Koripallo.com

Utah Jazz - Voittamisen dilemma

Viestejä
576
Knicks on ollut liigan paras joukkue viime aikoina Randle:n kanssa tai ilman, joten ei tämä nyt kenellekään yllätys ollut. Se mitä tämä ja edellinen Nets peli toi esille on se, että Utah:lla on suuria vaikeuksia fyysisesti puolustavia joukkueita vastaan. Pelin rakentelu katoaa ja Utah ei saa aikaiseksi sitä mitä haluaa. Utah:lla itselläänhän ei oikeastaan ole voima pelaajia ollenkaan. No tästä eteenpäin helpottuu, kun pääsee kotio. Seuraavasta 9:stä pelistä 8 kotona ja välissä all star viikonloppu. Playinneihin päästääkseen olisi hyvä noista voittaa ainakin 3 viimeistä peliä ennen all star viikonloppua, mutta muutenkin olisi hyvä voittaa yli puolet. Suoraan playoff paikkaan niin pitäisi miltein voittaa nuo kaikki.
 
Viestejä
2 342
Aika odotettu toki näistä lähtökohdista: vieraskiertueen 6/6 b2b-peli, peli ei rullaa ja Knicks ihan tappoiskussa.

Silti Jatsi oli 60-61-tilanteessa ja näytti, että ainakin pystyisi pitämään pelin jännänä, mutta ei sitten kuitenkaan. Näissä viime peleissä ei kyllä vastustajan kolkkien puolustaminen ole toiminut sitten alkuunkaan. Tällä kertaa vuorossa DiVicenzo, joka sai paukutella niitä vapaasti sisään.

Knicks piti maalatun kiinni ja Jatsi ei kolkkejaan taas osunut. Ja se alkukauden perisynti, menetykset, on taas vahvasti nostanut päätään. Jatsi hävisi ne "vain" 5-14 nyt, mutta tuntuvat tulevan aina pahimpiin paikkoihin.

En hiffannut ihan noita Hardyn rotaation muutoksia. Markkanen on siis jo pitkään pelannut käytännössä 1. ja 3. erän aika lailla kokonaan ja tullut sitten 2. ja 4. erissä kehiin puolivälissä. Nyt Lauri otettiin penkille jo ekan erän puolivälissä ja sitten pelasi 14½ minsaa putkeen - ja oli tärkeillä hetkillä toisen erän lopussa ihan nolla. Osin sama Sextonin kohdalla.

Heikko ilta silti Laurilta taas. Kun kolkki ei osu, pitäisi löytää jotain muuta, ja silloin kun Jatsilla pallo ja miehet eivät liiku raikkaasti, se on kovin vaikeaa.

***

Seuraavaksi 8/9 peleistä kotikentällä, missä Jatsi on tietysti paljon parempi. Ensin toki parhaita vastuksia (76ers, Bucks, OKC), mutta Jatsi väistänee luodin jälleen, kun Embiidiä ei taideta Utahissa nähdä. Kun jo siis ennestään polvet olivat paskana ja nyt viime yönä Kuminga rojahti Embiidin vasemman polven päälle ja magneettiin menossa.
 
Viestejä
2 342
Oli muuten silmiinpistävää, että Thibs peluutti avaustaan 38-43 minsaa. Toki penkki nyt kovin ohut, kun Randle ja OG olivat pois. Mutta ~25 pinnan johto niin ehkä ei tarvi ukkoja ihan seinään ajaa. Vielä kuitenkin pitkä matka pudotuspeleihin ja jos näissäkin peleissä pitää 43 minsaa pelata, niin voi olla väsyneitä ja rikkonaisia pelaajia.
 
Viestejä
60
kyllä tuo peli ilme siltä näyttää että pelaajia on lähtökuopissa. Tuntuu että utahia vastaan joku ukko heittää jatkuvasti ennätys pisteitä tai ennätyksensä tehdyissä kolmosissa. Tämä jengi on vielä kaukana pleijari porukasta
 
Viestejä
45
"The Nets started the game with Bridges guarding Sexton while the much smaller Spencer Dinwiddie guarded the Jazz’s best player, Lauri Markkanen. But Nets coach Jacque Vaughn correctly guessed that the Sexton, and the other Jazz guards later, wouldn’t prioritize finding Markkanen and instead attack individually instead."

Andy Larsen
The Salt Lake Tribune

 
Viestejä
293
"The Nets started the game with Bridges guarding Sexton while the much smaller Spencer Dinwiddie guarded the Jazz’s best player, Lauri Markkanen. But Nets coach Jacque Vaughn correctly guessed that the Sexton, and the other Jazz guards later, wouldn’t prioritize finding Markkanen and instead attack individually instea'd."
Niin. Tämä on tietysti harmillista. Mutta sama dilemma on esiintynyt koko Laurin uran ajan, kaikissa miehen joukkueissa. Jopa Arizonassa.

Kun yksi ja sama ongelma seuraa ihmistä paikasta toiseen, on pakko alkaa jossain vaiheessa miettiä, onko syy pelkästään muissa vai myös itsessä.

Markkasella on kaksi puutetta, joiden takia pallo jää usein saamatta tilanteissa, joissa häntä puolustaa pieni mies.

1) Lauri on isoksi ja vahvaksi pelaajaksi todella huono ottamaan selkä/kylki koria kohti itselleen tilaa niin, että hänelle on turvallista pistää sisäänsyöttö, joko lobina tai maan kautta. Mielestäni tämä on yksi koripallon aliarvostetuimpia taitoja, ja jotkut ovat siinä jo nuorena huomattavasti lahjakkaampia kuin toiset.

Case in point: Markkasen vanha kaveri Bobby Portis. Bobby ei ole vahvempi, nopeampi, kimmoisampi, ulottuvampi tai mitään muutakaan, mutta kaverilla on aivan maaginen kyky hakea haluamansa paikka postaamalla ja pitää sitten puolustajaansa tiukasti vankilassa sillä aikaa, kun rauhassa ottaa syöttöä vastaan. Luontainen low post -pelaaja, todennäköisesti lapsesta asti.

Markkanen on näissä tilanteissa liian pystyssä (Laurin helmasynti junnuvuosista alkaen), jolloin painopiste on korkealla ja pienen mutta vahvan pelaajan on helppo saada Lauri epätasapainoon työntämällä ristiselästä. Lauri on myös hätäinen eikä anna joukkuekavereilleen useinkaan tarpeeksi aikaa reagoida tilanteeseeen tai katsoa hyvää syöttölinjaa, vaan antaa periksi jos ei kahden sekunnin sisällä saa palloa.

2) Lauri ei pidä ääntä. Ainakaan tarpeeksi. Jokainen vähän isompi koripalloa pelannut ihminen tietää, että jos yhtäkkiä löytää itsensä pienen puolustamana läheltä koria, silloin kiinnitetään pallollisen pelaajan huomio niin, ettei asiasta jää pienintäkään epäselvyyttä. Tämä on todennäköisesti luonnekysymys, joka ei enää Markkasen uran aikana muutu - mies nyt vain on hiljainen ja ujohko introvertti.
 
Viestejä
576
Olipas ruma peli. Päästetään vastustaja johtoon, koska ei kiinnosta puolustaa, joten sitten ollaan taka-ajo asemassa koko peli. Kun tähän yhdistää pallon menetykset avain hetkillä niin yllätys oli, että voitto oli ihan käden ulottuvilla.

On helppoa syyttää muita tappiosta, mutta ei Laurikaan kehuja ansaitse. On helppoa haukkua muita siitä, että etteivät luo Laurille paikkoja, mutta kun katsoi kuinka helposti Harris teki koreja Lauria vastaan niin kysymys tulee esille 'Mikä estää Lauria tulemasta paremmaksi 1 vs 1 pelaajaksi?' tai 'Mikä estää Lauria tulemasta hyväksi puolustajaksi?'. Kun peliä oltiin ratkaisemassa niin miksi pallo oli Clarksonin tai Sextonin kädessä sen sijaan, että se olisi ollut Laurin kädessä? Sen takia, että he ovat parempia luomaan omat heittonsa ja siinä sivussa luomaan muillekin. Jos Lauri olisi hyvä 1-vs-1 pelaaja niin uskooko täällä kukaan etteikö pallo olisi silloin ollut Laurin kädessä?

Lauri on loistava off the ball skoraaja. Ehkäpä tällä hetkellä NBA:n paras, mutta jos joukkue haluaa puolustaa yhden off the ball pelaajan pois pallosta niin se on helpohkoa.
 
Viestejä
135
Pelaajan hyvyyttä pitää mun mielestä ajatella siten, että miten hän auttaa joukkuettaan voittamaan, mutta tässä on 2 eri juttua: Miten auttaa huonoa joukkuetta tulemaan edes keskinkertaiseksi ja miten auttaa ennestään hyvää joukkuetta tulemaan erinomaiseksi? Puolustus auttaa aina kaikenlaisia joukkueita, mutta hyökkäyspuolella homma ei mene niin. On heittotaito, pelinrakennustaito, viimeistelytaito ja 1vs1 skoraaminen, ja varmaan jotain muutakin.

Lauri on ennen kaikkea hyvä heittämään ja viimeistelemään, mutta ei pelinrakentaja tai 1vs1 skoraaja. Tämä tekee hänestä pelaajan, joka ei ole erityisen hyvä kantamaan huonoa tiimiä yksin, mutta pystyy tekemään käytännöstä mistä tahansa joukkueesta paremman, koska viimeistely ja varsinkin heittotaito skaalautuvat erinomaisesti. Joku Zach LaVine voisi olla hyvä esimerkki tämän vastakohdasta, eli hänet voi heittää joukkueeseen, jossa on surkea hyökkäys, mutta pystyisi varmaan yksin tekemään siitä vähintään jonkinlaisen.

Esim. sanotaan, että laitetaan LaVine johonkin Detroittiin, niin eiköhän se jotain saisi siellä aikaan, koska ihan sama, mitä joukkuekaverit tekevät tai osaavat, niin LaVine pystyy kyllä ottamaan heittoja vaikka kuinka paljon ja tekemään niistä edes jonkinlaisilla tehoilla pisteitä. Sen sijaan Lauri tuskin kykenisi nostamaan paljoakaan Detroitin tasoa. Mutta jos laitetaan vaikka Denveriin tai Bostoniin? Näissä joukkueissa LaVine tuskin auttaisi kumpaakaan juuri yhtään, mutta Laurista sen sijaan olisi suuri apu molemmille.
 
Viestejä
2 342
Taas yksi niitä pelejä, että alkaa epäilyttää onko se Hardy oikeasti hyvä valmentaja. Siis mennään, taas, ali skriineistä ja annetaan Maxeylle kaikki maailman tila. Sitten puoliajan jälkeen herätään, että hei, mitäs jos se Dunn oikeasti roikkuisi koko ajan vaan Maxeyssa?

Clarkson oli aivan superuberhuono oma kauhein itsensä ja suurin syy tappioon. Jos nyt vaan haluaa pelata tuolla tapaa nämä matsien loput, ihan sama minkälaisen kiukkukohtauksen saisi, mutta ei vaan voi olla kentällä.

Takamiesten pelissä se ero tuli. Siis se että Maxeyn annettiin pistää 50, mutta myös ylipäänsä kaaripuolustus. Sixersin kolkit 44 % ja Jatsilta muut kuin Lauri kolkit 29 %. Menetyksiä tutusti tuplat vastustajaan nähden, vaikka nyt vain melko vähän (9) ja kaikki takamiehillä paitsi yksi Kesslerillä.

On helppoa syyttää muita tappiosta, mutta ei Laurikaan kehuja ansaitse.
Erikoinen näkemys, kun Lauri oli ylivoimaisesti Jatsin paras pelaaja. Päätöserässä nykäisi 14 pinnaa kuuteen minuuttiin heti tultuaan kentälle, joilla piti Jatsin pelissä mukana. Ekalla puoliajalla Harrisia vastaan oli vähän kehnompaa pakitusta, mutta se oli ihan ainoa miinus.

Kun peliä oltiin ratkaisemassa niin miksi pallo oli Clarksonin tai Sextonin kädessä sen sijaan, että se olisi ollut Laurin kädessä?
Koska Clarkson on Clarkson. Lauri voisi olla Embiid ja pallo olisi ollut Clarksonilla.

Ja joo, olisi jo aiemmin voinut tulla siihen vapariviivalle, mistä nakutteli parit sisään päätöserässä. Mutta jos nyt jonkun pelin jälkeen haluaa Markkasta kritisoida, ei tämä kyllä ollut se ottelu. Tämä oli se peli, missä Markkanen olisi näyttänyt, että olisin muuten kuulunut All Star -matsiin - ja olisi voittanut pelin, jos olisi vain saanut palloa viimeisen kolmen minuutin aikana.
 
Viestejä
2 342
Tuomareista tuli NBA:ssa erittäin harvoin valitettua, mutta Jatsi olisi kyllä tuon silti voinut voittaa, jos tuomarit eivät olisi mokailleet.

Oubren blokki Collinsiin oli päivänselvä virhe. Jatsi olisi saanut pallon, jos Collinsin blokki Oubreen taas ei olisi puhallettu kentällä virheeksi - ja ylösheitosta sitten pallo Sixersille.

Ja Sago oli joukkueiden jo mennessä aikalisälle juuri viheltämässä Bamballe tekun, laittamassa pillin suuhun ja Maxey nappasi tätä kädestä kiinni ja esti viheltämästä. Ihan sama mikä tähtikultti NBA on, mutta eihän se nyt noin vaan voi mennä.
 
Viestejä
45
Taas yksi niitä pelejä, että alkaa epäilyttää onko se Hardy oikeasti hyvä valmentaja.
Samaa olen miettinyt. Täällä on arvioitu, että Lauri saa vähän palloja sen johdosta, että hän on huono ottamaan kylki edellä tilaa, ei pidä ääntä kentällä, ei käytä tummaa kynsilakkaa, on huono 1v1, ja paljon muitakin vikoja löytyy.

Voisiko kuitenkin myös valmentajan peliin luomalla käsikirjoituksella olla osuutta asiaan. Pelien alun taktiikkana tuntuu olevan, että kenttää venytetään ja Sexton saa puskea niin paljon kuin sielu sietää; joka toinen menee muuriin ja joka toinen sisään. Joskus käy onneksi niin, että Collins on kävellyt korin alle ja saa pallon muurista syliinsä, ja se vasta valtavan hienoa pelinlukua Sextonilta sitten onkin. Pysytään jotenkuten pelissä mukana. Minkäänlaista pelituntumaa ei kuitenkaan joukkueena saada.

Ja jos loppupuolella peli on vielä tiukka ja Lauri on kolkuilta tolpillaan, hänelle palloa ja hän saa yrittää tasoittaa peliä. Viimeisellekään minuutille ei laadita mitään tuottavaa suunnitelmaa. Kaikki saavat koheltaa omin vahvuuksin ja heikkouksin, yksinään minkä lystäävät.
 
Viestejä
419
... niin, Harris oli kyllä tässä matsissa ihmeen vaikea 1v1-puolustettava Laurille, Oliko siinä jotain asenneongelmaa mukana, kun Sixersiltä puuttui Embiid ja muita, mahdoton sanoa. Mutta olihan tämä matsi, joka olisi pitänyt ihan helposti hoitaa.

Taas yksi niitä pelejä, että alkaa epäilyttää onko se Hardy oikeasti hyvä valmentaja.

Joo, en ymmärrä yhtään. Mistään mitään. Olettavin syy pitää Clarksonia kentällä niin paljon (isoimmat minuutit Collinsin kanssa), ja erityisesti ottelun ratkaisuerässä, on tietysti ihan nurkan takana olevat trade-kuviot... MUTTA kun ei siinäkään ole mitään järkeä!!! Silloin kun Clarkson pelaa sellaista peliä kuin nyt pelasi, niin paras tapa nostaa sen treidi-arvoa olisi tietenkin PITÄÄ SE POISSA KENTÄLTÄ. Samallahan voisi voittaa ottelun.

Kun peliä oltiin ratkaisemassa niin miksi pallo oli Clarksonin tai Sextonin kädessä sen sijaan, että se olisi ollut Laurin kädessä?

... koska niin Jazz on käytännössä pelannut jokaisen tiukemman matsin tällä kaudella. Jazz on ainoa tietämänii liigan joukkue joka yleensä otteluiden päätöserässä unohtaa oman tehokkaimman korintekijänsä täydellisesti Ihan ainut. Ja siis ihan täydellisesti. Kaikissa muissa jengeissä sitä oma tähteä ja tehokkainta korintekijää etsitään hyökkäyksessä aktiivisesti. Hyökkäykset rakennetaan sille, ihan sama kuinka kovaa sitä puolustetaan. Mutta ei Jatsissa. Ja sehän on ollut tässä talven mittaan aika koomista seurattavaa.

Tämä ottelu itse asiassa poikkesi muista kauden tiukemmista matseista edukseen siinä, että päätöserän alussa Laurille todella toimitettiin palloa. Clarksonin sekavat isolation-kuljettelut painttiin alkoivat vasta pikkasen myöhemmin kuin yleensä, eikä Sexton lopussa sortunut ajelemaan korin alle blokattavaksi. Jäikö siellä parhaat syötöt antamatta? Joista osa ihan helppoja. Tottahan toki, koska kyseessä on Jazz. Kun tajusin että Clarksonia ei oteta kentältä, ihan sama mitä se tekee, tiesin että tämä matsi hävitään, oli se kuinka tiukka tahansa.
 
Viestejä
362
Minkä tasoinen pelaaja Lauri on tilanteissa joissa häntä aletaan tuplaamaan? Ei mikään Jokic tietenkään, mutta pystyykö siintä löytämään sen oikean syötön? Aika vähän näitä tilanteita toki ollut kun palloa ei ehkä tästä syystä juuri haluta Laurin käteen? Joku syyhän siihen täytyy olla että ei nimenomaan pelien loppuhetkillä haluta Laurille sitä kuulaa antaa..
 
Viestejä
532
Tässäkin pelissä Lauri jakoi lähemmäs kymmenkunta kertaa pallon avoimeenheittopaikkaan. On mennyt mielestäni paljon eteenpäin näiden tilanteiden lukemisessa ja ennakoimisessa. Kunhan pelikaverit ympärillä paranevat, niin Laurilta tullaan näkemään vielä 4+ syöttöä/peli kausia.
 
Viestejä
576
Koska Clarkson on Clarkson. Lauri voisi olla Embiid ja pallo olisi ollut Clarksonilla.
Kun Embiid on kentällä Clarksonia ei tarvita. Syy miksi Clarkson on kentällä loppu minuuteilla on se, että hän osaa luoda omat heittonsa ja toisinaan on ihan tehokas siinä. Onhan Clarkson on Sexton molemmat penkkiskoraajia, jotka pitäisi päästää kentälle vain jos heillä on hyvä päivä, mutta Utah:ssa he vain ovat 2 parasta pelaajaa luomaan omat heittonsa, joten he ovat siellä koska ei ole parempaakaan tarjolla. Jos Lauri olisi hyvä luomaan omat heittonsa niin toisen heistä voisi heittää penkille ja tuoda Dunn sisälle. Mutta se on Laurin tehtävä todistaa tämä. Ei valmentajan, ei Clarksonin, ei Sextonin.

NBA on eri maailma kuin Eurooppalainen koripallo. Peli ei perustu joukkue liikkumiseen tai pitkien syöttö ketjujen rakentamiseen, vaan siihen, että joukkueen parhaat pelaa ISO-palloa tai pick&rollia ja tuossa syntyvät edun sitten joukkue voi käyttää siihen, että etsitään se vapaa mies. Mutta lähtökohtana on lähes aina se, että joku pakottaa puolustuksen auttamaan. Utah:n tilanne on se, ettei Clarkson tai Sexton ole tarpeeksi hyviä luomaan tätä tilannetta, ja ei tällä hetkellä Laurikaan, joten se menee siihen, että puolustus ei auta, joten off the ball pelaajien puolustajat pysyvät iholla ja ainoaksi optioksi jää se, että pallollinen heittää oman heiton. Vaikka tuohon tilalle laitettaisiin Doncic niin edelleen vastustaja voisi päättää ettei auteta, joten ei se Lauri sen enempää vapaita heittoja saisi. Toki etuna voisi olla se, että Doncic tekee varmemmin korin kuin Clarkson tai Sexton.
 
Viestejä
4 075
Tässäkin pelissä Lauri jakoi lähemmäs kymmenkunta kertaa pallon avoimeenheittopaikkaan. On mennyt mielestäni paljon eteenpäin näiden tilanteiden lukemisessa ja ennakoimisessa. Kunhan pelikaverit ympärillä paranevat, niin Laurilta tullaan näkemään vielä 4+ syöttöä/peli kausia.

Tämä on ollut kyllä erittäin positiivinen lisä ja ainakin itselleni jonkinmoinen yllätys. Tiedä vaikka puikkojen hidastumisen myötä lähivuosina löytyy vielä Dirk-fade away ja Akeemin liikkeet postissa. :)
 
Viestejä
135
Olen seurannut pelejä aika laiskasti, mutta kun täällä osa vaatii aina palloa (meidän) Laurin käsiin, niin mun mielestä Lauri ottaa paljon huonoja ratkaisuja. Vaikka katsoisi vaan Laurin hilight-koosteita peleistä, niin siellä on käytännössä aina pari ihan aivotonta heittoa, jotka hän kyllä pussittaa. Mutta ei tämä eroa mitenkään niistä Sextonin typeristä ajoista, missä jollain ilveellä saa pallon mukiin. Toki Latella on vähemmän typeriä ratkaisuja, mutta ihan turha väittää, että hän olisi jotenkin loistava noissa asioissa ja hänen pitäisi aina päästä ottamaan ratkaisu.

Toki vaihtelun vuoksi hänenkin olisi hyvä välillä päästä tuota harjoittelemaan, mutta niin mun mielestä pääseekin. Ei Clarkson/Sexton joka pelissä ota sitä viimeisintä heittoa. Ja eikös muuten tän kauden alussa, vai oliko viime kaudella, niin Hardy puhui siihen malliin, että haluavat kasvattaa Laurista juuri sen tyypin, joka ratkaisee omalla heitollaan pelit ja muistelisin, että noihin aikoihin aika paljon ottikin ratkaisuheittoja. Muistelisin, että ei ihan hirveän hyvillä prosenteilla ja muutama sellainen, missä Lauri voitti vikalla heitollaan pelin, ja jota tännekin linkkailtiin, niin oli vain sellainen, että sattui laittamaan tosi vaikean heiton sisään. Ts. ei pystynyt luomaan itselleen hyvää heittoa, vaan pelkästään huonon heiton, mutta upotti sen.

Tämä on varmasti osittain sitäkin, että paljon parjattu NBA-puolustus herää pleijareiden lisäksi runkosarjassa tiukkojen pelien vikoilla parilla minuutilla ja noissa viimeisissä, ratkaisevissa pallonhallinnoissa vastustajat usein puolustavat ihan aktiivisesti. Lauri kestää hyvin painetta ja heittää kyllä hyvällä pinnalla hyvistä paikoista ratkaisuhetkillä, mutta kuten todettu, niin edun luomisessa hän ei ole hyvä, kun vastassa on NBA-tason puolustaja, vaikka nämä kuulema häviävätkin vertailussa Suomen nelosdivarille.
 
Viestejä
4 075
En tiedä, onko minulla nyt ne kuuluisat suomilasit päässäni, mutta eikös Lauri ota melkoisen vähän ns. tyhmiä heittoja siihen nähden, että on jonkinlainen ykkösoptio joukkueessa. Katsoin, että eräs slovenialainen ainakin heitti 9/26 (kolmoset 1/9) 73-matsin jälkeisessä ottelussa.

Tietysti Luka tekee kaikkea muutakin tai no tietenkään ei puolusta.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös