Koripallo.com

Susijengin karsinnat Tampereen EM-kisoihin 2025

Viestejä
405
Siinä Lundbergin puolustuksessa muutos tapahtui puoliajalla. Sellaiseen aina-iholla-ennen-palloa-suuntaan. Ja se toimi. Plus väsymys - kuka jaksaa 40 minuuttia putkeen? Vielä ratkaisevampaa oli se, että Jantunen hoiti sen mies-paikallaan pelaavan ison ikämiehen. Se tuplaustaktiikka ekalla puoliajalla oli koitua tappioksi. Onneksi muutettiin.
 
Viestejä
405
Se vielä, että miksi studiossa (Koponen, Huff)) tiedettiin heti se, että jos vastustajalla on 1-2 pelaajaa isoilla minuuteilla vastuussa hyökkäystoiminnasta, niin kannattaa laittaa heidät jokaisessa 5 vs 5 hyökkäyksessä puolustushommiin, mutta näin ei tehty. Ennen kuin 3-4 jaksolla osittain.
 
Viestejä
1 212
Mikä Iffen puolustamisessa oli lopulta niin pielessä? Kaveri pystyy tekemään 25 pinnaa halutessaan suunnilleen mitä tahansa Euroliiga-joukkuetta vastaan. Larsenin pakittaminen ekalla puoliajalla sen sijaan oli paha epäonnistuminen kaikin puolin.
Kyllähän se aika paljonkin muuttui tokalla puoliajalla. Omien korien jälkeen jo Tanskan päässä koko kentällä estettiin pallon saaminen täysin. Sama jatkui omassa päässä kenttää, eli todella fyysisesti juostiin downscreenit, tai estettiin kokonaan niistä juokseminen ja jo pallon saaminen tehtiin hankalaksi. Ensimmäisellä puoliajalla se ei sitä ollut. Ja sitten kun hänellä lopulta oli se pallo, saatiin heitot otettua hyvin pois, ja jokaisessa ajossa jo ennen kolmen sekunnin aluetta oli kolme suomalaista heti kiinni. Ensimmäisellä puoliajalla tuo tuplaus tai triplaus oli vähän sellaista näennäistä, toisella taas konkreettisesti tultiin oikeasti ihan kiinni, oli tilanteita joissa jopa neljä suomalaista oli ihan metrin tai parin päässä Iffestä kun oli ajamassa.

Ja ehdottomasti, ensimmäisellä puoliajalla Larsen oli ehkä jopa se suurempi ongelma, oli kuin prime Boris Diaw konsanaan. 36 minuuttia noilla kiloilla kuitenkin väkisin tulee ongelmaksi, vaikka toki puolustusta hänenkin suhteenkin parannettiin.
 
Viestejä
43
Katsoin pelin paikan päällä. Kokonaisuutena reilusti plussalla, vaikka varsinkin toinen erä oli vaikea.

Tanska heitti lähes koko pelin uskomattoman hyvin. Puoliaikaan mennessä kolkit liki 60% ja kakkoset liki 70% sisään. Tuossa vaiheessa on varmasti on ollut melkoinen myllerrys suomipojan korvien välissä, mutta niin vain tulivat aivan uudestisyntyneinä kopista kolmanteen erään.

Avausviisikosta Valtonen pelasi hienosti, erityisesti pakissa. Otti muutamia erittäin tärkeitä levypalloja ja teki muutaman loistavan yksilösuorituksen päätteeksi sellaisia koreja, jotka sytyttivät koko joukkuetta.

Jantunen onnistui vieläkin paremmin, kummassakin päässä. Upeita koreja ja oikeastaan ainoa, joka alkoi saada Larsenin pökkimiset postissa kuriin.

Maxhuni oli alussa tosi hyvä, mutta hukkui sitten jonnekin. Pallon liike pysähtyi ja tyytyi ottamaan omia heittoja, jotka kolisivat ohi. Lopussa jälleen piristyi.

Madsen oli vähän tasapaksu koko pelin, kuitenkin varmaa perustekemistä. Jotenkin jäi vaikutelma, että oli sellaista haparontia jota näkee kun on ollut pitempään pienellä peliajalla. Onko hän ollut, vai saako isot minuutit seurassaan?

Salin saa minulta ainoana avauksen miehistä miinuksen, koska ei yltänyt omalle tasolleen. Lähes kaikki heitot jotenkin epäsasumaisesti pakotettuja tai huonosta rytmistä. Jostain syystä ei heittänyt silloin, kun olin varma että nyt on Sasun paikka. Pakki meni paremmin ja aiheutti perinteisesti muutaman hyökkääjän virheen.

Penkiltä iso onnistuja oli Kivimäki. Pelasi ennakkoluulottomasti ja taitavasti.

Samoin Grandison onnistui, vaikka aluksi olikin hieman yliyrittämistä ja ryntäili itseään ulos tilanteista (samoin kuin Raitanen). Grandison oli yksi harvoista jolla riitti jalka Lundbergin kiemuroiden perässä ja hän saikin tätä ottelun selvästi parasta pelaajaa hidastettua pahanteossa.

Muut eivät juuri peliaikaa saaneet. Seppälä oli epävarma, Blomgrenista ei jäänyt oikein mitään kuvaa, eikä Palmista, mutta Dolenc oli ihan aktiivinen joten hieman ihmettelin ettei sitten kentälle enää tullut.
 
Viestejä
73
Aika äkkinäisiä tuomioita muun muassa valmennuksen vaihdosta ensimmäisen neljänneksen ja ensimmäisen puoliajan perusteella. Eihän Tuovi kovin vakuuttava ollut näissä peleissä, mutta sai kuitenkin korjattua virheensä ja pelin suunnan toisella puolikkaalla. Annetaan hieman aikaa, mahdollisuus kasvaa roolissaan ja tehdään välitilinpäätöstä ehkä aikaisintaan olympiakarsintapelien jälkeen.

Myös joukkue voi katsoa hieman peiliin avauspuoliskon tapahtumien osalta, Tanska tahtoi voittaa selkeästi enemmän, mikä näkyi muun muassa tuossa levypallo- ja puolustuspelaamisessa. 58 pistettä kotikentällä omiin Tanskaa vastaan kertoo aika tyhjentävästi kaiken avauspuolikkaasta. Mutta kuten niin monta kertaa on koripallossa nähty aiemminkin, voi ottelujen sisälläkin tuulen suunta muuttua jopa useampaan kertaan ja 20 pisteen takamatka ottelun puolivälissä ei takaa vielä yhtään mitään lopputuloksen osalta. Suomi löysi lopulta lääkkeet Tanskan kaatoon ja peluutti joukkuetta vastustajaansa järkevämmin.

Yksilötasolla positiivista Grandisonin selkeä tasonnosto Serbia-pelistä ja Kivimäen erinomaiset minuutit. Ja Jantunen toki erittäin hyvä molemmissa päissä kenttää sekä Salin näytti kokemuksensa ja otti hienosti roolia silloin kun peliä ratkaistiin vaikka muutoin olikin aika näkymätön.

Seppälä taas heikot minuutit, minkä vuoksi jäikin penkille toisella puoliajalla. Kyseenalaistaisin jatkossa ainakin automaattisen valinnan pelaavaan kokoonpanoon. Raitanen osuu hyvällä prosenteilla vapaista heitoista kaaren takaa, mutta tälle tasolle kokonaisvaltainen pelaaminen ei riitä ja on kovin pehmeä sekä vaikeuksissa erityisesti puolustuspäässä. Madsen myös kokoonsa nähden pehmeä, mutta eipä meillä taida parempiakaan senttereitä olla ja kyllähän Madsenilta yksittäisiä hyviäkin suorituksia nähdään joka pelissä. Alkaako Salinin prime olemaan jo ohi? Ei pysty ehkä enää kantamaan joukkuetta kokonaisista otteluissa niin kuin parhaimpina aikoinaan, mutta toki iso rooli vielä parin vuoden ajan johtajana, hengenluojana ja otteluiden ratkaisuhetkillä. Palmia olisin mielelläni nähnyt kentällä enemmän.

Kokonaisuutta ajatellen viime vuosien totutusta poikkeava menestys on ehkä hieman nostattanut liian suuria odotuksia yleisössä. Kuten jossain aiemmassa viestissä todettiin on iso joukko viime vuosien avainpelaajia jäänyt sivuun ja kun katsotaan tämänkin kertaista joukkuettamme, niin ei siellä eurooppalaisessa vertailussa nyt ihan niin huikea materiaali ole meillä käytössä että tuon varaan voidaan kovin korkealentoisia odotuksia rakentaa. Tilanne tietysti hivenen muuttuu kun saadaan Pohjois-Amerikassa vaikuttavat pelaajat, Markkanen luonnollisesti etunenässä mukaan rosteriin ja tuolloin Suomi pystyy yksittäisessä ottelussa haastamaan kenet tahansa. Ja tämähän on tietysti hieno ja poikkeuksellinenkin tilanne suomalaisessa koripallossa. Eli muistetaan myös nauttia tästä, koska ainakin itsellä vahva tunne että näitä aikoja saatetaan vielä kaivata jossain kohtaa. Toivottavasti olen tässä väärässä.
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 561
Viestejä
915
Joko kesällä 2024 nähtäisiin valmennusjohdossa sellainen looginen liikahdus, että HD luopuu urheilujohtajan virastaan Susijengissä ja siirtyy täysin palvelleena VIP-katsomoon rosterin ulkopuolelle? Lassin, Hannon ja Teemun siivet kyllä kantavat.
 
Viestejä
1 944
Niin se vaan aika kultaa muistot, mutta koska viimeksi Susijengin avauksessa joka iikka on pelannut ACB:ssä tai Ranskan pääsarjassa? Tai Saksan pääsarjassa pelaava ei ole mahtunut joka matsissa pelaavaan kokoonpanoon? Tai Liettuan pääsarjassa pelaavasta on oltu sitä mieltä, että ”tällaiset vaihtoon”?

Kyllä Dolencilla on paljon käyttöä vielä majussa, vaikka Larsenia vastaan voima ei riittänytkään. Ja Aatu, ah mitä peliä eilen! Oli todellinen piristysruiske ja pisti palloon vauhtia Maxhunin jäätyä vähän jähmeäksi - mikä pisti sitten Edoniinkin vauhtia.

Mutta se nyt vaan on totta, että taso on leventynyt, ja Susijengi saakin toden teolla kamppailla, jotta pysytään jollain tavalla menossa mukana. Ja aina on helpompi yllättää ja venyä pariin sensaatiotulokseen kuin pystyä tasaisesti puurtamaan priimaa.
 
Viestejä
1 212
Kyllähän Sasulla on selkeästi alkanut jalka painamaan viimeisen vuoden aikana. Monta kertaa juostiin aivan luvattoman helposti ohi eikä tuo sivuttaisliike ole enää lähelläkään sitä huipputasoa mitä joskus ollut. Heittokin aika hakusessa vaikean kauden jäljiltä.

Grandison yllätti todella positiivisesti molemmissa päissä kenttää. Puolustuspäästä jäänyt sellainen fiilis aiemmista peleistä että aika helposti juostaan kaarella ohi, ja niin kävi eilenkin pari kertaa ensimmäisellä puoliajalla. Toisella puoliajalla kuitenkin yhtäkkiä pysyikin Lundbergissä todella hyvin kiinni, ja Valtosen kanssa sai hyvin pidettyä kurissa jälkimmäisen puoliskon.

Hehkutetusta materiaalin leveydestä, kyllähän tuo kärkirotaatio sitä todellakin on, ja avauskokoonpano ilmankin Lauria on oikeasti Euroopan kärkijoukkueisiinkin verrattuna hyvä. Mutta niinkuin joku jo kirjoittikin, oli tuo pelin taso aika kammottavaa kun ensimmäinen puoliaika mentiin "kaikki pelaa" -periaatteella. Hyvä että siitä luovuttiin ajoissa.

Olympiakarsinnat seuraavaksi edessä. Suomen lohkosta Puola hävisi ensin vieraissa Liettuan kakkostiimille 20pinnaa, ja kotona Pohjois-Makedonialle 25pinnaa. Voisi olettaa että Laurin kanssa ollaan aika selviä ennakkosuosikkeja tähän otteluun. Suomella myös tuohon olympiakarsintaan sellainen etu, että pelit pelataan seuraavassa järjestyksessä:
2.7 Suomi - Bahama
3.7 Bahama - Puola
4.7 Puola - Suomi
Suomella siis lepopäivä pelien välissä. Tuosta Bahama-pelistä, Palotie podcastissaan joskus syksyllä asiaa kävi läpi, ja totesi että pitäisi olla aika hyvä matchup Suomelle. Muutamia NBA-konkareitahan tuolta löytyy, mutta mikään joukkue ei ole kyseessä.
Jos nämä molemmat pelit onnistutaan voittamaan, suurella todennäköisyydellä välierässä ei tule vielä Espanja vastaan. Lebanonia tai Angolaa vastaan odotuksena vain ja ainoastaan voitto, jolloin sitten finaalissa olisi Espanja vastassa. Haparoivia otteita esitti tässä ikkunassa, ja muistetaan kuinka hyvin Suomi viime kohtaamisessa onnistui haastamaan. Eli kyllä tässä ihan todelliset mahdollisuudet olympiapaikkaan on, joka tuntuu aika uskomattomalta.
 
Viestejä
501
Hieno nousu Suomelta eilen ja Jantusen kokonaisvaltaista pelaamista on ollut upea katsoa nämä kaksi peliä.

Kun Salin kenties kukitetaan kotikisojen jälkeen eurolegendojen joukkoon, niin ainakin itse tietäisin tasan tarkkaan, kenet haluaisin nähdä maajoukkueen seuraavana kapteenina.

Eilisessä pelissä itseäni jäi eniten mietityttämään, miten Lundbergia ja Larsenia täytyi kohdella miltei kun Kobea ja Shaqia tai Jokicia ja Murrayta.

Lundberg on oikein hyvä euroliigapelaaja, mutta en minä häntä tuon sarjan tähtikategoriaan nostaisi, vaikkapa siis Tanskan maajoukkue-edustamiseen rennosti suhtautuvan Shavon Shieldsin rinnalle.

Ellei Luca Banchi olisi Bolognan puikkoihin ennen kauden alkua dramaattisesti tullut, niin Lundberg ei välttämättä Euroliigaa tällä kaudella edes pelaisi. Tällä kaudella Bolognan menestyksen takuumiehinä ovat ennenkaikkea häärineet loistavaa kautta pelaava Tornike Shengelia sekä legendaarinen Marco Bellinelli. Mutta pelaahan Lundberg tuossa Tanskan maajoukkueessa niin vapaassa roolissa, että pisteitä tulee väkisinkin. Mutta aivan liian kauan siinä meni, että jotain jarrua Suomi Lundbergiin sai.

Larsenin tarpeettomasta dominoinnista on varmaan kaikki tarpeellinen sanottukin, mutta en aivan odottanut, että vielä aikuismaajoukkuetasolla näkisin, kuinka puhtaalla ylipainolla voi saavuttaa noin paljon etua.
 
Viestejä
1 880
Salinilla vielä tämä kausi sopimusta jäljellä Teneriffalle. Vieläkö ulkomailla on kysyntää, vai palaako Suomeen? Mielipiteitä? Kuitenkin peliaika laskusuunnassa?
 
Viestejä
2 307
Palotiellä meni tunteisiin tämän ketjun lievähköt avauspuoliajan ylireagoinnit ja kaikille potkujen vaatimiset suorastaan korvia hivelevällä tavalla... :eek: En muistanut laittaa mieleen missä kohdin jaksoa, mutta jossain puolivälin haminoilla.

 
Viestejä
1 322
Arvelinkin että Grandison tulisi Suomeen. Tilanteessa varmasti auttoi myös Rannikko jonkin verran. Tasokas ympäristö, mikä palvelee myös maajoukkuetta.


Hyvä valinta mielestäni. Grandison tarvitsee isot minuutit ja luottamusta. Uskon, että sitä kautta Grandisonista tulee paljon tasaisempi suorittaja maajoukkuepeleissä. Onko muuten vain tämän kauden loppuun kestävä sopimus?
 

Ylläpito

Ylläpidon jäsen
Viestejä
4 561

Heinäkuuhun on luonnollisesti vielä paljon aikaa, mutta pulmallista on tietysti se, että olympiakarsintoja ei edellä yhtään kilpailullista ottelua. Susijengin tuntien taas pelaajat mielelläänkin varmasti kokoontuvat kesällä valmistautumaan noihin peleihin hyvissä ajoin. Silti yhtälön todellista ratkaisua mitataan vasta pallon noustessa peliin Valenciassa.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös