Koripallo.com

Naisten divari 2021-2022

Viestejä
12
NAISTEN 1-divisioonan “Power Ranking 2021-2022” nro5. Joulutaukolauluranking (Ranking tehty 26.12.2021)

1.Bc Nokia(11-0)WWWWWRanking-raadin lähes uhkarohkea ennustus Nokian tappiottomasta syksystä osui oikeaan ja joukkue lähti riemusta kiljuen joulutauolle. Syksy on puristanut kuitenkin sen verran Coach Kucevicista mehuja irti, että hän nappasi riemusta kiljuen itsellensä liiton tarjoaman viikon lisäloman (lisätiedot edellisissä viesteissä). Näätäpaidat olivat juuri niin vakuuttavia kuin ennen kauden alkua oli sopivaa odottaa ja mikäli muut joukkueet eivät saa täysiä rostereita jalkeilleen, on hankala tätä pumppua kaataa. Kestääkö joukkueen pelillinen etumatka keväällä maalisuoralle saakka vai tuleeko vahinkoja jo ennen tätä? Vilpittömät onnittelut Nokialle syksyn dominoinnista!
2.Torpan Pojat II(11-1)WWWWWToPo kävi kairaamassa ensin Jyväskylässä huonolla heittopelillä selkeän voiton paikallisesta akatemiasta ja antoi sen jälkeen turkulaisille viimeisen lumipesun ennen joulutaukoa. Koko nippu suorittaa suurimpaan osaan joukkueista verrattuna askeleen kaksi edellä oikeastaan kaikilla osa-alueilla ja kykenee rutiinilla kairaamaan otteluista selkeitä voittoja. Löytyykö koneesta sitten tarvittavaa playoff-kiimaa, kun aletaan otatuttaa oikein tosissaan? Vaikea sanoa, mutta helppoa ei tämän rytmiryhmän kanssa tule, kun mm. peukalo-vaivainen Tuukkanen lyödään vielä tuohon ryhmään sekaan. Joukkueen 7 runkopelaajaa yltää kaksinumeroisiin pistekeskiarvoihin, jolloin tarvitsee keksiä jotain muuta kuin box-and-one. Sarjan alimittaisimmalle neloselle, N. Lakaniemelle, tsemppiterveiset. Ehkä vielä keväällä omalla pelipaikalla.
3.HNMKY(9-2)WWWWWPikkujoulupelin jälkeisessä hurmostilassa HOS-ryhmä nakutteli helpon winstin ensin Hongasta ja sen jälkeen joensuulainen lahjapaketti avautui aikamoisella tuhovoimalla, kun rakoa jäi vaatimattomat 62 pinnaa. Syytä hurjalle loppusyksyn vireelle voi etsiä monesta asiasta, mutta luultavimmin se löytyy valmennusjohdon viikottaisesta rentoutushetkestä paikallisessa "olohuoneessa", jossa on tarjolla niin Keravan cappuccinoa kuin betonivettä. Kaikessa hiljaisuudessa Linda Hemmann on nakutellut keskimäärin 20minuutin peliajalla tilastorivin 12,9p/8,0lev/2,1s/1,0r/0,9t per peli. Tehokkuuslukema noilla minuuteilla on joukkueen toisiksi paras, mikä on kova suoritus, kun ympärillä pyörii mm. V/Wilmat Tuomi ja Kesänen. Valmennukselle ranking-raati toivoo joululahjaksi hotelli-kylpylä lahjakorttia vaikkapa Keski-Suomen kauniisiin maisemiin.
4.Pyrintö Akatemia(9-3)LWLWWValmentajavelho A. Nikkilä on loihtinut Tampereen paikallisylpeyden kehitysjoukkueen sellaiseen liitoon, että joukkue löytyy kausiennakoihin nähden todella korkealta! Erityisesti puolustuspää on hiottu sellaiseen minttiin, että niin vastustajat kuin välillä omatkin ovat "sovituista" säännöistä sen verran ulapalla, että scoutingtyö on tätä joukkuetta kohtaan käytännössä turhaa. Puhuttaret jättivät tosin scoutingin lisäksi myös yrittämisen pois ja taululla komeili aikamoisen tamperelaisen koripallohyväilyn lukemat, +68. Ranking-raati tekee ensimmäisen ennustuksen keväälle ja veikkaa, että Pyrintö tulee häviämään kevätkierroksella vähintään 5 ottelua. Ihan pelkät perusasiat ja yksilöiden onnistumiset eivät tule kantamaan enää keväällä.
5.Jyväskylä Basketball Academy(7-4)WLWLWEnsin jatkokurssin koripallon perusasioiden riittävän laadukkaaseen tekemiseen tarjosi Torpan Poikien koulutusryhmä ja jälleen hyvän koulutusviikonlopun jälkeen joukkue haki vieraspisteet aina yhtä villistä Suomen Floridasta, Herttoniemestä (ranking-ryhmä aikoo ajaa tämän termin väkisin läpi ihmisten puhekieleen). Matkaa sarjan kärkeen on vielä reilusti, mutta viisikko kykenee jo kamppailemaan ketä vastaan tahansa. 2-3 pelaajan selkeä tason nosto vielä tuohon ja top 3 sijoitus alkaa olla näköpiirissä. Ranking-raati jää odottamaan keväälle tarkempia tietoja Renkomäen pizza-buffan sisällöstä, koska tämä jaksetaan mainita kerta toisensa jälkeen kaikissa vieraspelipäivityksissä. Tai lähinnä tietoa KUULUUKO ANANAS PIZZAAN? Titta Lepistöstä on kyllä tässä vaiheessa käytettävä klassinen sanonta, jota hänkin käyttänee maitopurkkia avattaessa, "Parasta ennen 18.10.2020, helwetin hyvä sen jälkeenkin".
6.Kataja Basket(6-4)WWWWLJos voittaa ensin pelin 32 pinnaa niin oletettavaa olisi, että seuraavan pelin jälkeen koriero näistä kahdesta koitoksesta olisi plussalla. Vaan nyt se jäikin vaivaiset 30 pinnaa pakkaselle. Tai kuten eräs tuomari tänä syksynä asian laittoi "I know this looks terrible from the video". Tähän saattoi vaikuttaa 6,5 pelaajan rosteri, joka saapui ottamaan virkistävän kristillisen lumipesun pääkaupunkiin. Kataja on ollut sarjan selkeänä aikuisjoukkueena mukava piristys ja kaapinut komean kasan voittoja tähän mennessä. Raati haluaa kuitenkin korostaa, että tämän joulutuvan lattia ja katto ovat lähimpänä toisiaan. Erityisesti Fanni Kantosen poissaolot ovat olleet paha lovi joukkueelle ja Joulupukilta onkin toivottu tervettä kevättä koko joukkueelle.
7.Hyvinkään Ponteva(5-6)WLWLL Martin teurastuskeskuksen kahden viimeisen kotipelin koriero on HyPon kohdalta vaatimaton -98. Toivon sydämestäni, ettei paikallisten joulumieli ole mennyt tästä tai lämminhenkisestä heittokellokritiikistä pilalle vaan kauden parhaan yleisökeksiarvon omaava joukkue saa vannoutuneet faninsa palaamaan katsomoon myös ensi vuoden puolella (jahka nämä perk.... rajoitukset saadaan pois), koska sen he ovat omilla pelisuorituksillaan ansainneet. Ja coach Niskanen on ansainnut syksyn valmennustyöllään ikuisen VIP-lipun paikalliseen Baana pubiin sekä ohituskortin ravintelin karaoke-jonoon. Sarjan tehoykkösen, A. Mujusen johdolla hyvinkääläiset tulevat vielä parantamaan entisestään ja kääntänevät keväällä rekordin positiiviseksi!
8.Helmi Capitals(5-6)LLLWWCAPS LOCK PÄÄLLE SILLÄ CAPS ON VOITTOPUTKESSA! Ensin aikamoinen pihtisynnytys Nunnavuoressa ja sen jälkeen varma suoritus Honkaa vastaan. Divarin omat tytöt ovat saaneet vahvasti vastuuta ja vaikka kokoonpanolistan kärkihevoset ovatkin puuttuneet, niin peliajan ansaitsevat pelaajat ovat vihdoin saaneet voittotilin kunnolla auki. Ei ole herkullista valmentajalle, kun pelikokoonpano voi olla mitä tahansa ja yhden koppijuttelun aikana pitäisi saada pelaajat samalle sivulle. Kyseessä on kuitenkin divarin uinuva jätti, joka voi keväällä viedä sopivalla kokoonpanolla vaikka koko pas**n.
9.Tapiolan Honka(4-8)LLWLL Helsinkiläiset antoivat joulun alla hellät oppitunnit parketilla, joiden myötä nuoret espoolaiset saivat lähteä joulutauolle aika odotetussa. Caps-ottelussa A. Rauhansalo väläytteli osaamistaan ja häntä säesti vahvasti sarjan liikkuvimpiin skriinaajiin kuuluuva Kelly-Angela Käärsön. Matka pudotuspelijoukkueeksi ei sarjapisteissä sinällään ole pitkä, mutta kentällä tuota eroa on hiukan liikaa kurottavaksi. Tärkeä ponnahduslauta tämä on isossa kuvassa Hongan organisaatiossa.
10.Pantterit(2-9)WLLLLSyksyn päätöksessä joukkue ylitti viime hetkillä maagisen 60 tehdyn pisteen rajan, mutta se ei riittänyt voittoon silläkään kertaa. Ranking-raati on kuitenkin vakuuttunut jo nähdyistä kehitysaskelista ja mikälisikäli joku rosterin pelaajista Anttilan ja Moskarin ulkopuolelta alkaa tehdä yli 10 pinnaa peleissä, niin voittoja kertynee keväällä ainakin 4 kappaletta. Kotietu joukkueella on valtava, kun vaihtopenkkeinä toimii vanhat kunnon koulun jumppapenkit ja tottumattomat vastustajat joutuvat istumaan syväkyykyssä.
11.Espoo Basket Team II(1-9)LLWLLEspoolaiset kävivät pyörähtämässä Joensuussa ja siitä matkasta ei tulla kirjoittamaan Päätalon Iijoki-sarjan kaltasita klassikkoa. Tai no ehkä yhtä pitkäveteinen tarina kyllä. Taistelu sarjapaikasta tulee olemaan EBT:n TuRi:n ja Puhuttarien välillä vielä kylmäävä näytös, jossa yksi flunssa voi maksaa todella paljon. EBT:n toivo lepää siinä, että Nätti Poika jatkaa ainakin kotiotteluissa penkillä oloa ja Coach Rönkä saa joulukuun jälkeen poltettua ne joulu, hakamussutelu, paidat tuhkaksi. Ja ottaa myös sen tonttulakin pois päästään. Muuten niin fiksun oloinen mies...
12.Turun Riento(1-8)LLLLL Turun päässä on ennen kauden alkua ollut joukkueen ulkopuolella aikamoiset odotukset tämän joukkueen realistisesta suorituskyvystä. Kukaan muu divarissa aktiivisesti toimiva tekijä ei tältä rosterilta odottanut yhtään tämän enempää ainakaan ja se, että joukkue kilpaili syksyn aikana esim. niin Katajaa kuin Helmeä vastaan aidosti voitosta on hatunnoston arvoinen suoritus niin pelaajilta kuin valmennukselta. Kuten kaikki urheiluihmiset tietävät, matka viiden pisteen tappiosta viiden pisteen voittoon on hemmetin pitkä, mutta ainakin penkiltä löytyy iso kasa osaamista, jolla tälläkin nipulla voidaan koripallo-ottelusta tehdä vastustajalle vaikea. Tsemppiä pelaajille ja valmentajille Turkuun, toivottavasti paikalliset koripalloihmiset puhaltavat yhteen hiileen!
13.Puhuttaret(0-9)LLLLLLainaan toistamiseen erästä koripallotuomaria "i know this looks terrible from the video, im sorry". Parempaa vuotta 2022 Vantaalle!
 
Viestejä
1 168
Naisten divarissa saatiin vuoden ekat pelit palloiltua. Muutama sananen niistä:

* Kokemus oli valttia. Joukkueiden parhaita pistenaisia olivat mm Titta Lepistö, Lotta Aaltonen ja Essi Lyytikäinen. Vain yhden joukkueen paras pistenikkari oli 2000-luvulla syntynyt.
* Sakkorajan väärälle puolelle jouduttiin parissakin pelissä. Kataja ja Namika tahkosivat vajaalukuisina.
* Urheilullisessa mielessä ei nähty ihan parasta. Pelien taso oli sen verran alavireistä, ettei niitä viitsi ruotia enempää. Odotellaan parempia aikoja.
 
Viestejä
103
Puheenavaajan viimeinen kohta oli aika täydellinen kuvaus eilisestä. Moni joukkue tosi repaleisella kokoonpanolla liikenteessä ja ilmesesti joulutauolla on muistettu myös levätä, ainakin jos pelillisten suoritusten laatuarvion taustoja vähän perkailee. Onneksi kevät on toivoa täynnä.

JBA-Nokia pelistä sen verran, että vierailijat painoivat kaksi ensimmäistä erää omaa otteluaan ja kotijoukkue saapui joulutauolta heti kolmannen erän alkuun. Viimeinen erä täysin kosmetiikkaa viisikkojen ollessa hyvinkin sekalaisia.
 
Viestejä
104
Hieman erikoiseen ajankohtaan ajoitettu kierros heti vuoden ensimmäiselle viikonlopulle näkyi väistämättä kaikkien tekemisessä. Urheilullisesta näkökulmasta katsottuna ajankohta on pelaajia epäkunnioittava - pieni tauko tulisi jokaiselle tarpeen, mutta sarjapelien jatkaminen heti vuodenvaihteen jälkeen ei aja kenenkään etua. Terveydellisestä näkökulmasta katsottuna ajoitus oli myös huonoin mahdollinen, mutta nythän siihen näyttäisi tulevan muutos. Nämä kaksi asiaa yhdistäen ei voi kuin ihmetellä miksi vuodenvaihteen pelit ylipäätään pelattiin.

Capitalsin pelistä on pakko sanoa sen verran, että niukasta kokoonpanosta, joulutauosta ja matkarasituksista huolimatta joukkue pelasi todella kypsän ottelun (Kataja - Capitals 43 - 54). HBA:n "avut" loistivat jälleen poissaolollaan ja kolmatta kertaa perätysten puhtaasti omalla kokoonpanolla voittoputki venyi kolmen ottelun mittaiseksi. Mielenkiintoinen asetelma tulevia koitoksia ajatellen!
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
26
Keskeytetäänköhän divari nyt korisliigan tapaan? Jos ei, niin mikä ero lienee viruksen leviämisessä liigan ja divarin välillä?
 
Viestejä
1 008
Hieman erikoiseen ajankohtaan ajoitettu kierros heti vuoden ensimmäiselle viikonlopulle näkyi väistämättä kaikkien tekemisessä. Urheilullisesta näkökulmasta katsottuna ajankohta on pelaajia epäkunnioittava - pieni tauko tulisi jokaiselle tarpeen, mutta sarjapelien jatkaminen heti vuodenvaihteen jälkeen ei aja kenenkään etua. Terveydellisestä näkökulmasta katsottuna ajoitus oli myös huonoin mahdollinen, mutta nythän siihen näyttäisi tulevan muutos. Nämä kaksi asiaa yhdistäen ei voi kuin ihmetellä miksi vuodenvaihteen pelit ylipäätään pelattiin.

Capitalsin pelistä on pakko sanoa sen verran, että niukasta kokoonpanosta, joulutauosta ja matkarasituksista huolimatta joukkue pelasi todella kypsän ottelun (Kataja - Capitals 43 - 54). HBA:n "avut" loistivat jälleen poissaolollaan ja kolmatta kertaa perätysten puhtaasti omalla kokoonpanolla voittoputki venyi kolmen ottelun mittaiseksi. Mielenkiintoinen asetelma tulevia koitoksia ajatellen!
Tuohan on vaan hyvä juttu jos/kun pärjäävät "omillaan". Toivottavasti eivät tee topoja, niin kuin ei mikään muukaan seura
 
Viestejä
12
NAISTEN 1-divisioonan “Power Ranking 2021-2022” nro6. OmnikronRanking (Ranking tehty ennen 16.1.2022 pelattavaa kierrosta.)

1.Bc Nokia(13-0)WWWWWNokia on jatkanut siitä mihin vuonna 2021 jäivät. Raivokkaita yliajoja niin Jyväskylässä kuin eritoten Turussa. Ajankohtaisena hassuttelu vertauksena voisi todeta, että Nokia on kuin Omnikron-virus. Riehuu tällä hetkellä voimalla, mutta koko valtakunta yrittää löytää keinot, että kevään lopussa tämä pandemia on enää muisto vain. Nokiasta sanottava kuitenkin viime kauteen verrattuna, että joukkueella on erittäin vahva avausviisikko, mutta penkiltä ei tällä hetkellä tule samanlaista tulitukea kuin edellisellä kaudella. Toisaalta avausviisikko voittaa omat kamppailunsa niin selkeästi tällä hetkellä, ettei ole oikeastaan väliä ketä penkiltä tulee. Kevät on kuitenkin pitkä ja yksikin loukkaantuminen avainpelaajalle kääntäisi kelkkaa isosti.
2.Torpan Pojat II(11-1)WWWWWEi pelejä sitten viime rankingin. Huhujen mukaan L. Tuukkanen on back ja jos divarin kärkipelaajat pärjäävät mukavasti suomen cupin välierässä niin vaarallinen joukkue on keväällä tiedossa. Ranking-raadin meteorologia-osasto antaa munkkalaisen tsunami-varoituksen. MYRSKYVAROITUS ANNETTU!
3.HNMKY(11-2)WWWWW8 voiton putkessa ratsastaa divarikoriksen aallonharjalla Teijo Sandvikin kapellimestaroima HOS-ryhmä. Vuoden vaihteen jälkeiset tasomittarit eivät toki ole olleet sarjan kärkipäästä, mutta nekin ottelut pitää hoitaa. Ja näissä tilanteissa aikuisikään kasvaneista pelaajista on yleensä hyötyä. Vai mitä sanotte tupla-tuplakone Lotta Aaltosen suorituksista? Varsinkin EBT II vastaan esitetty 30/19 suoraan joulukinkkutauolta kertoo mikä merkitys rutiinilla on näissä hommissa.
4.Pyrintö Akatemia(10-3)WLWWWPyrintöläisten kehitysryhmä kävi näyttämässä akatemiaderbyssä Jyväskylässä, että ilman takamiehiä ja heittäjiä voi voittaa ottelun ihan helposti, jos ottaa jokaisen levypallon. Joukkue ei edelleenkään tee kentällä ihmeitä, mutta kaivavat oikeat keinot voittoon kerta toisensa jälkeen. Sarjasijoitus on tällä hetkellä todella korkea, mutta playoff-sarjassa yksilötalentti voi jäädä hiukan liian kapeaksi, kun peluutus tiivistetään kaikkien joukkueiden osalta äärimmilleen.
5.Jyväskylä Basketball Academy(7-6)WLWLLPirkanmaan joukkueet antoivat herätyksen kevääseen, kun ensin Nokialaiset järjestelivät taululle ottelun puoliaikaan mennessä sellaisen eron, ettei kotijoukkueen sormet ja varpaat enää riittäneet laskemaan eroa. Sen jälkeen Pyrinnön akatemia joukkue, joka tuntuu korinteon puolesta olevan jonkin sortin kryptoniitti jyväskyläläisille, kävi poimimassa jokaisen irtopallon Viitaniemestä ja vei siinä samalla myös sarjapisteet sekä valmennuksen yöunet. Kysymys kuuluu, kuka alkaa tehdä Titta Lepistön kanssa joukkueelle pisteitä? Jännitys tiivistyy vähitellen…
6.Kataja Basket(6-5)WWWLLKaikki ei ole kunnossa, koska rosteri käy tällä hetkellä todella ohuella. Seitsemän pelaajan kokoonpano kostautuu pitkällä aikavälillä väkisin ja raadin väki toivoo, että joensuulaiset saavat kaivettua kaikki pelaajat sairastuvalta mahdollisimman nopeasti pelaavaan kuntoon. Ennustaminen Pantterit-pelin suhteen on täysin mahdotonta, koska kokoonpanosta ei ole mitään hajua, mutta helppoa reissua Suomen Floridaan ei ole tulossa.
7.Helmi Capitals(6-6)WLWWWHelmi on siirtynyt peluutuksessa vahvemmin “omat tytöt” henkiseen toimintaan ja kas, joukkue liitää kolmen ottelun voittoputkessa. Viimeisimpänä Helmen myötätuuli liidon koki Kataja, kun miedoista korinteko-ongelmista huolimatta malmin gangsterit repivät sarjapisteet susirajalta. Pakkipää alkaa kuitenkin olla sellaisella tasolla, että jokaisessa ottelussa sarjapisteiden saavuttaminen on tavoiteltavissa. Syksyn vaikeuksien jälkeen mielenkiintoinen seurattava keväälle.
8.Hyvinkään Ponteva(5-6)WLWLLEi teurastuksia Martin hallilla sitten viime rankingin. Onneksi. Seuraavaksi vastaan ärsytetty JBA. Toivottavasti joukkue on päässyt korona-kikkailujen jälkeen harjoittelemaan.
9.Tapiolan Honka(5-8)WWLLWHonka yritti kaikein keinoin lohduttaa Pantteri-laumaa Tapiolan illassa, mutta siitä huolimatta joukkue niisti sarjapisteet Floridalaisilta ja roikkuvat edelleen playoff-taistossa mukana. Alfa-pelaajaa joukkueeseen edelleen etsitään, sillä pinnat kertyivät niin, että kuusi pelaaja kampesi kaksinumeroisille, mutta kukaan ei yli 13 pinnan päässyt. Avoin ilmoitus siis etelä-suomeen, etsitään vi***maisella korintekoluonteella varustettua naispeluria.
10.Pantterit(2-10)LLLLLNyt oli voitto lähellä. Voi juku oli voitto lähellä. Siis juuri tuon lähemmäksi koritelinettä ei voi päästä voittokoria yrittämään, mutta matka häviävästä joukkueesta voittavaksi on juurikin noin pitkä. Tästä katkerasta vuoden aloituksesta huolimatta olen vakuuttunut, että joukkue tulee ottamaan kovia W-merkkisiä suorituksia kevään aikana useammankin. Hyvä mahdollisuus ensimmäiseen yllätykseen on heti tänä sunnuntaina.
11.Espoo Basket Team II(1-11)WLLLLSarjan kovakuntoisimman Lotta Aaltosen kyydissä ei ihan riittänyt tsemppis. Pelaajistossa on ilmeisesti loukkaantumisia, koska koko ajan joudutaan pelaamaan kohtuullisen ohuella rosterilla. No vastuuta tulee, mutta ei tässä nyt paraatia olla Espoonlahden shitholen edessä järjestämässä. Jos jotain positiivista niin Coach Röngän joulupaidat ovat löytäneet jälleen oikean paikkansa seuraavaksi 11 kuukaudeksi.
12.Turun Riento(1-11)LLLLLNokialainen muilutushieronta saa veren kiertämään varmasti myös turkulaisissa raajoissa, sen verran tyly oli Näädättärien vierailu Nunniksella. Seuraava yritys on Tampereella, mutta eihän tämä nyt helpolta näytä millään tavalla. Joukkuetta kannattaa kuitenkin seurata siitä syystä, että millaisilla taktisilla malleilla yritetään paikata rosterin yksilötaidon puutetta.
13.Puhuttaret(0-10)LLLLLOsallistuivat ottelutapahtumaan HNMKY:tä vastaan. Ei muuta raportoitavaa.
 
Viestejä
103
Lyhyet huomiot tämän päivän kierrokselta:
  • Pyrintö rullaili iisisti turhankin suurinumeroiseen voittoon, kun viimeinen jakso meni täysin ylijuoksuksi
  • Ilman Armi Anttilaa pelannut Pantterit oli todella rankalla tuuliajolla Katajan kanssa. Uskon edelleen, että Anttilan kanssa kamppailu olisi ollut Katajalle hyvin haastava sillä, hän tuo Panttereiden peliin juuri ne elementit, joista Kataja tänään pääsi rokottamaan.
  • JBA sai kaivattua tulitukea Lepistölle, kun Pinja Paananen nakutti 15 pinnaa ja Sara-Sofia Mikkonen pääsi myös lähelle 20 pojoa. HyPo kaatui saappaat jalassa, mutta kehityskäyrä joukkueella on edelleen oikeassa suunnassa.
  • ToPo täräytti sellaisen kuuden pelaajan rosterin jalkeille, ettei EBT:llä ollut mitään jakoa. Laura Tuukkasen paluu erittäin tärkeä divarin rosterin kannalta.
  • Yksi vahva erä riitti Nokialaisille tänään. Honka on siitä ikävä joukkue, että jaksavat kyllä juosta ja nyt sillä pysyi mukavasti pelissä mukana.
 
Viestejä
405
Pyrintö rullaili iisisti turhankin suurinumeroiseen voittoon, kun viimeinen jakso meni täysin ylijuoksuksi

Pyrintö-Riento
Puoiajalla tilanne oli 44-23.
Ja ottelun lopussa 90-49.
Ylijuoksu tapahtui siis jo heti alusta lähtien.
Katsoin kaksi ekaa jaksoa - kolmannella ja neljännellä jaksolla on ilmeisesti sitten vaan pelailtu.

Vaikea on voittaa jos puolustusta ei saada mitenkään toimimaan.
Ja pisteitäkin on vaikea tehdä riittävästi, jos ei saada yhtään helppoja koreja hyvän puolustamisen seurauksena.

Sinänsä kummallista, että tuota puolustusta ei saada kuntoon - pelaajan on vaikea yhtäkkiä ruveta pistelingoksi, mutta puolustamisessa pystyy parantamaan paljon pelkästään sillä että tehdään yhdessä oikeita asioita kunnolla.

Joukkueella on vähiten riistoja ja eniten menetyksiä koko sarjassa.
Siitä on hyvä parantaa.
 
Viestejä
1 168
Hiljaista on ollut divarissa ja divarikeskustelussa. Itselläkin tekee tiukkaa pelien seuraamisen kanssa, etenkin kun on osa matseista on ollut hyvin epätasaisia.

Sarjan eteneminen alkaa pikku hiljaa jännittää. Pelattujen otteluiden määrä vaihtelee 10 ja 15 välillä. Runkosarjassa pitäisi pelata 24 kierrosta ja siihen pleijarit päälle. Kun vähiten otteluita pelanneiden joukossa on sellaisia joukkueita, joiden pelaajatilanne on ollut niukka, voidaan kohta ryhtyä arvuuttelemaan miten sarja viedään maaliin.

Muutama sana myös itse otteluista:
  • Nokia on julmetun vakuuttava, todella vahvaa suorittamista pelin eri osa-alueilla. Kataja sahattiin palasiksi sunnuntaina. Ellen Järvinen on ottanut kunniakkaita askeleita eteenpäin ja lunastaa niitä odotuksia joita häneen joskus nuorena kohdistettiin. Tähän saakka nähdyn perusteella Järvinen pitää sarjan parhaan pelaajan viittaa harteillaan. Ansaitsisikohan Nokia näillä peliesityksillä sarjanousun? Pyrinnön jumittuminen naisten liigan pohjalle pelottaa ihan jonkin verran. Nähdäänkö kohta tamperelaisten sisäisiä pelaajasiirtoja divarijoukkueeseen?
  • EBT II otti viikonloppuna tärkeän voiton Panttereista. Panttereiden varamiehinen kokoonpano jäi harmittamaan itseä, tämä olisi ollut niitä pelejä jossa Moskaria ja Anttilaa olisi kaivattu. Essi Lyytikäisen roolia espoolaisten kantavana voimana on pakko diggailla.
  • Jonkunlaista kehun tynkää on heitettävä myös Hyvinkäälle. Ponteva hoitelee sarjan häntäpään jengit rutiininomaisesti. Kun viimeksi kaatui Riento, on HyPolla jo kuusi voittoa kasassa. Taso ei riitä millään kärkijengejä vastaan, mutta pitkin kautta on nähty mukavaa divaripalloa. Heinolalaistaustainen Verna Savioja on yksi kauden mielenkiintoisimpia uusia nimiä naisten divarissa.
 
Viestejä
1 168
Eilen tuli katseltua Helmen ja Namikan peli. Tasaisen matsin päätteeksi Helmi otti seitsemän pisteen voiton 78-71. Kokoonpanoissa oli korona-ajan vaillinaisuutta, Helmellä ei liigaporukkaa näkynyt, Namikalla pois Vilma Kesänen ja Lotta Aaltonen. Ottelu venyi pitkänpuoleiseksi, sillä tuomarilinja oli tarkka, ei kuitenkaan kumpaakaan suosiva.

Voittajajoukkueen pistetykkeinä huseerasivat tutut Essia Hurme ja Oona Koskelainen. Helmen voiton kannalta oli olennaisinta puolustuspään terävyys, jonka ansiosta namikalaisten pallollisen pelinteon heikkoudet saatiin esiin Kesäsen ja Aaltosen puuttuessa. Varsinkin Sohvi Parikka ja Essia Hurme tekivät mainiota työtä pakkipäässä, toki muiltakin löytyi oikeanlaista liikettä, sijoittumista ja asennetta.

Namikan pelissä oli hyviä palasia mutta pitkä pelitauko oli tuonut mukaan epävarmuutta ja hapuilua. Näillä kokoonpanoilla olisi voinut odottaa kolmiotiimin dominoivan korinalustaa mutta levypalloylivoimaa ei nähty odotetulla tavalla. Linda Hemmann ja Kaisa Lind latoivat mukavasti pinnoja taululle ja yksittäisiä onnistumisia nähtiin monelta. Tällä kaudella aikaisemminkin hankaluuksia tuonut hyökkäyspään diagonaalisyöttöjen käyttö jätti varmaankin mietittävää coach Sandvikille.
 
Viestejä
104
Korona se tosiaan on sekoittanut N1D pelejä monella tapaa. Kokoonpanot vaihtelee, pelejä siirretään ja treenien epäsäännöllisyys tekee kaikkien tekemisen vaikeaksi. Tulostaululla on nähty aivan liian isoja eroja (118-42, 49-103, 57-106) eikä tuollaiset pelit kehitä kumpaakaan osapuolta. Kaiken lisäksi ne vääristävät pelaajakohtaiset tilastot vertailukelvottomiksi.

Toisaalta kaikki ei ole koronalla selitettävissä eikä kyse ole vain hetkellisestä ilmiöstä. Kauden puolivälissä sarjataulukko on selkeästi kolmijakoinen. Ryhmä1, neljän kärki, on karkuteillä vakuuttavalla V/T suhteella, Ryhmä2, eli neljä seuraavaa, taistelee ~50/50 tahdilla ja Ryhmä3:ssa loput neljä tarpoo melko tuskaisessa suossa. Tarvitaan paljon urheilun suolaa ja karvasta kalkkia, että ryhmien välistä liikennettä nähtäisiin.

Jos tätä ryhmäjakoa vasten katsoo viime viikon pelit, niin "oli tylsä ja ennalta arvattava kierros". Tämä koska lähinnä eri ryhmien joukkueet kohtasivat toisiaan ja ainoan alemman ryhmän voiton ylemmästä ryhmästä tarjosi neljän V:n putkessa porskuttava Capitals (R2) voittamalla Namikan (R1) vaihtelevan pelin päätteeksi. Katajan (R2) kärsimä kotitappio oli tätä ryhmäjakoa ajatellen yllättävän räikeä Nokiaa (R1) vastaan. Peliä näkemättä sanoisin, että pienellä rosterilla (7) pelannut Kataja juostiin isolla rosterilla yli (tasaisesti peluutettu 12 pelaajaa). Ainut saman ryhmän kohtaaminen käytiin EBT:n (R3) ja Panttereiden (R3) välillä. Vaikka loppulukemat ei selittelyä kaipaa, niin tasaisuudesta kertoo se, että Pantterit johti peliä ekat 15min ja EBT loput 25.

Jäämme siis innolla odottamaan ryhmien sisäisiä vääntöjä ja ennen kaikkea toivotaan, että nähdään sitä urheilun parasta suolaa - taistelua, yllätyksiä ja tasonnostoja!

Hyvinkään Ponteva (R2) 118:42 Puhuttaret (R3)
Helmi Capitals (R2) 78:71 Helsingin NMKY (R1)
Kataja Basket (R2) 49:103 BC Nokia (R1)
Turun Riento (R3) 52:64 Hyvinkään Ponteva (R2)
Tapiolan Honka II (R3) 57:106 Pyrintö Akatemia (R1)
Espoo Basket Team II (R3) 83:62 Pantterit (R3)
Pantterit (R3) 55:80 Kataja Basket (R2)

Itse ehdin katsomaan vain Capitals - HNMKY ottelun ja tuollaisen vaihtelevan pelin voittaja olisi voinut olla kumpi tahansa. Ja vielä kun kyse oli paikallisväännöstä, niin ei voi kuin toivoa lisää tällaisia pelejä! Namikalta tosiaan puuttui pari syömähammasta ja toisaalta arvailujen varassa on miten Capitalsin valmennus tulee käyttämään HBA:n pelaajia jatkossa. Seuraava kohtaaminen voi siis olla samojen joukkueiden kesken kokoonpanojen suhteen täysin erilainen. Tämä tosin tapahtuu aikaisintaan playoffeissa.

Vaiherikkaasta ottelusta kertoo myös tilastot; johtoaseman muutoksia oli 12 ja tasatilanteita 8. Tästä matsista iso pino pyyhkeitä menee erotuomareille (Berts Birznieks, Predrag Grujic). Paikallistaistosta huolimatta ottelu oli siisti, mutta silti tuomarikaksikko vihelsi virheitä aivan poskettoman määrän (23+23). Itse inhoan niitä pelejä, joissa ei vihelletä ja peli edustaa enempi rugbya, mutta tämä on se toinen ääripää. Silloin, kun puhtaasti pelaamalla vihelletään jatkuvasti virheitä, niin tuomarit vievät hyvälaatuista koripalloa täysin väärään suuntaan. Lyhyesti sanottuna "koripallo on kontaktilaji, mutta taklaukset eivät ole sallittuja". Ei sen linjan vetäminen tuon vaikeampaa pitäisi olla.
 
Viestejä
104
Viikonlopun kolmen pelin minikierros ei sarjapisteiden valossa tuonut yllätyksiä. Ylemmän ryhmän Nokia, Topo ja Pyrintö ottivat omansa. Pyrintö käänsi ottelun vahvalla toisella puoliskolla karaten 20 pisteen voittoon. Sarjaykkönen Nokia puolestaan sääti grillin säästöliekille ja käytti ottelun heittoharjoitteluun: 38 kakkosta ja 43 kolmosta! :)

Kierroksen tasaisin ja samalla mielenkiintoisin peli nähtiin Topon ja Capitalsin välillä. Asetelmat toki piti olla melkolailla selvät jota myös alkuminuutit ennakoivat. Capitals kuitenkin pääsi peliin mukaan hieman takkuisen alun jälkeen ja puoliajalla piste-ero pienin mahdollinen. Ottelu eteni kohti jännittävää loppua ja sellainen toki saatiinkin. Capitalsin osalta se oli lähinnä täydellinen sulaminen niin kentällä kuin taktisella sektorilla.

Muutama nosto on pakko tehdä Capitalsin tekemisestä. HBA:n liiga- ja maajoukkuetähdillä höystetty Capitals konttasi läpi synkän marraskuun neljän ottelun tappioputken. Se kääntyi neljän ottelun voittoputkeksi, mutta monen yllätykseksi puhtaasti omalla miehistöllä. Tälle ei kuitenkaan annettu painoarvoa, kun valmennuskaksikko päätti palkita omat pelurinsa epäluottamuksella ottamalla avariin HBA:n pelaajia. Ja niinhän siinä kävi, että turpaan tuli.

Itselleni on tuntematon kansanviisaus, että voittava kokoonpano kannattaisi penkittää. Sen vähän minkä Ruudun kuvasta haukansilmäni selvän sai, niin Capitalsin omien pelureiden kehonkielestä näki, että pahin henkinen isku tuli omalta valmennuskaksikolta. Penkillä istui mykistyneen ja nöyryytetyn oloisia pelaajia. Tällaista on murheellista katsoa. Ja ymmärtäähän sen, penkillä ei naurata ketään.

Viikko sitten Capitals kaatoi Namikan ja kokoonpanosta päätellen sairastupa oli saatu tyhjennettyä (kokonaan?). Seuraava peli odottaa jo keskiviikkona (2.2) jossa vastaan asettuu sarjassa nollasarakkeessa majaileva Puhuttaret. Vesi kielellä ja pelonsekaisin tuntein odotan jo ottelun kokoonpanoja ja miten se näkyy kaikessa tekemisessä.

Ehkä vain kuvittelen ja lisään omaa mielenkiintoani asiaa kohtaan, mutta mielestäni Capitals näyttäytyy tällä hetkellä monella tavalla kahtia jakautuneelta joukkueelta. Tai joukkueelta, jossa on kaksi "sisäistä joukkuetta". Sinänsä huvittavaa, että joukkueen voittosarakkeesta voi päätellä missä pelissä Capitals on ollut liikkeellä omilla avuilla ja missä peleissä on laitettu kovat piippuun ja kentälle marssitettu apuvoimia.

Edellä mainituista syistä oman sohvan eteen kolmijalkaan ruuvattu kaukoputki tarkkailee tällä hetkellä tuota kahtia jakautunutta joukkuetta erityisellä mielenkiinnolla.
 
Viimeksi muokattu:

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 452
Kun puhutaan tunnistettavista 16-vuotiaista tyttöpelaajista, olisi hyvä pitää mielessä kommentoinnissa ja kritisoinnissa juuri se; siis että puhutaan 16-vuotiaista tyttöpelaajista.
 
Viestejä
1 008
Viikonlopun kolmen pelin minikierros ei sarjapisteiden valossa tuonut yllätyksiä. Ylemmän ryhmän Nokia, Topo ja Pyrintö ottivat omansa. Pyrintö käänsi ottelun vahvalla toisella puoliskolla karaten 20 pisteen voittoon. Sarjaykkönen Nokia puolestaan sääti grillin säästöliekille ja käytti ottelun heittoharjoitteluun: 38 kakkosta ja 43 kolmosta! :)

Kierroksen tasaisin ja samalla mielenkiintoisin peli nähtiin Topon ja Capitalsin välillä. Asetelmat toki piti olla melkolailla selvät jota myös alkuminuutit ennakoivat. Capitals kuitenkin pääsi peliin mukaan hieman takkuisen alun jälkeen ja puoliajalla piste-ero pienin mahdollinen. Ottelu eteni kohti jännittävää loppua ja sellainen toki saatiinkin. Capitalsin osalta se oli lähinnä täydellinen sulaminen niin kentällä kuin taktisella sektorilla.

Muutama nosto on pakko tehdä Capitalsin tekemisestä. HBA:n liiga- ja maajoukkuetähdillä höystetty Capitals konttasi läpi synkän marraskuun neljän ottelun tappioputken. Se kääntyi neljän ottelun voittoputkeksi, mutta monen yllätykseksi puhtaasti omalla miehistöllä. Tälle ei kuitenkaan annettu paskaakaan painoarvoa, kun valmennuskaksikko päätti palkita omat pelurinsa epäluottamuksella ottamalla avariin HBA:ssa edellisenä päivänä nollille jääneen kaksikon. Ja niinhän siinä kävi, että turpaan tuli. Yllättyneet käsi pystyyn!

Itselleni on tuntematon kansanviisaus, että voittava kokoonpano kannattaisi penkittää. Sen vähän minkä Ruudun kuvasta haukansilmäni selvän sai, niin Capitalsin omien pelureiden kehonkielestä näki, että pahin henkinen isku tuli omalta valmennuskaksikolta. Penkillä istui mykistyneen ja nöyryytetyn oloisia pelaajia. Tällaista on murheellista katsoa. Ja ymmärtäähän sen, penkillä ei naurata ketään.

Tilastot tunnetusti valehtelee enemmän kuin emävale. Pelillisten asioiden seuraaminen oli sitäkin murheellisempaa katsottavaa. Tilastojen valossa joku voisi toki sanoa, että toinen tähdistähän pelasi huippupelin, mutta pelin nähneet ja kaksikkoa seuranneet ja jotain pelistä ymmärtävät saattoivat nähdä sen kolikon toisen puolen. Sen, jolla on suurempi vaikutus ottelun voittoon. Ja tällä tarkoitan niitä koripallon perusasioita, joiden tulisi olla näissä peleissä kunnossa ja joilla autetaan oma joukkue voittoon omista tilastoista välittämättä.

Mitä siis tarkoitan? No sitä, että puolustaminen ei näytä kiinnostavan yhtään tai sitten taidot ei yksinkertaisesti riitä siihen. Puolustettaessa ohi mentiin molemmin puolin - huh, onneks niitä ei tilastoida! Oman pelaajan sulkeminen vaikuttaa tuntemattomalta käsitteeltä - mutta huh tähänkin, koska niitäkään ei heidän onneksi tilastoida! Ja niin kovin usein heidän pelaajansa kävivät noukkimassa hyökkäslevyt - ne Topo vei karusti 22-7! Levyt toki tilastoidaan, mutta onni heille, että kirjoihin ei jää merkintää kenen pelaaja sen kävi noukkimassa, joten mitäpä niistä. Eikä ne pelien kannalta oleelliset screenitkään osuneet - vaan eipä niitäkään tilastoida, joten mitäpä niistä(kään)?

Tilastoihin toki tuli monta näyttävää koria, mutta siitäkin on pakko nostaa esille parannettavan varaa. Hyvä pelaaja erottaa mahdolliset ja mahdottomat kujat vastustajan puolustuksessa ja osaa valita tilanteeseen oman joukkueen edun mukaisen ratkaisun. Nyt näytti siltä, että muita vaihtoehtoja ei nähty kuin kiskot korille, vaikka edessä oli läpäisemätön puolustus ja viivalla omat heittäjät valmiina. Ottelun herkkä pillilinja edesauttoi, että viivallekin päästiin seinään juoksemalla, mutta tiukemmalla linjalla moni ajo olisi vain törmännyt puolustukseen.

Enkä minä katsojana tiedä mitä fläppitaululle on tuhrittu, mutta en vain jaksa uskoa, että jos kentällä on kyseisen kaksikon lisäksi kaksi laadukasta takamiestä, että taktiikkana olisi siirtää pelinrakenteluvastuu kaksikon varaan. Käsittääkseni he ovat aivan toisen pelipaikan pelureita, mutta siellä he kuitenkin häärivät useaan otteeseen, valmentajan toiveiden mukaisesti tai niitä vastaan, mene ja tiedä.

Ja kun otetaan vielä huomioon, että kyseinen kaksikko sai runsaasti peliaikaa (2. ja 3. eniten), niin siihen nähden on käsittämätöntä, että peli oli niin tiukka, kuin se oli. Tästä oma hattuni nousee joukkueen runkopelaajille, jotka saivat pidettyä ottelun tasaisena.

Viikko sitten kaatui Namika ja kokoonpanosta päätellen sairastupa oli saatu tyhjennettyä (kokonaan?). Seuraava peli odottaa jo keskiviikkona (2.2) jossa vastaan asettuu sarjassa nollasarakkeessa majaileva Puhuttaret. Vesi kielellä ja pelonsekaisin tuntein odotan jo ottelun kokoonpanoja. Voiko Topo-ottelun ja tulevan Puhuttaret pelien kokoonpanojen viesti omille pelureille olla se, että "nyt tulee vastaan kärkijengi Topo ja heitä vastaan teillä ei olisi ollut mitään saumaa, joten otettiin sinne pari apuria selkäsaunan välttämiseksi, mutta keskiviikon sarjajumboa vastaan te ehkä selviätte keskenänne"? Vai otetaanko Puhuttaria vastaan lisäapuja sitäkin enemmän, että saadaan HBA avuillekin vihdoin voitto? Niin taikka näin, ihan heti en keksi julmempaa tapaa kohdella omia pelureita.

Capitals näyttäytyy tällä hetkellä omaan silmään monella tavalla kahtia jakautuneelta joukkueelta. Tai joukkueelta, jossa on kaksi "sisäistä joukkuetta". Korjatkaa, jos arvaukseni osuu väärään, mutta ilmeisesti omat pelaajat ja vierailevat HBA tähdet harjoittelevat kahdessa eri joukkueessa ja eri valmennuksessa. Tämä sekoilu ja kahden sisäisen joukkueen olemassaolo näkyy kentällä mm. keskenään pelaamisena, harhasyöttöinä, huonoina ajoituksina ja väkisin punkemisena.

Sinänsä huvittavaa, että joukkueen voittosarakkeesta voi päätellä missä pelissä Capitals on ollut liikkeellä omilla avuilla ja missä vierailevat tähdet ovat olleet hakemaan näyttäviä tilastoja uhraamalla samalla oman joukkueensa. Ei kun siis.. eiväthän he omaa joukkuetta tässä uhraa, vaan jonkun toisen joukkueen.

Edellä mainituista syistä oman sohvan eteen kolmijalkaan ruuvattu kaukoputki tarkkailee tällä hetkellä tuota kahtia jakautunutta joukkuetta erityisellä mielenkiinnolla.
Puhummeko nyt ihan eri pelaajista mutta jos tekee 24p - 11l - 6s (ja siis eniten noita kaikkia) ja ollen paras tehoissa, pisteissä, +/-:ssa niin kyllä kai nyt ihan kelpo peluri on. Ja hyvin on "kiskottu korille" noinkin monen pisteen edestä ja kun vastassa on vielä ollut Topon kaltainen joukkue.

Näyttäisi myös siltä että Caps pelaa nuoremmilla pelaajilla kuin vastustajansa, joten aaltoilua pelien välillä lienee enemmän kuin kokeneimmilla joukkueilla.

Sen myönnän että peluuttaminen Capsin ja HBA:n välillä voi olla haastavaa mutta sitähän pitäisi kysyä valmentajilta. Tosin suurin osaaminenhan on näppisten tällä puolella.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
104
Puhummeko nyt ihan eri pelaajista mutta jos tekee 24p - 11l - 6s (ja siis eniten noita kaikkia) ja ollen paras tehoissa, pisteissä, +/-:ssa niin kyllä kai nyt ihan kelpo peluri on. Ja hyvin on "kiskottu korille" noinkin monen pisteen edestä ja kun vastassa on vielä ollut Topon kaltainen joukkue.

Näyttäisi myös siltä että Caps pelaa nuoremmilla pelaajilla kuin vastustajansa, joten aaltoilua pelien välillä lienee enemmän kuin kokeneimmilla joukkueilla.

Sen myönnän että peluuttaminen Capsin ja HBA:n välillä voi olla haastavaa mutta sitähän pitäisi kysyä valmentajilta. Tosin suurin osaaminenhan on näppisten tällä puolella.

Ensinnäkin kiitos sinulle vastauksesta - keskustelupalsta on sellainen vain, kun itse kukin jaksaa tänne jotain kirjoittaa. Tarkoitukseni ei ollut loukata ketään, vaan herättää keskustelua ja kertoa miten asiat nähdään omasta kapeasta näkökulmasta. Jokainen meistä kuitenkin näkee asiat eri tavalla ja keskutelupalsta on mahdollisuus tuoda eri näkökulmat esiin.

Kirjoituksessani oli liiankin monta asiaa samalla kertaa. Olen seurannut N1D sarjan etenemistä alusta alkaen, mutta kierros kierrokselta mielenkiinto on enenevässä määrin kohdistunut Capitalsin tekemisiin. Omat ajatukseni ovat hautuneet tämän kauden pelejä katsoessa ja tuntuu, että sama kaava on toistunut jo monta kertaa, mutta kommenttini kohdistuivat tässä tapauksessa vain yhteen otteluun ja siinä pelanneisiin kahteen HBA pelaajaan. Tämä ei ollut tarkoitukseni, vaan enemmän oma trilleri ja saippuaooppera viettini heräsi joukkueen tekemisen kautta koko kauden osalta.

Itselleni on suuri mysteeri sivustakatsojana ja joukkueurheilun ystävänä ymmärtää miksi seura toimii kuten toimii. Tässä pari pointtia tuosta:

Miksi vakavasti itsensä ottava kilpajoukkue tekee yksisuuntaisen yhteistyösopimuksen toisen joukkueen kanssa? Tämä on urheilullisesti missä tahansa lajissa harvinainen ja omituinen järjestely. Kaksisuuntainen järjestely on puolestaan yleinen ja sillä on monta positiivista puolta, toki negatiivisiakin löytyy.

Nyt on toki helppo huudella, koska Capitalsin voittosarake lainapelureita käytettäessä on ollut niin murheellinen, mutta vaikka tilanne olisi toinen, niin silti kyseinen järjestely on kyseenalainen, etenkin pelaajien silmin. Näinkin herkässä lajissa tuollaiset asiat osuvat voimakkaasti sinne henkiselle puolelle ja herättää kysymyksiä. Eikö omia pelaajia arvosteta? Miksi harjoitellaan, jos ei pääse pelaamaan? Miksi harjoitellaan eri tavalla kuin pelataan? Miksi harjoitellaan eri pelaajien kanssa kuin pelataan? Miksi hoetaan, että "vain pelaamalla oppii pelaamaan" ja sitten ei päästetä edes pelaamaan? Miten voi kehittyä saamatta vastuuta? Miten voi kehittyä pääsemättä pelaamaan?

Käytännössä tuo edellä mainittu yksisuuntaisuus tarkoittaa, että toisen joukkueen pelaajat kävelevät yhteisissä harjoituksissa käymättä avauskokoonpanoon (voin olla tästä väärässä) ja samalla siirtävät harjoitusringissä olevia pelaajia pop corn osastolle, penkille, eri pelipaikoille ja/tai eri rooliin. Kyllä tällä tavalla varmasti selvästi heikompia joukkueita pystyy voittamana, mutta tiukat pelit kääntyy armotta yhtenäisemmälle joukkueelle. Toistan vielä: vaikka tällä toimintatavalla tulisi voittoja, niin on silti vaikea ymmärtää miksi näin toimitaan.

Omassa joukkueurheilun filosofiassa omalla joukkueella voitetaan ja hävitään yhdessä. Lainapelaajia voi käyttää pääsemään yli esim. loukkaantumissumasta viimeisenä oljenkortena. Satunnaisella lainapelaajien käytöllä ja erityisen suurella peliajalla ei saavuteta oikein mitään. Voitot eivät maistu yhtä makealta eikä tappiot satuta samalla tavalla - ja juuri niiden tunteiden mahdollisimman suuri etäisyys saa taistelijasielun heräämään.

Kriittiset kommentit tilastoita kohtaan kumpuavat yleisesti ottaen tavasta, jolla urheilusuorituksia mitataan ja miten niistä uutisoidaan. Koripallossa tilastoidaan montaa eri asiaa, mutta silti niistä saa helposti väärän käsityksen pelitapahtumista. Siinä missä vaikka jalkapallossa ketään ei kiinnosta miten Ronaldo puolustaa, koska siellä on ne puolustajat erikseen, niin koripallossa jokaisen pelaajan kaksisuuntaisuus on välttämätöntä, jos joukkue meinaa menestyä. Koripallotilastot kuitenkin painottavat voimakkaasti yksilöiden tekemiä hyökkäyssuunnan tapahtumia ja erityisesti korintekoyrityksiä. Toisaalta se on hyväkin asia, ettei tilastoista näe kaikkea, koska vain koko pelin näkemällä voi ymmärtää kaikki ne hienoudet mitä kentällä on tapahtunut.

No nyt meni liian filosofiseksi jo itsellenikin, joten parempi lopettaa :)

Lopuksi pakko vielä sanoa - ja toivottavasti nyt saa sanoa ääneen - että Edit ja Fiia ovat molemmat jo nyt todella hyviä ja lahjakkaita nuoria urheilijoita, joilla kummallakin on edessä vielä monta kehityksen vuotta matkallaan Suomen huipulle.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 168
Kivaa pohdintaa myös tällaisen naisten divarin pitkäaikaisen ystävän silmin.

Naisten divarissa pelaavien joukkueiden tiimoilta on käyty tasaisen harvakseltaan keskustelua joukkueiden roolista ja sarjan roolista. Naisten divari oli pitkään sarja jossa pelasi lähinnä joukkueita jotka olivat itsessään joukkuekokonaisuus. Joukkue osallistui sarjaan, sillä oli sarjasijoitukseen liittyviä tavoitteita, toki muitakin. Osa lähti sarjaan kisaamaan tosissaan sarjan kärkisijoituksista, joillakin oli jopa nousuhaluja.

Sarjan joukkuekattaus muuttui 2010-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja liigaseurojen kakkosjoukkueet yleistyivät. Ajatus joukkueesta muuttui: ei ollut tiettyä jengiä tarkasti rajatun kokoonpanon muodossa vaan seuran sarjapaikka jonka avulla voidaan kehittää pelaajia. Joukkueiden tavoiteasetantakin muuttui. Pelaajakehitys nousi vahvasti keskiöön, olennaista ei ole se kuinka joukkue menestyy sarjassa. Voisi väittää että näiden muutosten myötä naisten divari on osin muuttunut kilpasarjasta pelaajakehityksen sarjaksi?

On meillä toki BC Nokia joka haluaa pärjätä sarjassa ja on halunnut pärjätä jo vuosia. Kataja on ihan aito seuran edustusjoukkue. Pantterit on seuran ykkösjoukkue, joka tukee seuran pelaajakehitystä. Namika muistuttaa joukkueena Panttereita jossain määrin.

Sitten se peruskysymys: so what?

Pitäisikö naisten divarin olla jotain tiettyä vai voiko se olla ihan mitä vaan mikä palvelee seurojen toimintaa? Itse olen sillä kannalla että pelaajakehityksen vahva tukeminen superliberaalin siirtokäytännön kera tekee hallaa sarjan kiinnostavuudelle. Kokonaan toinen juttu on se onko mun mielipiteellä sen kummempaa väliä. Kunhan kirjoitin.
 
Viestejä
1 008
Kivaa pohdintaa myös tällaisen naisten divarin pitkäaikaisen ystävän silmin.

Naisten divarissa pelaavien joukkueiden tiimoilta on käyty tasaisen harvakseltaan keskustelua joukkueiden roolista ja sarjan roolista. Naisten divari oli pitkään sarja jossa pelasi lähinnä joukkueita jotka olivat itsessään joukkuekokonaisuus. Joukkue osallistui sarjaan, sillä oli sarjasijoitukseen liittyviä tavoitteita, toki muitakin. Osa lähti sarjaan kisaamaan tosissaan sarjan kärkisijoituksista, joillakin oli jopa nousuhaluja.

Sarjan joukkuekattaus muuttui 2010-luvun jälkimmäisellä puoliskolla ja liigaseurojen kakkosjoukkueet yleistyivät. Ajatus joukkueesta muuttui: ei ollut tiettyä jengiä tarkasti rajatun kokoonpanon muodossa vaan seuran sarjapaikka jonka avulla voidaan kehittää pelaajia. Joukkueiden tavoiteasetantakin muuttui. Pelaajakehitys nousi vahvasti keskiöön, olennaista ei ole se kuinka joukkue menestyy sarjassa. Voisi väittää että näiden muutosten myötä naisten divari on osin muuttunut kilpasarjasta pelaajakehityksen sarjaksi?

On meillä toki BC Nokia joka haluaa pärjätä sarjassa ja on halunnut pärjätä jo vuosia. Kataja on ihan aito seuran edustusjoukkue. Pantterit on seuran ykkösjoukkue, joka tukee seuran pelaajakehitystä. Namika muistuttaa joukkueena Panttereita jossain määrin.

Sitten se peruskysymys: so what?

Pitäisikö naisten divarin olla jotain tiettyä vai voiko se olla ihan mitä vaan mikä palvelee seurojen toimintaa? Itse olen sillä kannalla että pelaajakehityksen vahva tukeminen superliberaalin siirtokäytännön kera tekee hallaa sarjan kiinnostavuudelle. Kokonaan toinen juttu on se onko mun mielipiteellä sen kummempaa väliä. Kunhan kirjoitin.
Hyviä pointteja siitä mikä on 1 divarin tehtävä: kehittää pelaajia vai miellyttää katsojia. Molempia tarvitaan mutta missä se raja taikka keskitie menee. Ilman kiinnostusta sarja näivettyy ja ilman kaksoispeluutusta jokunen pelaaja menettää arvokasta kokemusta.

Pelaajakehityksen kannalta lienee selvää ettei sama pelaaja voi kahta sarjaa kovin pelata, ja olla samalla aiheuttamatta turbulenssia kummassakaan joukkueessa mutta kaksoispelaaja voi saada arvokasta kokemusta pelaamalla molemmissa sarjoissa. Viime kevään ""liiga-topo voitti divarin"" -tapaista peluutusta en toivoisi uudestaan näkeväni mutta sehän meni kuitenkin by the book. Saiko siitä kukaan sulkaa hattuun? epäilen.

Kahdella lisenssillä pelaaminen on suurseurojen herkkua, joilla edes jotenkin riittää pelaajia: Topo, Caps/HBA, Pyrintö, Honka ja EBT. Kovin maltillisesti kaksoispelaamista on kai käytetty eikä sillä ole ollut kovinkaan vaikutusta. Toivottavasti ei nyt loppupeleissäkään.

Tätä peluutusfilosofiaa pitäisi oikeastaan tivata valmentajilta, kai heillä nyt on joku ajatus eri pelaajien peluuttamisessa. Tämä ei välttämättä aukea meille maallikoille mutta en usko valmentajista kenenkään olevan niin masoja että valitsisivat jatkuvasti vain huonoja ratkaisuja. Jos joku keskustelijoista omaa valmennustaitoa, niin voi kertoa "ei meillä mutta kaverit tekevät näin" -ratkaisuja ja niiden taustoja. Sillä uskon kyllä niitä olevan.

Ainakin yksi nimeä mainitsemattoman nuorten miesten kristillisen porukan - ja naisten myös - ajatus kaksoispeluutamisessa oli nimenomaan pelaajien kehittäminen. Toinen seura taas ei sallinut tätä. Kovin vähäiselle määrälle kaksoipeluuttaminen sitten jäi jo ihan siitäkin syystä että kaksiin harjoituksiin on vaikea yltää. Mutta tämä tehtiin hyvässä ymmärryksessä pelaajien ja valmentajien kanssa. Pilasiko tämä divarin tasoa on nyt teidän pääteltävissä.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
104
Hyviä näkökulmia, hyviä nostoja - tätä lisää!

Joka lajissa on varmasti omat haasteensa ja ongelmat. Riittävän suuri harrastajamäärä on usein se perusvaatimus kaikelle - lajin olemassaololle, seuran olemassaololle, lajin ja seuran taloudelle, pelaajien laadukkaalle harjoittelulle jne. Jokaisessa maassa lajit asettuvat omaan järjestykseensä ja Suomessa koripallo on toki korkealla listalla, mutta samalla harrastajamäärissä todella kaukana kärkeä. Korona on uutisoinnin mukaan tiputtanut harrastajamääriä erityisesti nuorten keskuudessa, koripallo oletettavasti kärsijänä muiden mukana. Yritän tällä sanoa, että isossa kuvassa kaikkein tärkeintä on pitää harrastajamäärät kasvussa, lajissa kuin lajissa.

Samalla yritän sanoa, että isossa kuvassa jokaisen lajiliiton jokaisella päätöksellä on jokin vaikutus lajin tulevaisuuteen ja sen elinvoimaan ja vetovoimaan, etenkin pitkällä aikavälillä. Mitä tulee esimerkiksi tuohon kaksoispeluutukseen, niin varmasti siinä on ajatusta takana ja hyviäkin puolia siitä löytyy. Jossain lajeissa on käytössä siirtoikkuna, joka osittain puree tähän ongelmaan. Silloin tietyn päivämäärän jälkeen kokoonpanot lyödään lukkoon ja sillä on mentävä kausi päätyyn asti. Enkä nyt tarkoita, että samaa pitäisi koripallossa soveltaa, mutta jollakin tavalla tuohon voisi ja tulisi puuttua. Siinä on yksi räikeä ongelma, kun "liiga-topo voittaa divarin".

Toinen iso ongelma on se, että kauden päätteeksi palkinnoksi saatu nousu jätetään lunastamatta. Toki se on heidän kannaltaan täysin ymmärrettävä ratkaisu, mutta tässä tullaan taas siihen isoon kuvaan ja kilpaurheiluun. Mitä mieltä on taistella divarin voitosta, jos sen lopulta ratkaisevat liigapelurit? Mitä mieltä on avoimessa sarjajäjestelmässä, jos iso osa joukkueista väistää palkinnon? Teen nyt tässä omia olettamuksia, että samaan ratkaisuun lopulta päätyisi Topon lisäksi Honka, EBT, Pyrintö ja Capitals. Tällainen väistämättä herättää kysymyksiä. Onko koko sarja yksi iso vitsi? Jos ei pelata voitosta, niin mistä sitten? Nämä on niitä asioita, joita liiton tasolla pitäisi pystyä järjestämään niin, että laji pysyy terveenä ja kilpaurheilun peruspilarit pysyy pystyssä.

Jos pelaajia olisi enemmän, olisi myös joukkueita enemmän ja sitä kautta myös sarjoja niin leveydessä (ikäluokkia) kuin syyvyydessä (divareita). Tämä takaisi sen, että jokaiselle olisi omaa tasoa vastaava sarja ja kauden aikana otteluja olisi järkevä määrä. Nuorten korispelaajien eteen toki tehdään paljon arvokasta työtä. Siinä vaiheessa, kun koris on vielä kivaa, harrastajia riittää. Kun ruuvia aletaan kiristämään, niin ongelmat kasvavat, harrastajamäärät tippuvat ja kilpatasolle siirryttäessä tuntuu kuin pelaajia koetellaan peukaloruuvilla - ja aivan liian kovaa tahtia pelaajia putoaa pois lajin parista.

Ongelmat toki vaihtelee myös eri puolilla Suomea ja jokaisella seuralla on omat haasteensa. Koripallon lajina luo itse itselleen yhden ongelman. Jos pelaajarinki on kovin suppea, sanotaan vaikka 10 pelaajaa, niin tasokkaiden ja korkeatempoisten harjoituksien järjestäminen on vaikeaa. Jos rinki olisi esim. 16 pelaajan kokoinen, niin harjoitukset olisi tasokkaampia, mutta harjoituksissa käyvät pelaajat eivät mahtuisi pelaavaan kokooonpanoon. Ja jos sarjoja ei ole riittävästi, ei ole pelejäkään. Harvassa on ne pelaajat, jotka tykkäävät käydä treeneissä ja istua penkillä. Ja tämä asetelma saa lumipalloefektin aikaan ja kiihdyttää pelaajakatoa entisestään. Siinä yhtälössä on vain häviäjiä.

Korona se näyttää siirtävän vielä otteluja siinä määrin, että kohta mennään todella tiiviillä otteluohjelmalla kauden loppuun asti!
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös