Koripallo.com

Tuomarointia? Tupelointia??

Viestejä
192
Tuomarin tehtäviin tuntuu tällä kaudella riittävän se, että ilmestyy paikalle iso ego mukanaan, muuta ei tarvita. Pilliin voi viheltää, vaikka kuulokokeessa käyttämälläni tasaisen tahdin järjestelmällä. Osa painalluksista osuu kohdalle ja osa ei ihan niin kohdalle.
 
Viestejä
463
Miksi tämä liigan paskin tuomari Kowalski vielä viheltää Korisliigaa? Ja miksi viheltää toista Lahden peliä putkeen, kun sekoili Lahdessa edellisessä pelissä todella pahasti?
 
Viestejä
38
Kowalski on joka tapauksessa Fiban kv tuomari. Siis jonkun kv arvioijan silmissä ainakin osaava tekijä
joo on se jonkun koulutuksen käyny niinkun moni muukin tuomari mutta eihän näitten tasoo saa/kannata kritisoida pitäis olla vaan vaiti kyl soosi tietää paremmin
 
Viestejä
181
Huonoja tuomareita tai tuomareiden huonoja päiviä enemmän ärsyttää tiettyjen pelaajien erillisvapaudet. Useasti nämä ovat lyhyehköjä takamiestyyppisiä pelaajia, monesti seuraikoneita ja kaiken lisäksi kotimaisia. Saa repiä, riuhtoa, tökkiä takaa päin eikä pilli soi. Ei taideta uskaltaa puhaltaa virheitä?
 
Viestejä
783
Suurin ongelma tuomaritoiminnassa on sen linjattomuus ja erilaiset tulkinnat. Tänään näin ja huomenna noin.
Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen esim. liikkuvat screenit, epäurheilijamainen virhe, sääntöjen vastainen pelaajan kosketus vastapelaajaan ( tyyliin kontaktin ottaminen palloa kuljettavaan pelaajaan tai vapaalla kädellä kontakti puolustavaan pelaajaan), sylinteriperiaate. Koripallon viralliset pelisäännöt löytyvät mm. koripalloliiton sivuilta.

Koripalloon samalainen kuulutusjärjestelmä, kuin esim. jääkiekossa, missä erotuomari voi perustella esim. tuomitun epäurheilijamaisen tai teknisen virheen perusteen. Kaikkea kun katsojatkaan eivät ymmärrä, jollei kentällä pelaavat joukkueetkaan.
Nykyää on korisliigassa kolme tuomaria, miettikää sitä aikaa, kun niitä oli kaksi.
Tietysti täytyisi muistaa, että jokaisella pelaajalla on myös vastuu sääntöjen noudattamisesta pelin aikana tai ainakin pyrkiä pelaaman sääntöjen sallimilla tavoilla, jättäen törkeydet pois.
"Jos rikot, riko kunnolla"- onko vielä voimissaan ja onko tämä pelin kunnioituksen kannalta oikea tapa toimia?
Koripalloliiton pelisäännöt 2020
 
Viestejä
192
Kaksi hyvää ja samaa linjaa noudattavaa tuomaria voisi korisliigassa toimia jopa paremmin kuin tämä 3 ei missään linjassa perjaate. Meillä ei yksinkertaisesti suomessa ole riittävää määrää oikeasti hyviä tuomareita siihen, että pelin sisäinen linja pysyisi kasassa kaikilla kolmikoilla. Kahden tuomarin ongelma on tottakai se, että kaikkia tilanteita ei voi edes teoriassa nähdä.
 
Viestejä
3 178
katselin tuota eilistä Vilpas Gulls peliä uudestaan, niin menihän toi huonosti tuomareilta.

Carrollin tekuista se lähti. Oliko ne oikeutettuja? Ehkä, mutta noin lyhyen ajan sisään kaksi tekua ja pelaaja ulos on
aika kova tuomio. Toisessa taisi olla aika rumaa kieltä, mutta ensimmäinen oli aika köykäinen.

Tämän jälkeen alkoi hyökkääjän virheiden puhaltelu Vilppaalle. Ihan ok puhalluksia sinäänsä, mutta sitten kolmen vai neljän Vilppaalle puhalletun hyökkääjän virheen jälkeen jätetään puhaltamatta Rougeaun ihan selkeä väärä skriini. Eikä siinä ollut syynä ettei sitä oltaisi nähty vaan se annettiin mennä läpi.
Tästä Koivisto hermostui ja torppasi Renen. Ei olisi ollut ulosajokaan väärä tuomio siitä ja Savolaiselle tekninen samasta tilanteesta.

Ja kruunuksi heti seuraavasta tilaanteesta Edosomwanille paikkaava hyökkääjän virhe. Ehkä vähän leveä skriini, mutta täydellinen alibi puhallus.

Eli täydellinen linjanmuutos neljännen jakson alkupuolella eskaloi tilanteen.
Muutenkin valmentajilla ja pelaajilla oli koko pelin todella paljon ihmeteltävää tuomaristolle.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
107
Tuomaritason takapakin ja heidän herkkähipäisyyden vuoksi olisi kriisipalaverin paikka - lajin kehitys on vaarassa!
 

42

Viestejä
3 372
Tuomaritason takapakin ja heidän herkkähipäisyyden vuoksi olisi kriisipalaverin paikka - lajin kehitys on vaarassa!

Sen verran kun minä olen seurannut useamman vuoden pätkän, niin taso on kyllä tehnyt ihan muuta kuin mennyt takapakkia. Tekemistä on aina, joskus enemmän ja joskus vähemmän ja tasalaatuisuutta saisi olla enemmän, mutta eteenpäin tällä saralla on kyllä menty koko ajan.
 
Viestejä
107
Jos ongelma kielletään, ei sitä saada koskaan korjattua kuntoon - se pätee myös tuomariongelmaan, joka syö jo suomalaisen koripallon uskottavuutta. Pahimpia kehityksen jarruja ovat vähään tyytyvät ja luokattoman tuomarityöskentelyn puolustajat.
 
Viestejä
3 178
Jos ongelma kielletään, ei sitä saada koskaan korjattua kuntoon - se pätee myös tuomariongelmaan, joka syö jo suomalaisen koripallon uskottavuutta. Pahimpia kehityksen jarruja ovat vähään tyytyvät ja luokattoman tuomarityöskentelyn puolustajat.
Mikä siinä sitten on suurin ongelma? Ja miten sen korjaisi?
Pitäisikö kuitenkin juurisyitä lähteä hakemaan alempaa. Miten aloittelevia tuomareita kohdellaan
juniorisarjoissa. Ei siellä yleisö pelaajille huuda et saatanan paska suoritus missatun lay-upin jälkeen.
Miksi tuomarille voi huutaa kyseenalaisen tuomion jälkeen.

Monesti aloittelevat lahjakkaatkin tuomarit ovat lapsia ja ei ne kehity tai innostu hommasta jos jokaisen epäonnistumisen jälkeen tulee vittuilua. Ei kai kukaan valmentajakaan ala aukomaan päätään aloittelevalle pelaajalle jos ei yksitahti pysähdys tai lay-upin askeleet onnistukkaan heti? Miksi aloittelevalta tuomarilta pitäisi
onnistua kaikki heti ja miksi pidetään hyväksyttävänä sitä kommentoida?

Tuohon tuomarille huuteluun lasten sarjoissa pitäisi puuttua paljon enemmän niin ehkä sitä massaa mistä valita ne eliittituomarit korisliigaan olisi joskus paljon enemmän.
 
Viestejä
107
Johan tämän keskustelun taso laskee yhtä Huimasti kuin tuomareiden. Hedelmällinen keskustelu on ratkaisukeskeistä vain silloin, jos vältetään kärjistykset, kunnioitetaan toisten näkemyksiä, ei mennä henkilökohtaisuuksiin ja vältetään itsensä korostamista. Pääkaupunkilaisen paikallisradiojuontajan alatyylinen provosointi, vetoaa itsekkäisiin alatyylikommentoijiin, joten, jos todella haluaa ratkaisukeskeistä keskustelua, joka parantaa käsiteltävää ongelmaa on hyvä olla hyvän tapainen eikä pelkästään heitellä katteettomia, kärjistyksillä maustettuja, ikifraaseja.

Jokainen voi pohtia tykönään kumpi syntyy ottelussa ensin: tuomarin virhe vai tuomarin arvostelu? Ei koripallokatsomoissa ole väkeä, jonka ensisijainen tavoite on tuomarin mollaaminen. Olemme yksilöitä ja reagoimme eri tavoin kentän tapahtumiin. Se lienee selvää, että virheiden toistuessa, niihin reagointi lisääntyy ja sanoma vahvistuu. Tunteet heräävät pelissä ja se lienee ainoastaan hyvä asia ja osoitus siitä, että peli on saavuttanut korkean vaikutustason katsojaan. Jos ei näin olisi, olisi koko tapahtuma katsojalle yhdentekevä.

Koripallo on nopea peli ja siksi ottelun aikana syntyy paljon katsomopolemiikkia. Liiton tulisikin lähestyä tuomarivirheitä tyvestä alkaen, tutkimalla ensin tuomareiden soveltuvuus nopeaan peliin. Muutenkin on tärkeää tutkia tuomarin kykyjen soveltuvuus peliin ja kehitysohjelman luominen hänelle vain näin hän pääsee puutteistaan, saa harrastuksestaan enemmän ja myös tarjoaa enemmän katsojille sekä pelaajille. Tuomarin tulee olla kentän herra, joka olemuksellaan ja taidollaan pitää pelaajat ja katsomon hallinnassaan. Jokainen tuomari tekee parhaansa kykyjensä puitteessa. Siis lisää asiallista palautetta tuomaritoiminnasta ja liitolta tuomareille koulutusta, koulutusta ja koulutusta - eikä kiitos hyvästä tuomaroinnista ole koskaan pahasta!
 
Viestejä
783
Asiaton kommentti.
Olisiko E. Anttonen hyvä laittaa pikkuhuilille, kun silmät eivät meinaa pysyä pelin aikana auki? Vai onko silmissä vain elohiiri?
Anttoselle taitaa vaiva iskeä huonon vihellyksen jälkeen. Tiedä sitten syytä.

Elohiirin saattaa aiheuttaa väsymys, stressi, ruumiillinen rasitus, kofeiini, alkoholi ja tupakointi. Ihan tarkkaa syytä ei tiedetä.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös