiin, on täysin kohtuutonta. Tai leimaaminen täydeksi raakileeksi, paljon tasoitusta antavaksi, kevytrakenteiseksi ja hitaaksi kehittyväksi... vähän tulee jo oksennusta suuhun.

Listalla top-100:ssa on yksi (1) Yhdysvaltojen ulkopuolella (Kanadassa) pelaava nuori. Siinä ihan yksinkertainen syy, miksi Muurinen ei ole aiemmin ollut listalla. Se on jenkkimedian, pelkästään jenkki-highschooleja seuraavien ihmisten tekemä lista. Kun 2026 NCAA-tulokkaiden listaa aikanaan parin vuoden päästä tarkastellaan on top100:ssa hyvin suuri joukko niin eurooppalaisia kuin muun maailman pelaajia.

edit. Ja lisäyksenä, että tuo Muurisen listaus nyt 2026 ryhmässä on varmaan joku luokittelujuttu, kun ensimmäistä high school vuottaan pelaa. Mikä varmasti vielä muuttuu, sillä ei tietystikään vedä siellä yhtä "ylimääräistä" vuotta ikäluokkansa muihin pelaajiin nähden. Näissä on tietysti byrokratiaprotokollia, mistä on vaikea täältä tietää miten ne oikeasti menevät.

Ja muistutuksena miltä se äärimmäinen poikkeustapaus Lauri Markkanen näytti 16-vuotiaana. Kun katson Muurista, en kyllä näe mitään täyttä raakiletta, vaan vielä todella nuoren pelaajan, jolla on monta vuotta aika kehittyä joka tavalla.

markkanen_lauri-tv.0x480.jpeg
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
546
Kun 2026 NCAA-tulokkaiden listaa aikanaan parin vuoden päästä tarkastellaan on top100:ssa hyvin suuri joukko niin eurooppalaisia kuin muun maailman pelaajia.
Tämä on asian vierestä, mutta eipä tuolla Rivalsin, 247 Sportsin, ESPN:n ja tämän uuden On3:n NCAA-tulokaslistauksissa viime vuosilta, ja varsinkaan sitä ennen, suurta joukkoa eurooppalaisia tai muun maailman pelaajia löydy. Vuosittain puhutaan ihan muutamista ei-amerikkalaisista pelaajista. Eli kyllä ainakin nuo edellämainitut, tunnetut listat ovat historiallisesti muodostettu loppuun asti noin 95 prosenttisesti jenkkilukiossa palloilevien kautta. Uskallan väittää, että tämä on asian laita myös kahden vuoden päästä.

Toki eurooppalaisia ja muun maailman pelaajia (erityisesti kanadalaisia) on muutamia noille listoille päätynyt, koska ovat jenkkilukioihin viimeistään seniorivuodeksi siirtyneet, mutta isoa joukkoa tällaisiakaan pelaajia en usko noille listoille päätyvän vielä lähivuosina. Ja jos katsoo vaikkapa tämän vuoden ei-amerikkalaisten menestystä NCAA-kentillä, niin kyllä tälle rajatulle jenkkiperspektiiville on ihan syynsä.

Kauden top20 freshmanit Elliot Cadeau ja Aden Holloway saattavat omaksi edukseen edustaa silloin tällöin Ruotsia ja Kanadaa, mutta kyllä he ennenkaikkea amerikkalaisia ovat molemmat. Tuon kaksikon takaa kun lähtee kaivelemaan kansainvälistä freshman-menestystä, niin aika syvälle saa lapioida. Australian Johnny Furphyyn osuu aika pinnassa, ehkä myös sveitsiläiseen Kyshawn Georgeen, mutta sen jälkeen... Aday Mara (3.5ppg), Berke Buyuktuncel (5ppg), Motiejus Krivas (6ppg), Paulius Murauskas (3ppg), Jan Vide (1.5ppg). Kentuckyn hujoppi Ivsic varmaan tuosta jäi pois ja ehkä muutama muu, joista osa olisi voinut jonkinlaiselle NCAA-tulokas top100-listalle mahtua. En vaan tiedä, mikä on tuollaiset kansainväliset pelaajat huomioon ottava medialistaus ja voitaisiinko tuossakaan puhua isosta joukosta?
2026 ryhmässä on varmaan joku luokittelujuttu, kun ensimmäistä high school vuottaan pelaa. Mikä varmasti vielä muuttuu, sillä ei tietystikään vedä siellä yhtä "ylimääräistä" vuotta ikäluokkansa muihin pelaajiin nähden.
Eikös hän ole ihan oikeassa seurassa ja vuosiluokassa vai mihin viittaat? NCAA-kentillä tai missä lie aloittaminen sinä vuonna kun täyttää 19-vuotta (2026) tuntuisi järkevältä. Ainakaan Viron lupaukselle Henri Veesaarille nuorempana Arizonaan meneminen ei ole osoittautunut kovin järkeväksi valinnaksi.

Muuten, kymmenkunta Sunrise Christianin peliä tältä kaudelta katsoneena on helppo nähdä, miksi Yhdysvalloista tulee niin paljon pallotaitavia takapelaajia ja todella vähän monipuolisia isoja pelaajia. Ainakin tuo Sunrisen peli on niin voimakkaasti takamiesten dominoimaa, että aivan hyvin siellä kentällä voisi juosta vaikka kaksi kirahvinpoikasta palloa hautovien kaaripelaajien lisäksi. Nuorelle pitkälle pelaajalle pelaaminen Euroopassa tai edes tasapainoisessa amerikkalaisessa joukkueessa voi mahdollistaa merkittäviä etuja henkilökohtaisen kehittymisen kannalta. Mutta on myös niin, että Sunrisen paras iso pelaaja Spencer Ahrens ei ole vielä täyttänyt 18-vuotta ja omaa jo varsin miehekkäät otteet.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
77
Siinähän se tuli pähkinänkuoressa. Huhheijaa.

Meillä on käsissämme nuori huippulahjakkuus - kirjaimellisesti sellainen pelaajatyyppi, jota kaikki jahtaavat tällä hetkellä. Mukaanlukien NBA. Kroppa, taidot, koripallogeenit, itseluottamus... kaikki nuolet osoittavat ylöspäin.

Mutta hei, not so fast.

Tärkein kysymys kun on kuitenkin se, sopiiko tämä huimaavan lupaava kaveri jonkun... (tarkistaa muistiinpanot) Lohikosken valmentamaan joukkueeseen. Kas kun ei sinne niin vain kävellä. Anteeksi, nyt ihan oikeasti naurattaa.

Onneksi tällaiset spekulaatiot taitavat olla aika marginaalisia. Ainakin toivon todella niin. Muuten voi hyvällä syyllä sanoa, että me emme koripallomaana ansaitse enää yhtään NBA-pelaajaa.

Mitä tulee näihin perinteisiin "kestääkö pää" -naljailuihin - niitä on saanut kuulla jokainen keskivertoa hiukan temperamenttisempi ja/tai luonteeltaan herkempi lahjakkuus aikojen alusta asti. Niillä voi heittää vesilintua.
Kaikki jahtaa? NBA? Syvä huokaus… Tämä on sitä samaa sarjaa kun Susijengin valmennukselle oltiin antamassa potkuja jo Tanska-pelin avausneljänneksellä. Mopo karkaa käsistä sekunnin osissa.

Kyseessä on mielenkiintoinen ja ilmiselvästi korkean kehityspotentiaalin omaava pelaaja, mutta niin on moni muukin ja seuraavat 2-3 vuotta antavat edes hieman tarkempaa suuntaa mistä pelaajan katto koripalloilijana saattaa löytyä. 16-17 -vuotiaista ei kannata alkaa vetää vielä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kuten ei myöskään yhden yksittäisen nettijulkaisun omista rankkauksista.

Mitä tulee noihin 18-vuotiaiden kotikisoihin, niin koripallokin on yhä edelleen joukkuepeli. Menestyvä joukkue taas luodaan löytämällä oikeat pelaajat oikeille paikoille ja oikeisiin rooleihin. Vielä siten että joukkueen kaikki osat olisivat suhteellisen tyytyväisiä jotta joukkuekemia ei vaarannu. Lisäksi tulee pelitapatekniset asiat, jotka myös osaltaan vaikuttavat joukkueen rakentamiseen. Eli kyse ei ole mistään rankingista josta poimitaan 12 parasta hyökkäyspään pelaajaa joukkueeseen tilastoja lukien.

Tähän perustuu myös se epäilys siitä löytyykö Muuriselle joukkueesta sellaista roolia missä pelaaja pystyy hyödyttämään joukkuetta? Suomen pelitapaa ei tulla muuttamaan Muurisen ympärille johon pelaaja on Suomessa tottunut ja kun näin ei tapahdu niin löytyykö joukkueesta sopivaa roolia ja sopeutuuko pelaaja tuohon mahdollisesti tarjottavaan rooliin vai onko joku muu parempi valinta? Siinä on valmennuksella pohdinnan paikka.

Yksilönä arvioiden poika varmasti joukkueeseen kuuluisi, mutta siitähän tässä ei tosiaan nyt ole kyse.

Valmennuksella on aiheeseen varmasti parhaat taustatiedot ja näkemykset ja toivottavasti onnistuvat tekemään hyviä päätöksiä tuota joukkuetta rakennettaessa jotta A-sarjapaikka säilyisi seuraavallekin ikäluokalle, jonne muuten myös Muurinen mahtuu ikänsä puolesta seuraavallakin kaudella.
 
Viestejä
546
Kaikki jahtaa? NBA?
Erittäin nuoresta pelaajastahan on kysymys, ja kaikkea voi tapahtua, mutta mitään asiavirhettä tässä ei oikeastaan ole. Ainakin jos jahtaamisen tässä tapauksessa lukee, niin kuin sen mielestäni vain voi lukea eli kiinnostuksen osoittamisena, ja jos uskomme Sunrise Christianin päävalmentajaa Kyle Lindstediä.

Lindsted kommentoi Made Hoops -podcast-haastattelussa jo viime vuoden lokakuussa, että "he is a crazy talent.. I've got the blue bloods all (eli Duke, Kansas, Kentucky, UNC, UCLA) calling me on him, and I've got the NBA teams all calling on him... He is a young pup...."

Kyynisesti voisi tietysti todeta, että Lindsted vaan markkinoi joukkuettaan, ja niin varmaan osittain tekeekin, mutta en toisaalta näe, että hän suoraan tuollaisesta asiasta valehtelisi.

Hyvä, että maajoukkueidemme pelitavoista käydään keskustelua. Itse en yksinkertaisesti pysty kuvittelemaan minkäänlaista menestyksekästä pelitapaa 18-vuotiaiden maajoukkueellemme, johon Muurinen ei sopisi. Kääntäisinkin ajatuksen niin, että kuinka voimakkaasti valmennusjohdon tulisi rakentaa pelitapa hänen ympärilleen ensi kesänä? Jollain voimakkuudella näin käynee, sillä jo 16-vuotiaiden maajoukkueen pelitavassa oli tällaista ajatustapaa tukevia elementtejä - ei tietenkään mustavalkoisesti ja putket silmillä, ja toivottavasti kokonaispaketti huomioidaan riittävästi myös tulevana kesänä.

PS Tuossa Raiko Häyrisen taannoisessa Markkas-jutussahan kirjoitettiin näin:

Markkasta ei pysäyttänyt edes hyppääjän polvi eli rasitusvamma, joka vaikeutti hänen valmistautumistaan alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin kesällä 2015. Markkanen kuntoutui aivan viime tipassa, mutta oli kisojen paras korintekijä 18,2 pisteen keskiarvolla, vaikka maajoukkueen valmentajat tunsivat, etteivät osanneet täysin hyödyntää häntä.

Tuo kesä oli mielestäni ja jälkeenpäin katsottuna jollain tasolla Markkaselle käänteentekevä. Vielä 17-vuotiaana, vuonna 2014, hänestä ei voinut ehkä aivan varmuudella sanoa, minkätason huippulupauksesta on kysymys, mutta 18-vuotiaana hän olikin jo EM-kisojen pistekunkku. Vuosi tästä ja hän dominoi vuotta nuorempana 20-vuotiaiden EM-kisoja. Jo tässä vaiheessa ensimmäisen kierroksen NBA-varausta kailoteltiin Helsingin jäähallissa, pelaajatarkkailijoidenkin suulla, mutta kyllä sinetti tuolle ehkä iskettiin vasta erittäin kliinisen Arizona-vuoden jälkeen. Joka tapauksessa, tuolta vuodesta 2015 vuoteen 2017/18 melkein kaikki meni Markkasen kehityksessä kuin sadussa. Kauneusvirheenä tuohon voisi kyllä lukea roolin Arizonassa, joka olisi voinut olla aika paljon monipuolisempikin.
 
Viestejä
546

Hmm.

Millisekunnin jo ehdin ajatella, että jenkit tulevat Tampereelle. Seuraavaksi ajattelinkin, että kyseessä voisi olla Herbert ja Saksa, mutta silloinhan otsikossa olisi tietenkin käytetty sanaa maailmanmestari. Ennen linkin avaamista päädyinkin siihen, että vastaan on tulossa joko Latvia tai jokin naisten lentopallomaajoukkue.

Hieno peli varmasti tulossa, toivottavasti Porzingis pelaa.
 
Viestejä
1 275
Ei tietenkään pidä liikaa hehkuttaa nuorta miestä, mutta hei herätys, onhan tässä aivan poikkeuksellinen talentti kyseessä. Omissa silmissä aivan ylivoimaisesti suurin lupaus Markkasen jälkeen, huomattavasti esim. Littleä potentiaalisempi. Puhumattakaan nyt pari vuotta sitten hehkutetusta Besselinkistä. Kovin moni ei taida ymmärtää että Muurinen olisi jo nyt 17-vuotiaana (muutama päivä sitten vasta täyttänyt) Susijengin pisin pelaaja Markkasen jälkeen. Ja pelityyliltään on myöskin lähimpänä Markkasta, joskin myös huomattavasti parempi puolustaja kuin Lauri tuon ikäisenä. Hyvinkin saattaa tuosta vielä kasvaa muutaman sentin ja olla vuoden päästä jo yhtä pitkä kuin Markkanen.


Jotain perspektiiviä voi hakea myös siitä, että eurohopes.com sivusto rankannut Muurisen ikäluokkansa ykköseksi Euroopassa. Aiempien kolmen ikäluokan vastaavat nimet:
2004 Matas Buzelis
2005 Alexandre Sarr
2006 Hugo Gonzalez
ja esim.
2024 NBA Mock Draft: Complete 2-round mock draft as college postseason gets underway
tässä 2päivää sitten julkaistussa mock draftissa Sarr ja Buzelis molemmat top5 varauksia. Gonzalezia myös esitetty 2025 draftin top5 varaukseksi, vaikka tuon spekuloiminen aikaista toki onkin.

Eli aivan järjettömän kovassa seurassa Muurinen on. Kumma kun media ei ole tähän vielä tarttunut lainkaan, toisaalta saattaa olla myös hyvä asia. Eiköhän viimeistään tulevan kesän aikana saada hesariinkin juttua.
 
Viestejä
309
Kovin moni ei taida ymmärtää että Muurinen olisi jo nyt 17-vuotiaana (muutama päivä sitten vasta täyttänyt) Susijengin pisin pelaaja Markkasen jälkeen. Ja pelityyliltään on myöskin lähimpänä Markkasta, joskin myös huomattavasti parempi puolustaja kuin Lauri tuon ikäisenä. Hyvinkin saattaa tuosta vielä kasvaa muutaman sentin ja olla vuoden päästä jo yhtä pitkä kuin Markkanen.
Vielä pituutta huomattavasti tärkeämpää lienee se, että Muurisesta saattaa tulla ulottuvin suomalainen koripalloilija kautta aikojen. Kun tuohon pituuteen yhdistetään pitkät kädet ja ponnistusvoima, on koossa hurja paketti.

Markkanenhan on pitkä, mutta ulottuvuudeltaan kokoisekseen kehno. Muurisen syliväli lienee jo nyt isompi.
 
Viestejä
77
Kivahan noilla tulevaisuuden visioilla on herkutella kun potentiaalia on, enkä halua olla ilonpilaaja, mutta juuri 17-vuotta täyttäneen pelaajan matkaan mahtuu vielä niin monta muuttujaa.

Kuten tuossa jo mainittiinkin, ei 17-vuotiaasta Markkasesta voinut sanoa vielä oikein mitään kovin luotettavaa. Ja vasta hehkutettiin Littlea Suomen koripallon tulevana messiaana ja hetkeä ennen supistiin Besselinkista jne. Myös maailmalta historiaa tutkiessa 17-vuotiaana loistaneista talenteista ei suuresta osasta ole koskaan kuullutkaan vannoutuneemmatkaan lajiniilot ja toisaalta aivan lajin absoluuttiselle huipulle on noussut lukematon määrä pelaajia joita ei vielä 17-vuotiaana huomannut yhtään kukaan. Ja sama kaikissa maailmanlaajuisesti kilpailluissa pallopeleissä.

Siksi sanoinkin, että itse odottelisin ensin tuon 2-3 vuotta ennen kuin alkaisin isommin hypettämään ainakaan NBA:ta. Mutta eihän pilvilinnojen maalailussa sinällään mitään väärää ole, jos sillä haluaa itseään viihdyttää. Ehkä hivenen inhorealistina näen itse tuon vain turhan aikaisena näin nuorten pelaajien kohdalla.

En kuitenkaan missään nimessä kiellä tämänkään pelaajan lahjakkuutta ja potentiaalia ja todella toivon että seuraava suomalainen NBA-pelaaja (joka oikeasti pääsee vielä pelaamaankin) nähtäisiin vielä tällä vuosikymmenellä, mutta en usko sellaista löytyvän vielä tämän hetken junnumaajoukkueistamme. Mieluummin näkisin muutenkin kärjen tason levenevän suomalaisessa koripallossa ennen kuin seuraavan NBA-pelaajan, mutta ehkä saamme vielä molemmat.

Jäädään mielenkiinnolla seuraamaan mihin meidän tämän hetkisten koripallotalenttien urat oikein kehittyvät.
 
Viestejä
1 367
Muurisesta voi sanoa, että hänellä on fyysiset ominaisuudet päästä koripallossa kansainväliselle huipulle ja toistaiseksi hän on tehnyt valintoja urallaan, jotka ovat edesauttaneet sinne pääsemistä.
 
Viestejä
691
Muurisesta voi sanoa, että hänellä on fyysiset ominaisuudet päästä koripallossa kansainväliselle huipulle ja toistaiseksi hän on tehnyt valintoja urallaan, jotka ovat edesauttaneet sinne pääsemistä.
Eikös hänen valinta ollut Espanjaan (samaan paikkaan mm. Heinosen kanssa) 15-vuotiaana, eli nuorena ja aikaisin pois Suomen ympyröistä. Vielä on tietysti aikaista sanoa yhtään mitään, mutta mielenkiintoista ainakin se, että ollaan rohkeita ja kokeillaan eri reittejä.
 
Viestejä
50
Tähän perustuu myös se epäilys siitä löytyykö Muuriselle joukkueesta sellaista roolia missä pelaaja pystyy hyödyttämään joukkuetta? Suomen pelitapaa ei tulla muuttamaan Muurisen ympärille johon pelaaja on Suomessa tottunut ja kun näin ei tapahdu niin löytyykö joukkueesta sopivaa roolia ja sopeutuuko pelaaja tuohon mahdollisesti tarjottavaan rooliin vai onko joku muu parempi valinta? Siinä on valmennuksella pohdinnan paikka.
Ainakin 16-vuotiaiden PM-kisoissa valmennus osasi istuttaa Muurisen vallan hyvin osaksi joukkuetta ja hyvin häntä myös muut pelaajat kentällä hyödynsivät. Miksi 18-vuotiaissa olisi syytä epäillä muuta?

Jo tuolloin kävi selväksi se, että kyseessä on epätavallisen hyvä pelaaja.
 
Viestejä
77
Ainakin 16-vuotiaiden PM-kisoissa valmennus osasi istuttaa Muurisen vallan hyvin osaksi joukkuetta ja hyvin häntä myös muut pelaajat kentällä hyödynsivät. Miksi 18-vuotiaissa olisi syytä epäillä muuta?

Jo tuolloin kävi selväksi se, että kyseessä on epätavallisen hyvä pelaaja.
Tästä taisin kommentoida jo jossain kohtaa aiemmin.

Eli 16-vuotiaissa Muurinen oli joukkueen selkeä syömähammas hyökkäyspäässä ja kun muita ei oikein ollutkaan, niin joukkueen hyökkäyspelin rakentaminen Muurisen ympärille oli oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto joukkueen optimaalista menestystä ajatellen. Nyt 18-vuotiaissa on pitkään yhdessä pelannut runko johon Muurinen ei ole kuulunut koskaan ja joukkueessa on muitakin kyvykkäitä pelaajia hyökkäyssuuntaan. Suutela, Abbey, Heinonen, Towa muun muassa.

Tästä seuraa se, että joukkueen hyökkäyspeliä ei ole ehkä järkevää rakentaa vain Muurisen ympärille, koska se voi rikkoa joukkueen harmonian sekä kentällä että kopissa. Ja tämähän ei taas tiedä hyvää tuloksellisesti. Tai sitten Muurisen pitäisi olla niin hyvä että muu joukkue tämän pystyy allekirjoittamaan, johon en ainakaan henkilökohtaisesti usko.

Mutta toivotaan että valmennus onnistuu löytämään Muuriselle joukkueesta roolin joka tekee siitä entistä paremman. Jos tämä onnistuu optimaalisella tavalla, niin mielestäni Suomella voisi tuossa kesän EM-turnauksessa olla nappionnistumisella mahdollisuus tavoitella paikkaa jopa kahdeksan parhaan joukossa. Muurisen haastava persoona aiheutti kuuleman mukaan säröjä 16-vuotiaiden joukkueen sisällä, mutta tämä ei luultavasti ole ongelma vuotta vanhempien poikien kanssa työskennellessä. Toki valmennuksen täytyy riskit tiedostaa tässäkin suhteessa.

Lisäksi huomionarvoista on että Muurisen tapa ja tyyli pelata sopii kuin otsatukka sianporsaalle yksilökeskeiseen jenkkikorikseen, mutta euro- ja suomikorikseen tuon pelitavan sopeuttaminen siten että se tukee joukkueen menestystä onkin taas jo hieman haasteellisempaa.

Joka tapauksessa mielenkiintoista olisi poika nähdä kisoissa, erityisesti kaiken tämän viime aikaisen haippauksen jälkeen.
 
Viestejä
20
Tästä taisin kommentoida jo jossain kohtaa aiemmin.

Eli 16-vuotiaissa Muurinen oli joukkueen selkeä syömähammas hyökkäyspäässä ja kun muita ei oikein ollutkaan, niin joukkueen hyökkäyspelin rakentaminen Muurisen ympärille oli oikeastaan ainoa järkevä vaihtoehto joukkueen optimaalista menestystä ajatellen. Nyt 18-vuotiaissa on pitkään yhdessä pelannut runko johon Muurinen ei ole kuulunut koskaan ja joukkueessa on muitakin kyvykkäitä pelaajia hyökkäyssuuntaan. Suutela, Abbey, Heinonen, Towa muun muassa.

Tästä seuraa se, että joukkueen hyökkäyspeliä ei ole ehkä järkevää rakentaa vain Muurisen ympärille, koska se voi rikkoa joukkueen harmonian sekä kentällä että kopissa. Ja tämähän ei taas tiedä hyvää tuloksellisesti. Tai sitten Muurisen pitäisi olla niin hyvä että muu joukkue tämän pystyy allekirjoittamaan, johon en ainakaan henkilökohtaisesti usko.

Mutta toivotaan että valmennus onnistuu löytämään Muuriselle joukkueesta roolin joka tekee siitä entistä paremman. Jos tämä onnistuu optimaalisella tavalla, niin mielestäni Suomella voisi tuossa kesän EM-turnauksessa olla nappionnistumisella mahdollisuus tavoitella paikkaa jopa kahdeksan parhaan joukossa. Muurisen haastava persoona aiheutti kuuleman mukaan säröjä 16-vuotiaiden joukkueen sisällä, mutta tämä ei luultavasti ole ongelma vuotta vanhempien poikien kanssa työskennellessä. Toki valmennuksen täytyy riskit tiedostaa tässäkin suhteessa.

Lisäksi huomionarvoista on että Muurisen tapa ja tyyli pelata sopii kuin otsatukka sianporsaalle yksilökeskeiseen jenkkikorikseen, mutta euro- ja suomikorikseen tuon pelitavan sopeuttaminen siten että se tukee joukkueen menestystä onkin taas jo hieman haasteellisempaa.

Joka tapauksessa mielenkiintoista olisi poika nähdä kisoissa, erityisesti kaiken tämän viime aikaisen haippauksen jälkeen.
No en voisi olla oikeastaan enempää eri mieltä tämän kirjoituksen kanssa.

Muurisen peluuttaminen jo pelkästään three and d roolissa olisi merkittävä kilpailuetu Suomelle ensi kisoissa. Mitään ottamatta pois Towalta, en näe mitään syytä, miksi haluaisin että joukkueen pelitapa perustuisi hänen hyökkäyspään tekemiseen kuin Muurisen. Eiköhän kaveri nouse viimeistään kisojen pelien edetessä joukkueen ykkösoptioksi. Suutela on oikein mainio pelaaja, mutta hänen vahvuuksien varaan ei ole oikein koskaan rakennettu junnu maajoukkueiden pelityylejä.

Eurokoripallo ja suomikoriksen pelityyleistä puhuminen on myös aika köykäistä. Yksilötaidon kehittäminen on asia, jossa suurin kehitys tehdään nuorena. Erilaisiin pelityylejä kyllä oppii sisäistämään vanhempanakin ja melkein missä vaiheessa uraa tahansa. Jos et ole Suomen miesten maajoukkueen pelejä seurannut, niin aika kipeästi ollaan Jammun tapaisia 1v1 onnistumisia kaivattu hänen lopettamisen jälkeen. Erityisesti silloin kun Markkanen ei ole rosterissa. Suomi siis nimenomaan kaipaa 1v1 osaamista. Niin kauan kun Suomella ei ole 12 Euroliiga kaveria (kuten Serbialla on Nba tähtien päälle), niin kollektiivisella joukkuekoriksella tulee katto vastaan aika alhaalla. Jokaisessa hyökkäyksessä kuvio ei onnistu täydellisesti ja syntyy "broken play". Tällöin tarvitaan juurikin sellaista 1v1 osaamista, jota Muurinen pystyy jo nyt tuomaan u18 kisoissa ja toivottavasti mahdollisimman pian miesten maajoukkueessa.
 
Viestejä
77
No en voisi olla oikeastaan enempää eri mieltä tämän kirjoituksen kanssa.

Muurisen peluuttaminen jo pelkästään three and d roolissa olisi merkittävä kilpailuetu Suomelle ensi kisoissa. Mitään ottamatta pois Towalta, en näe mitään syytä, miksi haluaisin että joukkueen pelitapa perustuisi hänen hyökkäyspään tekemiseen kuin Muurisen. Eiköhän kaveri nouse viimeistään kisojen pelien edetessä joukkueen ykkösoptioksi. Suutela on oikein mainio pelaaja, mutta hänen vahvuuksien varaan ei ole oikein koskaan rakennettu junnu maajoukkueiden pelityylejä.

Eurokoripallo ja suomikoriksen pelityyleistä puhuminen on myös aika köykäistä. Yksilötaidon kehittäminen on asia, jossa suurin kehitys tehdään nuorena. Erilaisiin pelityylejä kyllä oppii sisäistämään vanhempanakin ja melkein missä vaiheessa uraa tahansa. Jos et ole Suomen miesten maajoukkueen pelejä seurannut, niin aika kipeästi ollaan Jammun tapaisia 1v1 onnistumisia kaivattu hänen lopettamisen jälkeen. Erityisesti silloin kun Markkanen ei ole rosterissa. Suomi siis nimenomaan kaipaa 1v1 osaamista. Niin kauan kun Suomella ei ole 12 Euroliiga kaveria (kuten Serbialla on Nba tähtien päälle), niin kollektiivisella joukkuekoriksella tulee katto vastaan aika alhaalla. Jokaisessa hyökkäyksessä kuvio ei onnistu täydellisesti ja syntyy "broken play". Tällöin tarvitaan juurikin sellaista 1v1 osaamista, jota Muurinen pystyy jo nyt tuomaan u18 kisoissa ja toivottavasti mahdollisimman pian miesten maajoukkueessa.
Täysin samaa mieltä juniorivalmennuksemme isosta kuvasta. 1vs1 -osaamiseen tulee kiinnittää huomattavasti enemmän huomiota jo aivan pienimpien valmennuksesta alkaen. Ei kahta sanaa tästä.

Mutta tästähän ei ollut kyse, vaan siitä pystyykö Muurinen tekemään Suomen U18-joukkueesta paremman ensi kesän EM-kisoissa. Mahdollisesti, mutta asia ei ole aivan niin musta-valkoinen vaan siinä on kovin monta muuttujaa, kuten tuossa viestissäni esitin. Edelleen, koripallo on joukkuepeli.

Ja tähän liittyy se että vaikka kipeästi kaipaamme myös edustusjoukkuetasolle tuota 1vs1 -osaamista, niin Suomesta sitä ei koskaan tule niin paljoa että pelimme voisi sen varaan perustaa, vaan se perustuu ja tulee aina pohjimmiltaan perustumaan tuohon kollektiiviseen joukkuekoripalloon. Kaikki muu on harhaa. Lauri Markkasia syntyy suomalaiseen koripalloon kerran sadassa vuodessa.
 
Viestejä
387
Sellainen huomio tähän väliin että vaikka hyvään kollektiiviseen joukkuepeliin kykenävä pelaaja ei kykene hyvään 1vs1 peliin, ei tarkoita että hyvä 1vs1 taidot omaava pelaaja ei kykenisi kollektiiviseen joukkue peliin ja toisi siihen vaan lisä-aseen sillä 1vs1 erikoisosaamisella? Ei hyvä 1vs1 pelaaja aina tarkoita ilman pompputtamista pallosta tai laput silmillä ajoa seinään, enemmänkin päinvastoin..Suomessa vähän koriskulttuurissamme nähdään tämä 1vs1 taito sellaisena mörkönä joka pilaa ja mädättää sitten muiden joukkepelin... Tuskin siintä haittaa olisi jos esim. Susijengistä Madsen tai Valtonen pystyisi voittamaan vaikka kaarella 1vs1 tilanteen ja olemaan siten koko-ajan uhka tehdä kori, puhumattakaan että pakissa olisi niin kova 1vs1 tilanteissa että ei liiemmin tarvisi auttaa, varmasti kelpaisi mihin vaan joukkueeseen ja konseptiin.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
38
Ja tähän liittyy se että vaikka kipeästi kaipaamme myös edustusjoukkuetasolle tuota 1vs1 -osaamista, niin Suomesta sitä ei koskaan tule niin paljoa että pelimme voisi sen varaan perustaa, vaan se perustuu ja tulee aina pohjimmiltaan perustumaan tuohon kollektiiviseen joukkuekoripalloon. Kaikki muu on harhaa. Lauri Markkasia syntyy suomalaiseen koripalloon kerran sadassa vuodessa.
Tämä on aika masentava ajatus suomalaisen koripallon tulevaisuuden kannalta. Että ei me kuitenkaan osata täällä hei pelaajia rakentaa/valmentaa, niin miksi edes yrittää! Mikä erottaa suomalaisen 195-205 (tytöillä 175-188) cm junnun serbialaisesta, slovenialaisesta tai liettualaisesta kundista/gimmasta siinä, ettei suomalaisesta voi koskaan tulla taitavaa yksilöä?! Mielestäsi suomalainen valmennus on siis samalla niin huonoa, ettei se ikinä pysty tuottamaan laadukasta ulkopelipaikkojen yksilöä (ilman näitä Laurin poikkeuksellisia fyysisiä ominaisuuksia) ja siltikin samaan aikaan mitään ei kuitenkaan tule muuttaa, meidän tulee vain edelleen valita parhaiten (susi)pelitapaan sopivat yksilöt joukkueisiin ja rankaista nuorta pelaajaa siitä, jos hän on taitava, jottei joukkuepeli kärsi. Melkoisen masentavaa ajattelua, totta tosiaan.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
38
Olisi myös omaa ajattelua avaavaa (tai sitten ei) kuulla, että mikä tällä videolla () esimerkiksi tuo ajatuksen siitä, että Muurinen rikkoo Suomen pelitapaa tai ettei hän siihen sopisi? Videoilla ei näytä siltä, että hyökkäyspeliä olisi mitenkään erityisesti hänelle rakennettu. Myöskään joukkueen henki ei näytä erityisen huonolta, aika kivasti muu joukkue reagoi näihin onnistumisiin.

Yhtälailla MU18 porukasta on kuulunut juttuja, että ydinryhmä on ylimielinen ja kohtelee loppuja pelaajistosta huonosti/ei ota porukkaan mukaan. Saattaa olla että näin on tai sitten ei. Mutta annettaisiinko nuorille pelaajille aikaa kasvaa pelaajina sekä henkisesti että fyysisesti ja myös vähän benefit of the doubt?
 
Viestejä
387
Muutos on kyllä tulossa myös Suomikorikseen, mutta hitaasti, vanhat jäärät vielä jaksaa hetken pistää vastaan. Ei tosiaan olla tuossa 1vs1 mikään edelläkävijä vaan laahataan valovuosia perässä muuta eurooppaa, jenkeistä nyt puhumattakaan, mutta monissa seuroissa tähän on jo positiivisesti reagoitu vastustuksesta huolimatta ja oletan tuloksia seuraavan 5-10vuoden aikana ja tämän muutoksen vaikutuksen aivan sinne meidän Susijengiin asti.
 
Viestejä
77
Tämä on aika masentava ajatus suomalaisen koripallon tulevaisuuden kannalta. Että ei me kuitenkaan osata täällä hei pelaajia rakentaa/valmentaa, niin miksi edes yrittää! Mikä erottaa suomalaisen 195-205 (tytöillä 175-188) cm junnun serbialaisesta, slovenialaisesta tai liettualaisesta kundista/gimmasta siinä, ettei suomalaisesta voi koskaan tulla taitavaa yksilöä?! Mielestäsi suomalainen valmennus on siis samalla niin huonoa, ettei se ikinä pysty tuottamaan laadukasta ulkopelipaikkojen yksilöä (ilman näitä Laurin poikkeuksellisia fyysisiä ominaisuuksia) ja siltikin samaan aikaan mitään ei kuitenkaan tule muuttaa, meidän tulee vain edelleen valita parhaiten (susi)pelitapaan sopivat yksilöt joukkueisiin ja rankaista nuorta pelaajaa siitä, jos hän on taitava, jottei joukkuepeli kärsi. Melkoisen masentavaa ajattelua, totta tosiaan.
En tiedä eikö osata lukea vai eikö ymmärretä luettua. Turhauttavaa vastata tällaisiin, tämä jos mikä on mielestäni masentavaa, mutta otetaan nyt kuitenkin se rautalanka esiin niin hitaampikin ymmärtää.

Kuka väitti että Suomessa ei osata valmentaa? Kuka sanoi että ei kannata edes yrittää? Kuka sanoi ettei mitään tulisi muuttaa? Kuka sanoi että taitavaa pelaajaa pitäisi rankaista?

Kuten mielestäni varsin selväsanaisesti esitin 1vs1 -osaamista tulee edistää suomalaisessa lajivalmennuksessa jo pienimmistä junioreista alkaen ja siitä nokkela voisi päätellä että sitä todellakin tarvitaan. Mutta suomalaisen maajoukkuekoripallon kansainvälinen menestys ei voi koskaan nojata yhdysvaltalaiseen supersankarikoripalloon siitä yksinkertaisesta syystä että meidän harrastajamääristä ja lajikulttuurista ei nouse riittävästi siihen tarvittavaa materiaalia. Tämän vuoksi kollektiivisella joukkuepelillä tuloksellinen katto optimoidaan, mikä ei tietenkään sulje pois yksilö- ja 1vs1-taitojen kehittämisen tarvetta.

Eli tiivistettynä ei ole kysymys valmennuksen huonoudesta, eikä sitä kukaan ole edes väittänyt, vaan matemaattisesta tosiasiasta että meidän massa josta pelaajia kasvatetaan on kansainvälisessä vertailussa äärimmäisen pieni ja laji taas on hyvin kilpailtu.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös