Koripallo.com

NCAA 2018-19

Viestejä
2 586
Valtosen ASU tumppasi Maxhunin Long Beach Staten yli 30 pinnalla. Valtonen 3 minuuttia, 1 levari ja 1 blokki. Kovaa kamaa.

ASU:lla oli pelissä 14 (!!) jannun rosteri, ja Elias näyttää olevan tänä vuonna joko 13. tai 14. pelaaja. Sieltä on kiva kiivetä pelaamaan oikeita minuutteja. Saikohan Valtonen ihan oikean kuvan pelimahdollisuuksistaan siinä vaiheessa, kun Arizona Stateen sitoutui?

No, jos tätä tahtia jatketaan, paluu Suomeen tai koulun vaihto lienee itsestäänselvyys. Jälkimmäinen vaihtoehto tietysti kammottava, kun vaihtoehtoina on joku kakkosdivarin rupukoulu tai redshirt-vuosi.
Saihan Valtonen toki pistetilinsäkin auki pussittamalla molemmat vaparinsa.
ASU oli kyllä kohtuullisen hyvä niin ettei Valtosen pieniä minuutteja voi oikein kritisoidakaan. Maxhunin Long Beach oli sen sijaan aivan karmivan huono, tuossa ympäristössä Maxhuni tuskin oppii mitään hyvää koripalloon liittyvää.
Tämä koulun valinta on tietysti kaksipiippuinen juttu. Koulun pitää olla tarpeeksi hyvä että jotain oppisi (tämä rajoittaa aluksi minuutteja) tai sitten koulun on oltava tarpeeksi huono niin että pelaaja saa minuutteja (mutta ei ehkä opi ympäristössään mitään hyödyllistä).
Tärkein opetus tuosta pelistä - peli niin heikkoa etten varmasti herää enää kertaakaan klo 04:00 tällä kaudella näitä katsomaan ennen March Madnessiä.
 
Viestejä
1 546
Koskimiehen American University oli viime vuonna TOP50-joukkue, mutta heidän nykyasema on arvoitus, koska joukkue menetti peräti 6kpl senioripelaajia. Tänä vuonna (2018) AU kohtaa 6kpl joukkueita, jotka ovat oman arvioni mukaan TOP150 joukkueita ja niistä 3kpl on TOP50 joukkueita FGCU, Standford ja Virginia.

AU:n seuraava ottelu George Masonia vastaan pelataan ensi yönä klo2. Ottelu kertoo missä mennään, koska George Mason on TOP150-joukkue. Sen jälkeen AU lähtee Denverin kautta krebaa Havaijille....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
833
Ensi yönä siis taas yksi suomalaiskohtaaminen.

Mielestäni hiukan liioittelet sitä, kuinka arvoituksellinen AU:n nykyasema on. Kuudesta viime kauden seniorista kuitenkin vain kolme pelasi merkittävässä roolissa. Toki heidän korvaamisessaan on omat haasteensa, mutta ei se nyt tekemätön paikka ole. Ja yhta lailla muiltakin, esim. mainitsemillasi TOP50 kouluilta, on hävinnyt rosteristaan pari kolme viime kauden avainpelaajaa valmistumisen myötä.
 
Viestejä
1 546
AU:n puolustus vuoti tänään pahasti. AU voitti silti 71-86. AU:n syötöt ovat pääsääntöisesti kovia kahden käden syöttöjä (ei mitään HBA-skeidaa).

Koskimies jäi tänään pieneksi korin alla ja hän heitti kaikki kuusi heittoyritystään korin alta ohi. Koskimiehen nykystatus on sellainen, että vastustajan isoimmat "möröt" tönii häntä, jopa pillin vihellyksen jälkeen. Koskimies tänään 38min ja 13p.

AU:n senioreilla oli tänään vaikeaa ja tulokkaat tekivät pahoja mokia. Marenyi teki 24p ja pelitilanneheitot noin 80%.

AU:n valmentaja Gebbia oli TV-kommentaattoreiden mukaan tehnyt 5-vuoden jatkosopimuksen. Korpista kehuttiin kommentaattoreiden toimesta. He olivat huomanneet Korpisen aiemmat yli 10p ottelut. Tänään Korpinen 18min ja 3p.

Gebbiaa mietitytti seuraavan vierasottelun sijainti Denverissä, koska korkealla ilma on ohutta. Marenyillä meni kautta edeltäneet harjoitusottelut huonosti. Gebbia oli TV-haastattelussa iloinen, että Forssassa pelaavalle Kinnestonille on löytynyt laadukas korvaaja.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
833
Koskimiehen lisäksi myös ensimmäisen vuoden naispelaajilla meni viime yönä aika mukavasti. Grand Canyon hävisi East Carolinalle 47-59, mutta Venla Varis oli jälleen GCU:n avauksessa ja pelasikin melkein koko matsin, eli 37 minuuttia ja heitti 17 pistettä ja oli sillä joukkueensa ykköstykki. Lotta-Maj Lahtinen pelasi 15 minuuttia viimeistellen 9 pinnaa, haki 3 levaria ja antoi 3 koriin johtanutta syöttöä, kun Geortia Tech kaatoi Western Californian 84-49.

Kolmatta vuottaan Toledossa pelaava Sara Rokkanen on niin ikään alkukaudesta hyvissä asemissa joukkueessaan. Viime yönä Rockets nuiji Ionan parkettiin lukemin 84-38. Rokkanen oli avauksessa, pelasi 24 minuuttia ja viimeisteli 12 pistettä. Lisäksi hän nappasi 4 levypalloa ja jakoi peräti 5 koriin johtanutta syöttöä.

Manhattanin suomalaiskaksikko sai kohtuullisesti vastuuta, kun Jaspers hävisi Albanylle 60-54. Tuuli Mennalle merkittiin 18 minuutissa 4 pistettä, 2 levypalloa, 1 riisto ja peräti 3 blokkia. Sini Mäkelä keräsi 11 minuutissa 2 levypalloa, 1 syötön, blokin ja riiston.

Miesten puolella taas tilanne ei ole kovin kehuttava. Richmond kaatoi St Francis Brooklynin 88-66, mutta Andre Gustavson pelasi vain 3 minuuttia ja sai sinä aikana yhden levypallon. Lassi Nikkarinen pelasi sentään 13 minuuttia, kun Montana State hävisi Colorado Statelle 77-81. Nikkariselle 2/1/2 syöttöä.
 
Viestejä
1 546
Mennan ja Mäkelän Manhattan kärsi eilen yli 30p tappion Stony Brookin yliopistoa (RPI=62) vastaan. Viime vuonna Manhattan hävisi 15p, joten Manhattanin homma on mennyt huonompaan suuntaan.

Menna ei heittänyt yhtään heittoa ohi ja Mäkelän pelitilannekorien osumistarkuus oli 50%. Mäkelälle pelaamalla pelattiin vapaa kolmospaikka. Mennalla oli jonkinlainen "pelinjohtajan" rooli, koska hän kutsui päätyrajakuvion nostamalla yhden sormen pystyyn ja samalla hän katseella tarkasti, että jokainen pelaaja näki sen...

Manhattanin valmentaja Vulin sanoi TV-haastattelussa, että hänen homma ei ole opettaa "taistelutahtoa" tai muistuttaa pelaajille, että he ovat D1-NCAA pelaajia. Vulin ei taida ymmärtää, että ei se taistelutahto parane ilman "taistelutahtoharjoitteita"....Esimerkiksi, jos jalkapallojoukkueen ongelmana on huono potkutekniikka niin silloin asia korjaantuu juuri sitä asiaa harjoittelemalla....

Stony Brookin tähtipelaaja on 155cm pitkä Shania Johnson. Kuinka lyhyt on ollut lyhin naispelaaja, joko on pelannut D1 NCAA-lopputurnauksessa? Miesten lyhimmät pelaajat ovat olleet 170cm pitkiä...
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 546
Tänään Koskimiehen AU kohtaa Denverin klo22. Luin netistä ennakkokaavailun, joka povasi AU:lle kauden avaustappiota. Analyysi perustui Denverin kykyyn tehdä yli 70p ottelussa ja American tyypillisesti jää alhaisempiin lukemiin.

AU:lle tuottaa vaikeuksia pelata korkealla (1600m merenpinnasta), koska ilma on ohuempaa. AU on kärsinyt alkukaudesta tähtipelaajansa Cecily Carlin virhevaikeuksista. Tästä syystä Koskimies on joutunut puuskuttamaan posket punaisena kenttää ylös ja alas tauotta. Pisteiden tekovastuu on siirtynyt osin isoilta pelaajilta pienille takamiehille.

Viime vuonna AU voitti Denverin kotona 66-53. Denver on saanut täksi kaudeksi korin alle 188cm pitkän tulokkaan (Mech). Denverin pisteiden teosta päävastuun kantavat takamiehet neiti Rakas (Lauren Loven) ja neiti Sisu (Claire Gritt).
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 546
Noniin!

Koskimiehen AU kärsi ruman 30p tappion Denverille. Puoliajalla ero oli ainoastaan 5p. Koskimies teki 12p ekalla puoliajalla, mutta toisella puoliajalla hän jäi pisteittä.

AU:n penkki teki 3p ja heidän pelitilanneheittojen tarkkuus oli noin 5%. Denverin penkki teki 41p eli lähes puolet joukkueensa pisteistä ja Denverin penkin pelitilanneheittojen tarkkuus oli noin 50%. AU oli liikaa Carlin 26p ja Koskimiehen 12p varassa (muut yhteensä 16p). AU:n takamiehet epäonnistuivat tänään....

EDIT:
Koskimiehen alkukausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Hän on pelannut 34min/ottelu ja on yksi harvoista suomalaisista NCAA-pelaajista, jotka pelaavat yli 20min/ottelu (esim. Tomas Murphy 21min/ottelu). Hän on tehnyt 13p/ottelu ja heittänyt kolmoset 43% tarkkuudella. Levypalloja hän on ottanut 3lev/ottelu. Valitettavasti Koskimiehen vahva panos ei varmaankaan riitä nostamaan AU:ta tänä vuonna TOP50-joukkueiden joukkoon....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 126
Elias Valtosen pyyhkeenheiluttajan ura jatkui, kun ASU meni Vegasin turnauksen finaaliin voittamalla Mississippi Staten. Valtonen ei edes käynyt kentällä.
 
Viestejä
1 546
AU pelaa viikonloppuna kolme ottelua. Havaiji La klo7, Stanford puolelta öin La/Su ja FGCU puolelta öin Su/Ma. Noihin otteluihin on ollut hankala löytää linkkejä....

Havaijin otteluun on linkki Havaijin joukkueen nettisivuilla. Stanfordin sivuilla on tarjolla selostusääni ja FGCU:n sivuilla on ainoastaan linkki live-tilastoihin. Pystyykö noita pelejä katsomaan jotain muuta kautta?

NCAA-sarjan parhaan pelaajan palkintona on kai joku "Wade Trophy". Sitä varten on olemassa 35kpl pelaajan seurantalista. Tietääkö kukaan miten hyvin tuo seurantalista korreloi WNBA-varauksia? Notre Dame:lla on tuolla listalla jopa 5kpl nimiä.

Stanford on AU:n viikonlopun vastustajista mielenkintoisin. Niiden Alanna Smith on Wade Trophyn tarkkailulistalla. Otteluennakko alkaa tylysti: "Stanford tekee keskimäärin 94p/ottelu ja voittaa ottelunsa keskimäärin 35p erolla.....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
833
Lotta-Maj Lahtinen ja Georgia Tech pelaa parhaillaan George Washingtonia vastaan. Peli on nyt puoliajalla ja GT johtaa 38-24. Lahtiselle ekalla puolikkaalla 10 minuuttia, 4 pistettä ja 3 levaria. GT prässäsi melkein koko toisen jakson kolmella pelaajalla ylhäältä asti ja se puri kuin kuuma veitsi voihin. Ekan jakson jälkeen GW johti 15-11, eli toinen jakso meni GT:lle 27-9. Lahtinen ihan mukavan isossa roolissa. Ottelu näkyy ilmaiseksi osoitteessa SportsLive
 
Viestejä
1 546
Havaiji-ottelun ekassa erässä Koskimies teki sadannen kolmosensa. Ekassa erässä AU oli vaikeuksissa. AU johtaa 15-17.

Koskimies on tänä vuonna välttänyt virhevaikeudet. Hän aiheutti ekan kolmen minuutin aikana 2kpl hyökkääjän virheitä Havaijille. Toinen niistä tuomittiin Havaijin parhaalle pelaajalle, joka käytti kyynärpäätään Koskimiestä vastaan. Tunteet kävivät kuumana ensimmäisessä erässä.

EDIT:
AU:n tähtipelaaja Carl sai nopeasti neljännen virheen ja joutui penkille ja sieltä palattuaan joutui suihkuun saatuaan viidennen virheen (pelasi 16min). Koskimies joutui viitospaikalle. Koskimies oli todella todella väsyneen näköinen.

Koskimiehellä oli suuria vaikeuksia korin alla. Hän ajautui 1 vs 4 tilanteisiin ja pelaamaan heittokelloa vastaan. Hän osui ainoastaan 28% 3-sekunnin alueelta. TV-kommentaattorit katsoivat Koskimiehen touhua ja pyörittivät päätään sekä totesivat seuraavat asiat Koskimiehestä:
1) hän on uskomaton
2) hän on heittänyt kaikki vaparit sisään tällä kaudella.
3) hän on ihminen (yksi vapari meni ohi).

AU hoiti ottelun vapaaheittoviivalta. AU teki yli puolet pisteistään vapaaheittoviivalta. Koskimies teki tänään 23p ja otti 6lev.

Toivottavasti Koskimies toipuu seuraavaan otteluun joka pelataan jo tänään puolelta öin. Vastassa on TOP10-joukkue Standford....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
1 546
Hävetkää koripalloliitto tai ainakin herätkää ja uutisoikaa tämä saavutus! Koskimies heitti SADANNEN NCAA kolmosensa tänään! Minun mielestäni asia ei ole täysin merkityksetön. Tosin en tiedä monta kolmosta Reetta Piipari heitti NCAA:ssa....

Laadin omaan muistiini nojaten seuraavanlaisen listan suomalaisista D1-NCAA kolmosheittäjistä.

EDIT:
Koivisto 260kpl
Piipari 224kpl
Huff 174kpl
Wilson 168kpl
E. Murphy 150kpl
Haanpää 135kpl
Michelsen 108kpl
.....
Koskimies 101kpl

EDIT:
Myönnetään, että AU:n oma tilasto näyttää vielä alle sataa (98kpl). Lainaan AU: kotisivun uutista: "Already one of the top three-point performers in program history, Koskimies opened the game with a milestone as she hit her 100th-career trey with 3:30 remaining in the first quarter."
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
64
Tilastojen mukaan Piipari olis 224 tehtyä kolmosta. Veikkaan että Anja Hellman (nyk Suomalainen) kuuluisi listalle vaikka pelitapa on ollut täysin eri nykyiseen verrattuna.
 
Viestejä
118
Hävetkää koripalloliitto tai ainakin herätkää ja uutisoikaa tämä saavutus! Koskimies heitti SADANNEN NCAA kolmosensa tänään! Minun mielestäni asia ei ole täysin merkityksetön. Tosin en tiedä monta kolmosta Reetta Piipari heitti NCAA:ssa....

Laadin omaan muistiini nojaten seuraavanlaisen listan suomalaisista D1-NCAA kolmosheittäjistä.

EDIT:
Koivisto 260kpl
Piipari 224kpl
Huff 174kpl
Wilson 168kpl
E. Murphy 150kpl
Haanpää 135kpl
Michelsen 108kpl
.....
Koskimies 101kpl

EDIT:
Myönnetään, että AU:n oma tilasto näyttää vielä alle sataa (98kpl). Lainaan AU: kotisivun uutista: "Already one of the top three-point performers in program history, Koskimies opened the game with a milestone as she hit her 100th-career trey with 3:30 remaining in the first quarter."
Onko tämä palsta ainoastaan Koskimiehen ylistystopiikki`? Jos hän joutuu pelamaan jotain 5.paikkaa , on joukkue lievästi sanottuna vähemmän ammattitaitoisesti rekennettu. En muista Suomessa pelatessaan hänen olleensa
koskaan joukkueensa edes kakkostähti junnuvuosinaankaan. Maajoukkeissa ei ainakaan PM-kisoissa All-Starsissa-
 
Viestejä
1 546
Onko tämä palsta ainoastaan Koskimiehen ylistystopiikki`? Jos hän joutuu pelamaan jotain 5.paikkaa , on joukkue lievästi sanottuna vähemmän ammattitaitoisesti rekennettu. En muista Suomessa pelatessaan hänen olleensa
koskaan joukkueensa edes kakkostähti junnuvuosinaankaan. Maajoukkeissa ei ainakaan PM-kisoissa All-Starsissa-
Olet oikeassa ja onhan muitakin hyviä suorituksia suomalaisilta NCAA:ssa nähty. Niitäkin pitää hehkuttaa! Miesten puolella esimerkiksi Murphy on pelannut 20min/otteluja ja on niitä muitakin.

Naisten puolella Kalin on pelannut hyvin ja Lahtinen pelaa hyvässä joukkueessa. Toisaalta eräässä Lahtisen ottelussa TV-kommentaattorit totesivat "miksi valmentaja ei ota Lahtista pois kentältä vaikka hän tekee virheitä". Tulokaspelaajilla on omat haasteensa, jotka on voitettava, jotta saisi lisää peliaikaa.

Formuloissa on sanonta: "olet niin hyvä kuin viimeisin kisasi". Minun mielestäni ns. "tulevat WNBA-varaukset" ovat hyviä tasonmittareita suomalaisille pelaajille.

Koskimiehen taso mitattiin viime vuoden NCAA-lopputurnauksessa, jossa vastuksena oli UCLA ja siinä pelasi 2kpl TOP15 WNBA-varausta (katsoin sen Youtubesta viimeksi tänään). Puolelta öin Koskimies pelaa Standfordia vastaan joka on TOP10-joukkue ja siinä pelaa yksi todennäköinen tuleva WNBA-varaus.

Tänään suomalaisista juuri Koskimies pelaa kovia NCAA-pelaajia vastaan, pelaa isoja minuutteja ja rikkoo ennätyksiä. Huomenna se voi olla joku toinen suomalainen pelaaja ja silloin voimme hehkuttaa sitä pelaajaa...
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
34
Ulkopuolisena tarkkailijana vieläkin ihmetyttää tämä suomalaisten junnujen USA-yliopistomania:kun olet 18-20 ikäinen on koripalloilijana todella tärkeää saada peliaikaa ja sitä kautta kehittyä. Miettikää vaikka Petskun ja Sasun valitsemaa reittiä - ei varmasti ole ollut huono reitti ammattilaisuuteen. Nyt kun katsoo kovimpien lupausten (mm. Valtonen, Pöllä) tilannetta, niin ei se kovin hyvältä näytä - penkin päässä pyyhettä heiluttamassa tai katsomossa. Monet muut sinne lähteneet ovat kakkosluokan yliopistoissa (kakkosluokan valmennuksessa verrattuna esim. Korisliigaan), eivätkä sielläkään hyvissä rooleissa. Tätä asiaa kannattaa kaikkien USA yliopistoista haaveilevien miettiä tarkasti, eikä mennä vaan nykyflow:n mukana.

Se mikä olisi hienoa, on todellisen akateemisen koulutuksen (business, laki, lääketieteellinen, jne) hankkiminen USA:sta koripallotouhujen sivussa, näitä esimerkkejä vaan ei kovin paljoa ole. Tästä taas ihan ihmeellinen viesti oli Kuieria edeltävän naissuperlupauksen (Tulonen) perustelut siirtyä Saksaan USA:n yliopistotouhuista: opinnot häiritsivät koripallouraa...? Nyt ei muuten Tuloselle luottoa enää löytynyt Salmiselta mj-peleissä.
 
Viestejä
118
Ulkopuolisena tarkkailijana vieläkin ihmetyttää tämä suomalaisten junnujen USA-yliopistomania:kun olet 18-20 ikäinen on koripalloilijana todella tärkeää saada peliaikaa ja sitä kautta kehittyä. Miettikää vaikka Petskun ja Sasun valitsemaa reittiä - ei varmasti ole ollut huono reitti ammattilaisuuteen. Nyt kun katsoo kovimpien lupausten (mm. Valtonen, Pöllä) tilannetta, niin ei se kovin hyvältä näytä - penkin päässä pyyhettä heiluttamassa tai katsomossa. Monet muut sinne lähteneet ovat kakkosluokan yliopistoissa (kakkosluokan valmennuksessa verrattuna esim. Korisliigaan), eivätkä sielläkään hyvissä rooleissa. Tätä asiaa kannattaa kaikkien USA yliopistoista haaveilevien miettiä tarkasti, eikä mennä vaan nykyflow:n mukana.

Se mikä olisi hienoa, on todellisen akateemisen koulutuksen (business, laki, lääketieteellinen, jne) hankkiminen USA:sta koripallotouhujen sivussa, näitä esimerkkejä vaan ei kovin paljoa ole. Tästä taas ihan ihmeellinen viesti oli Kuieria edeltävän naissuperlupauksen (Tulonen) perustelut siirtyä Saksaan USA:n yliopistotouhuista: opinnot häiritsivät koripallouraa...? Nyt ei muuten Tuloselle luottoa enää löytynyt Salmiselta mj-peleissä.
Monet usalaiset huippupelaajat opiskelevat liirumlaarum-tutkintoja :tarkoitus onkin ,etteivät opinnot häiritse pelaamista.Mutta jos todella myös vaativampia aineita haluaa opiskella , vaatii se paljon vaivaa ja aikaa jo normi ei-urheilevalta opiskelijalta saati paljon reissaavalta ja harjoittelevalta urheilevalta . Molempien täyspanostus on hankalaa
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös