Koripallo.com

NCAA 2022-2023

Viestejä
595
Mielenkiinnosta: Miksi?
Alkuun tylsät lässytykset: Molemmat ovat vielä hyvin nuoria pelaajia, joten näihin arvioihin liittyy aina hyvin paljon epävarmuutta. Pelaajat yksinkertaisesti kehittyvät ei-lineaarisesti. Tiedostan tämän hyvin itse ja olen siksi aina melko varovainen ennustamaan pelaajien kehitystä, varsinkin kun kyseessä on joukkuepeli, jossa yksittäisen pelaajan suoritukseen vaikuttaa aina myös joukkueen dynamiikka, valmentajat yms.

Ajattelen ylipäätään niin, että sekä Little että Ugusuk ovat ehkä lahjakkaimmat pelinrakentajat, joita Suomessa on nähty. Toki Koposella ja Rannikolla on tähän väitteeseen paljon vastattavaa.

Little on lahjakkuudestaan huolimatta mielestäni Suomessa hieman ylihypetetty pelaaja, jonka suorituskyvystä Susijengissä on hänen oman taitotasonsa ja fysiikan lisäksi ollut kyse myös HBA/juniorimaajoukkueiden pelitavan samankaltaisuudesta Susijengin vastaavan kanssa sekä heikosta pelipaikkakohtaisesta kilpailusta. Little on iso, voimakas ja älykäs koripalloilija. NCAA- ja ammattilaiskentillä noista kaikista ominaisuuksista on varmasti hyötyä. Little vaikuttaa myös henkisesti vahvalta ja hänellä on selvästi johtajaominaisuuksia. Heikkouksina, jotka voivat toki vielä kehittyä, Littlellä on mielestäni keskinkertainen pallonkäsittelytaito, jopa heikohko kyky vaihtaa nopeasti suuntaa (verrattuna korkeimpaan tasoon), sekä heittotaito (joka on kuitenkin parantunut). Itse en näe häntä tällä hetkellä NBA-tason pelaajana enkä pelaajana jonka kehityskäyrä olisi todella jyrkkä.

Ugusuk, jonka olen nähnyt pelaavan huomattavasti vähemmän kuin Littlen, on varmasti tällä hetkellä keskeneräisempi pelaaja kuin Little. Näkisin hänen raan lahjakkuutensa (niin fysiikan kuin pelurimaisuutensakin osalta) kuitenkin jonkin verran korkeampana kuin Littlen. Hän on mielestäni Littleä parempi pallonkäsittelijä, ulottuvampi, ja mielestäni pelinrakentajana samantasoinen. Ugusuk ei ole kuitenkaan vielä kovin agressiivinen, voimakas (helpohko ominaisuus kehittää) ja voisi hän hieman nopeampikin ehkä olla. Nämä tekijät voivat rajoittaa hänen tehokkuuttaan NCAA-kentillä. Uteliaisuus hänen tulevaa kauttaan kohtaan johtuu ehkä lopulta siitä, että näen Ugusukin ja Littlen suurinpiirtein yhtä lahjakkaina (vaikka eri tavoin), mutta Ugusukista ei juuri mediassa kirjoitella (ja hyvä niin), kun taas Little on monesti melkein jo julistettu seuraavaksi suomalaiseksi NBA-pelaajaksi.

Täytyy vielä mainita. Dettmann jokin vuosi sitten mainitsi Littlestä jossain isossa mediassa, että tämänkaltaisen fyysisen lahjakkuuden omaavat pelaajat päättävät itse millä tasolla tulevat pelaamaan tulevaisuudessa ihan niin kuin Littlen fyysiset ominaisuudet olisivat jollain tapaa poikkeukselliset koripallon globaalissa mittakaavassa ja NBA:ssa pelaaminen olisi vain Littlestä itsestään kiinni. Ehkä osittain mielipiteeseeni vaikuttaa siis myös suomalaisen koripallokeskustelun suhteettomuus jopa lajin niin sanotulla korkeimmalla asiantuntijatasolla. Ja toki Dettmann markkinoi lausunnoillaan omaa lajiaan, mutta itse arvoistaisin hieman punnitumpaa kommentointia.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 529
Mielenkiintoinen vastaus. Kiitos.

Little on lahjakkuudestaan huolimatta mielestäni Suomessa hieman ylihypetetty pelaaja, jonka suorituskyvystä Susijengissä on hänen oman taitotasonsa ja fysiikan lisäksi ollut kyse myös HBA/juniorimaajoukkueiden pelitavan samankaltaisuudesta Susijengin vastaavan kanssa sekä heikosta pelipaikkakohtaisesta kilpailusta.
Omasta mielestäni Miro on alihypetetty pelaaja. Siis nyt jossain tämän foorumin ulkopuolella on kauden aikana muutama satunnainen uutinen ollut. Jos vaikka nyt lätkän puolelle hypättäisiin ja 18v pelaaja olisi MM-kisoissa ollut pisterohmu kakkosketjussa ja NHL:n kärkivaraus olisi tulossa, olisi n. biljardi henkilökuvaa tehtynä.

Nyt Miro on yhden kauden aikana erinäisissä rankingeissa noussut top100:n ulkopuolelta ensin top50, sitten top30 haminoille ja on jo melkein siinä ykköskierroksen varauksessa kiinni.

On Miro saanut paikkansa Susijengissä vaikka äidin määräämänä tai mitä ikinä, hän siellä ihan itse joutui EM-kisoissa pelaamaan ja oli 18-vuotiaana täysin kilpailukykyinen maailman parhaiden pelaajien kanssa.

Uteliaisuus hänen tulevaa kauttaan kohtaan johtuu ehkä lopulta siitä, että näen Ugusukin ja Littlen suurinpiirtein yhtä lahjakkaina (vaikka eri tavoin), mutta Ugusukista ei juuri mediassa kirjoitella (ja hyvä niin), kun taas Little on monesti melkein jo julistettu seuraavaksi suomalaiseksi NBA-pelaajaksi.
Mitä Ugusuk on tehnyt tai näyttänyt sinulle, että hän on tällaisen aseman ansainnut? Siis n. maailman top50 ikäluokassaan.

Dettmann jokin vuosi sitten mainitsi Littlestä jossain isossa mediassa, että tämänkaltaisen fyysisen lahjakkuuden omaavat pelaajat päättävät itse millä tasolla tulevat pelaamaan tulevaisuudessa ihan niin kuin Littlen fyysiset ominaisuudet olisivat jollain tapaa poikkeukselliset koripallon globaalissa mittakaavassa ja NBA:ssa pelaaminen olisi vain Littlestä itsestään kiinni.
Itse ymmärrän Henkan kommenttia jollain tasolla. Kun siis ollaan siellä ikäluokkansa maailman top100-pelaajissa, on todella paljon itsestä kiinni. Ihan kirkkaimmalle huipulle pääseminen vaatii valtavan määrän duunia; sen että lähtee tuollaisen high schooliin mihin Miro meni; menee Bayloriin; ja pistää kaiken peliin NBA-unelman eteen. Toinen lupaava pelaaja sitten puhuu lehdissä olevansa one-and-done, palaa himaan kuukauden jälkeen ja ajattelee asioiden tulevan jotenkin hopeatarjottimilla eteen.

Se mitä Mirossa eniten ihailen, on juuri tuo asenne. Menee lopulta syteen tai saveen, ei jää siitä kiinni, etteikö ihan kaikki olisi ollut pelissä sen unelman saavuttamiseksi.
 
Viestejä
595
Nyt Miro on yhden kauden aikana erinäisissä rankingeissa noussut top100:n ulkopuolelta ensin top50, sitten top30 haminoille ja on jo melkein siinä ykköskierroksen varauksessa kiinni.
Juu, hän on tällä hetkellä ESPN-rankkauksessa sijalla 37. Edellään kymmenkunta saman ikäluokan amerikkalaista PG:tä. Edellä on myös moni jo NCAA:ssa pelaava pelinrakentaja sekä ehkäpä jokunen ei-amerikkalainenkin pointti (tästä ei kyllä varmaa tietoa). En tietenkään sano, että Littlen NBA-varaus ei ole mahdollinen, mutta epätodennäköinen se on näiden rankkaustenkin perusteella, ainakin vuoden päästä tulevassa tilaisuudessa.

On Miro saanut paikkansa Susijengissä vaikka äidin määräämänä tai mitä ikinä, hän siellä ihan itse joutui EM-kisoissa pelaamaan ja oli 18-vuotiaana täysin kilpailukykyinen maailman parhaiden pelaajien kanssa.

En missään nimessä väitä etteikö Little ansaitsi pelata Susijengissä, vaan hän on mielestäni Maxhunin jälkeen Suomen paras pelinrakentaja tällä hetkellä. Ja Maxhunin pitää varmasti esittää parastaan kesän leirityksessä, jos tuon aloituspaikkansa haluaa säilyttää. Toki Little täytti pienen roolinsa mainiosti EM-kisoissa, mutta tämä on mielestäni myös osoitus Suomen aikuis- ja nuorisomaajoukkueiden synergiasta jossain määrin. Espanjaa vastaan Little näytti ensimmäisellä puoliajalla todella hyvältä. Ehdottomasti. Jos tällaista on luvassa myös MM-kisoissa, tulen korjaamaan arvoitani välittömästi. Tämän High School-kauden perusteella Little on toki kilpailukykyinen amerikkalaisten ikätoveriensa kanssa, mutta ei kuitenkaan edes siinä vertailussa huipulla. Suomen kohtaamista maista, Espanjan Lorenzo Brown oli ehkä paras pelinrakentaja. Onko hän maailman parhaita pelaajia? Ehkä Euroopan. Ei maailman, ei NBA:n. EM-kisoissa lopulta pelasi maailman parhaista pelaajista vain Giannis, Jokic, Doncic, Markkanen, Gobert, Franz Wagner ja Sasha Vezenkov(!).
Mitä Ugusuk on tehnyt tai näyttänyt sinulle, että hän on tällaisen aseman ansainnut? Siis n. maailman top50 ikäluokassaan.
Ei mitään konkreettista. Ei hänelle toki ole oikein siunaantunut siihen mahdollisuuttakaan, ja vaikka olisikin, niin tuskinpa kukaan hänet sinne top-50 sijoille sijoittaisi. Oma (epävarma) arvio on kuitenkin, että Ugusuk tulee kehittymään lähitulevaisuudessa paljon. Uteliaisuuteni liityy siis myös siihen, että olenko arvioinut hänen potentiaalinsa aivan väärin. Olen nähnyt hänen toki pelaavan juniorimaaotteluita, divaria, pelin AZ Comprassia vastaan, sekä joitain muita pelejä, joten en nyt ihan tyhjästäkään ole ajatuksiani saanut. Kyllä South Carolinakin on nähdäkseni nimenomaan potentiaalia Ugusukissa painottanut, sillä hänen tilastonsa divarissa eivät ole häikäisevät.
Kun siis ollaan siellä ikäluokkansa maailman top100-pelaajissa, on todella paljon itsestä kiinni. Ihan kirkkaimmalle huipulle pääseminen vaatii valtavan määrän duunia
Toki, ja Littlen asenne on hieno. Itse tulkitsin tuon kommentin ehkä enemmän niin, että Littlen poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet luovat hänelle helpohkon reitin NBA:han, jos mies vain jaksaa muuten harjoitella. Voimaa ja kokoa lukuunottamatta, Little ei nähdäkseni ole erityisen lahjakas fyysisesti verrattuna kilpailijoihinsa - siis nopeuden, kimmoisuuden ja räjähtävyyden osalta. Näitä ominaisuuksia voi toki kehittää, mutta en ole henkilökohtaisesti vakuuttunut suomalaisen koripalloyhteisön osaamisesta tällä osa-alueella. Pointtina ehkä pohjimmiltaan se, että maailmaan mahtuu paljon pelaajia, joiden fyysiset ominaisuudet ovat lähtökohtaisesti Littleä paremmat ja Dettmann ei palvele ketään asemoilla Littlen lahjakkuuden jotenkin poikkeukselliseksi vaikkapa NBA-kontekstissa. Haluan Suomen koripalloon, urheiluun ja laajemminkin yhteiskuntaan korkeampia standardeja. Huh.
 
Viestejä
2 222
Voimaa ja kokoa lukuunottamatta, Little ei nähdäkseni ole erityisen lahjakas fyysisesti verrattuna kilpailijoihinsa - siis nopeuden, kimmoisuuden ja räjähtävyyden osalta. Näitä ominaisuuksia voi toki kehittää, mutta en ole henkilökohtaisesti vakuuttunut suomalaisen koripalloyhteisön osaamisesta tällä osa-alueella.

Jyväskylässä on bunkkeri, jossa näitä ominaisuuksia kehitetään todistetusti NBA:n huipulle asti. Sinne vaan Miro kesäleirille ja hyvä tulee.
 
Viestejä
595
Jyväskylässä on bunkkeri, jossa näitä ominaisuuksia kehitetään todistetusti NBA:n huipulle asti. Sinne vaan Miro kesäleirille ja hyvä tulee.
Siltä vaikuttaa. Jos minulta kysytään, koko maajoukkueleirityksen fysiikkaharjoittelun voisi uudelleensijoittaa tuonne bunkkeriin. Voisi toki bunkkerinkin uudelleensijoittamista harkita.
 
Viestejä
595
Täytyy lisätä myös, että ainakin puhtaasti mittojen perusteella, Okku Federikonkin NCAA-pelit tulevat olemaan mielenkiintoisia. Vaikka jonkin tiedotteen mukaan hän ei vielä tänä vuonna Gamecockseissa pelaisikaan. Federikohan on suhteellisen samantyyppinen pelaaja kuin Ruotsin Bobi Klintman, joka tullee NBA:ssa kahden seuraavan vuoden aikana pelaamaan. Toki Klintmanin profiilissa painottuu heittotaito enemmän.

Ymmärtääkseni Eemeli Yalahonkin perässä ovat roikkuneet suht korkean profiilin yliopistot - ilmeisesti hän ei ole toistaiseksi kuitenkaan sitoutunut minnekään? Yhtä kaikki, poikkeuksellisen lahjakas on tämä vuonna 2004 syntyneiden ikäluokka.
 
Viestejä
2 529
Itse tulkitsin tuon kommentin ehkä enemmän niin, että Littlen poikkeukselliset fyysiset ominaisuudet luovat hänelle helpohkon reitin NBA:han, jos mies vain jaksaa muuten harjoitella.

Pointtina ehkä pohjimmiltaan se, että maailmaan mahtuu paljon pelaajia, joiden fyysiset ominaisuudet ovat lähtökohtaisesti Littleä paremmat ja Dettmann ei palvele ketään asemoilla Littlen lahjakkuuden jotenkin poikkeukselliseksi vaikkapa NBA-kontekstissa.
Tämä on kyllä mielestäni aika räikeä virhetulkinta Henkan sanomisista. Siis ei varmasti ole Dettmann tuollaista tarkoittanut. Kun se ei pidä yhdenkään koripalloilijan kohdalla paikkaansa. Ei se ollut totta edes nuoren Friikin kohdalla. Jos tuota lähtökohtaa vastaan lähtee argumentoimaan, on se aika helppoa - kuin taaperolta tikkarin vieminen.

Miron fysiikka mahdollistaa sen, että hän voi NBA:han päästä. Se on mahdollista. Valtaosalla koripalloilijoista se ei ole mahdollista. Joku Joonas Cavén olisi voinut treenata biljardi tuntia, eikä olisi ikinä voinut NBA:han päästä.

Helppoa se ei silloinkaan ole. Mutta se tie on nyt auki. Ja kyse ei ole siitä, että "jaksaa vaan vähän käydä pompottelemassa". Nyt se vaatii sen, että omistaa vuorokauden jokaisen tunnin sen NBA-unelman eteen. Ja yhtä lailla kuin fysiikkaan tyssää monen tie, niistä fyysisistä kyvykkäistä se pysähtyy tuohon kohtaan valtaosalla.
 
Viestejä
595
Kiitoksia Yksinäinen Susi vilkkaasta keskustelusta. Eteenpäinmenemisen hengessä etsin tuon alkuperäisen sitaatin, jota hieman huolimattomasti käsittelin.

Miro Little, 18, on suomalaisen koripallon suurin lupaus sitten Lauri Markkasen – heittää viikossa 2 000 kertaa omalla ajalla

– Miron kaltainen pelaaja päättää itse, mihin rahkeet riittävät. Isoin edellytys on, että hän pysyy terveenä, linjaa valmennuksen johtaja Henrik Dettmann.

Tuossa siis tarkka lainaus, jota tarkoitin. Kirjoitin kyllä siis epätarkasti ja ehkä mielessäni siihen sekottui myös Petteri Koposen varmaankin kannustavaksi tarkoitettu kommentti:

– Miro on todellinen lahjakkuus Euroopan ja koko maailman mittakaavassa. Hänelle vain taivas on rajana.

En lähde noita kommentteja nyt atomeiksi purkamaan, mutta olen kyllä edelleen sitä mieltä, että Littlen lahjakkuus ei ole mitenkään poikkeuksellista tai taivaiden rajoja kutittelevaa hänen vertailuryhmässään, joka on siis NBA-tason pelinrakentajalahjakkuudet. Ymmärrän toki median vaikuttavan tuollaisten kommenttien muotoiluun. Itse vain haluaisin, että näitä juttuja kirjoitettaisiin ja pelaajien tasoa kommentoitaisiin - minun mielestäni - realistisemmin. Minulla on kyllä tämä sama henkilökohtainen ongelma monen muunkin ilmiön kanssa, jotka liittyvät Suomen huipputasoon suhteessa maailman huipputasoon. Näistä voisin nyt mainita vaikka monesti hehkutetun poikkeuksellisen hienon suomalaisen luonnon, kovan suomalaisen työmoraalin tai poikkeuksellisen suomalaisen insinööriosaamisen. No joo.

Mitä tulee siihen, onko joillain pelaajilla helpohko tie NBA:han, niin vastaus riippunee siitä, miten helpohko määritellään. Giannisilla, Embiidillä, Gobertilla, Wembanyamalla, Durantilla, Lebronilla ja Morantilla esimerkiksi on poikkeuksellista fyysistä lahjakkuutta NBA-pelaajienkin keskuudessa, jonka väitän tehneen heidän polkunsa helpommaksi kuin vaikkapa Stephen Curryn vastaavan. Stephen Currylla fyysinen lahjakkuus ei ainakaan samalla tavalla ole helposti todettavissa kuin edellä mainituilla pelaajilla, vaikka varmasti joissain nykymittaamisen ulkopuolella sijaitsevissa motorisen taidon oppimiseen liittyvissä hermolihasjärjestelmissä poikkeuksellista tehokkuutta hänellä onkin.

Littlellä tosiaan on fyysiset edellytykset pelata NBA:ssa (vrt esim Ricky Rubio), mutta ainakin omiin silmiini hänen fysiikkansa jää toistaiseksi ikäistensä parhaiden vastaavasta ja kokonaispaketti ei tällä hetkellä hänellä ole muidenkaan arvioiden mukaan riittävä. Yksikään NBA-mock draft sivuosto ei häntä tietääkseni listaa tällä hetkellä tulevaksi varaukseksi. Kannattaa myös katsoa, kuinka hyvin tuollaiset #30-40 rankatut lukiopelaajat keskimäärin NCAA:ssa pärjäävät. Koko ja pelinrakennuskyvyt ovat mielestäni Littlen kilpailuvaltit, ja jos hän tarkan kaukoheiton oppii, tulevat hänen osakkeensa nousemaan. Dettmannia mukaillen, Little voi kyllä päättää rahkeidensa riittävän NBA:han, mutta lisäisin tähän, että ongelmaksi voi tulla, jos tarpeeksi moni häntä lahjakkaampi ja tällä hetkellä taitavampi ikätoveri tekee saman päätöksen.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 529
Littlen lahjakkuus ei ole mitenkään poikkeuksellista tai taivaiden rajoja kutittelevaa hänen vertailuryhmässään, joka on siis NBA-tason pelinrakentajalahjakkuudet.
Eikä kukaan ole tällaista väittänytkään. Joten mielestäni nyt alkaa muuttua jo aika turhaksi sellaista vastaan argumentointi. Lahjakkuus on riittävää, että on keskustelussa mukana. Ei sen enempää voi tässä kohdin toivoa tai odottaa. Maailmassa on tasan yksi pelaaja, jonka pelkkä fysiikka/lahjakkuus on niin ylivertainen, että nousisi NBA:han jo ihan sillä (Wemby).

Minulla on kyllä tämä sama henkilökohtainen ongelma monen muunkin ilmiön kanssa, jotka liittyvät Suomen huipputasoon suhteessa maailman huipputasoon. Näistä voisin nyt mainita vaikka monesti hehkutetun poikkeuksellisen hienon suomalaisen luonnon, kovan suomalaisen työmoraalin tai poikkeuksellisen suomalaisen insinööriosaamisen. No joo.
Ihan raimohelmisenä ei tehrä tästä ny numeroo. Hiljaisia, nöyriä hissukoita, jotka lopulta eivät koskaan pääse sen liiallisen nöyryyden takia tavoitteisiinsa on maa täynnä. Epäonnistuminen ei ole häpeä. Jos Miro ei pääse NBA:han, ei elämä ole pilalla. Mutta jos NBA:han ihan oikeasti haluaa, pitää se paikka riistää kaksin käsin, vaikka väkivaltaisesti, ja pitää itsestään ääntä. Annetaanko nyt Henkan ja Petskunkin edes tuon verran, hyvin maltillisesti, tämän hetken lupaavinta koripalloilijaamme kehua :)

Mitä tulee siihen, onko joillain pelaajilla helpohko tie NBA:han, niin vastaus riippunee siitä, miten helpohko määritellään.
Kenelläkään ei ole helppoa tietä, kenelläkään. Eikä Mirolla varsinkaan, koska suomalaisena lähti valtavalta takamatkalta jenkkikilpailijoihinsa nähden. Kukaan ei sellaista ole tältäkään osin väittänyt.

Little voi kyllä päättää rahkeidensa riittävän NBA:han, mutta lisäisin tähän, että ongelmaksi voi tulla, jos tarpeeksi moni häntä lahjakkaampi ja tällä hetkellä taitavampi ikätoveri tekee saman päätöksen.
Ei siellä ole paikkoja rajattua tiettyä määrää. Jos on riittävän hyvä, sitten se paikka kyllä lopulta aukeaa. Jos vuonna X tarjolla on 20 huipputakuria, sitten heidät kaikki varataan ja etukentän kundit tippuvat kakkosrundille. Tai vastaavasti jos taso olisi poikkeuksellisen korkea yhtenä vuonna, sitten kyllä ne lahjakkuudet tunnistetaan ja kakkosrundiltakin (tai kokonaan ilman numeroa) voi kyllä selvittää tiensä NBA:han.
 
Viestejä
595
Eikä kukaan ole tällaista väittänytkään.
Hänelle vain taivas on rajana. - Petteri Koponen.

Tuota lausetta on turha ottaa kirjaimellisesti, mutta kyllä tuossa lehtijutussa juurikin näin kuitenkin väitetään. Mutta tuota sananpartta tosiaan käytetään suomalaisessa puhekielessä hyvin laajasti. Itsekin olen varmaan ala-asteella, jotain tuollaista paskapuhetta osakseni saanut.

Monesta asiasta olemme samaa mieltä, helppoa ei ole päästä edes Susijengiin, Baylorista puhumattakaan.

Mistä olemme ehkä eri mieltä on tuo laajempi kysymys suomalaisuudesta nöyryydestä, vaatimustasosta jne. Nöyrä ei mielestäni tarvitse olla, vaikka siitä paljon monesti onkin hyötyä. Mutta jos huipulle haluaa, on syytä olla rehellinen realiteeteistä ja kilpailutilanteesta. En malta olla myöskään mainitsematta, että NBA-joukkueissa ja NBA-draftissa todella on paikkoja juuri se rajattu määrä. Pelaajan mahdollinen paikka NBA:ssa on näin ollen aina sidoksissa yleiseen tasoon. Ei ole olemassa riittävän hyvää, on vain olemassa parempi kuin se pelaaja, joka viimeisenä kokoonpanosta tippuu tai kentälle pääsee.
 
Viestejä
2 529
Hänelle vain taivas on rajana. - Petteri Koponen.

Tuota lausetta on turha ottaa kirjaimellisesti, mutta kyllä tuossa lehtijutussa juurikin näin kuitenkin väitetään.
Jos ajatellaan nyt mitä tuolla voidaan tarkoittaa, taivas = NBA. Minun mielestäni se pitää paikkansa. Miro voi päästä NBA:han.

Sehän se Korisliiton pyramidinkin huippu on: NBA. (Vaikka sinne nyt eräs jyväskyläläinen kiharahiuksinen poika on uusia tasoja [All Star, All NBA] rakennellutkin, tuo se silti taitaa yhä oikeasti olla.)

Jälleen tuntuu vähän olkiukolta ajatella se joksikin muuksi. On se sitten All Star tai LeBronin ennätysten rikkominen.

Jos olet sitä mieltä, että Littlen rajat ja katto ovat matalammalla, ja hänellä ei mitään mahdollisuutta NBA:han ole, sekin on ihan ok. Itse asiassa moni varmaan on sitä mieltä toistaiseksi. Mutta tätä et mielestäni ole kuitenkaan väittänyt.

Mutta jos huipulle haluaa, on syytä olla rehellinen realiteeteistä ja kilpailutilanteesta.
Mitä tämä tarkoittaa?

"Ei tästä mitään kuitenkaan tule" ja "pitäkää tunkkinne". Silloin ei ainakaan pääse NBA:han, jos ei siihen unelmaan usko.

Mitään haihattelua ei mielestäni ole kuultu Mirolta, hänen läheltään, Henkalta, Petskulta, mediassa tai edes tällä foorumilla. Kukaan ei ole sovitellut 2024 syksylle Jatsin avaukseen Laurin pointiksi tai Miro kertonut kuinka faijansa muutaman vuoden päästä saapuu peleihin kultaisella Mersulla.

Tällä hetkellä NBA-parketille joskus pääsemisen todennäköisyys lienee 10-49 % välillä. Ehkä syyskuussa MM-kisojen jälkeen voidaan jo todeta sen olevan >50 %. Toivottavasti.
 
Viestejä
2 529
Ja itsekin todettava, että innolla odotan niin Ugusukin kuin nuoremman Federikon suorituksia ja katse suuntaa Etelä-Carolinaan kyllä varmasti ensi kaudella. On tästä NCAA-polusta mitä mieltä tahansa, on monien kundien lähtökohdat nyt huomattavasti paremmat kuin menneinä vuosina. Silloin suurinpiirtein mentiin johonkin ynnämuu-kouluun ihan sen takia, kun niillä nyt sattui paikka olemaan ja ajattelivat kokeilla olisiko tällaisesta suomipojasta mihinkään.

Nyt pojat ovat haluttuja rekryja, lähtevät parempiin kouluihin ja se polku ei ole mitään "lusitaan pari vuotta penkillä / pikkuminuuteilla ja tullaan kotiin aika tyhjin käsin".
 
Viestejä
595
Jos ajatellaan nyt mitä tuolla voidaan tarkoittaa, taivas = NBA. Minun mielestäni se pitää paikkansa. Miro voi päästä NBA:han.
Olkiukoista en tiedä. Itse kyllä ajattelen, että tuo sanonta viittaa siihen, että mikään ei ole mahdotonta tai että ei ole olemassa rajoja mahdollisuuksille jonkin asian suhteen. Ytimenä tuossa sanonnassa nähdäkseni on juuri se, että potentiaalia ja lopputulosta ei rajoita mikään olemassaoleva määritelmä - ei edes NBA. Mutta luultavasti Koponen tuossa tarkoittaa kuitenkin jotain muuta, kuten me kaikki, kun höpötämme arjessa menemään. Little voi päästä NBA:han, totta kai. En näe tätä kuitenkaan tällä hetkellä todennäköisenä.
Mitä tämä tarkoittaa?
Ei mitään henkilökohtaista kenenkään suhteen. Yritin viitata enemmän siihen, että mitä realistisempaa keskustelu ja ajattelu yleisesti huipputasolle vaadittavista tekijöistä on, sitä todennäköisempää on, että sinne huipputasolle pääsee. Otetaan esimerkki. Yksi suomalaisen kulttuurin ehdottomia timantteja on huippukapellimestariemme määrä väkilukuun suhteutettuna. Väitän, että tuossa yhteisössä osataan keskustella laadukkaammin kansainvälisestä vaatimustasosta, harjoittelusta, opettamisesta, mentoroinnista ynnä muusta kuin vaikkapa suomalaisessa koripalloyhteisössä. Mutta on myös niin, että ei sinne huipulle hetkessä päästä ja ehkäpä matkan varrella on hyvä olla jonkin verran hieman pakotettua positiivista pöhinää.
 
Viestejä
3 545
Tässä on yksi asia, joka on hyvä pitää mielessä: kaikki suomalaiset jotka ovat tuonne NBA:han menneet ovat olleet suunnilleen 210-senttisiä.
Toinen asia joka kannattaa muistaa: lähes kaikki suomalaiset jotka ovat NCAA:ssa menestyneet ovat olleet yli 2-metrisiä. Valtoset, Maxhunit jne menestyivät korkeintaan keskinkertaisesti yliopistoissa.
Amerikan manner on aivan täynnä todella urheilullisia ja taitavia pieniä pelaajia, pula on isoista, niin NCAAssa kuin NBA:ssa .
Möttölän, Markkasen ja muiden vastaavien isojen pelaajien kanava huipulle ison veden takana on paljon helpompi kuin takamiesten.
Tämä näkyy myös liikenteessä tuon ison veden yli toisin päin. Hyvin harva eurooppalainen huippujoukkue hankkii isoja amerikkalaisia, pieniä sieltä on lähes joka joukkueessa.
Miron reitti NBAhan on selkeästi vaikeampi kuin esimerkiksi Laurin.
 
Viestejä
595
Samaa mieltä. Littlen sekä Ugusukin rekrytoinnit näihin isoihin yliopistoihin ovat poikkeuksellisia ihan globaalissakin mittakaavassa. Itselleni ei tule viime kaudelta ei-Pohjois-Amerikkalaisista mieleen kuin Kriisa Arizonasta, Prosper Marquettesta ja Vescovi Tenneseestä, jotka operoivat isossa roolissa tällaisten profiiliohjelmien takakentillä.

Toisinpäin tämä näkyy tosiaan monella tavalla. Esimerkiksi viime EM-kisoissa FIBA-ranking 1. Espanjan tärkein pelaaja oli amerikkalainen takamies. Lorenzo Brownin (NC State) lisäksi kisoissa pelasivat Turkin Shane Larkin (Miami), Bulgarian Dee Bost (Miss St), Montenegron Kendrick Perry (Youngstown St), Puolan AJ Slaughter (W. Kentucky), Kroatian Jaleen Smith (New Hampshire), Saksan Nick Weiler-Babb (Iowa St), Georgian Thaddus McFadden (Fairmont St), Kreikan Tyler Dorsey (Oregon) ja Bosnia-Hertsegovinan John Roberson (Texas Tech). Kaikki takakentän pelaajia, melkein kaikki pelinrakentajia.

Mielestäni tämä USA:n dominointi EM-kisoissa asettaa koripallon statuksen aitona globaalina lajina hieman kyseenalaiseksi.
 
Viestejä
4 268
Samaa mieltä. Littlen sekä Ugusukin rekrytoinnit näihin isoihin yliopistoihin ovat poikkeuksellisia ihan globaalissakin mittakaavassa. Itselleni ei tule viime kaudelta ei-Pohjois-Amerikkalaisista mieleen kuin Kriisa Arizonasta, Prosper Marquettesta ja Vescovi Tenneseestä, jotka operoivat isossa roolissa tällaisten profiiliohjelmien takakentillä.

Toisinpäin tämä näkyy tosiaan monella tavalla. Esimerkiksi viime EM-kisoissa FIBA-ranking 1. Espanjan tärkein pelaaja oli amerikkalainen takamies. Lorenzo Brownin (NC State) lisäksi kisoissa pelasivat Turkin Shane Larkin (Miami), Bulgarian Dee Bost (Miss St), Montenegron Kendrick Perry (Youngstown St), Puolan AJ Slaughter (W. Kentucky), Kroatian Jaleen Smith (New Hampshire), Saksan Nick Weiler-Babb (Iowa St), Georgian Thaddus McFadden (Fairmont St), Kreikan Tyler Dorsey (Oregon) ja Bosnia-Hertsegovinan John Roberson (Texas Tech). Kaikki takakentän pelaajia, melkein kaikki pelinrakentajia.

Mielestäni tämä USA:n dominointi EM-kisoissa asettaa koripallon statuksen aitona globaalina lajina hieman kyseenalaiseksi.

Niin, että jos joku maa (sisältäen 52 osavaltiota, joissa koris varmaan aika iso laji kaikissa) on erinäisistä syistä ylivoimainen globaalissa lajissa ei tarkoita sitä, että kyseessä on globaali laji?

No, onhan Virokin ollut vissiin aika kova viime vuosina eukonkannossa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös