Koripallo.com

Voimistelusaleista kunnon halleihin

Viestejä
1 110
#21
Kouvolassa on tilanne päällä. Kaupungin keskustaan ollaan rakentamassa pariinkin kohteeseen. Kukaan ei vaan tunnu tietävän että mitä, rakennusfirmamafia tietenkin lobbaa pelkkiä kerrostaloja mutta kaupungilla on muitakin tarpeita. Tämän takia Kouvot pitää asiasta enemmän ääntä koska mahdollisuus nykyaikaisen areenan saamiselle on todellinen.
 
Viestejä
1 932
#22
Siinä kivikylässä on väkeä yli 600 tuhatta eli peleissä käy alle prosentti. Marginaali laji ja sitä ei pelasta uudet areenat.
Itse kuulun kyllä niihin "uskovaisiin" joiden mukaan uudet areenat voisivat pelastaa paljon.

Koripallo-entusiastille riittää pelin kohtuu hyvä taso ja tasainen sarja - parhaassa tapauksessa ihan jo sekin, että joku siellä kentälllä heittää sitä palloa koriin, kunhan on koripallo. Nää edellytykset meillä on ja näiden kotimaisten koris-entusiastien määräkin tunnetaan kohtuu hyvin: se käy luultavasti jollakin siedettävällä prosentilla halleilla jo nyt.

Kun halutan enemmän väkeä katsomoihin, parempaa näkyvyyttä, lisää rahaa, korkeampaa tasoa, suuria määriä uusia pelaajia jne., niin siitä kasvua pitää hakea ensisijaisesti siitä porukasta joka ei koe (ainakaan vielä) itseään koripallo-friikiksi tai lajifaniksi. Siksi pelkästään varsin hyvätasoinen peli tai kohtuu jännä sarja ei riitä. Pitää olla jokin muukin imutekijä, keskeisenä kai se mitä konsultit ja seurapomot kutsuu ottelutapahtumaksi.


"Ottelutapahtuman" keskeinen juttu on ne puitteet, eli se tila jossa se tapahtuu.

Jos katsomossa on ahdasta, nukkavierua ja penkeillä epämiellyttävää istua.

Jos miljöö tuo ensisijaisesti mieleen koulun jumppasalin (nuhjuisen valkoinen tiiliseinä, puolapuut ja kaiken kruununa koulun kello) ja halpahallin (kymmeniä pahvisia mainosplakaateja keskenään riitelevin värein ja fontein).

Jos saniteettitilat on epäsiistit, pienet ja liian pienelle väkimäärälle mitoitetut.

Niin aika vaikea sinne on houkutella uutta väkeä "nauttimaan" jännittävästä illasta tai saada kokeilijoita tulemaan uudestaan.


Koska nykyinen porukka on ainakin isommissa kaupungeissa totutettu varsin hyvälle erilaisen tarjonnan suhteen (urheilusta muuhun viihteeseen ja kulttuuriin), täytyy koriksenkin pärjätäkseen kilpailussa katsojien sieluista oikeasti pystyä tarjoamaan elämyksiä ja viihtyisyyttä.

Toimivat, viihtyisät ja miellyttävät puitteet on siis ihan A&O.

Sitten pitää tietty olla kaikkea muutakin.

Ameriikoista voitaisiin ottaa mallia oheisohjelman suhteen: ei vain niitä vähäpukeisia teinityttöjä tanssimassa, vaan miksei (myöskin) akrobaatteja, rytmiryhmiä, miestanssijoita, you name it... Niitä salin valoja voisi myös käyttää muuhunkin kuin kotijoukkueeen esittelyyn (siellä voisi ylipäänsä olla kunnon valaisinsysteemit joilla tunnelmaa voisi muunnella).

Nykyihmiset kaipaa myös vähän laadukkaampaa pikkupalaa ja juomaa kuin Trippimehuja ja seisonutta Saludoa. Kunnon baaritilat joihin voisi tulla jo ennen pelin alkua / jäädä pelin jälkeen lasilliselle tai parille jonkun laadukkaan naposteltavan kanssa olisi minimitaso.

Mitä väkivaltaisempi ja kaljahuuruja tihkuvampi kendon maine on, sen paremmin koris voisi houkutella lapsiperheitä kivan, fiksujen ihmisten lajin pariin - ennen matseja voisi olla tenaville (jopa ohjattua) pallonheittelyä tms., leikittävät kakaraparkit areenalle peliin mahdollisesti väsähtäville ja mitä vaan. Perhelippuja?

Totta kai me korisihmiset ajatellaan, että se on se peli joka on tärkeä asia ja muu on vähän sivuseikka. Meitä on näköjään stadissa se 800.

Mutta kiinnostavaan ja viihdytävään tapahtumaan voisi tulla useampi tuhat. Ja ehkä niistä joistakin sitten kasvaisi ajan myötä myös ihan oikeita korisfaneja jotka tulis katsomoon ihan sen pelinkin takia?
 
Viestejä
362
#23
Vital maalaa aika hienoa kuvaa, mutta tässä pitää aina muistaa se, että ollakseen myös hyvä bisnes, tämä vaatii lisää sitä yleisöä ja huomattavan määrän rahaa käytettynä lippuun ja oheisohjelmiin. Löytyykö sitä?

Kaljan juojia löytyy varmasti, mutta paljonko ollaan valmiita maksamaan esim. tästä perhekivasta? 120 euroa pari tunnin huvista nelihenkiselle perheelle? Itsellä ei olisi varaa montaa kertaa kaudella pelissä käydä.

Isoissa kaupungeissa tämä voisi toimia niinkin, että peleissä käyvä porukka vaihtuu pelistä toiseen. Pienemmillä paikoilla jokainen katsoja pitäisi saada mukaan melkein joka kerta.
 
#24
Kaljan juojia löytyy varmasti, mutta paljonko ollaan valmiita maksamaan esim. tästä perhekivasta? 120 euroa pari tunnin huvista nelihenkiselle perheelle? Itsellä ei olisi varaa montaa kertaa kaudella pelissä käydä.
Ei kai hintoja tarvitse tuplata? Tai jos ja kun tarkoituksena on kasvattaa katsojamääriä ja houkutella lisää väkeä paikalle, ei siinä hintojen tuplaamisessa mitään järkeä olisi. Kyllä ne ottelutapahtuman tuotot nousevat jo sillä, että saadaan lisää väkeä halleille - ja ehkä vielä nopeamminkin, jos palvelut ovat monipuolisempia ja helpommin ostettavissa.

Nykyään se nelihenkinen perhe pääsee matsiin varmaan joka paikkakunnalla n. 50-60 eurolla sisään, ja siihen vielä sitten tapahtumassa myynti päälle. Lisäksi kaikkea helposti myytävää fanikamaa (kaulahuivit, pipot jne.) pitäisi myydä liki omakustannehinnalla.
 
Viestejä
97
#25
Aikanaan tuli lätkäliiga karkit, mm keräily kortit suklaan mukana.

Joskus ysärin lopulla heräsin sunnuntaina TAAS omasta sängystä ja fläsärit ehtoon tapahtumista pisti irvistyttään. Avasin kuvaputkitelkkarin ja laulava Olvi tuoppi sano, että älä ota sitä vakavasti! Sen jälkeen ruutuun lävähti Jutin iso pää oranssin pikkutakki päällä.

Kiekkojengi hoiti näkyvyyden ja sai asemansa. Nykyään täytyy maksaa aivan saatanasti nähdäkseen lätkää.

Lentopallo äijät voitti harjoitus pelissä Brasilian! Vois verrata harrastaja määrillä, että Huuhkajat voittais jalkapallossa Brasilian harjoitus pelissä. Ei näkyvyyttä.

Susi touhun toivois tuovan koripallolle ansaitsemaansa huomion, mutta vielä ei ole käsiin räjähtänyt. Joskin positiivista pöhinää on.

Lätkän tai minkään muun lajin mosimisella ei saada yhtäkään uutta koripallon seuraajaa, vaan nakyvyydellä. Ja näkyvyydellä ja näkyvyydellä ja näkyvyydellä.

Ja niinkuin tuolla aiemmin on mainittu, niin nää peli paikat. Voi Jeesus saatana! Nokialle tehtiin harjuniityn koululle komee jumppasali, ja ei olis aivan saatanasti vaatinut lisaa, kun siitä olis saanut Korisliigan kestävä.

No, tottapa mukaan tulee voiton tavoittelu, versus veron maksajien rahalla tehty halli.

Mutta olisko kuitenkin ollut win/win tilanne?
 
Viestejä
362
#26
Ajatukseni tuossa oli se, että jos rakennetaan uusi 10 miljoonan halli, ei käyttökustannus varmuudella ole sama, kuin jumppasalissa. Sadoista euroista mennään tuhansiin per kerta (huomioi myös harjoitukset, jotka eivät tuota mitään!). Lisäksi, jos ajatuksena on pyörittää tuo oheistoiminta talkoilla, niin se ei tule kantamaan pitkälle. Rahaa se vaatii. Pelkkä katsojamäärän kasvaminen ei mitenkään riitä kattamaan parempien puitteiden kustannuksia.

Nokialle tehtiin harjuniityn koululle komee jumppasali, ja ei olis aivan saatanasti vaatinut lisaa, kun siitä olis saanut Korisliigan kestävä.
Joo, kyllähän tätä harmittelin itsekin aikanaan. Palloiluhalli on jäänyt 80-luvulle. Kuntatalouden tilanne on vaan niin tiukka, että se jokunen miljoona lisää ei ollut päättäjien hyväksyttävissä. Halli on kyllä hieno ja tarkoitukseensa sopiva. Mutta aika paljon sen pitäisi olla isompi, jotta sinne saataisiin se 2000 istumapaikkaa ja kaikki tässäkin ketjussa maalaillut hienot oheistoiminnot. Ja lattiakin on jotain muuta kuin parkettia.
 
Viestejä
97
#27
Juu. Tossa mun jorinassa pointti tosiaan uupuu. Se pitäiskö kaupungin olla minkäänlainen osapuoli hallia, on sitte vähän niin ja näin.

Harjuniityssä oli se paikka olla mukana. Se, että yksityinen raha rakentaa hallin, jonka kaupunki pitäisi kannattavana vuokraamalla joka päivä ekat kahdeksan tuntia, on poissuljettu. Kaiken järjen mukaan.
 
Viestejä
362
#28
Se, että yksityinen raha rakentaa hallin, jonka kaupunki pitäisi kannattavana vuokraamalla joka päivä ekat kahdeksan tuntia, on poissuljettu. Kaiken järjen mukaan.
Tätähän Nokialla nyt haetaan. Yksityinen halli uuden yhteinäskoulun viereen, jolloin 1000 oppilaan kouluun ei tarvitsisi rakentaa (ainakaan kahta) hallia.
 
Viestejä
97
#29
Niin juu nämähän tosiaan on kaikki homeessa täällä. Se tietysti muuttaa tämmösen puolikommarinkin näkemystä naftisti.:p Ihan kivasti oon perillä asioista.
 
Viestejä
352
#30
Onko tietoa siitä, että onko Suomen koripalloliitto itse kuinka aktiivinen näiden pelihallien kehittämisen suhteen? Jääkiekkoliitto vaati turvakaukalot, vip-tilat-> kaukalot laitettiin, vip-tiloja lisättiin, Pesäpalloliitto vaatii lisää katettuja katsomoita-> niitä tehtiin. Vai onko niin, että vaatimukset asetetaan seuroille ja sitten seurat yksinään on vastuussa siitä millaisissa jumppasaleissa pelataan?
Luulisi liiton mukaan saaminen tuovan lisää paino-arvoa seurojen vaatimuksiin. Mitä useampi lajiliitto on yhdessä vaatimassa olosuhteiden parantamista sen suurempi paino-arvo sillä on.
Koripallo-, lentopallo-, salibandy- yms. Mitä paremmat olosuhteen, sen enemmän saadaan yleisöä halleihin viihtymään. Oheispalveluilla lisää tuottoa seuran kassaan, saadaan parempia pelaajia ja laadukkaampaa valmennusta koko seuran toimintaan. Mahdollisuudet menestyä ja näkyä.
Onnittelut Turkuun ja Saloon, teillä on upeat hallit, oheispalveluineen.
 
Viestejä
25
#31
:rolleyes: Ymmärtääkseni Salon hallia ei kyllä rakenettu oheismyynnillä tai seuratoiminalla jne... Vaan NOKIAn maksamilla verorahoilla!!!! Eli saa salo kyllä hallistansa kiittää NOKIAA! :)
 
Viestejä
2 938
#32
Koripallo-, lentopallo-, salibandy-
Noilla on sellainen ristiriita, että lattiatasolla lentis ja säbä tykkäävät muovista ja korikselle se ei käy.

Essonpaarissa kuultuna aika vääntö oli Turussa, että halliin tuli parketti.
 
#33
Noilla on sellainen ristiriita, että lattiatasolla lentis ja säbä tykkäävät muovista ja korikselle se ei käy.
Jotenkin tuntuu hassulta, jos herran vuonna 2018 ei ole olemassa sellaisia teknisiä ratkaisuja, mitkä mahdollistaisivat parketin alle ja sen päälle olisi muovi tuotavissa helposti. Ja kun ottaa huomion minkä kokoluokan projekteista hallien rakentamisessa on kyse, luulisi että jollain on insentiivi sellainen ratkaisu keksiä.

Eihän Hakametsässäkään muovia ole, mutta niin vain maajoukkue pelaa siellä kotipelinsä. Se normaalien treenien matto voisi olla rullalta kolmessa minuutissa levitettävä versio, ja sitten kilpapelien matto olisi joku sofistikoituneempi ratkaisu.
 
Viestejä
2 938
#34
Jotenkin tuntuu hassulta, jos herran vuonna 2018 ei ole olemassa sellaisia teknisiä ratkaisuja, mitkä mahdollistaisivat parketin alle ja sen päälle olisi muovi tuotavissa helposti. Ja kun ottaa huomion minkä kokoluokan projekteista hallien rakentamisessa on kyse, luulisi että jollain on insentiivi sellainen ratkaisu keksiä.
Mä olen ihan samoilla linjoilla tässä. Tuntuu vain kuntapäättäjien maailmassa olevan epätietoisuutta mitä kaikkea voisi olla saatavissa ja millä hinnalla. Kun se kunta käytännössä kuitenkin sen hallin yleensä maksaa.
 
Viestejä
424
#35
Jotenkin tuntuu hassulta, jos herran vuonna 2018 ei ole olemassa sellaisia teknisiä ratkaisuja, mitkä mahdollistaisivat parketin alle ja sen päälle olisi muovi tuotavissa helposti. Ja kun ottaa huomion minkä kokoluokan projekteista hallien rakentamisessa on kyse, luulisi että jollain on insentiivi sellainen ratkaisu keksiä.

Eihän Hakametsässäkään muovia ole, mutta niin vain maajoukkue pelaa siellä kotipelinsä. Se normaalien treenien matto voisi olla rullalta kolmessa minuutissa levitettävä versio, ja sitten kilpapelien matto olisi joku sofistikoituneempi ratkaisu.

Kerro nyt ihmeessä mistä löytyy säbään kelpaava matto jonka saa levitettyä 3 minuutissa aiis koko kaukalon aluelle. Olisin kiitollinen tiedosta. Ei sellaista vaan taida olla...
Vai löytyykö rullattava parketti ;)
 
Viestejä
1 110
#36
Miten olisi "teleskooppi"kenttä? :D Olisi korisparketti ja salikendomatto eri alustoilla ja tapahtuman mukaan sitten toinen on esillä ja toinen liukuu varastoon/harjoitushallin puolelle. Ulkomailta ostamalla varmaan helvetin kallis ratkaisu mutta kyllä tuollaisen pienen kiskoprojektin voisi toteuttaa vaikka insinööriopiskelijoiden harkkana aika edullisesti.

Tälläinen ratkaisu on käytössä Japanissa Sapporo Domella. 40 000 ihmisen stadioni jolla pelataan futista nurmialustalla ja baseballia tekonurmella.
 
Viestejä
1 110
#37
RKM:n "kendo, kendo, jääsyöpä, jääsyöpä" taas siitä teini-itkua joka ei ketään auta eikä huvittaisi lukea.
"Teini-itku" päivitys: Oulussa on miesten korisjoukkue menossa konkurssiin. Samassa kaupungissa jääkiekkojoukkue teki pari vuotta sitten 1,1 MILJOONAA euroa voittoa. Ja arvaappa minkä lajin halliprojekti sielläkin on käynnissä? Kaikki muut lajit Oulun talousalueella rämpii ryysyissä.

Yle näytti telkkarissa viime viikonloppuna 18 TUNTIA kendoa ja radion puolella keppikahakoita seurattiin maltilliset 10 tuntia.

Mutta ei muuta kuin päätä pensaaseen jos et halua nähdä totuutta. Jääkiekko on suomalaisen urheilukentän syöpä. Varsinkin Ylen toiminta kuvottaa, verovaroin pitäisi tukea kaikkea urheilua eikä vahvistaa yhden lajin hegemoniaa.
 
Viestejä
2 357
#38
"Teini-itku" päivitys: Oulussa on miesten korisjoukkue menossa konkurssiin. Samassa kaupungissa jääkiekkojoukkue teki pari vuotta sitten 1,1 MILJOONAA euroa voittoa. Ja arvaappa minkä lajin halliprojekti sielläkin on käynnissä? Kaikki muut lajit Oulun talousalueella rämpii ryysyissä.

Yle näytti telkkarissa viime viikonloppuna 18 TUNTIA kendoa ja radion puolella keppikahakoita seurattiin maltilliset 10 tuntia.

Mutta ei muuta kuin päätä pensaaseen jos et halua nähdä totuutta. Jääkiekko on suomalaisen urheilukentän syöpä. Varsinkin Ylen toiminta kuvottaa, verovaroin pitäisi tukea kaikkea urheilua eikä vahvistaa yhden lajin hegemoniaa.
Näinhän se meni Naisten Korisliigan finaalienkin osalta; 1. finaalipeli joutui antamaan tilaa Mestiksen loppuottelulle TV2:ssa.
 
#39
Kerro nyt ihmeessä mistä löytyy säbään kelpaava matto jonka saa levitettyä 3 minuutissa aiis koko kaukalon aluelle. Olisin kiitollinen tiedosta. Ei sellaista vaan taida olla...
Vai löytyykö rullattava parketti ;)
No minä en sitä tiedä, eikä onneksi tarvitsekaan. Tällaisten keskustelupalstojenkin pyörittämisessä on ihan riittävästi päänvaivaa :)

Mutta yhä siis eletään vuotta 2018 ja on käyty kuussa 50 vuotta sitten. Tuo haaste ei tunnu sellaiselta, etteikö tästä maailmasta löytyisi insinööriä, joka sen osaisi ratkaista. Vielä kun varsinaiset hallihankkeet ovat kymmenien miljoonien eurojen projekteja, ei siinä yksi matto olisi se suurin kuluerä, vaikka se nopean levitettävyyden vuoksi olisi käsin kudottu.

Lisäksi siis kilpailumatot ja treenimatot voisivat olla erikseen. Sitä pelimattoa voidaan sitten illan liigamatsia varten rullailla vaikka parikin tuntia nätisti paikoilleen, ja 10-vuotiaiden pikkuvipeltäjien iltatreeneihin riittää vähän vähemmän vaativa ratkaisu.

En nyt usko, että tältä palstalta sitä insinööriä löytyy, joka sanoisi tuon olevan mahdotonta tai mahdollista. Mutta ehdottaisin, että kuntapäättäjät löisivät eri paikkakunnilta päänsä yhteen ja sellaisen insinöörin jostain kalastaisivat.
 
Jotta voit kirjoittaa viestejä, sinun täytyy rekisteröityä foorumille. Rekisteröityminen on ilmaista, helppoa ja nopeaa. Rekisteröidy tästä.
Ylös