Koripallo.com

Tuomarointia? Tupelointia??

Viestejä
1 335
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

?Turisti sanoi:
Oikeasti? Minusta pieni vartalokontakti olisi vähäisempi rike, kuin heittokäteen koskeminen.

En hidastuksen hyvälaatuisuudesta huolimatta näe mainitsemaasi vartalokontaktia, vaan elegantin vartalohallinnan ja laskeutumisen polvet lomittain. Ainoa kontakti, jonka havaitsen pelaajien välillä on kyynärvarsien painuminen vastakkain.
Kyllä, kontakti Heinosen reiteen ja taka-askeleet vielä korostavat sitä että jonkinlainen osuma on tullut, jonka johdosta tasapainon menetys. Okei, koska ei ole ns. törkeä floppi, niin "helpottaa" varmasti myös tuomarin päätöstä virheen viheltämiseksi...

Perustelen virheen seuraavilla sääntökohdilla:

33.1 Sylinteriperiaate
Sylinteriperiaate määritellään kuvitellun sylinterin alaksi, jonka pelaaja varaa lattialla.
Se sisältää pelaajan yläpuolisen ilmatilan, ja sen rajat ovat seuraavat:
• edessä pelaajan kämmenet
• takana pakarat
• sivuilla käsivarsien ja jalkojen ulkoreunat.

33.2 Pystysuunnan periaate
Koripallokentällä on jokaisella pelaajalla oikeus sijoittua mihin tahansa paikkaan
(sylinteriin), johon kukaan vastustaja ei ole sijoittunut.
Tämä pystysuunnan periaate takaa pelaajalle hänen valtaamansa lattia-alan ja
sen yläpuolisen ilmatilan hänen hypättyään pystysuoraan ilmaan sylinterissään.
Heti kun pelaaja poistuu omasta pystyasemastaan (sylinteristään) ja tapahtuu
vartalokosketus vastustajaan, joka on jo ehtinyt vakiinnuttaa oman pystyasemansa
(sylinterinsä), on pystyasemastaan (sylinteristään) siirtynyt vastuussa syntyneestä
kosketuksesta.

33.6 Ilmassa oleva pelaaja
Pelaaja, joka on hypännyt ilmaan kentän jostain paikasta, on oikeutettu laskeutumaan
takaisin samaan paikkaan.
Hän saa laskeutua johonkin toiseen kohtaan kentälle edellyttäen, että suoralle
ponnistuspaikan ja alastulopaikan väliselle polulle tai alastulokohtaan ei jo ponnistushetkellä
ole sijoittunut vastustajaa.

Tuomarille varmaankin näkyvimmät rikkeet tuossa tilanteessa on se, että Lehtoranta ponnistaa pois omasta sylinteristään ja laskeutuu toisen valtaamaan sylinteriin jolloin vastuu kontaktien syntymisestä on hänen. Taas "helpottaa" tuomarin tulkintaa virheestä...
 
Viestejä
1 046
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Yksittäiset tilanteet on helppo zoomata moneen kertaan, oleellista on sisäistää niiden joskus menevän väärin. Se kuuluu urheiluun ja erityisesti pallopeleihin.
Edellisissä kirjoituksissa on aiheellisesti nostettu päätuomarin rooli esille, hänen roolinsa johtajana onkin iso. Muurinen, Orava, Niemi ja Toivonen ainakin ovat tällä hetkellä poissa kentiltä joka merkinnee isohkoa kasvun paikkaa uusille. Nahka nenänpäälle kertyy ajan kanssa
 
Viestejä
624
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Kaaren_takaa sanoi:
Kyllä, kontakti Heinosen reiteen ja taka-askeleet vielä korostavat sitä että jonkinlainen osuma on tullut, jonka johdosta tasapainon menetys.
---8<---

---8<---
Tuomarille varmaankin näkyvimmät rikkeet tuossa tilanteessa on se, että Lehtoranta ponnistaa pois omasta sylinteristään ja laskeutuu toisen valtaamaan sylinteriin jolloin vastuu kontaktien syntymisestä on hänen. Taas "helpottaa" tuomarin tulkintaa virheestä...
Tästä ensimmääisestä kappaleesta nimenomaan olemme eri mieltä. Säännöt ja viimeinen kappale minustakin juuri noin.

Heinonen hyppää heittoon, Juho ehtii palloon kiinni mutta Timo pysyy pidempään ilmassa, kun Juho jo putoaa ja kämmenensä liukuu pallolta. Heinonen tekee kontaktia korostaville (kokeneemmille) pelaajille tyypillisen pään nykäisyn taaksepäin samalla, kun tekee heittoliikkeen kyynärvarteensa nojaavaa kättä vastaan. Liikkeen "vaikeus" korostuu ranteen koukistuksella ja pallo vain lurpsahtaa kohti koria. Pään veto taakse ja heittokäden painaminen kättä vastaan saa ylävartalon liikeeseen taaksepäin ja tästä aiheutuu lattiaan osuessa takakeno, jonka korjaaminen puolestaan edellyttää taka-askelia.
En edelleenkään havaitse vartalokontaktia tai pelaajien jalkojen osumista toisiinsa. Ellei nyt sitten polvien sivut hiukan hipaise yhteen.

Minustakin tilanteesta on löydettävissä virhe mutta siis eri syistä. Toisten mielestä tilanteessa ei ollut ensinkään puhalluksen arvoista virhettä.

leka sanoi:
Yksittäiset tilanteet on helppo zoomata moneen kertaan, oleellista on sisäistää niiden joskus menevän väärin. Se kuuluu urheiluun ja erityisesti pallopeleihin.
...

Lähdin kommentoimaan tätä tapausta alunperin, koska olin kovin eri mieltä siitä, oliko tilanteessa alunperin virhettä. Tilannettahan kuvattiin aivan puhtaaksi blokiksi. Riitelyn kannalta on olennaista, onko erotuomarilla tilanteessa perusteita puhaltaa virhe, vai peräti ilmeinen velvollisuus se tehdä.

Yhtä olennaista mielestäni on mielipiteiden erilaisuus poikkeuksellisen hyvästä videomateriaalista huolimatta! Vaikka tilannetta on helppo zoomata ja toistaa monta kertaa, jopa hidastettuna, ovat näkemykset silti toisistaan poikkeavia. Eli olemme kaiken tämän zoomailunkin jälkeen vielä erimielisiä siitä peruskysymyksestä sattuiko tuomarille virheen puhaltamisessa ensinkään mokaa.

Jokainen tuomari myöntää auliisti tekevänsä virheitä tuomaritehtävissään. Ainakin jokainen, jonka olen kuullut asiasta puhuvan, toki tilanteen ulkopuolella. Jokainen katsoja tietää näin tapahtuvan. ;-)

Olen samaa mieltä vaikeiden vihellysten ja rajatapausten ruotimisen tarpeellisuudesta lajiymmärryksen ja sallivuuden tason hahmottamiseksi.

Säännöthän eivät oikeastaan salli kosketuksia. Kuitenkin pelaajat ovat mustelmilla pelien jälkeen. Korinaluspaini ei todellakaan onnistu pelkästään sentterien luontaisella luotaantyöntävyydellä.

Tuomarien soveltamia tulkintoja täytyy avata yleisölle, jotta yleisö ymmärtää mistä tuomio todennäköisimmin johtuu. Asiantunteva yleisö reagoi huonoihin puhalluksiin (tai ainakin sellaisilta näyttäviin) ja vaikuttaa tuomariin, joka epäilee ratkaisuaan. Kritiikitön möykkäjengi viheltää jokaisesta oman joukkueen kannalta epäedullisesta tuomiosta.

Voidaan keskustella kussakin tilanteessa tuomarin nimeämisen oikeutuksesta (nimellään esiintyvät ottelun esitiedoissa kuitenkin). Vaikka nimi mainittaisiinkin, kun luetellaan mitä kukin tuomari missäkin vaiheessa teki tai missä sijaitsi tai mihin katseli, ei se ole ongelma. Nimeten lyttääminen "aina se aiheuttaa kaaoksen" ei perustu analyysiin, ole argumentoitu tai vie tuomaroinnin ymmärrystä tai laatua eteenpäin.

Tiedostan miten helppo on puskista huudella tuomioiden oikeellisuudesta. Siitä viihteestä minä lippuni maksan, toki peliäkin on kiva katsella. Arvostan tuomaritoimintaan lähteneiden reaktiokykyä ja siviilirohkeutta. Kylllä sinne kentälle on paljon helpompi mennä heittämään air ball kuin puhaltamaan kotijoukkueelle tiukka virhe puolentoistatuhannen kurkku suorana huutavan kriitikon edessä. Eivätkä ne kaikki todellakaan jätä menemättä henkilökohtaisuuksiin. Ne huudot vaan eivät kuulu kovin paljoa tuomaria kauemmaksi.

Kyllä kovista tuomioista käytävä asiallinen keskustelu olisi omiaan lisäämään kunnioitusta tuomarin tehtävän haastavuutta kohtaan, ymmärrystä reagointien syistä ja valottaisi yleisesti hyväksyttyjä linjauksia.

Avoin ja läpinäkyvä hallintotapa on vaikea laji. On paljon vaikeampaa kirjoittaa julkistettavia yleisiä linjauksia, joiden noudattaminen johtaa useimmissa tapauksissa konsensukseen tuomion oikeellisuudesta, kuin pitää linjaukset kesinäisinä muistiinpanoina ja tapausten ruotiminen tapauskohtaisina pienen piirin pohdintoina.
 

42

Viestejä
3 376
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Täällähän on keskustelun taso noussut oikein lupaavasti. Verraten vanhempiin aikoihin. Poimin tässä nyt yhden viestin kommentoitavaksi joiltakin osin.

Jermu sanoi:
Tuomareiden nimeämisestä otteluihin tulisi noudattaa muutakin perustetta kuin maantieteellisyys

Tähän asettaa ymmärtääkseni rajat joukkueiden asettama kustannuskynnys. Samat ongelmat on runsaamman koulutuksen kohdalla.

Kolmea nuorta tai kokematonta ei kannata laittaa samaan otteluun. Tyyli 2 kokenutta, aikuista+yksi kokemattomampi. Ihanne tilanne olisi se, että kaikki kolme on kokeneita, mutta onko heitä riittävästi? Naisissa, molempien tulee olla hyviä, päätuomari ainesta.

Toki kolme parasta joka matsissa on se ihannetilanne, mutta käytännössä tuomarinimeäjän mahdollisuudet ovat ihan erilaiset.

Tuomarit tekevät varmasti parhaansa ja virheitä sattuu kaikille. Niiden takana kannattaa seistä selkäsuorana ja myöntää se ja ottaa opiksi.

Tämä eka osa tuntuu olevan joillekin arvostelijoilla hankala ymmärtää tai myöntää. Jälkimmäisen osalta ainakin omat kokemukset (toki hyvin rajalliset) ovat olleet pääsääntöisesti sellaiset, että tiedetään huonoja ratkaisujakin tapahtuneen. Virheistä oppii, mutta ei niitä pelkästään tule kaivaa esille. Positiiviset asiat antavat boostia tuomareille ihan samalla lailla kuin pelaajille.

Toinen tosi seikka on myös se, että myös joukkueiden tulisi kunnioittaa tuomareita. Hyvässä ja pahassa.

Tämän kohdalla tuntuu olevan kovasti paljon hajontaa. Aivan liian usein on tilanne, jossa tuomari (tai tuomarit) on lytätty jo ennen ylösheittoa. Siinä ilmapiirissä jatkuvasti toimiminen objektiivisesti on melkoisen hankalaa. Molemmin puolin.

Palautteet tulee antaa puolueettoman tarkkailijan toimesta heti puoliajalla ja ottelun päätyttyä. Tiukat tilanteet seuraavana päivänä. Nämä palautteet tulee toimittaa myös otteluihin tuomarit nimeävälle henkilölle.

Itse olen sitä mieltä, että puoliajalla toimintaan puuttuminen enemmän sekoittaa kuin auttaa. Ottelun päätyttyä asioiden puiminen ja yön yli nukuttua tilanteiden tarkempi analyysi toiminee paljon paremmin. Kyllä kai noita palautteita joku muukin saa ja lukee kuin vain ottelun tuomarit? Olen myös kuullut kommentteja, että entinen tuomari ei olisi oikea henkilö palautetta antamaan, liian sisäpiirissä tai jotain. Miten joku yhtään matsia itse tuomitsematon osaisi arvioida toimintaa tuomaristolle annettujen ohjeiden ja sääntöjen osalta?

Jotkut ovat kyselleet entisiä pelaajia tuomareiksi joidenkin muiden lajien tapaan. Näitähän on ajan saatossa ollut todella vähän ja onko nytkään kuin kaksi joilla olisi kahdelta ylimmältä tasolta pelaajataustaa? Ei ole jonoksi asti entisiä pelaaja ollut tarjolla. Syystä en osaa sanoa mitään, mutta olisihan se tervetullutta. Valmennustaustaakaan ei taida kovin monella olla, sekin olisi yksi asia, joka varmasti helpottaisi kommunikointia ja toimintaa kentällä?
 
Viestejä
589
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

https://demokraatti.fi/voi-herranjestas-kuinka-se-voidaan-sallia-pentti-salmi-erotuomarit-korisliigan-heikoin-lenkki/
Tuolla korisliigan nykytilassa keskustellaan tästä, vaikka oikeasti tämä kuuluu varmasti tähän topiikkiin. Kysäisen tässä nyt Lekalta, että onko Pentti Salmella tarpeeksi kompetenssia tehdä tällaisia arvioita, vai onko hän liian vanha, tai onko omista tuomarointi/valmennus/pelaajauristaan kulunut liikaa aikaa, että voisi tähän keskusteluun osallistua. Arvostelun kohteena siis tuomaripäällikkö, tuomaritoiminnan kehittäminen ja tuomarien linjavalinnat.
 

42

Viestejä
3 376
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

D w ch sanoi:
https://demokraatti.fi/voi-herranjestas-kuinka-se-voidaan-sallia-pentti-salmi-erotuomarit-korisliigan-heikoin-lenkki/
Tuolla korisliigan nykytilassa keskustellaan tästä, vaikka oikeasti tämä kuuluu varmasti tähän topiikkiin. Kysäisen tässä nyt Lekalta, että onko Pentti Salmella tarpeeksi kompetenssia tehdä tällaisia arvioita, vai onko hän liian vanha, tai onko omista tuomarointi/valmennus/pelaajauristaan kulunut liikaa aikaa, että voisi tähän keskusteluun osallistua. Arvostelun kohteena siis tuomaripäällikkö, tuomaritoiminnan kehittäminen ja tuomarien linjavalinnat.

Vaikken Leka olekaan, niin heitän jokusen kommentin. Penan aktiiviajoista on enemmän tai vielä enemmän muuttunut itse peli, sen vauhti, säännöt ja niiden tulkinta. Oli tuossa silti jokunen hyvä kommentti. Erityisesti linjavalinnat, joiden soisi olevan hyvinkin stabiileja ja siihen varmasti kaikki pyrkivät. Taitaa vaan välillä olla hankalaa löytää sitä linjaa jos joukkueilta kysytään. Kun eri joukkueet haluaisivat pikkuisen erilaista linjaa, sellaista joka osuu paremmin oman rosterin vahvuuksiin. Eikä kai edelleenkään Korisliigan valmentajat juurikaan osallistu keskusteluun saatika koulutuksiin, joissa noita asioita puidaan?

Tuomaritoiminnan kehittäminen on, sikäli kun tiedän, mennyt muutaman viime vuoden aikana aika paljon eteenpäin. Uskoisin, että siellä painotetaan linjauksia, jotka kai pääosin tulevat FIBAlta. Kunhan kuvaustekniikka yhteyksineen vielä saadaan nykypäivään, niin parantunee entisestään. Tässä toki tulee vastaan taloudelliset realiteetit, kukkaronnyörien haltijat lienevät pitävän pussin suun supussa.
 
Viestejä
1 046
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Ja koska Leka olen vastaan Dwch lle että Pentti Salmen kolumni oli kolumni paikallaan. Ja samaa mieltä että linjan pitää olla samaa sarjaa eri peleissä, kriteeristö on tärkeä! Hauska että edellinen tuomarikolumni arvioi Mäntylän olevan heikko joten nyt on kaikki saanut osansa.
 
Viestejä
46
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Hyvä Pena. Aivan samaa mieltä. Teknisesti oikean puolustamisen osaavat harvat ja valitut, joten epäreilua heitäkin kohtaan, että kaikenkarvaiset käsispesialisti pääsevät roikkumisillaan samaan asemaan.

Vielä kun tuomarit kiinnittävät huomionsa liikkuviin skriineihin ja ottavat ne pelistä pois, aletaan päästä koriksen ytimeen. Ja kansainväliseen tasoon, kuten kirjoitit.
 
Viestejä
2 521
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Kyllä tuo Penan kirjoitus on ihan aiheellinen.. Jos vertaa korisliigaa vaikkapa nba:han, niin korisliigassa sallitaan paljon enemmä käsien käyttöä puolustuksessa (ns. hand checking).

Tuon hand checkingin karsiminen pois olisi erittäin tärkeää pelin viihdyttävyyden ja vauhdikkuuden kannalta. NBA:ssa monet ovat sitä mieltä, että hand checkking -säännön tiukentaminen n. 10 vuotta sitten on johtanut siihen että esim. Stephen Curryn kaltainen pelaaja voi olla supertähti.

Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Jordan tekisi nykyisellä hand checking -linjalla 50 pinnan kausikeskiarvoja. :)

Michael Jordan: Could He Really Score 50 with the Hand-Check Rule in Place?

http://bleacherreport.com/articles/833257-michael-jordan-could-he-really-score-50-with-the-hand-check-rules-in-place

Alla vielä Fiban opetusvideo hand checkingin puhaltamiseen. Monet vastaavat tilanteet jäisivät korisliigassa puhaltamatta.

www.youtube.com/watch?v=ZJDckPuSQ5c
 
Viestejä
1 600
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Olipa hyvä opetusvideo. Rannikkoa rikotaan paljon tuolla tavalla ja vihellyksiä ei kuulu. Niko Mattila on varmaankin pahin tuolla tavalla puolustaja. Voisiko joku laittaan tuon tuomaripäällikölle.
 
Viestejä
492
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

veikko1 sanoi:
Olipa hyvä opetusvideo. Rannikkoa rikotaan paljon tuolla tavalla ja vihellyksiä ei kuulu. Niko Mattila on varmaankin pahin tuolla tavalla puolustaja. Voisiko joku laittaan tuon tuomaripäällikölle.
kuten usein todettu mattilalle voisi viheltää virheen melkein joka tilanteessa....
 

42

Viestejä
3 376
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

shaqtin a fool sanoi:
Jos vertaa korisliigaa vaikkapa nba:han

Mut jos nyt ei kuitenkaan verrata korisliigaa NBA:han vaan pikemminkin muihin Euroopan sarjoihin?

Alla vielä Fiban opetusvideo hand checkingin puhaltamiseen. Monet vastaavat tilanteet jäisivät korisliigassa puhaltamatta.

Näytti olevan 2012 materiaalia? Tuorein taitaa tällä hetkellä olla ainakin 2 vuotta tuoreempi ja silloinkin kolmisen vuotta vanha. Tietämättä mikä on tämän hetken linjaus voin hyvin kuvitella, että viidessä vuodessa jotain on muuttunut.

Mutta sinällään olen samaa mieltä siitä, että merkitsevä handcheck tulisi tarkemmin ottaa pois. Kun pakki ottaa hyökkääjältä lähdössä vauhdin pois tai pakottaa pallollisen muualle kuin tämä haluaa mennä. Valitettavan usein tuo vaan näkemissäni otteluissa on johtanut "anna pelata" tyylisiin kommentteihin.
 
Viestejä
2 336
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Olen usein ajatellut, että tuomareita haukutaan hiukan turhan rankasti ja vähän kepein perustein, kun nyt ovat amatöörejä ja kaikkea. Videon nähtyäni en ole enää varma, pitääkö aiempi arvioni tai sen perustelu paikkaansa. ;D
 
Viestejä
702
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Periaatteessa selvä asia ja on helppo tsekata videolta. Pelitilanteessa ei ehkä aina niin selvä?

Oli tuossa mielestäni pari vahän kyseenalaista kohtaa. Jos käsi on edessä olkavarren mitan (rajaamassa sitä sylinteriä?), niin kenen on virhe, jos hyökkääjä lähtee ajamaan tätä kättä vasten? Videon mukaan puolustajan. Tai jos käsi on kropan ja vastustajan välissä, kun sattuu vartalo-kontakti (ei tartu tms.), onko se silloin hand checking?
 
Viestejä
1 046
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

Miten dumaret ovat onnistuneet pleijareissa. Itse olen nähnyt livenä kolme peliä ja niissä ovat olleet varsin hyvin pelin päällä. Nokialla tämän päivän peli ainakin TVn kautta katsottuna oli aivan erinomainen suoitus kiivaassa pelissä. Perjantai tulee olemaan tässäkin mielessä kova kierros kun pelit on samaan aikaan, ja joissakin pareissa alkaa tunteita varmasti syntyä
 
Viestejä
676
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

leka sanoi:
Miten dumaret ovat onnistuneet pleijareissa. Itse olen nähnyt livenä kolme peliä ja niissä ovat olleet varsin hyvin pelin päällä. Nokialla tämän päivän peli ainakin TVn kautta katsottuna oli aivan erinomainen suoitus kiivaassa pelissä. Perjantai tulee olemaan tässäkin mielessä kova kierros kun pelit on samaan aikaan, ja joissakin pareissa alkaa tunteita varmasti syntyä
Katajan kotipeli oli täydellinen epäonnistuminen, mutta siinä voi enemmän syyttää nimeäjää, kuin tuomareita. Osalla tuomareista ei vain yksinkertaisesti patit riitä enää tässä vaiheessa kautta. Eilen Nokialla saatiin Eskola piilotettua aika hyvin, ei tehnyt kuin pari mokaa sivurajoissa ja yhden käsittämättömän virhevihellyksen toiselta puolelta kenttää, kun peli pyöri Mäntylän vieressä. Muuten onneksi kaksi kokenutta (ja hyvää) hoiti homman hyvin. Perjantai on tosiaan jännityksen päivä, kun on selvää, että hyviä tuomareita ei joka paikkaan riitä. Varsinaisia vaaran paikkoja ovat Joensuu ja Kauhajoki. Ensimmäinen sen vuoksi, että jos lähdetään ekan kierroksen tyyliselle kovalle rappauslinjalle, niin tuomarien pitäisi olla alusta lähtien hereillä. Jälkimmäisessä on suuri vaara, että muutamalla hermoheikolla pelaajalla pettää kupoli riippuen tietysti siitä, mihin suuntaan peli menee.
 
Viestejä
6 498
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

RBP(ex) sanoi:
Eilen Nokialla saatiin Eskola piilotettua aika hyvin, ei tehnyt kuin pari mokaa sivurajoissa ja yhden käsittämättömän virhevihellyksen toiselta puolelta kenttää

Komppaan tätä. Eilen oli ehdottomasti Eskolan paras esiintyminen Nokialla tällä kaudella.
 
Viestejä
89
Vs: Tuomarointia? Tupelointia??

https://mobile.twitter.com/BCNokia/status/850378049946349571/video/1

Siinä linkki kunnon tuomaroinnista
Bradleyn potku maassa makaavaan Barrettiin ja jonka seurauksena vain Barrett ulos pelistä!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös