Itse en hirveäsi näille EM-kisoille laittaisi painoarvoa jos mietitään tulevaisuutta. Usein yksi vähän kehnompi ikäluokka, voi muuttaa seuraavan ikäluokan maajoukkuekesän ihan erilaiseksi. EM-kisoissa on yhteensä 16 joukkuetta vain 8 joukkuetta on ollut mukana kaikissa viidessä viimeisessä A-sarjan EM-kisoissa.
Mielenkiinnosta kysyisin, että mille sitten antaisit painoarvoa, jos mietitään tulevaisuutta?
En ole aivan varma, mihin maihin viittaat noilla kahdeksalla maalla (ovatko tuossa tytöt ja pojat ja U16 - U20 kaikki mukana), mutta, jos itse katson dataa, niin näen seuraavaa MU16 ja MU18 menestyksen osalta.
Viimeisen viiden, kymmenen ja kahdeksantoista (A/B -formaatti alkoi v. 2005) vuoden aikana menestynein maa on selvästi Espanja. He ovat olleet ulkona puolivälieristä vuoden 2005 jälkeen kaksi kertaa, molemmat MU18-kisoissa. Palkintopallilla espanjalaiset ovat keskimäärin joka vuosi joko MU16 tai MU18 kisoissa.
Toisiksi menestynein on Ranska, joka on yhtä kertaa lukuunottamatta ollut aina puolivälierissä vuoden 2005 jälkeen.
Seuraavina menestyksessä tulevat Serbia, Turkki ja Liettua. Yhdessä tähän mennessä luetellut viisi maata muodostavat poikapuolella muista maista selvästi erottuvan kärkiryppään. Noiden maiden lisäksi myös Italia on pelannut aina A-tasolla, mutta ei ole juuri palkintopallilla viihtynyt, vaan sijoituu tyypillisesti noin kymmenen sijan tienoille, ja täten en heitä tuohon kärkiporukkaan listaisi.
Italiaa paremmin EM-kisoissa on menestynyt myös Kroatia, joka on kuitenkin tippunut vuoden 2005 jälkeen B-tasolle kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla kroatialaiset ovat kuitenkin nousseet A-tasolle seuraavan vuonna välittömästi takaisin. Samanlainen historia on myös Venäjällä, joka ei ole EM-kisoja viimeiseen kahteen vuoteen pelannut. Näitä kahta maata keskimäärin hieman heikommin on pärjännyt Kreikka, joka ei ole B-tasolla pelannut kuitenkaan kuin kerran vuoden 2005 jälkeen ja silloinkin palasivat A-tasolle heti seuraavaksi vuodeksi takaisin. Tällaisiin harvoihin B-tasolla pelaaviin lasken myös Latvian, joka ei ole B-tasolla pelannut kuin kaksi vuotta (MU18: 2022 ja 2023).
Enemmän hissiliikettä ovat tehneet ehkä yllättäen Saksa (tosin vähemmän viime vuosina), Slovenia, Montenegro, Israel ja Puola. Nämäkin joukkueet kuitenkin selvästi vähemmän kuin Suomi ja nuo ovat muutenkin menestyneet nuorissa paljon paremmin kuin Suomi. Ukraina ei ole oikein viime vuosina EM-kisoissa pärjännyt (tuskin sattummaa, että tämä käänne noin vuodesta 2015 eteenpäin), mutta ovat silti historiallisesti olleet parempia kuin Suomi.
Nyt jos tässä vaiheessa katsotaan, että mitkä Euroopan maat ovat aikuistasolla ne laadukkaimmat vuodesta toiseen, niin mitä maata en ole vielä maininnut? Minun pointtini on, että jos Susijengi haluaa pelata muuallakin kuin alkulohkossa EM-tasolla tai MM-kisoihin päästä tulevaisuudessakin, niin kyllä nuorten parempi EM-menestys on erittäin hyvä tapa lähteä tällaista tulevaisuutta rakentamaan. Susijengissä kilpailuetua on viimeiset vuodet tuottanut yhtenäisyys, valmennus, ei pelaajamateriaali. Markkasenkin kanssa rankkaisin Suomen nykyisen pelaajamateriaalin noin sijalle 20 Euroopassa (tosin Markkanen on FIBA pelaajana jopa maailman top-10 ja siksi Suomea on vaikea rankata). Mutta tuo 20. sija on aika lailla sitä, mitä Suomen nuorten EM-menestyskin on ollut. Mielestäni tälle pelaajapohjalle kestävää aikuistason menestystä ei yksinkertaisesti voi rakentaa - oman pelaajarankingin Suomea huonommat Viro, Ruotsi, Itävalta, Unkari ja Hollanti esimerkiksi ovat vain oman Markkasensa päässä aivan uudenlaisesta maajoukkuemenestyksestä.
Mutt takaisin nuorten tasolle. Suomen kanssa samaa tasoa ovatkin nuorten EM-kisoissa olleet oikeastaan Tsekki, B&H ja Iso-Britannia. Tämä kuitenkin vaihtelee riippuen hieman siitä, minkälaista ajanjaksoa vertailuun käyttää. Suomen menestys tuolta vuosilta 2013/14 noin on ollut itse asiassa parempaa kuin noiden edellä mainittujen maiden ja samantyyppistä kuin Puolalla ja Israelilla.
Itse en usko, että Suomella on pienenä maana ikinä mahdollisuutta hätyytelläkään tuota top5 kärkiporukkaa. Oma ennustukseni myös on, että Saksa tulee seuraavina vuosina ottamaan oman paikkansa tuossa kärkiporukassa. Myös Italia ja Venäjä (kun taas kansainväliseen toimintaa osallistuvat) tulevat olemaan jatkuvasti tuolla top8 joukossa mitä luultavimmin.
Mutta tämän porukan kannoille Suomi voisi mielestäni aivan hyvin tähdätä ja miksei päästäkin? Taas kerran, tyttöjen puolella tähän tasoon on jo upeasti ylletty.