Koripallo.com

Naisten korisliiga 2019-2020

Viestejä
1 036
Mielenkiintoinen HBA-Topo -peli eilen. Ensin mentiin kaksi kymmenminuuttista tasatahtia. Ensimmäinen kymppi mentiin HBA:n hienoisessa johdossa, toisella kympillä Topo käväisi johdossa. Puoliajalle HBA:n kolmen pisteen johdossa. Sitten alkoi tapahtua: HBA paransi pallollisen painetta ja latoi reilut 30 pinnaa Topon reilua kymmentä vastaan ja peli oli taputeltu. Kolmannella kympillä HBA:lla näytti onnistuvan kaikki kun taas Topo ei saanut enää riittävää runia tasoittaakseen pelin. Neljäs kymppi mentiin tasatahtia loppuun asti tuolla 20 pinnan erolla.

Toposta erottui korin alla aina vahva ja hyvä vapariheittäjä Alex Louin. HBA:n pisteistä eniten takoivat Ollilainen ja Kuier, joista jälkimmäinen napsi vielä huikeat 22 levaria ollen huippu tehopisteissä. Vapareissa prosentit olivat HBA 58% ja kolmoset 32%, Topolla vastaavasti vaparit 77% ja kolmoset 21% - eli noissa on kauden mittaan vielä parannettavaa. Molemmissa joukkueissa onnistuttiin laajalti pisteiden teossa, joten peli tarjosi viihdyttävän koripalloillan katsojille.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
131
Näen tilanteen hyvin mustavalkoisena arvovalintana:
Vaihtoehto A: pyritään kasvattamaan resurssien kokonaismäärää.
Vaihtoehto B: otetaan irti kaikki mahdollinen nykyisistä resursseista ja vähät välitetään tulevaisuudesta.

Vaihtoehto B on tuntunut olevan naisten puolella se vallitseva valinta tähän asti. Eikä se ole varsinaisesti ollut kiinni aluepolitiikasta, koska melkein koko Suomi on viime vuosina ollut edustettuna liigassa. Läntinen alue ei ole onnistunut vakiinnuttamaan paikkaansa siellä muuten kuin Forssan osalta. Nokia, Pyrintö ja Riento ovat vilahtaneet hetkellisesti korkeimmalla sarjatasolla ja sitten pudonneet alaspäin. Äänekoski-Jyväskylä-akselilla sama homma nyt kun sieltä ei ole enää edustusta vk-sarjoissa. Pohjoiselta alueelta ei ole ollut edes tulijoita näihin kamppailuihin miesmuistiin. Tekevätkö seurat pääsääntöisesti töitä vain tuloksen saavuttamiseksi vai onko jossain organisaatiossa (muussa kuin HBA:ssa) pelaajakehitys asetettu ykköstavoitteeksi ja siitä on myös osoituksena pelaajien merkittävät harppaukset eteenpäin?

Loppujen lopuksi aika pieni osa aikuisten liigakoripallosta pelataan kehä kolmosen sisäpuolella. Päätöksenteossa junnusarjojen osalta varmasti alueen merkitys on erityisen korostunut, mutta naisten puolella iso osa laadukkaasta toiminnasta tehdään Lappeenrannassa, Kouvolassa, Kotkassa ja Forssassa. Viime vuosina Hyvinkää ollut vahva tekijä, kehä kolmosen ulkopuolelta sekin. Kehän sisäpuolelta EBT selkeästi kiinnostavin proggis tällä hetkellä, koska se on mennyt joka vuosi eteenpäin sekä pelaajien osaamisen että joukkuepelaamisen puolesta. Miesten puolellahan vain Seagulls on pk-seudulta ja muut joukkueet eri puolilta Suomea. Kysymys kuuluukin, että miksi pk-seudun aikuisten pääsarjakoris kyntää monelta osin, vaikka alueella on suurin massa junnukoripalloilijoita.

Ja sitten kun miettii noita ulkomailla pelaavia naisia.... Tampere (Äijänen x 2 & Kaukopaasi), Nokia/Lappeenranta (Pirttinen), Salo/Turku (Tulonen & Pelander), Orimattila (Kesänen & Kuisma) ja Kotka (Lehtoranta & Pounds) ovat hienosti edustettuina pk-seudulta tulijoiden lisäksi. Unohdin varmasti monta nimeä listalta, mutta ei tuolla ulkomaillakaan ole mielestäni pk-seutu yliedustettuna.

Tyttöjen maajoukkueet ovat tasa-arvoisessa asemassa poikien vastaaviin sekä rahallisesti että valmennusosaamisen puolesta. Tyttömaajoukkueiden menestyminen ei kuitenkaan yksin selity sillä. Miksi pelaamisen taso on noussut viime vuosina ja mitkä tekijät siihen ovat eniten vaikuttaneet? Onko liitto mahdollistanut tai hidastanut päätöksenteollaan tätä kehitystä jotenkin? Mihin perustuu ajatus, että Koripalloliittoa kiinnostaa vain pk-seudun koris, kun todistettavasti aikuisten tasolla sitä pelataan ihan jossain muualla?
 
Viestejä
1 036
-clipeti clip-
Tyttöjen maajoukkueet ovat tasa-arvoisessa asemassa poikien vastaaviin sekä rahallisesti että valmennusosaamisen puolesta. Tyttömaajoukkueiden menestyminen ei kuitenkaan yksin selity sillä. Miksi pelaamisen taso on noussut viime vuosina ja mitkä tekijät siihen ovat eniten vaikuttaneet? Onko liitto mahdollistanut tai hidastanut päätöksenteollaan tätä kehitystä jotenkin? -clipeti clip-

Jos heitän nyt ihan mutuna, niin pari tyttövuosikertaa on ollut aika hyvä. En osaa sanoa onko se kiinni vuosikerroista vai valmennuksesta, ehkä ensimmäisestä. Perustan mutuni siihen, että junnusarjoja aika pitkään seuranneena, tuntuisi siltä että vuosikerrat 2001-2002, ja ehkä pienemmältä osin 2003, näyttäytyivät jo mikro- ja minisarjoista lähtien aika hyviltä, ainakin noin eteläisessä sarjassa. Tässä näkökulmassa nyt korostuu eteläinen-Suomi Tampere-linjalta alaspäin, koska en ole ollut seuraamassa juurikaan muita aluesarjoja, SM-kisoissa otos on laajemmalta. Tuo junnujoukko on nyt "miehittämässä" maajoukkueen WU16- ja WU18-sarjoja, mutta myös naisten 1 divaria ja osin naisten liigaan. Saa nyt nähdä mihin tämä WU16-18 -menestys oikein kantaa, toivottavasti pitkälle. Pojista en osaa sanoa mitään.

Saa olla vapaasti eri mieltä.
 
Viestejä
2 534
Jos heitän nyt ihan mutuna, niin pari tyttövuosikertaa on ollut aika hyvä. En osaa sanoa onko se kiinni vuosikerroista vai valmennuksesta, ehkä ensimmäisestä. Perustan mutuni siihen, että junnusarjoja aika pitkään seuranneena, tuntuisi siltä että vuosikerrat 2001-2002, ja ehkä pienemmältä osin 2003, näyttäytyivät jo mikro- ja minisarjoista lähtien aika hyviltä, ainakin noin eteläisessä sarjassa. Tässä näkökulmassa nyt korostuu eteläinen-Suomi Tampere-linjalta alaspäin, koska en ole ollut seuraamassa juurikaan muita aluesarjoja, SM-kisoissa otos on laajemmalta. Tuo junnujoukko on nyt "miehittämässä" maajoukkueen WU16- ja WU18-sarjoja, mutta myös naisten 1 divaria ja osin naisten liigaan. Saa nyt nähdä mihin tämä WU16-18 -menestys oikein kantaa, toivottavasti pitkälle. Pojista en osaa sanoa mitään.

Saa olla vapaasti eri mieltä.
Robert Stanley Petersen, joka hoiti noita päävalmentaja hommia ennen Dettmannia toi 70-vuotta sitten ajatuksen suomalaiseen koripalloon, että helppoja koreja olisi hyvä saada nopeista hyökkäyksistä. Suomalaiset tyttöjoukkueet pelaavat nykyään nopeampaa koripalloa kuin aiemmat ikäluokat ja se saattaa minun mielestä selittää osittain nähdyt tulosparannukset.

Vastakohta nopealle koripallopelille on esimerkiksi skriinipeli (yli 100v vanha). Ensin pysähdytään odottamaan (menetetään etumatka), jotta saadaan kaikki 5 hyökkääjää hyökkäysalueelle. Sitten pysähdytään toistamiseen tekemään se skriini ja hyökätään kohti koria paikoiltaan. Tämä skriinipelaaminen on erittäin suosittua ja monen mielestä ainoa oikea tapa pelata koripalloa.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
12
Jos heitän nyt ihan mutuna, niin pari tyttövuosikertaa on ollut aika hyvä. En osaa sanoa onko se kiinni vuosikerroista vai valmennuksesta, ehkä ensimmäisestä. Perustan mutuni siihen, että junnusarjoja aika pitkään seuranneena, tuntuisi siltä että vuosikerrat 2001-2002, ja ehkä pienemmältä osin 2003, näyttäytyivät jo mikro- ja minisarjoista lähtien aika hyviltä, ainakin noin eteläisessä sarjassa.


01-03 ikäluokka Suomessa ja myös Turussa on aika kova.
Tosin Turussa tämä ikäluokka on suurimmaksi osaksi hukattu.
Toivottavasti muun Suomen osalta pystytään paremmin pitäämään pelaajat mukana.

Turussa 2001-2003 syntyneitä, maajoukkuetoiminnassa mukana olevia pelaajia on ollut todella runsaasti, mutta Riennossa nätä ei enää ole jäljellä kuin Määttänen. Määttäsen lisäksi Amanda Niinikoski pelaa edelleen korkealla tasolla Naisten divaria ja A-tyttöjen SM:ää EBT:ssä, vaikka asuu Turussa ja käy lukiota Turussa. Miksi EBT.ssä varsinkin kun matkustaminen varsinkin yhdistettynä lukioon on lisärasite? Ja pelaa kutenkin samoja sarjoja mitä Riennossakin voisi pelata?

Kaikki muut 01-03 syntyneistä maajoukkeissa ja/tai majutoiminnassa mukana olleista tytöistä ovat lähteneet Riennosta joko pelatakseen sitten alemmalla sarjatasolla, kun Riennossa pelaaminen ei ole vaihtoehto ja muuta Turussa ei ole tarjolla tai lopettaneet. Lähtijöitä A-tyttöikäisistä maajoukkuetason pelaajista Niinikosken lisäksi ovat ainakin seuraavat: 1 kpl Jyväskylä + 2 kpl Kaarinan Ura + 1 kpl lopettaneet. Ja voi olla joku muukin. Kuvaavaa on se, että sekä Niinikoski, että Uraan siirtyneet edelleen jatkavat Turun urheilulukiossa koripallolinjalla. Syyt 01-03 syntyneiden pelaajakatoon Turussa ovat erityisesti Riennon valmennukseen liittyviä, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä tästä ei voida valtakunnallisesti tehdä.

Onneksi pääkaupunkisudulla on useampia seuroja ja pelaajat voivat täten hakeutua paremmin sopivaan seuraan sopivalle sarjatasolle. Ja yhdellä valmentajalla ei ole koko pääkaupunkiseudun nais- ja tyttökoripalloa omissa käsissään, hyvässä ja huonossa. Ja näyttääkin siltä, että suurin osa 2001-2003 majuikäluokasta pääkaupunkiseudulla on löytänyt itselleen sopivan sarjatason ja valmennusympäristön.

Ja en usko, että 2001-2003 on mitenkään poikkeuksellinen ikäluokka pidemmän päälle. Meillä tehdään tyttökoripallossa niin paljon hyvää työtä, että ei ole mitään syytä etteikö seuraavat ikäluokat olisi myös yhtä hyviä tai edelleen parempia!
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 534
Turussa 2001-2003 syntyneitä, maajoukkuetoiminnassa mukana olevia pelaajia on ollut todella runsaasti, mutta Riennossa nätä ei enää ole jäljellä kuin Määttänen. Määttäsen lisäksi Amanda Niinikoski pelaa edelleen korkealla tasolla Naisten divaria ja A-tyttöjen SM:ää EBT:ssä, vaikka asuu Turussa ja käy lukiota Turussa. Miksi EBT.ssä varsinkin kun matkustaminen varsinkin yhdistettynä lukioon on lisärasite? Ja pelaa kutenkin samoja sarjoja mitä Riennossakin voisi pelata?......
Espoossa pelaaja on käsittääkseni kaksi kertaa lähempänä maajoukkuetta (Espoon kiintiö). EBT:tä on tällä palstalla myös kehuttu paljon.........(poistettu)........ Tämä ilmenee helsinkiläisille, kun menemme katsomaan maajoukkuepelejä. Pakkaamme eväät ja aloitamme "orienteering osuuden" kohti Espoon peltoja.

Hieno homma, että Turussa osataan arvostaa omia pelaajia! Mukavaa, että koripallokeskustelu ei ole liian Helsinki-keskeistä. Turku on myös kiva paikka käydä katsomassa koripalloa.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
131
Jos heitän nyt ihan mutuna, niin pari tyttövuosikertaa on ollut aika hyvä. En osaa sanoa onko se kiinni vuosikerroista vai valmennuksesta, ehkä ensimmäisestä. Perustan mutuni siihen, että junnusarjoja aika pitkään seuranneena, tuntuisi siltä että vuosikerrat 2001-2002, ja ehkä pienemmältä osin 2003, näyttäytyivät jo mikro- ja minisarjoista lähtien aika hyviltä, ainakin noin eteläisessä sarjassa.

Eli olisiko kyse siis enemmän pelaajamassoihin liittyvästä asiasta? Ollaan saatu isompia ikäluokkia, minkä johdosta mukaan on eksynyt myös parempia urheilijoita? Itselläni samanlainen käsitys kyllä näistä ikäluokista, ovat pistäneet silmään jo pienestä pitäen. 00-ikäluokka ehkä kokonaisuudessa parempi kuin 01, mutta 01-ikäluokasta löytyy tietty yksi aivan huippuyksilö, jolle ei mistään muusta ikäluokasta löydy vertaista.

Kaikki muut 01-03 syntyneistä maajoukkeissa ja/tai majutoiminnassa mukana olleista tytöistä ovat lähteneet Riennosta joko pelatakseen sitten alemmalla sarjatasolla, kun Riennossa pelaaminen ei ole vaihtoehto ja muuta Turussa ei ole tarjolla tai lopettaneet. Lähtijöitä A-tyttöikäisistä maajoukkuetason pelaajista Niinikosken lisäksi ovat ainakin seuraavat: 1 kpl Jyväskylä + 2 kpl Kaarinan Ura + 1 kpl lopettaneet. Ja voi olla joku muukin. Kuvaavaa on se, että sekä Niinikoski, että Uraan siirtyneet edelleen jatkavat Turun urheilulukiossa koripallolinjalla. Syyt 01-03 syntyneiden pelaajakatoon Turussa ovat erityisesti Riennon valmennukseen liittyviä, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä tästä ei voida valtakunnallisesti tehdä.

Kolme kysymystä:
1) Miksi Riennossa pelaaminen ei ole vaihtoehto?
2) Olisiko alueella muita halukkaita ja osaavia valmentajia, jotka haluaisivat ottaa tyttö- ja naiskoriksen haltuun?
3) Miksi tyytyä aladivareihin, jos voisi esimerkiksi mennä Forssaan tai vaikka Niinikosken tapaan Espooseen?

Espoossa pelaaja on käsittääkseni kaksi kertaa lähempänä maajoukkuetta (Espoon kiintiö). EBT:tä on tällä palstalla myös kehuttu paljon.

Tästä on varmasti ainakin osa totta. Niinikoski taisi olla viimeisiä EM-kisakoneesta ulos jääneitä, joten looginen siirtymä on varmaan yrittää mennä maajoukkuevalmentajan alaisuuteen ja kivuta sitä kautta pari pykälää rankingissä ylemmäs.

Taitaa valitettavasti aika monessa muussakin seurassa olla se sama tilanne, että U19 vaiheessa eri ikäluokkia on enää pieni pooli jäljellä. Tytöt lopettavat hurjaa vauhtia juuri tuossa vaiheessa ja moni tuntuu keskittyvän lukion suorittamiseen. Onko pojissa nähtävillä samanlaista ilmiötä?
 
Viestejä
2 534
Taitaa valitettavasti aika monessa muussakin seurassa olla se sama tilanne, että U19 vaiheessa eri ikäluokkia on enää pieni pooli jäljellä. Tytöt lopettavat hurjaa vauhtia juuri tuossa vaiheessa ja moni tuntuu keskittyvän lukion suorittamiseen. Onko pojissa nähtävillä samanlaista ilmiötä?
Jos viitsit niin voisitko avata mitä tarkoitat "lopettamisella"? Minua kiinnostaa, jos tässä puhutaan pelkästään kilpakoripallon lopettamisesta. Ongelma on vakava, jos nämä pelaajat lopettavat päivittäisen harjoittelun kokonaan eivätkä siirry jäähdyttelemään harrastesarjoihin.....
 
Viestejä
12
Kolme kysymystä:
1) Miksi Riennossa pelaaminen ei ole vaihtoehto?
2) Olisiko alueella muita halukkaita ja osaavia valmentajia, jotka haluaisivat ottaa tyttö- ja naiskoriksen haltuun?
3) Miksi tyytyä aladivareihin, jos voisi esimerkiksi mennä Forssaan tai vaikka Niinikosken tapaan Espooseen?

1. Aika paljon henkilöityy vastuuvalmentajaan.

2. Kyllä hyviä valmentajia Turussa on. Esimerkiksi urheilulukion aamuharjoitusten vetäjät. Ja monia muita.
Mutta ei ole toista seuraa. Onneksi Ura Basket on vähitellen kasvamassa myös nais- ja tyttökoriksen saralla. Terve kilpailu olisi kaikkien eduksi Turun seudulla.


3. On se sitten Forssa tai Espoo, niin treenimatkat Turusta ovat todella pitkät talvella. Ja tämä yhdistettynä lukioon, niin rasitus nousee kovaksi. Viime kaudella kolme muuta (mm. Määttänen) kokeili Forssakuviota yhdistettynä Rientoon ja liian raskaaksi kävi. Nyt Niinikoski vuorostaan kokeilee Espoo-kuviota ilman Rientoa.

Varmaan kokonaan muuttaminen Forssaan, Kouvolaan, Espooseen tai Märskyn viereen olisi varmasti koriksen ja lukion kannalta se optimi vaihtoehto ellei kotona asuen syystä tai toisesta onnistu. Mutta on sekin huomattu, että esimerkiksi Helsinkiin muuttaminen ja Märskyssä pelaaminen ei kaikille sovi.
 
Viestejä
98
Olipahan tylsä matsi Lappeenrannassa.. Elisan katsojana jännittävin hetki oli lähetyksen alun muistikortti sähläily, että kenen kotivideot sieltä pamahtaa eetteriin lauantai-illan ratoksi.

Aikaisemmin oli keskustelua penkin heittojen määrästä ja pisteistä. Viimeeksi Catz pelasi sarjan heikointa joukkuetta vastaan, ja muut oman tasoisia vastaan. Tämä selittää osan, mutta tietysti pelaajien roolituksella, itseluottamuksella sekä valmentajalla on suuri vaikutus heittojen määrään sekä sitä kautta pisteisiin. Tänään taas Catzin penkki 10 heittoyritystä ja Foan penkki 21 heittoyritystä.
 
Viestejä
2 534
Hypo hävisi tänään Vimpelille 30p erolla. Hypo oli tänään huonompi kolmosissa ja Hypolla oli enemmän menetyksiä kuin Vimpelillä. Hypo tarvitsisi myös enemmän pelitilanneheittoyrityksiä.

Eräs äärimmäinen ratkaisu olisi tehdä hyökkäämisestä suoraviivaisempaa. Esimerkiksi voisi velvoittaa pallollista pelaajaa heittämään heti kun molemmat jalat on hyökkäysalueella. Muiden tulisi sitten yrittää ehtiä hyökkäyslevypalloihin. Tämä taktiikan muutos nopeuttaisi hyökkäämistä ja vähentäisi pallon menetyksiä sekä lisäisi niitä pelitilanneheittojen lukumäärää....
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
197
Kyllä HyPo hävisi tänään Vimpelin kolmosiin (12-4) sekä huonoon heittoprosenttiin. Itse asiassa Ponteva vei pelitilanneheittoyritykset 67-64, mutta kun onnistumiset jäivät 31%:iin Vimpelin 44% vastaan oli lopputulos selvä. HyPo tuli tauon jälkeen parhaimmillaan 5 pisteen päähän, mutta viimeistään Balticin EU:n jälkeen kun Veto hoiti vaparit ja upotti päälle korin alkoi pelissä olla ratkaisun makua.

Olen nähnyt nyt kaikki HyPon pelit (paitsi ekasta pelistä toisen puolikkaan). Vaikka Sopanen kertoo että eteenpäin mennään, mutta niin menevät muutkin. Valitettavasti tällä materiaalilla Korisliiga on liian kova sarja HyPolle. En haluasi olla pessimistinen, mutta en yllättyisi vaikka kausi pelattaisiin ilman yhtään voittoa. Nuorille parempi kasvun paikka tällä hetkellä olisi 1-divari, mikä todennäköiseti ensi kaudelle toteutuneekin.

Sen verran vielä lisäyksenä taloudellisesta tilanteesta. Jos katsojamäärät pysyvät nykyisessä 200 katsojan keskiarvossa, päästään runkosarjassa kokonaismäärään 2800. Kun viime vuonna runkosarjaa seurasi 4556 katsojaa (ka.325) + jatkopelien 2874 katsojaa (ka.575), putoaa kokonaismäärä 4600 kappaleella. Tämä aiheuttanee omat haastensa seuran edustusjoukkueille, kun velkaa on kertynyt lyhennettäväksi aiemmin mainitut 90 000€.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
131
2. Kyllä hyviä valmentajia Turussa on. Esimerkiksi urheilulukion aamuharjoitusten vetäjät. Ja monia muita.
Mutta ei ole toista seuraa. Onneksi Ura Basket on vähitellen kasvamassa myös nais- ja tyttökoriksen saralla. Terve kilpailu olisi kaikkien eduksi Turun seudulla.

Et vastannut esitettyyn kysymykseen. Tottakai Turussa on paljon hyviä valmentajia, mutta onko siellä ketään sellaista, joka haluaisi ottaa Turun Riennon nais- ja tyttöpuolen haltuun? Eli olisiko seuralla siis mahdollisuus vaihtaa johonkin yhtä osaavaan tyyppiin? Tuntuu, että naiskoriksesta innostuneita on niin kovin vähän eikä siitä hommasta ainakaan kunnollista liksaa saa. Ja kommentoinnista päätellen niitä sitoutuneita toimijoita ei myöskään arvosteta vai tulkitsenko väärin?

Terve kilpailu olisi millä tahansa alueella tervetullutta. Uralla (ja muilla lähialueiden seuroilla) on vielä aika paljon matkaa siihen mihin Riento on pystynyt jo vuosikaudet. Onko alueella ketään, joka pystyisi nostamaan Uran tyttöpuolen seuraavalle tasolle? Onko seuralla siihen oikeasti edes halukkuutta vai kiinnostaako vaan pojat?

Katsoin päivän liigaotteluista EBT vs Kouvottaret... Kamalaa säätämistä tuntuu tuo EBT:n pelaaminen olevan tällä hetkellä, mutta eipä Kouvottaretkaan sitten onnistunut repimään kovin suurta eroa loppunumeroihin, vaikka johti jo reilusti.
 
Viestejä
2 534
Peka voitti tänään lopulta selvästi Topon 84-100 vaikka kolme erää oli tasaisia. Ensimmäinen puoliaika oli hyvä. Uskoakseni se oli sellaista Topon tavoittelemaa nopeaa koripalloa. Kolmannessa erässä alkoi Topon hyökkäyksestä terävyys tylsymään, mutta erän lopun Topo jaksoi vielä painaa kovalla intensiteetillä. Neljännessä erässä väsyivät pelaajien vartalot ja raajat sekä pelaajien ja valmentajien aivot (hölmöilyä tapahtui).

Tuloksellisesti neljäs erä oli vaatimaton. Ulkopuolisen silmin olin hyvin vaikuttunut Topon tekemiseen. Mikäli pelaaja (tai valmentaja) on joka solullaan mukana jokaisessa hetkessä ja jättää kentälle kaiken niin siihen on pakko olla aivan hirveän tyytyväinen! Näin tällä viikolla erään toisen joukkueen pystyvän samaan ja olin siitä joukkueesta niin ylpeä!

Mikäli Topo ei osannut tehdä jotain asioita optimilla tavalla niin niitä pystyy harjoittelemaan myöhemmin. Pelaajat tarvitsevat nyt lepoa ja aikaa itkeä pettymys pois. Minä jättäisin loppuverryttelyn väliin, jotta pelaajat pääsisivät mahdollisimman nopeasti pois "urheilijan roolista" ja kiinni normiarjen rutiineihin. Ei saa vaipua synkkyyteen! Tuo peli oli kolmen erän ajan tykkipeli, joka nyt vaan jäi harmittavasti vajaaksi.
 
Viestejä
2
01-03 ikäluokka Suomessa ja myös Turussa on aika kova.
Tosin Turussa tämä ikäluokka on suurimmaksi osaksi hukattu.
Toivottavasti muun Suomen osalta pystytään paremmin pitäämään pelaajat mukana.

Turussa 2001-2003 syntyneitä, maajoukkuetoiminnassa mukana olevia pelaajia on ollut todella runsaasti, mutta Riennossa nätä ei enää ole jäljellä kuin Määttänen. Määttäsen lisäksi Amanda Niinikoski pelaa edelleen korkealla tasolla Naisten divaria ja A-tyttöjen SM:ää EBT:ssä, vaikka asuu Turussa ja käy lukiota Turussa. Miksi EBT.ssä varsinkin kun matkustaminen varsinkin yhdistettynä lukioon on lisärasite? Ja pelaa kutenkin samoja sarjoja mitä Riennossakin voisi pelata?

Kaikki muut 01-03 syntyneistä maajoukkeissa ja/tai majutoiminnassa mukana olleista tytöistä ovat lähteneet Riennosta joko pelatakseen sitten alemmalla sarjatasolla, kun Riennossa pelaaminen ei ole vaihtoehto ja muuta Turussa ei ole tarjolla tai lopettaneet. Lähtijöitä A-tyttöikäisistä maajoukkuetason pelaajista Niinikosken lisäksi ovat ainakin seuraavat: 1 kpl Jyväskylä + 2 kpl Kaarinan Ura + 1 kpl lopettaneet. Ja voi olla joku muukin. Kuvaavaa on se, että sekä Niinikoski, että Uraan siirtyneet edelleen jatkavat Turun urheilulukiossa koripallolinjalla. Syyt 01-03 syntyneiden pelaajakatoon Turussa ovat erityisesti Riennon valmennukseen liittyviä, joten pitkälle meneviä johtopäätöksiä tästä ei voida valtakunnallisesti tehdä.

Onneksi pääkaupunkisudulla on useampia seuroja ja pelaajat voivat täten hakeutua paremmin sopivaan seuraan sopivalle sarjatasolle. Ja yhdellä valmentajalla ei ole koko pääkaupunkiseudun nais- ja tyttökoripalloa omissa käsissään, hyvässä ja huonossa. Ja näyttääkin siltä, että suurin osa 2001-2003 majuikäluokasta pääkaupunkiseudulla on löytänyt itselleen sopivan sarjatason ja valmennusympäristön.

Ja en usko, että 2001-2003 on mitenkään poikkeuksellinen ikäluokka pidemmän päälle. Meillä tehdään tyttökoripallossa niin paljon hyvää työtä, että ei ole mitään syytä etteikö seuraavat ikäluokat olisi myös yhtä hyviä tai edelleen parempia!
1. Aika paljon henkilöityy vastuuvalmentajaan.

2. Kyllä hyviä valmentajia Turussa on. Esimerkiksi urheilulukion aamuharjoitusten vetäjät. Ja monia muita.
Mutta ei ole toista seuraa. Onneksi Ura Basket on vähitellen kasvamassa myös nais- ja tyttökoriksen saralla. Terve kilpailu olisi kaikkien eduksi Turun seudulla.


3. On se sitten Forssa tai Espoo, niin treenimatkat Turusta ovat todella pitkät talvella. Ja tämä yhdistettynä lukioon, niin rasitus nousee kovaksi. Viime kaudella kolme muuta (mm. Määttänen) kokeili Forssakuviota yhdistettynä Rientoon ja liian raskaaksi kävi. Nyt Niinikoski vuorostaan kokeilee Espoo-kuviota ilman Rientoa.

Varmaan kokonaan muuttaminen Forssaan, Kouvolaan, Espooseen tai Märskyn viereen olisi varmasti koriksen ja lukion kannalta se optimi vaihtoehto ellei kotona asuen syystä tai toisesta onnistu. Mutta on sekin huomattu, että esimerkiksi Helsinkiin muuttaminen ja Märskyssä pelaaminen ei kaikille sovi.

Noita Veikko_Koripallon postauksia lukiessa herää paljon kysymyksiä. Tulee hiukan sellainen olo, että kattavan ja monesta näkökulmasta asiaa perustelevan analyysin sijaan kyseinen ihminen on todennäköisesti ottanut itse jollain tavalla yhteen Turun Riennon toimijoiden kanssa. Yleensä tämmöiset tyypit sujahtavat sujuvasti lokeroon, minkä päällä lukee ”väärinymmärrettyjen pelaajien vanhemmat.” Nostan hattua kaikille vanhemmille, jotka ovat aktiivisesti mukana omien lastensa ja miksi ei muidenkin lasten harrastuksissa. Se on kerta kaikkiaan ihailtavaa ja minun pitäisi itsekin pyrkiä aktiivisemmin tekemään samaa. Sen sijaan kiittämättömyys valmentajien ja muiden seuratoimijoiden tekemää työtä kohtaan on mielestäni aika vastenmielinen ilmiö. En ota kantaa tähän kyseiseen tapaukseen, koska en tunne pelaajia tai seuratoimijoita, mutta yleensä näihin katkeriin kommentteihin on syynä se, kun oma muksu ei menesty. Siitä voi sitten olla montaa mieltä, onko menestymättömyyden syy valmennuksessa vai kenties jossain ihan muualla.

Siitä täytyy olla samaa mieltä, että pelaajamäärien pienentyminen U19-ikävaiheessa on huolestuttavaa ja toivottavasti tähän löytyy tulevina vuosina jotain lääkkeitä. En kuitenkaan ole sitä mieltä, että tämä olisi nyt vain turkulainen ilmiö. Sama haaste on joka puolella Suomea. Hyvä esimerkki on Tapiolan Honka, joka on iso organisaatio ja mielestäni hoitaa asioita todella ammattimaisesti. Jopa heillä ikäluokat ovat huolestuttavan pieniä. Tilastoja vilkaisemalla bongaa heti, että heillä on jäljellä viisi 02-syntynyttä tyttöä, joista vain kaksi on Hongan omia kasvatteja. 01- ikäluokan pelureita on myöskin jäljellä viisi. Naapuriseura EBT:ssä tilanne on hyvin samankaltainen. Heillä on rosterissa kolme 02-syntynyttä, joista kaksi on seuran omia kasvatteja ja kolmas jo aiemmin keskustelussa mainittu Niinikoski on Turun Riennon kasvatti. 01-syntyneitä EBT:ssä on neljä. Onko sielläkin valmennus aivan retuperällä? Miksi tällaisessa isossa ja laadukasta toimintaa pyörittävässä organisaatiossa ei ole enempää korista pelaavia tyttöjä U19-ikäluokassa? Riennossa näyttäisi 01- syntyneitä olevan kaksi kappaletta, joista Määttänen on Vilppaan kasvatti, mutta pelannut Riennossa jo vuosia. 02-syntyneitä on kolme, joista yksi on Riennon kasvatti. Näin kehä kolmosen sisäpuolelta katsottuna Riento näyttää pyörittävän laadukasta toimintaa tyttö- ja naispuolella, vaikka pelaajamäärät ovat jo sieltä pikkujunnuista lähtien todella paljon pienemmät. Veikkailisin, että Hongassa ja EBT:ssä on päästy mikro- ja minivaiheessa semmoiseen 40-50 pelaajan pooliin per ikäluokka. Riennossa tuskin on päästy lähellekään tuota ja silti tyttöjä on melkein saman verran jäljellä. Kaksi isoa seuraa saa pidettyä kiinni suurin piirtein yhtä monesta juniorista mitä pienempi läntisen alueen kilpakumppani. Esimerkkejä löytyisi varmasti vaikka kuinka paljon lisää.

Veikko_Koripallo heitti myös kommenttina ilmaan, että Turun alueen 01-03 ikäluokista moni on mahtunut maajoukkueleirityksiin viimeisten vuosien aikana, mikä ilman muuta on todella positiivinen asia. Mitä enemmän saadaan eteläisen alueen ulkopuolelta kovia tyttöjä mukaan, sen parempi. Käsittääkseni kuitenkin näillä pelaajilla on ollut tuo täysin sama valmennus viimeiset 4-5 vuotta eli eikös tässä nyt sitten kuitenkin ole jotain tehty oikein, kun pieni seura tuottaa ison määrän hyvää pelaajamateriaalia ihan kv-tason koripalloon? Muutamassa vuodessa organisaatiosta ponnahtaa sekä tukku maju-pelaajia että naisten divisioonan vuoden pelaaja, joten pakostihan siellä on tehty monia asioita oikeinkin, eikös vaan? Tämähän ei tietenkään tarkoita sitä, että kaikki olisivat tyytyväisiä ja varmasti kritiikkiäkin saa esittää! Ihan vain huomiona, että yleensä huono valmennus- tai seuratoiminta näyttää ulkopuolelle ihan toisenlaiselta. Sen sijaan Uran nais- ja tyttökorista on aika turhaa vielä alkaa hehkuttaa. Asia on kuitenkin niin, että heillä ei olisi edes aikuisten joukkuetta ilman Riennon “jämiä”.

Mielestäni se on fakta, että jos urheilija lopettaa kilpapelaamisen valmennuksen takia, niin motiivit urheiluun ovat yleensä jossain aivan muualla. Aina löytyy niitä, jotka haluavat vaihtaa valmennusympäristöä, koska henkilökemiat eivät kohtaa, mutta todellinen kilpaurheilijahan ei tällaisesta syystä lopeta kilpapelaamista. Näitä pelaajia on jokaisessa lajissa ympäri Suomen. Moni haluaa pelkästään harrastaa eikä kilpailla ja tässä ei ole mitään väärää. Oleellistahan on se, että kaikki jatkaisivat pelaamista itselleen sopivassa ympäristössä! Jos ei halua esimerkiksi kilpailla peliajasta, niin on aivan selvää, ettei pelaaja viihdy kilpapainotteisessa valmennusympäristössä ja silloin pitää vaihtaa harrastepuolelle hieman kevyempään toimintaan.

En tiedä mitään näistä pelaajista, jotka ovat esimerkiksi sinne Uraan vaihtaneet (tai esimerkiksi pk- seudulla osa on mennyt WB-Panttereihin ja Pirkanmaalla Pyrinnöstä Nokialle), mutta epäilen että kaikkien syy lähtöön olisi valmennustiimissä. On hyvin vaikea uskoa, että kilpapelaaja päättää vaihtaa harrastepuolelle sellaisen valmentajan joukkueesta, joka on auttanut häntä kehittymään SM- ja maajoukkuetason urheilijaksi. Niin kuin äsken mainitsin, moni ei halua pelata kilpaa. Mielestäni valinta vaihtaa hyvälaatuisesta toiminnasta heikkolaatuisempaan toimintaan on selkeä merkki siitä, ettei halua kilpailla eikä enää kehittyä urheilijana. Eihän tällaiseen ratkaisuun voi päätyä kukaan, jolla on jonkinlaista kunnianhimoa omassa lajissaan, eihän? Eikö silloin vaikka hiukan viivytetä lukiosta valmistumista, jotta kilpapelaaminen jossain toisessa ympäristössä mahdollistuu eikä luovuteta ja mennä höntsäilemään aladivareihin?

Täällä pk-seudulla pelaajat vaihtavat vuosittain seurojen välillä omanlaista treeniympäristöä etsien. Useimmiten siirtyvät pelaajat ovat juuri näitä hiukan hankalia ja ”väärinymmärrettyjä” siinä lähtöseurassaan ja uudesta seurasta etsitään valmentajaa tai pelikavereita, jotka eivät pakota puskemaan itseä epämukavuusalueelle. Siitäkin syystä siirrytään, että halutaan ainoastaan harrastaa eikä kilpailla. Se kertoo mielestäni enemmän pelaajasta kuin lähtöseuran valmentajista, jos esimerkiksi maajoukkuerinkiin mahtunut, Korisliigaa ja divaria viime kaudella pelannut Mellanen päättää vaihtaa vapaaehtoisesti pelaamaan aladivareihin. Silloin pelaaja on päättänyt, ettei halua enää kehittyä, vaan haluaa harrastaa nykyisellä tasollaan itselle mukavassa ympäristössä. Eihän minkään organisaation mustamaalaamisen perusteeksi käy sellainen, että harrastemotiivein varustettu pelaaja ei viihtynyt kilpaympäristössä. Sehän on vain realiteetti, etteivät kaikki nauti samanlaisesta toiminnasta. Näin on Hongassa, EBT:ssä, Helsingin NMKY:ssä, Tampereen Pyrinnössä... Yleensä katsomosta löytyvät ne kaikkein fiksuimmat, jotka osaavat kertoa, miten joukkueita ja pelaajia pitäisi valmentaa. Itsekin syyllistyn tällaiseen toisinaan, mutta en onneksi kovin kovaan ääneen enkä ainakaan julkisesti millään foorumilla.

Mä toivon samaa kuin moni muukin täällä kirjoitteleva henkilö eli sitä, että seuraavat ikäluokat olisivat eri seuroissa yhtä hyviä kuin nykyiset tai jopa parempia. Toivon myös, että tulevaisuuden ikäluokat ja heidän vanhempansa ymmärtäisivät arvostaa kaikkea valmentajilta ja seuratoimijoiltansa saamaansa apua. Kaikkia niitä tunteja, viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia mitä ihmiset pistävät juuri siihen oman lapsen kehittymiseen. Realistisempi käsitys oman lapsen osaamisesta ja pelaamisen motiiveista ehkäisisi kenties myös tuollaisten myötähäpeää herättävien postausten ilmestymisen.
 
Viestejä
2 534
........ Toivon myös, että tulevaisuuden ikäluokat ja heidän vanhempansa ymmärtäisivät arvostaa kaikkea valmentajilta ja seuratoimijoiltansa saamaansa apua. Kaikkia niitä tunteja, viikkoja, kuukausia ja jopa vuosia mitä ihmiset pistävät juuri siihen oman lapsen kehittymiseen. Realistisempi käsitys oman lapsen osaamisesta ja pelaamisen motiiveista ehkäisisi kenties myös tuollaisten myötähäpeää herättävien postausten ilmestymisen.
Minun mielestä on tosi hienoa, että tästä asiasta syntyi näin paljon laadukasta keskustelua. Opin, että Turussa on pelaajamassan vähyyteen liittyviä ongelmia eli tarvitaan lisää naiskoripalloilijoita.

Minun näkemys tähän asiaan on että valmentaja ei sitä työtä tee vaan pelaaja tekee itse töitä, jotta kehittyisi. Mitä enemmän pelaaja treenaa ja ajattelee koripalloa treenien ulkopuolella niin sitä parempi.

Valmentajat valmentavat, koska he pitävät siitä työstä ja haluavat kehittyä siinä paremmaksi. Vanhemmat ovat kiinnostuneita lastensa valmentajan osaamisesta. Eräs keino vakuuttaa vanhemmat omasta tietotaidosta on puhua mahdollisimman paljon vanhempien kanssa.

Arvostan suuresti, kun pelaaja kertoo päin naamaa minulle mitä olen tehnyt väärin ja usein joudun toteamaan pelaajan olleen oikeassa. Valmentajakin tarvitsee palautetta.

Kuunteleminen on valmentajalle tärkeä taito koska silloin saa tietoa kuinka hyvin pelaaja on hänelle kerrotut asiat muistanut ja ymmärtänyt. Toisaalta vanhempien suusta saan kuulla lisätietoa asioista, jotka pelaajat ovat kokeneet epäoikeudenmukaisina. Mitä enemmän valmentajalla on tietoa asioiden tilasta sitä parempia päätöksiä valmentaja pystyy tekemään.

Pelaajat ja heidän vanhemmat ovat kuitenkin asiakkaan asemassa. Yksikään pelaaja ei saisi olla ns. ylijäämää.

Pitäkää oman lapsenne puolia, mutta tehkää samalla yhteistyötä valmentajan kanssa. Valmentaja hoitaa asioita treeniajalla, mutta vanhemmat ovat pelaajien henkisiä valmentajia treenien ulkopuolella.

Valmentamista tehdään usein vapaaehtoistyönä, mutta se on myös "kutsumusharrastus". Tällä viikolla eräs valmentamani junnupelaaja esitti kysymyksen "miksi minä aloitin valmentamaan". Syyni on ollut velvollisuuden tunto. Moni saman vuosikerran pelaaja valmentaa koripalloa ja minä haluan tehdä oman pienen osuuteni.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
12
En ota kantaa tähän kyseiseen tapaukseen, koska en tunne pelaajia tai seuratoimijoita, mutta

Nimimerkki Zellner on perustettu klo 20.39 ja jo tunnin päästä siitä klo klo 21.44 hän on postannut tänne todella pitkän ja seikkaperäisen näkemyksensä Veikko_Koripallosta ja Turun nais- ja tyttökoriksen tilasta - syistä ja seurauksista. Vaikka ei omien sanojensa mukaan edes "tunne pelaajia tai seuratoimijoita". Mutta tietää ja kommentoi sitten hyvinkin seikkaperäisesti Rientoa, Uraa, pelaajia ja vanhempia.

Kaikesta tästä päätellen näyttää siltä, että jokin sanomani on osunut aika kipeään paikkaan.

Se on totta, että Riennossa harjoitellaan erittäin hyvin ja paljon.
Jotain siellä todellakin tehdään oikein.
Ja pelaajat ovat koripalloilullisesti kehittyneet.

Ja jotakin tehdään väärin, kun porukka lähtee, vaikka treenit ovat hyviä. Ja olisi johtanut vielä useampaan lähtöön, jos Turussa olisi toinen valtakunnallisissa sarjoissa pelaava naisten joukkue.
Miksi tämän asian sanominen ääneen aiheuttaa näin voimakkaan reaktion?
Varsinkin kun se on ihan 100% faktaa.

No, tästä asiasta ei täällä varmasti kannata enää keskustella tai väitellä.
Kaikkea hyvää niin Riennossa edelleen pelaaville ja muualla pelaaville!
Ja kaikkea hyvää Zellnerille/Riennon valmennukselle myös!
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
405
Valmentajat valmentavat, koska he pitävät siitä työstä ja haluavat kehittyä siinä paremmaksi. Vanhemmat ovat kiinnostuneita lastensa valmentajan osaamisesta. Eräs keino vakuuttaa vanhemmat omasta tietotaidosta on puhua mahdollisimman paljon vanhempien kanssa.

Arvostan suuresti, kun pelaaja kertoo päin naamaa minulle mitä olen tehnyt väärin ja usein joudun toteamaan pelaajan olleen oikeassa. Valmentajakin tarvitsee palautetta.

Kuunteleminen on valmentajalle tärkeä taito koska silloin saa tietoa kuinka hyvin pelaaja on hänelle kerrotut asiat muistanut ja ymmärtänyt. Toisaalta vanhempien suusta saan kuulla lisätietoa asioista, jotka pelaajat ovat kokeneet epäoikeudenmukaisina. Mitä enemmän valmentajalla on tietoa asioiden tilasta sitä parempia päätöksiä valmentaja pystyy tekemään.
Yksikään pelaaja ei saisi olla ns. ylijäämää.

KeegoMesh on tässä asiassa ihan ytimessä.
Hyvään valmentamiseen kuuluu oleellisesti lajitaitojen ja muun urheilemiseen liittyvän lisäksi aimo annos kommunikointia, kuuntelemista, ymmärtämistä ja nöyryyttä.

Elinkeinoelämässä sanotaan, että kukaan ei ole niin viisas kuin vastavalmistunut DI tai KTM, joka omasta mielestään tietää kaiken siitä omasta alastaan. Koripallossa voisi sanoa, että kukaan ei ole niin viisas, kuin juuri Huippukoripallovalmentajatutkinnon (HKVT) suorittanut. Paitsi ehkä joku toinen samalla kurssilla ollut. Useimmilla niin elinkeinoelämässä kuin koripallossakin asia korjaantuu ainakin osittain kokemuksen lisääntymisen myötä.

Eniten tässä maailmassa minua pelottaa ne ihmiset, jotka tietävät olevansa aina oikeassa.
Varsinkin jos sattuvat pääsemään isompaan tai pienempään valtaan kiinni.
Siksi oli todella ilo lukea tuo KeegoMeshin viisas ja nöyrä lähestymistapa valmentamiseen.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös